Ştiri
În satele Botoșanilor: Pe urmele ”bordeienilor” lui Sadoveanu, oamenii care se zbat în mizerie de secole

Până şi fântânile le-au secat şi sunt nevoiţi să care apă cu butoaiele din câmp, pe unde găsesc o fântână sau un ochi de apă.

În comuna Avrămeni, judeţul Botoşani, în satele izolate care l-au inspirat pe Mihail Sadoveanu să scrie romanul „Bordeienii”, sărăcia este la ea acasă. Condiţiile de viaţă sunt aproape aceleaşi ca acum 100 de ani, iar bordeienii se chinuie încă să supravieţuiască.

 

În anul 1912, cunoscutul scriitor român Mihai Sadoveanu publica romanul „Bordeienii”, o poveste despre viaţa grea a ţăranilor, care trăiau rupţi de civilizaţie pe moşiile boierilor din nordul extrem al Moldovei. Ideea de a scrie acest roman s-a născut după o vizită a scriitorului pe malul Prutului, mai sus de târgul Săvenilor, pe moşia unui boier local, care se întindea, aproximativ, pe raza comunei Avrămeni de astăzi.

 

Sadoveanu a fost impresionat de sărăcia în care trăiau ţăranii din această zonă, numindu-i sugestiv, „bordeieni” după locuinţele paupere şi semi-îngropate în care-şi duceau viaţa.

 

 

„La noi s-a inventat sărăcia”

 

Satul „Dimitrie Cantemir” este aproape în inima ţinutului „bordeienilor”. Are case sărăcăcioase, din chirpici, unele dărăpănate, cu garduri rupte. Pe uliţe se plimbă nestingherite câteva capre şi găini, exact ca în vremurile lui Sadoveanu. Drumul este prăfuit, neasfaltat, acoperit cu o piatră împrăştiată, scrie Adevărul.

 

„Bordeienii” trăiesc din te miri ce, din munca cu ziua, din micile ogoare sau grădini. Nea Petrică trăieşte de o viaţă în acest loc, la fel ca înaintaşii săi. Mărturiseşte că nu a cunoscut altceva decât sărăcia lucie.

 

„La noi s-a inventat sărăcia. Din moşi-strămoşi aici numai sărăcie a fost şi caznă. Oamenii trăiesc din ce apucă, din ce pot munci pe la câmp sau prin jurul casei. Uneori, nici cu ziua nu ai unde să lucrezi. Mai alocaţiile copiilor, mai ce găseşti. Aici trăim în bălării ca acum 100 de ani”, mărturiseşte săteanul.

 

Vecinul lui nea Petrică este convins că aceste sate rupte de lume se vor stinge în sărăcie şi din cauza sărăciei.

 

„Nouă ne este şi frică să ne gândim cum ar fi altfel. Ar fi prea frumos. Ne-am otrăvi sufletul degeaba. Aşa poate ne-o aruncat cineva un blestem, cine ştie când, să căznim pentru fiecare gură de pâine, şi la boier, şi la Colectiv şi acum când îi mai rău ca oricând. În sat numai oameni bătrâni, tinerii fug mâncând pământul. La ce să vină? La un boţ de mămăligă şi sărăcie?”, spune săteanul.

 

Până şi autoturismele sunt o raritate. Nici măcar nu au drumuri pe care să circule, căruţa trasă de cai a rămas mijlocul de transport al bordeienilor.

 

 

„Adăpăm animalele dintr-o gârlă”

 

În afară de electricitate, sătenii din ţinutul bordeienilor, adică Panaitoaia, Ichimeni şi Dimitrie Cantemir, nu au niciun fel de beneficiu al lumii civilizate. Nu au apă potabilă, canalizare sau drumuri asfaltate. De locuri de joacă sau alte beneficii ale lumii moderne nici nu poate fi vorba. Până şi fântânile le-au secat şi sunt nevoiţi să care apă cu butoaiele din câmp, pe unde găsesc o fântână sau un ochi de apă.

 

„Adăpăm animalele dintr-o gârlă. Nu avem apă. Cărăm cu butoaiele, cu găleţile. Îi greu, dar noi nu ştim altfel”, mărturiseşte Costică, un sătean de la marginea cătunului Dimitrie Cantemir.

 

Tanti Aglaia are 78 de ani şi cară încă apă cu găleţile de la o distanţă de aproximativ 500 de metri.

 

„Este fântâna unui nepot. Încă mai are apă, dar tulbure, seacă şi asta. Dacă nu duc apă la animale, nu am ce mânca”, spune femeia.

 

Culmea, autorităţile locale au tras ţevi prin pământ, dar nu au fost date în folosinţă şi nici nu au fost preluate de operatorul de apă al judeţului. În plus, cei de la Primăria Avrămeni nu văd să fie probleme atât de mari în cătunele bordeienilor, nici sărăcie atât de cruntă.

 

 

loading...
loading...
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Victorie deplină a sărăciei: Pensia medie din Botoșani este cea mai mică din România

 

Peste 2.700 de persoane și-au găsit de muncă prin AJOFM, aproape 1.200 sunt femei
În perioada ianuarie- august 2022, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botoșani, 2.727 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.192 femei.
Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri sociale: CE ajutoare financiare sunt luate în calcul
Pensii mai mari cu 10 procente, ajutoare pentru pensionarii cu venituri  până în 1.700 de lei, dar şi ridicarea plafonului pentru impozitarea pensiilor.
Trei cursuri de calificare organizate de AJOFM în luna octombrie – DOMENIILE
 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) va organiza cursuri de calificare și în luna octombrie.
Mașinile „școală” murdare inclusiv la examen: Șeful de la Permise - Polițistul nu-i din plastic
Șeful Serviciului  Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), Marian Ciornea, a prezentat o listă cu problemele cu care se confruntă examinatorii pe perioada probei la traseu.
Angajări la două școli din Botoșani, se caută profesor dar și învățător – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 26 septembrie 2022.
Cu gândul la Jocurile Olimpice: Botoșăneanul maratonist, RECORD personal la Berlin – FOTO
Maratonul de la Berlin a avut loc duminică, 25 septembrie, și a fost câștigat de un sportiv din Kenya, care a și stabilit un record mondial.
ALDE are președinte nou la Botoșani: Nu sunt genul de om care să schimbe regulile în timpul jocului
Filiala județeană a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) are de vineri un nou președinte. Biroul Politic Național (BPN) s-a întrunit la București și l-a numit pe Bogdan Dăscălescu în locul demisionarei Roxana Țurcanu, la o săptămâna după ce fosta lideră și-a anunțat plecarea în PNL.
Medicament lipsă în spitale, operații amânate în unele unități – SITUAȚIA de la „Mavromati”
Mai multe unități spitalicești din țară au amânat operațiile, care nu sunt urgențe, întrucât lipsește un medicament folosit după realizarea anesteziilor care are rol în decontractarea musculaturii pacientului.
Trei străzi și un cartier ANL FĂRĂ APĂ, cetățenii sfătuiți să își facă rezerve pentru marți
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoşani îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Heliportul va fi gata la sfârșitul acestui an, dau asigurări reprezentanții CJ Botoșani - GALERIE FOTO
Lucrările la heliportul medical avansează într-un ritm rapid.
O firmă din Botoșani a câștigat licitația pentru Teatrul Mihai Eminescu – VIDEO
Primarul a anunțat rezultatul licitației pentru lucrările rămase de realizat la sediul Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani.
Abatoarele luate cu asalt de fermieri, administrator din Botoșani: Nu am mai văzut așa ceva, sună telefonul mereu, sunt disperați!
Administratorii de abatoare spun că fac cu greu față cererii de sacrificare a animalelor, care vine din partea crescătorilor.
Serviciul de Permise asaltat de candidați din alte județe: CÂȚI examinatori sunt la Botoșani
Lucrătorii Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoșani examinează zilnic și candidați din alte județe.
Societăți comerciale verificate de polițiști, 100 de mașini trase pe dreapta
În weekend, s-au desfășurat mai multe acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța cetățenilor.
Temperaturi de vară în această săptămână, cum va fi vremea la sfârșit de septembrie
Vremea va fi caldă în această săptămână, iar temperaturile maxime vor ajunge la 29-30 de grade Celsius.
ACUM: Primarul Cosmin Andrei anunță firma care ar putea termina Teatrul ”Mihai Eminescu” - VIDEO
Edilul-șef al orașului a convocat o conferință de presa de urgență pentru a anunța firma declarată câștigătoare la licitația pentru reabilitarea Teatrului ”Mihai Eminescu”.
Se închid sau nu școlile pe perioada iernii? ANUNȚUL ministrului în această dimineață
Mai multe voci, inclusiv la Botoșani, au cerut închiderea școlilor pe timp de iarnă pentru a evita costurile mari la energie.
Aeronava SMURD aterizează la Botoșani pentru un pacient care a suferit un infarct
Pacientul va fi transferat într-o clinică universitară pentru tratament de specialitate.
Drama atacantului botoșănean după care plânge Edi Iordănescu: Taică-su a murit în accident / A rupt capul calului în două!
Fotbalistul botoșănean a plecat din țară după tragedia din familia sa, mutându-se în Spania, la Vinaros, Castellon. De o lună joacă iar în Spania, pentru Las Palmas.
Peste 120 de participanți la conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani” – GALERIE FOTO
Evenimentul, care a reunit peste 120 de participanți din regiunea Nord-Est, dar și din alte zone ale țării, s-a axat pe două teme de interes major pentru mediul privat: criza energetică și, respectiv, soluțiile de finanțare pentru investițiile viitoare ale companiilor.
Bine scris articolul, lacrimogen până la batista în care bătrâneii își ascund creițarii rămași. Dar cine nu cunoaște realitatea tinde să plângă de mila comunei Avrămeni. Parcă își și văd aprinzând o lumânare la biserică pentru binele comunei scăldate în sărăcie lucie. Măi oameni buni, treziți-vă! Dacă la marginea pădurii găsești un copac desfrunzit nu poți țipa că pădurea e uscată. Dacă o casă, două, trei, într-o comună mare sunt Țconservate” în ”sărăcia” de acum 100 de ani, nu înseamnă că așa e toată comuna. Priviți și dincolo de blitz. Deschideți ochii să vedeți și ceea ce este dincolo de dioptriile impuse. Avrămeniul s-a dezvoltat. Și continuă. Școli, asfalt, cămin cultural, investiții în case praznicale, microbuz școlar, promovarea și premierea performerilor comunei, etc, etc. Cine are de câștigat de pe urma articolelor făcute cu focalizarea pe casele ”muzeu al sărăciei” fără a orienta camera spre modernismul aflat la 10 metri? Există interese să fim ținuți în mentalitatea de pe vremea lui Sadoveanu? În rest, câinii latră comuna se dezvoltă! Părerea mea!
11 august 2022, 10:03
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
”Politic știți cum se întâmplă? Noi suntem o echipă și într-un Birou Politic Județean, în funcție de o analiză, de un sondaj, de poziția fiecăruia, se stabilesc candidaturile pentru alegerile locale. Până la alegerile ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9427 lei
USD
Dolarul SUA
5.1135 lei
CHF
Francul elveţian
5.1775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4791 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5498 lei
XAU
Gramul de aur
270.2027 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2149 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3255 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7514 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
13.0 o C
Bucecea
15.6 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.