Ştiri
Gellu Dorian: Complexul Eminescu

Complexul Eminescu este o stare de repulsie faţă de zona geografică din care a venit pe lume poetul. Repulsie pe care o au doar unii oameni de cultură şi în special din domeniul literaturii.

Nu neapărat faţă de poetul în sine sau faţă de opera lui – deşi dovezile celor care l-au detractat nu de mult, dar şi din timpul vieţii lui, ne contrazic şi fac vizibilă evidenţa urii funciare faţă de el şi opera lui –, ci faţă de cei ce trăiesc acum în această parte de ţară.

 

Eminescu s-a născut la Botoşani. Unii istorici literari spun că la Ipoteşti. Alţii, mai impulsivi şi reformatori, zic că la Dumbrăveni, ori pe la nu ştiu ce moşie pe care o administra Gheorghe Eminovici. De ce nu şi la Joldeşti, locul de naştere al mamei?

 

Naşterea unui om într-un loc anume nu-i dă valoare omului respectiv, ci acel om dă valoare locului, numai dacă el, omul, este cu adevărat o valoare inestimabilă. De aici şi disputa. Această nesiguranţă, reieşită din situaţia dezastruoasă a administraţiilor de atunci în ce priveşte evidenţa populaţiei, nu ar constitui motivul instalării „complexului Eminescu” în mintea celor ce-şi insuflă/asumă aproape inconştient această atitudine faţă de ceea ce reprezintă, în mod cultural, zona din care a venit poetul –  fie ca născut, fie ca format matur, la Iaşi, de exemplu –, ci o repulsie de instinct primar faţă de valorile de azi, iscată din complexul de inferioritate faţă de nemurirea lui Eminescu, înlocuit instantaneu cu cel de superioritate faţă de tot ce vine de acolo, din ţinutul moldav în cazul nostru.                 

 

Cînd Eminescu sosea în Iaşi, oraşul era dominat de un soi de cosmopolitism boieresc întîrziat, atît de bine ridiculizat de Vasile Alecsandri, dar şi contrapunctat de intelectuali de ţinută, care scoseseră nu de mult o primă revistă – Dacia literară –, cu un program care a devenit în perioada învăţămîntului de tip Spiru Haret, obiect de studiu, revistă cu trai scurt, dar importantă prin programul pe care i l-a proiectat Mihail Kogălniceanu, la care s-au adăugat personalităţile din jurul casei lui Vasile Pogor, cum ar fi Iacob Negruzzi şi Titu Maiorescu, loc al naşterii „Junimii”, în care s-a format Ion Creangă, şi a revistei Convorbiri literare. De asemenea, România literară, a lui Alecsandri, tot la Iaşi s-a născut, ori mai tîrziu, Viaţa Românească, a lui Constantin Stere sau Contemporanul lui Garabet Ibrăileanu... Şi nu putem încheia lista de fond a creării „complexului moldav Eminescu”, fără a spune că George Călinescu şi-a scris aici monumentala lui Istorie. La care se adaugă faptele istorice memorabile, prezente peste tot în Iaşul de azi. Şi atunci, ce mai rămîne pentru restul provinciilor româneşti, în care efectul „complexului Eminescu” se simte azi în detrimentul zonei moldave, leagăn de naştere a României moderne şi a culturii de mare calitate, perenă?

 

Rămîn, desigur, destul de multe, ar spune cu recunoaştere mai toţi moldavii, în speţă ieşenii, care fac şi azi gesturi importante în ceea ce înseamnă cultura vie. Însă dacă n-ar fi acest efect pervers, care, în mentalitatea evidentă a celor ce-l aplică, elimină din orice calcul valorile existente aici, folosindu-le doar atunci cînd interesul îi mînă spre intrarea în marea tradiţie a culturii româneşti, cu rădăcinile aici, în această provincie din ce în ce mai năpăstuită, fie de vreme şi vremaşi, fie de secetă şi sărăcie, de orice o face să fie mereu la coadă, uitată, lucrurile poate că ar căpăta o normalitate care să echilibreze situaţia, să schimbe mentalitatea.

 

Dacă tragem o privire prin toate Istoriile literaturii române, cele scrise în ultima vreme, vom observa urmele acestui complex definit sumar aici, dar evident în modul de acţiune atunci cînd este vorba de prezenţe în astfel de opuri. Dar nu numai în astfel de lucrări, care vor rămîne în timp cu cariile de rigoare, asumate de cei care le-au scris, dar şi în modul de formare a unor jurii vremelnice, care scot la iveală tocmai acest complex prin listele, aceleaşi, întocmite repetitiv, liste din care lipsesc cu ostentaţie numele importante ale zonei, care contează, orice ar spune un critic literar sau altul din acel anturaj. Scriitorii moldavi evidenţiaţi în astfel de lucrări sunt Mihai Ursachi şi Cezar Ivănescu, vag sau deloc Ioanid Romanescu şi Dan Laurenţiu, Cristian Simionescu sau Ovidiu Hotinceanu (cine mai ştie azi de acest important poet şaptezecist?). Cît despre optzecişti, încă în plină activitate, ce să spunem? Parcă nici n-ar exista. Lista lor este destul de lungă, însă măcar cei şase-şapte care chiar vor conta pe viitor să apară din cînd în cînd în atenţia celor ce învîrt morişca valorilor literare prezente. Comparativ, oricine cunoaşte situaţia poate constata dezechilibrul creat, dus mai departe de o inerţie menţinută de cei ce cred în gloria momentului, şi se conduc după dictonul latin carpe diem, ignorîndu-l pe cel italian, lansat de Mircea Eliade, care spune că valorile se aşază in illo tempore.

               

Ceea ce e mai trist este faptul că acest complex Eminescu nu este recunoscut şi asumat de cei ce-l practică. Şi nici nu au cum. Ca orice boală, însă, şi acest sindrom ar putea fi tratat. Dar cum nu este pe lista de boli a OMS-ului, nici vaccinul nu va fi creat prea curînd. Chestiunea e că epidemia există şi a afectat cam două treimi din România.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Drumarii au răspândit opt tone de material antiderapant la Botoșani: Circulați cu atenție!
DRDP Iași a transmis cum se circulă pe drumurile naționale din Botoșani.
FC Botoșani bate echipa lui Croitoru pe un teren infernal - VIDEO
Echipa fanion a județului a câștigat în deplasare cu FC Argeș într-un meci ce a contat pentru etapa 23 din Superligă.
Nova ApaServ, mesaj pentru botoșănenii care au rămas azi dimineață FĂRĂ apă
Nova ApaServ a transmis un anunț către botoșăneni pe care îl redăm mai jos:
Un șofer care mergea în Rusia oprit de polițiștii botoșăneni – CE s-a găsit în microbuz
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Un tânăr care a furat haine de 35.000 de euro a fost prins la Botoșani – FOTO
S-a întâmplat la finalul acestei săptămâni.
Atenție, șoferi! Val de drumuri din zona Moldovei închise din cauza ninsorii – LISTA
În ultimele 12 ore, drumarii de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) au acționat în permanență pentru a menține circulația în condiții de siguranță pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din administrare.
RAZII de amploare: Sute de mașini oprite, șoferi și pietoni amendați – CE au descoperit polițiștii
Amplă acțiune a polițiștilor botoșăneni. 
Tânăr director de la Botoșani chemat la raport în ședință – VIDEO
A prezentat activitatea instituției pe care o coordonează în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
PRĂPĂD din cauza ninsorii în mai multe zone, drumarii de la Botoșani au plecat în ajutor – FOTOGALERIE
 Prima ninsoare din anul 2023 a create numeroase probleme în mai multe zone din țară.
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Se oprește apa astăzi pe mai multe străzi
Compania de apă a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
De la vinul lui Cuza la fostul conac boieresc: STADIUL lucrărilor la centrul de cercetare din Ștefănești – GALERIE FOTO
Universitatea „Alexandru Ioan Cauza” din Iași construiește la Ștefănești, unul dintre cele mai mari moderne centre de cercetare științifică din Estul Europei.
Colegiul „Eminescu” caută să angajeze secretar
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului de secretar.
Publicitate nativă vs advertoriale. Există vreo diferență între cele două?
(P) În zilele noastre, există atât de multe cuvinte la modă în marketing și așa numite jargonuri tehnice aruncate la întâmplare de profesioniștii din industrie, încât uneori este și normal dacă te simți confuz. Ca specialist în marketing sau proprietar de afacere ți se spune în mod constant că trebuie să alegi o direcție sau alta când vine vorba de publicitate, dar ce înseamnă mai exact toate acestea?
Un șofer grăbit s-a izbit în radarul Poliției care se afla în urmărirea unei alte mașini
Evenimentul rutier s-a produs astăzi la intrarea în municipiu, dinspre Suceava.
APEL de la Poliție: Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat
Botoșăneanul este căutat de polițiști.
Tânăra doctoriță pentru care s-au făcut campanii și la Botoșani a fost repatriată
Asociația „Salvează o Inimă” fondată de botoșăneanul Vlad Plăcintă a deschis o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea tinerei doctorițe.
ACȚIUNE de amploare în gări și trenuri, controale și la Botoșani
Timp de două zile polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în domeniul transporturilor feroviare de călători, în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.
VIZITĂ la Teatrul Mihai Eminescu – GALERIE FOTO cu stadiul lucrărilor executate
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a inspectat în cursul zilei de astăzi, șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora.
Zeci de vitezomani la Botoșani, polițiștii au reținut patru permise de conducere
Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiștii Serviciului Rutier.   
Doi indivizi scoși din trafic, ambii fără permis, unul beat bine
Polițiștii botoșăneni, prin acțiunile întreprinse în timpul patrulării au mai identificat doi botoșăneni care ar fi putut pune în pericol viața altor participanți la trafic.
Problema este ca poezia romana de astazi este in cautare de forme noi si nu stim ce va ramane din ea peste timp. Daca ar fi sa comparam versurile lui Eminescu cu versurile poetilor de azi am compara pietrele scumpe cu pietrele concasate care se pun la drumuri. Dintre castigatorii Premiului de poezie Eminescu din ultimii 30 de ani cati au dat poezii atat de frumoase incat sa ajunga sa fie studiate la scoala?
13 iunie 2022, 17:09
Câtă vreme Hyperionul-bibliotecar a avut acces la borcanul cu miere(parale) de la Primărie, care borcan i-a asigurat probabil(că nu e de ici de colo), finanțarea celor 24 de cărți,nu am auzit mârâieli.Acum, că Primăria a închis pușculița, sunt curios, câte volume vor mai fi editate!După mârâieli, sigur vor urma lătrături, pe care le va asculta doar Luna!
13 iunie 2022, 10:07
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.