Ştiri
Gellu Dorian: Complexul Eminescu

Complexul Eminescu este o stare de repulsie faţă de zona geografică din care a venit pe lume poetul. Repulsie pe care o au doar unii oameni de cultură şi în special din domeniul literaturii.

Nu neapărat faţă de poetul în sine sau faţă de opera lui – deşi dovezile celor care l-au detractat nu de mult, dar şi din timpul vieţii lui, ne contrazic şi fac vizibilă evidenţa urii funciare faţă de el şi opera lui –, ci faţă de cei ce trăiesc acum în această parte de ţară.

 

Eminescu s-a născut la Botoşani. Unii istorici literari spun că la Ipoteşti. Alţii, mai impulsivi şi reformatori, zic că la Dumbrăveni, ori pe la nu ştiu ce moşie pe care o administra Gheorghe Eminovici. De ce nu şi la Joldeşti, locul de naştere al mamei?

 

Naşterea unui om într-un loc anume nu-i dă valoare omului respectiv, ci acel om dă valoare locului, numai dacă el, omul, este cu adevărat o valoare inestimabilă. De aici şi disputa. Această nesiguranţă, reieşită din situaţia dezastruoasă a administraţiilor de atunci în ce priveşte evidenţa populaţiei, nu ar constitui motivul instalării „complexului Eminescu” în mintea celor ce-şi insuflă/asumă aproape inconştient această atitudine faţă de ceea ce reprezintă, în mod cultural, zona din care a venit poetul –  fie ca născut, fie ca format matur, la Iaşi, de exemplu –, ci o repulsie de instinct primar faţă de valorile de azi, iscată din complexul de inferioritate faţă de nemurirea lui Eminescu, înlocuit instantaneu cu cel de superioritate faţă de tot ce vine de acolo, din ţinutul moldav în cazul nostru.                 

 

Cînd Eminescu sosea în Iaşi, oraşul era dominat de un soi de cosmopolitism boieresc întîrziat, atît de bine ridiculizat de Vasile Alecsandri, dar şi contrapunctat de intelectuali de ţinută, care scoseseră nu de mult o primă revistă – Dacia literară –, cu un program care a devenit în perioada învăţămîntului de tip Spiru Haret, obiect de studiu, revistă cu trai scurt, dar importantă prin programul pe care i l-a proiectat Mihail Kogălniceanu, la care s-au adăugat personalităţile din jurul casei lui Vasile Pogor, cum ar fi Iacob Negruzzi şi Titu Maiorescu, loc al naşterii „Junimii”, în care s-a format Ion Creangă, şi a revistei Convorbiri literare. De asemenea, România literară, a lui Alecsandri, tot la Iaşi s-a născut, ori mai tîrziu, Viaţa Românească, a lui Constantin Stere sau Contemporanul lui Garabet Ibrăileanu... Şi nu putem încheia lista de fond a creării „complexului moldav Eminescu”, fără a spune că George Călinescu şi-a scris aici monumentala lui Istorie. La care se adaugă faptele istorice memorabile, prezente peste tot în Iaşul de azi. Şi atunci, ce mai rămîne pentru restul provinciilor româneşti, în care efectul „complexului Eminescu” se simte azi în detrimentul zonei moldave, leagăn de naştere a României moderne şi a culturii de mare calitate, perenă?

 

Rămîn, desigur, destul de multe, ar spune cu recunoaştere mai toţi moldavii, în speţă ieşenii, care fac şi azi gesturi importante în ceea ce înseamnă cultura vie. Însă dacă n-ar fi acest efect pervers, care, în mentalitatea evidentă a celor ce-l aplică, elimină din orice calcul valorile existente aici, folosindu-le doar atunci cînd interesul îi mînă spre intrarea în marea tradiţie a culturii româneşti, cu rădăcinile aici, în această provincie din ce în ce mai năpăstuită, fie de vreme şi vremaşi, fie de secetă şi sărăcie, de orice o face să fie mereu la coadă, uitată, lucrurile poate că ar căpăta o normalitate care să echilibreze situaţia, să schimbe mentalitatea.

 

Dacă tragem o privire prin toate Istoriile literaturii române, cele scrise în ultima vreme, vom observa urmele acestui complex definit sumar aici, dar evident în modul de acţiune atunci cînd este vorba de prezenţe în astfel de opuri. Dar nu numai în astfel de lucrări, care vor rămîne în timp cu cariile de rigoare, asumate de cei care le-au scris, dar şi în modul de formare a unor jurii vremelnice, care scot la iveală tocmai acest complex prin listele, aceleaşi, întocmite repetitiv, liste din care lipsesc cu ostentaţie numele importante ale zonei, care contează, orice ar spune un critic literar sau altul din acel anturaj. Scriitorii moldavi evidenţiaţi în astfel de lucrări sunt Mihai Ursachi şi Cezar Ivănescu, vag sau deloc Ioanid Romanescu şi Dan Laurenţiu, Cristian Simionescu sau Ovidiu Hotinceanu (cine mai ştie azi de acest important poet şaptezecist?). Cît despre optzecişti, încă în plină activitate, ce să spunem? Parcă nici n-ar exista. Lista lor este destul de lungă, însă măcar cei şase-şapte care chiar vor conta pe viitor să apară din cînd în cînd în atenţia celor ce învîrt morişca valorilor literare prezente. Comparativ, oricine cunoaşte situaţia poate constata dezechilibrul creat, dus mai departe de o inerţie menţinută de cei ce cred în gloria momentului, şi se conduc după dictonul latin carpe diem, ignorîndu-l pe cel italian, lansat de Mircea Eliade, care spune că valorile se aşază in illo tempore.

               

Ceea ce e mai trist este faptul că acest complex Eminescu nu este recunoscut şi asumat de cei ce-l practică. Şi nici nu au cum. Ca orice boală, însă, şi acest sindrom ar putea fi tratat. Dar cum nu este pe lista de boli a OMS-ului, nici vaccinul nu va fi creat prea curînd. Chestiunea e că epidemia există şi a afectat cam două treimi din România.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbări în Codul Rutier: Polițiștii botoșăneni au transmis în ce condiții se reține permisul pentru 120 de zile - VIDEO
Mii de botoșăneni au rămas fără carnetul de conducere în primele opt luni ale anului în curs.
MESAJ de la polițiștii rutieri pentru șoferii botoșăneni: Scopul prezenței noastre NU este de a aplica sancțiuni VIDEO
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au ca prioritate siguranța rutieră dar și a tuturor participanților la trafic.
Poveste de dragoste pe scena de la Casa Tineretului, botoșănenii invitați la spectacol - FOTOGALERIE
Spectacolul are loc la Casa Tineretului atât sâmbătă, cât și duminică.
Spital botoșănean ÎNCHIS temporar după ce întreg personalul a plecat în concediu
Situația acestei unități medicale a fost explicată de managerul Spitalului Județean Mavromati în cadrul unei conferințe de presă.
Focare de rabie la Botoșani: DSVSA, mesaj către populație
Rabia este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere.
Polițiștii botoșăneni își doresc un trafic rutier sigur la Botoșani – VIDEO
După o îndelungată perioadă de timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au organizat o conferință de presă.
Glume „marca” Becali, Iftime să aducă antrenor din Africa la FC Botoșani: I-am dat şi un sfat ca un frate mai mic
Gigi Becali a glumit cu Valeriu Iftime şi l-a sfătuit să îşi pună antrenor din Africa din moment ce FC Botoşani are deja şase-şapte jucători de culoare pe teren la fiecare meci.
MOTIVUL pentru care Spitalul Județean contestă amenda în cazul Alexandra
Juriștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati se ocupă în aceste zile cu întocmirea contestației împotriva amenzii aplicată de Casa de Asigurări de Sănătate.
DEZBATERE la Tudora pentru autostradă cu pleiadă de oficiali - GALERIE FOTO
Astăzi, la Tudora,  a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea Acordului de mediu pentru tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava, care asigură conectivitatea județului cu Autostrada "Moldovei" (A7) și Autostrada "Unirii" (A8).
URMĂRIRE ca-n filme după un tânăr care a sărit la bătaie la polițisti, o fată i-a venit în ajutor - VIDEO
Oamenii legii l-au reținut pe tânăr. 
O companie a ANULAT toate zborurile de pe Aeroportul Suceava până în 2024
Vor fi suspendate zboruri de pe Aeroportul Suceava dar și din alte orașe.
URMĂRIRE cu focuri de armă, două persoane au abandonat coletele și au fugit de polițiști în miez de noapte – FOTO & VIDEO
S-a întâmplat în seara zilei de 26 septembrie 2023.
S-a stabilit calendarul pentru examenul de Definitivat: Până CÂND se fac înscrierile
Ministerul Educației a anunțat calendarul pentru examenul de Definitivat.
PNL: Proiect de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri
Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege privind înființarea unui Registru al traficanților de droguri. Scopul acestuia este prevenirea şi combaterea traficului de droguri, dar este și o soluție optimă pentru a preveni riscul recidivei.
Încep lucrările la Școala Specială „Sfântul Stelian”: Ne dorim un proiect de calitate FOTO
Unul dintre cele mai importante proiecte din învățământ ale Consiliului Județean Botoșani a intrat în implementare.
Mircea Rednic este „pe făraș” după remiza cu FC Botoșani
După ce au schimbat aproape tot lotul în vară, arădenii sunt pe locul 14 în campionat, cu doar opt puncte după nouă runde, iar parcursul nu este pe placul conducerii.
Vești despre autostrada care ajunge aproape de Botoșani: CÂND ar urma să fie gata
De la Botoșani a participat la dezbateri prefectul Sorin Cornilă.
Programul Casa Verde a fost SUSPENDAT în instanță
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator.
„Meciuri” grele între Iftime și șeful LPF, s-a lăsat cu acuzații dure: Nu are putere, nu are minte
După ce Valeriu Iftime a cerut înlocuirea șefului LPF și a acuzat anumite probleme de arbitraj, Gino Iorgulescu a precizat că nu se pune problema de diferențieri în fotbalul românesc.
NOAPTEA TRECUTĂ: Mașină cuprinsă de flăcări, polițiștii au intrat pe fir – FOTOGALERIE
Șoferul a cerut ajutorul pompierilor. 
Problema este ca poezia romana de astazi este in cautare de forme noi si nu stim ce va ramane din ea peste timp. Daca ar fi sa comparam versurile lui Eminescu cu versurile poetilor de azi am compara pietrele scumpe cu pietrele concasate care se pun la drumuri. Dintre castigatorii Premiului de poezie Eminescu din ultimii 30 de ani cati au dat poezii atat de frumoase incat sa ajunga sa fie studiate la scoala?
13 iunie 2022, 17:09
Câtă vreme Hyperionul-bibliotecar a avut acces la borcanul cu miere(parale) de la Primărie, care borcan i-a asigurat probabil(că nu e de ici de colo), finanțarea celor 24 de cărți,nu am auzit mârâieli.Acum, că Primăria a închis pușculița, sunt curios, câte volume vor mai fi editate!După mârâieli, sigur vor urma lătrături, pe care le va asculta doar Luna!
13 iunie 2022, 10:07
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.2 o C
Bucecea
16.1 o C
Darabani
14.5 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.