Ştiri
Forțe de ordine întărite în acest weekend la Botoșani – ZONELE unde vor acționa

Toate structurile MAI vor fi la datorie în minivacanță.

Misiunile jandarmilor

 

În minivacanța de Sfânta Maria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani își va concentra efortul în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță atât la festivalurile specifice sezonului estival, cât și la manifestările religioase cu participare numeroasă prilejuite de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului.

 

Jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea în condiții civilizate a tuturor activităților prilejuite de organizarea Zilelelor Nordului, în orașul Darabani, precum și a celor cuprinse în programul Serilor Melancolice Eminesciene, la Memorialul Ipotești.

 

De asemenea, Zilele comunelor Vlăsinești, Mileanca și Broscăuți sunt alte evenimente locale de interes pentru cetățeni unde jandarmii vor acționa pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională.

 

Nu în ultimul rând, jandarmii vor fi prezenți alături de participanții la Hramul mănăstirii Zosin, pentru ca oficierea slujbei religioase și a celorlalte activități să nu fie tulburate de producerea unor incidente nedorite.

 

Pe lângă suplimentarea personalului propriu în vederea îndeplinirii operative a tuturor misiunilor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a primit în sprijin efective de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

 

Elevii de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, care execută un stagiu de practică în această perioadă în cadrul inspectoratului, vor participa la toate aceste misiuni, împreună cu tutorii lor profesionali.

 

Pe timpul executării misiunilor, jandarmii vor acționa preponderent pentru preîntâmpinarea faptelor de tulburare a ordinii si siguranței publice, precum și pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, împreună cu celelalte instituții abilitate în acest sens.

 

Recomandăm participanților să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare și să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică, în mod direct sau să solicite sprijinul autorităților prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur,

au transmis reprezentanții IJJ Botoșani

 

La datorie și polițiștii de frontieră

 

Vă informăm că şi în această perioadă, poliţiştii de frontieră acţionează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă, astfel încât toţi cei care vor fi prezenţi la manifestările, festivalurile și hramurile organizate să se poată bucura din plin.

 

Astfel, Festivalul Zilele Nordului se va desfăşura în cel mai nordic oraș al țării, Darabani, situat la frontiera cu Ucraina și R. Moldova. În consecinţă, poliţiştii de frontieră botoşăneni vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi misiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

 

Din experienţa anilor anteriori, este preconizată o creştere a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului nostru, PTF Stânca şi PTF Rădăuţi Prut, sens în care, în funcţie de dinamica acestuia, vor fi dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului la granița de nord-est, respectiv suplimentarea personalului.

 

Tuturor celor care vor tranzita în aceste zile frontiera de nord-est, le recomandăm:

1. Pregătirea şi verificarea din timp a documentelor de călătorie precum şi a  documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară, în vederea scurtării timpului de control. Informaţii suplimentare privind documentele necesare copiilor care călătoresc în afara graniţelor ţării sunt disponibile pe pagina de internet a instituţiei noastre.

2. Consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

3.  Nu în ultimul rând, vă recomandăm ca, pentru aflarea condiţiilor de călătorie impuse de diferite state din lume, să consultaţi site-ul Ministerului Afacerilor Externe, paginile dedicate misiunilor diplomatice la Bucureşti sau aplicaţia Călătoreşte în siguranţă aparţinând MAE.

Vă dorim un sfârşit de săptămână frumos şi liniştit!

 

 

Măsurile și recomandările pompierilor

 

Pompierii militari vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 12 – 15 august 2022 Aceștia sunt pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

 

  O atenție deosebită va fi acordată Festivalului Național de Muzică „Seri Melancolice Eminesciene” care se desfășoară la Ipotești și ”Zilelor Nordului”, festival organizat în Poiana Teioasa.

 

La Ipotești, până pe 14 august, în fiecare zi, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani se va afla în apropierea locului de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice pentru a asigura o intervenție imediată, iar la Teioasa, un echipaj SMURD va fi prezent în zonă, zilnic, de pe 12 până pe 14 august, pentru a acorda primul ajutor calificat, la nevoie.

 

Dacă se impune, forţele şi mijloacele aflate în dispozitiv pot fi suplimentate cu efective și tehnică de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Punctului de Lucru Darabani.

 

În data de 15 august, zi de sărbătoare religioasă, lăcașurile de cult vor fi aglomerate, mai ales cele cu hramul „Sfânta Maria”. Și în aceste spații, cetățenii trebuie să acorde o atenție deosebită măsurilor de protecție împotriva incendiilor, astfel:

          - accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul;

         - pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

          - lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

          - parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

   

Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice. Acestora le recomandăm să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului.

 

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de ultimele zile de vacanță, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc.

 

 Pentru a preveni evenimentele nedorite, recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

          - frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

          - evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

          - evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

          - nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

          - nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

          - nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

          - nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

          - echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

 

Persoanelor care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, le reamintim faptul că trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.

 

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

 

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.

 

Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

   

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

 

 Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

 

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

 

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

 

”Am solicitat ca efectivele structurilor MAI care vor asigura ordinea publică să fie prezente în stradă, în număr mare, să fie vizibile, pentru ca botoșănenii să fie în siguranță, iar manifestările culturale, artistice și religioase să se desfășoare fără incidente nedorite. Siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul Botoșani”,

 a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

loading...
loading...
RAZII cu peste 300 de polițiști în minivacanță, ies în stradă și criminaliștii

 

Omul care a adus arabi să cumpere oi de la Popăuți, numit șef al Delegației UE în Qatar
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, l-a numit pe diplomatul român Cristian Tudor în funcția de șef al Delegației UE în Qatar.
Peste 1 miliard de euro: Firme din România, Turcia și Ucraina se bat pentru construcția a 77 km din Autostrada Moldovei
Nici mai mult, nici mai puțin de 23 de oferte au fost depuse pentru construcția celor 77,4 km de autostradă dintre Bacău și Pașcani, inclusă în Autostrada  Moldovei A7, prinsă pe finanțare prin PNRR.
Iftime, convins și nu prea că FC Botoșani își mai revine cu Teja pe bancă: Nu pot să-i spun eu cum să fie
Președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani, a mărturisit după eșecul istoric cu Sepsi OSK, 0 – 7 la Sfântu Gheorghe, că se îndoiește că echipa antrenată de Mihai Teja poate trece peste umilința suferită.
Cum alegi boxe audio de calitate: tipuri și caracteristici
(P) Boxe pentru calculator, difuzoare fără fir, difuzoare pentru sufragerie și difuzoare bluetooth. Vă explicăm mai jos toate tipurile de boxe și caracteristicile de care trebuie să țineți cont pentru a nu face o greșeală la cumpărare. Scopul difuzoarelor este de a reproduce sunetele prin intermediul unui traductor electroacustic, unde undele electrice sunt convertite în energie mecanică, care devine apoi unde de frecvență acustică.
Instructorii auto vor toaletă la poligon, nemulțumiți și de gropile din oraș
Mai mulți instructori auto de la Botoșani au participat astăzi la o ședință la Prefectură.
23 septembrie: Ziua în care am aflat că școlile sunt în pericol să fie iar închise - VIDEO
Iată principalele știri ale zilei:
Pompierii de la Botoșani, pe podium la încă un concurs – GALERIE FOTO
Timp de trei zile, loturile sportive a 12 Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență din țară, și-au demonstrat abilitățile și experiența profesională în cadrul etapei finale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență care a avut loc la Sibiu.
Val de accidente la Botoșani din vina unor șoferi începători: Este un procent destul de mare
De la începutul anului 2022, la nivelul județului Botoșani au avut loc 26 de accidente în care au fost implicați șoferi începători.
Ministrul Budăi, anunț fără precedent: O singură firmă a fost depistată cu peste 800 de oameni care munceau ”la negru”
Număr record de persoane susprinse că lucrau, la același angajator, fără acte legale de muncă.
Zeci de treceri de pietoni din municipiu iluminate suplimentar
Anunțul a fost făcut de către șeful Biroului Rutier, Alexandru Ivanov, în cadrul ședinței de la Prefectură.
Locuri din SUA pe care merită să le vizitezi
(P) SUA impresionează prin diversitatea pe care le-o oferă turiștilor, de la peisaje de vis, clădiri și muzee impresionante până la locuri în care oamenii se pot distra la cel mai înalt nivel. Iar dacă plănuiești o vacanță în SUA, iată cinci dintre cele mai populare atracții turistice.
Magazinele Lidl își REDUC programul din cauza facturilor: Noua oră de închidere
Lidl România a decis să își reducă programul de funcționare începând de luni, 26 septembrie.
Egiptean păcălit cu un permis de conducere ucrainean fals, ce le-a spus polițiștilor de frontieră botoșăneni
Tânărul de 22 de ani este cercetat pentru uz de fals.
DEZASTRU la examenul de Permise, aproape jumătate din candidați PICAȚISTATISTICA de la nivelul județului
Datele au fost prezentate de către șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Marian Ciornea în cadrul Comisiei de analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră la nivelul județului Botoșani.
Greșeli frecvente la pariuri sportive
(P) Pe lângă clasicele jocuri de cazinou, loto, bingo, mulți dintre români aleg să-și încerce norocul și la pariuri sportive. Nu e nimic nou, acest fenomen existând încă din cele mai vechi timpuri, doar că lucrurile au mai evoluat și în prezent se poate paria pe sute de meciuri de fotbal, baschet, tenis, pe jocuri pe calculator, pe curse de cai, mașini și multe alte sporturi. 
PS Nichifor Botoșăneanul va sfinți Biserica ”Sfântul Nicolae” din Bogza
Creștinii sunt așteptați să participe la slujba de sfințire a Bisericii cu hramul "Sf. Nicolae" din localitatea Bogza, comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani.
Botoșănean internat la Psihiatrie după ce a produs un accident, apoi a făcut circ în fața polițiștilor
Bărbatul se afla sub influența alcoolului, la testare rezultând 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Botoșăneni agresați de braconieri pe malul iazului, PERCHEZIȚII la trei luni de la comiterea faptei
Perchezițiile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
AMENDĂ de 40.000 de lei pentru Nova Apaserv, imagini cu dezastrul găsit de comisarii de la Mediu – GALERIE FOTO&VIDEO
Apele uzate fecaloid menajere erau deversate atât în Calea Națională, cât și prin golirea de preaplin într-un șanț colector deschis.
ACUM: Două mașini distruse pe Calea Națională din cauza neatenției – GALERIE FOTO
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puține momente pe Calea Națională, în fața complexului comercial Pars.
"Ministerul Afacerilor Interne" Cu cine fac afaceri internele?
13 august 2022, 01:21
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Legea taximetriei este mult mai stufoasă, să apuci să prinzi să fii taximetrist, decât un ride-sharing. De exemplu: acela care vine cu o mașină la transport alternativ, legea condiționează să aibă mașină de 15 ani. Pe noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9437 lei
USD
Dolarul SUA
5.0679 lei
CHF
Francul elveţian
5.1569 lei
GBP
Lira sterlină
5.6284 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5391 lei
XAU
Gramul de aur
269.8092 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2578 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2178 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3294 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2005 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
6.4 o C
Bucecea
9.2 o C
Darabani
5.7 o C
Saveni
6.6 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.