Ştiri
Eminescu, lângă mormântul mamei de la Ipotești: Rătăcit la minte strigam unde eşti, mamă?

Pentru că anul în curs a fost închinat de Patriarhia Română drept „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul”, să ne amintim de cea care l-a născut pe „omul deplin al culturii române”: Raluca Eminovici, născută Iurașcu.

Raluca Iurașcu a văzut lumina zilei în 1816, în satul Joldești din ținutul Botoșanilor, ca al treilea din cei nouă copii ai stolnicului Vasile Iurașcu și ai Paraschivei, născută Donțu. Provenind dintr-o familie boierească ale cărei rădăcini coboară adânc în istorie, regăsindu-se încă din timpul Mușatinilor, Vasile a stăruit ca toate odraslele lor să învețe carte: cei trei băieți, Iorgu, Costache și Ioan, la Cernăuți, iar fetele, după obiceiul vremii, acasă, cu vreun preparator local sau poate deprinzând scrisul și cititul de la unul dintre frații mai mari școliți.

 

Ne reține atenția evlavia deosebită a întregii familii: șase din cei nouă copii ai stolnicului Vasile au hotărât să se călugărească (arhimandritul Iachint, monahul Calinic, monahiile Olimpiada, Fevronia, Maria și Safta). Una din verișoarele Ralucăi, Ruxandra, fiica lui Iorgu Iurașu, s-a căsătorit cu căminarul Atanasie Gosan, unul din ctitorii de seamă ai Schitului Vovidenia-Neamț. După moartea acestuia, Ruxandra s-a călugărit la Mănăstirea Văratic, cu numele de Epraxia. Chiar dacă nu a urmat drumul celorlalți șase frați, sau al verișoarei, Ralu, cum o alintau acasă, s-a arătat o fire introvertită și foarte religioasă, dovadă că a cumpărat din banii ei de zestre bisericuța din lemn pe care a adus-o pe moșia de la Ipotești, scrie Ziarul Lumina.

 

În 1840, Raluca s-a căsătorit cu Gheorghe Eminovici, având un mariaj de 36 de ani, destul de greu, după spusele lui George Călinescu. Nu i-a venit ușor, căci căminarul Eminovici era un om aspru, neînduplecat adeseori, ba chiar violent. Simțul profund matern al Ralucăi se vede și din dragostea și jertfa cu care și-a crescut cei zece copii, din unsprezece aduși pe lume; una dintre fete, Ruxandra, a murit la doar câteva zile. Șerban, primul copil al familiei, născut în 1841, și-a făcut studiile la Cernăuți și Viena, devenind medic și profesând la Berlin; în 1874, la 33 de ani, a decedat, doborât de tuberculoză. Nicolae, al doilea copil, venit pe lume în 1843, a învățat la Cernăuți, apoi la Sibiu, urmând studii de Drept; a lucrat la biroul cunoscutului avocat Emmerich Christian din Timișoara, dar, îmbolnăvindu-se, s-a întors la Ipotești în 1881; a murit la scurt timp după tatăl său, în 1884. Gheorghe, al treilea copil, s-a născut în 1844; a învățat în capitala Bucovinei, ca și frații săi, după care a urmat o școală militară în Prusia; și-a întrerupt cariera din pricina tuberculozei, s-a întors la Ipotești, unde a decedat în 1873, la numai 29 de ani. Ruxandra, al patrulea copil și prima fată a familiei, a văzut lumina zilei în 1845, dar foarte curând după ce a primit grabnic botezul, a murit.

 

Peste un an, în 1846, Raluca a dat naștere celui de-al cincilea vlăstar, Ilie; la rândul lui, a învățat la Cernăuți, urmând ulterior cursurile Școlii de Medicină a renumitului doctor Carol Davila din București. Din nefericire, și el s-a îmbolnăvit de o altă necruțătoare maladie, tifosul, murind în 1863, la doar 17 ani. În 1848, familia Eminovici este binecuvântată cu a șasea plămadă, a doua fată, Maria; din pricina unor complicații medicale, a decedat la nici 8 ani, în 1856. În 1850, Dumnezeu S-a milostivit spre jertfelnica mamă, dăruindu-i-l pe al șaptelea copil - atins de aripa geniului, Mihail, nefericele poet, mort și el la numai 39 de ani, în 1889. În 1851 a venit pe lume Aglae, al optulea prunc; ea și-a făcut o strălucită carieră muzicală la Cernăuți, devenind o foarte talentată pianistă, concertând adesea cu Ciprian Porumbescu. A trecut la cele veșnice la vârsta de 49 de ani, în 1900.

 

În 1854, Raluca l-a născut pe al nouălea copil, Harieta, care a purtat crucea suferinței încă de la naștere, având o deficiență locomotorie. În ultimii ani de viață s-a dedicat îngrijirii fratelui Mihai; a murit la doar 35 de ani, la câteva luni după decesul poetului, în octombrie 1889.

 

În 1856, Raluca l-a adus pe lume pe Matei, penultimul copil; după absolvirea școlii gimnaziale din Cernăuți, acesta a urmat Institutul Politehnic din Praga, intrând apoi în cariera militară; este singurul care a moștenit gena longevității tatălui său, Gheorghe: a trecut la cele veșnice în 1929, la vârsta de 73 de ani. Al 11-lea copil, Vasile, a murit prematur, nereținându-se nici anul nașterii, nici cel al decesului.

 

Cu atâția prunci, cu atâtea destine frânte pe care le-a plâns cu sufletul zdrobit de durere, cu atâta suferință, Raluca s-a topit pe picioare, încercând adesea să mai și îndulcească intran­sigența soțului („om de modă veche, violent și autoritar”, după cum îl descria criticul literar George Călinescu), manifestată îndeosebi în educația copiilor.

 

Jertfa și iubirea nețărmurită ale mamei l-au făcut pe poet să-i poarte o dragoste aparte. Despre tatăl său nu prea pomenea, în schimb, găsim, ce-i drept, sporadice, stihuri închinate mamei: „O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi/ Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi”; „De mi-a fost maica dragă-n lume/ Închis-au ochii trecători…”.

 

Dacă la înmormântarea tatălui nu a participat, poetul nu putea lipsi de la cea a mamei, jelind-o cu cea mai adâncă simţire.

 

La mijlocul verii lui 1876, suferinţa Ralucăi, în vârstă de 60 de ani, s-a acutizat: era bolnavă de cancer.

 

La 13 august, înainte de Adormirea Maicii Domnului, a adormit şi mama lui Eminescu. Răvăşit, cu ochii cei negri ca tăciunele năpădiți de amare lacrimi, Eminescu îşi plângea mama. A făcut-o lângă sicriu, dar şi pe urmă, când, după spusele sătenilor din Ipoteşti, venea la ţintirim, stând în prelungă reculegere.

 

Chiar în anul în care mama a trecut la cele veșnice, îndureratul poet a înmuiat pana în lacrimi şi a scrijelit cu ea pe hârtie câteva stihuri născute de doruri nesfârșite:

 

”Pe maică-mea sărmana atâta am iubit-o
Şi totuşi când pe dânsa cu țărână-a acoperit-o,
Părea că lumea-i neagră, că inima îmi crapă
Şi aş fi vrut cu dânsa să mă puie-n groapă [...]
Când clopotul sunat-au, plângea a lui aramă
Şi rătăcit la minte strigam unde eşti, mamă?
Priveam în fundul gropii şi lacrimi curgeau râu
Din ochii mei nevrednici pe negrul ei sicriu”.

(Mihai Eminescu, poemul Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci!, 1876)

 

loading...
Scriitorii botoșăneni și-au omagiat Poetul alături de primar și viceprimar: Depuneri de flori la bustul lui Eminescu și Te Deum la Uspenia – VIDEO & GALERIE FOTO
ACUM: A fost anunțat câștigătorul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia - VIDEO &GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A picat și nocturna! FC Botoșani bate Dinamo și urcă pe locul doi în clasament
FC Botoșani s-a înfruntat duminică seară cu Dinamo pe stadionul din șoseaua Ștefan cel Mare, în etapa a 9 - a din Liga 1.
Impact VIOLENT: Cinci persoane rănite din vina unui șofer din municipiul Botoșani - FOTO
Un conducător auto din municipiul Botoșani a provocat un accident cu cinci răniți.
Ionică Nechifor, la târgul din Piața Revoluției: Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta - VIDEO
La deschiderea târgului „Produs din Botoșani” a luat parte și Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
URMĂRIRE cu focuri de armă la Botoșani, mai multe persoane au fugit la vederea polițiștilor – VIDEO
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz. 
Prefectul despre locația pentru Târgul „Produs în Botoșani”: Și în marile orașe europene se organizează în centrul orașului VIDEO
A fost invitat și a onorat cu prezența la târgul de produse tradiționale din Piața Revoluției și prefectul.
Șefa județului, laude la târg către fermieri: A lansat și o invitație botoșănenilor - VIDEO
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a fost prezentă astăzi la deschiderea târgului „Produs din Botoșani.”
Târg deschis în Piața Revoluției pentru botoșăneni! Oficialii s-au chinuit să nu-l politizeze, dar nu le-a ieșit – GALERIE FOTO & VIDEO
Târgul „Produs în Botoșani” a fost inaugurat duminică, în Piața Revoluției de oficialitățile orașului și județului.
Zeci de noi cazuri la Botoșani, crește rata în municipiu: Cinci localități în SCENARIUL ROȘU
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația epidemiologică de la nivelul județului.
Botoșani, 2021! Furt de pe tarla, urmărit cu drona și oprit de Poliție în timp record – FOTOGALERIE
Hoți de porumb prinși de polițiști în numai 30 de minute de la momentul în care fapta le-a fost sesizată de către fermierul păgubit.
Loading...
Botoșănean cu soția și mama decedate de cancer, luat la batjocură de instituții: Nu-mi revin din șoc
Un botoșănean de 46 de ani, întors din Anglia după ce mama și soția lui au murit în țară, a avut parte de momente dificile în rezolvarea unor proceduri banele la instituțiile statului, proceduri ce s-au dovedit un coșmar interminabil. „Îmi iubesc țara, dar mi-e groază de instituțiile sale”, mărturisește acesta.
Suntem buni la dat lecții! Prefectul Dan Nechifor: Iată că putem fi și deschizători de drumuri FOTOGALERIE
Imnul național al Republicii Moldova a sunat în Sala ”Nicolae Iorga” a Prefecturii cu ocazia întâlnirii pe care prefectul Dan Nechifor a găzduit-o în această săptămână între specialiștii din sănătate de pe ambele maluri ale Prutului.
Întâlnire cu fermierii la Popăuți, apel pentru îngrădirea pășunilor: Miza este de aproape jumătate de miliard de euroFOTOGALERIE
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a organizat vineri la Stațiunea Popăuți o întâlnire cu fermierii din regiunea Moldovei.
Iftime cere banii pe Moruțan de la Becali: Am nevoie; sper să îi primesc, nu știu, habar n-am când
Transferul lui Olimpiu Moruțan (22 de ani) de la FCSB la Galatasaray ar fi trebuit să umple conturile celor de la FC Botoșani, însă moldovenii nu au încasat deocamdată niciun euro.
Servicii de forare de calitate și durabile cu Eco Drill
(P) Cunoaștem deja faptul că apa într-o locuință este indispensabilă și este nevoie negreșit de aceasta. O problemă destul de des întâlnită în zonele rurale este cea a rețelei publice de apă ce nu este dezvoltată, fapt pentru care persoanele care își construiesc o locuință aici, apelează la firme specializate în domeniu ce oferă servicii de forare a puțurilor de apă. Sunt multe astfel de firme, însă o caracteristică importantă este calitatea serviciilor oferite.
Loading...
Șeful cancelariei IPS Calinic, mort la 47 de ani de boala care a dat omenirea peste cap
Părintele protosinghel David Oprea, coordonator al cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, și pentru o foarte lungă perioadă de timp slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, a trecut vineri la Domnul, în urma complicațiilor suferite din cauza infectării.
Record de cazuri în valul 4 la Botoșani, municipiul reședință a trecut de 2 la mie
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a anunțat sâmbătă la amiază încă 114 cazuri de îmbolnăvire, depistate în ultimele 24 de ore. Este un număr record pe care județul nostru îl atinge în valul 4.
Suspendare și nu prea... Și pompierii au strâns saci de gunoaie, deși organizatorii ”Let's do it, Romania!” au anunțat oprirea campaniei – GALERIE FOTO
Pet-uri, ambalaje din plastic şi hârtie, cutii, sticle şi alte resturi menajere, aruncate la întâmplare, au fost strânse de pompierii botoșăneni în urma participării la “Ziua Națională de Curățenie”, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Un șofer care butona telefonul a izbit două mașini la câțiva kilometri de oraș – FOTOGALERIE
Utilizarea telefonului de către conducătorii auto a mai provocat un accident. Ultimul eveniment rutier de acest tip a avut loc sâmbătă la amiază.
Prefectul a scos funcționarii la strâns gunoaie, numai că organizatorii ”Let's do it, Romania!” au suspendat campania de salubrizare – FOTOGALERIE
Prefectul Dan Nechifor, împreună cu colegii din instituție și de la Serviciul de Pașapoarte, cu specialiști din Direcția Silvică și Garda de Mediu, au ieșit sâmbătă dimineața la o acțiune de salubrizare în pădurea Baisa.
Poliția a deschis dosar penal pentru moartea elevului de 7 ani, părinții colegilor dau vina pe mască – VIDEO
Motivul decesului fulgerător al unui copil din Ibănești reprezintă încă un mister, însă unii oameni din localitate cred că de vină ar fi fost masca de protecţie. Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz, iar necropsia va stabili cauza exactă a decesului.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta. Și vreau să vă spun că astăzi demonstrăm încă o dată că indiferent de culoarea politică suntem împreună pentru a dezvolta această piață de weekend....
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9473 lei
USD
Dolarul SUA
4.1999 lei
CHF
Francul elveţian
4.5309 lei
GBP
Lira sterlină
5.7880 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8197 lei
XAU
Gramul de aur
238.6026 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4085 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0693 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3177 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1955 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.