Ştiri
Diaconu, contraatac de 15 milioane euro: PSD a împins Termica în faliment

Fostul director general al societăţii de termoficare din perioada în care oraşul era condus de PDL învinovăţeşte PSD-iştii de situaţia în care a ajuns SC Termica SA şi de faptul că oraşul ar putea fi pus să plătească sume importante de bani unităţii aflate în faliment.

Ion Diaconu a simţit nevoia ca, în calitate de fost conducător al firmei municipalităţii botoşănene, să dea câteva răspunsuri. El susţine că falimentul SC Termica SA îşi trage obârşiile din perioada în care urbea era condusă de social-democraţi în frunte cu Florin Egner şi este convins că botoşănenii nu uită că au stat în frig jumătate de iarnă, în urmă cu mai bine de un deceniu.


“Dezmățul financiar orchestrat la societatea „Termica” de domnul Egner, confirmat atunci chiar de către Curtea de Conturi a însemnat o iarnă a anului 2003 în care botoșănenii au fost lăsați în frig și credite de aproape 10 milioane euro (la două bănci) garantate și plătite de stat. La acestea s-au adunat dobânzi, penalități și majorări care au ajuns să însemne datorii (ale Termicii către stat) de aproape 40 milioane euro. E greu ca cineva să creadă că se mai putea salva această societate de la faliment, oricâte eforturi s-ar fi făcut”,


Ion Diaconu, fost director general SC Termica SA.


Actualul director tehnic de la SC Modern Calor SA, societatea care practic a preluat activitatea falimentarei SC Termica SA, îşi doreşte ca şi consilierul local PSD, Mihai Tincu, să înţeleagă cine sunt cei care au produs dezastrul financiar de la „Termica”.


“Da, domnule Tincu, ai dumneavoastră bravi colegi de partid (PDSR pe atunci) sunt vinovați, nu cei care au venit la conducere după ei și nu au mai putut salva nimic, oricât ar fi vrut asta!
În perioada 2008-2010 activitatea societății „Termica” a reușit totuși să înregistreze profit, dacă nu luăm în considerare datoriile istorice făcute de administrația PSD.
Ovidiu Portariuc arată cu degetul spre alții, deși vinovații se află chiar alături de el, îi sunt colegi. Singura lui scuză e că în acea perioadă nu locuia la Botoșani și poate că nu știe lucrurile astea. Dar dacă nu știi, nu te pronunți”,


Ion Diaconu, fost director general SC Termica SA.


De asemenea, fostul prim şef al termoficării botoşănene, susţine că suma de peste 30 de milioane de lei pe care lichidatorul Constantin Lulu Dascălu o solicită Primăriei Botoşani este fundamentată eronat, pentru că acesta poate cere contravaloarea unor lucrări realizate din bani societății „Termica” și nu din banii publici primiți ca subvenție de la bugetul de stat.


Ion Diaconu aminteşte şi că în 2011, Primăria Botoșani a reușit să atragă 45 milioane de euro pentru reabilitarea termoficării. În opinia sa, aatualul primar încearcă să inventeze povești pentru a distrage atenția publicul de la pierderea fondurilor europene pentru finanțarea lucrărilor la Parcul Cornișa și la Teatrul Mihai Eminescu – aproape 15 milioane de euro, cae vor trebui suportate din bugetul local.

 

CITEŞTE ŞI:

Datorie URIAȘĂ lăsată moștenire de Termica – 1.200 de miliarde de lei vechi

 

ASTĂZI: Mașină cu roțile –n sus, două persoane rănite - FOTO
Un eveniment rutier a avut loc duminică în județul Botoșani.
GALERIA CU POEȚI: Robert G. Elekes - spectacolul contradicțiilor
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică a rubricii GALERIA CU POEȚI, câte un laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum.
DOLIU: S-a stins din viață un preot din Botoșani
Un cunoscut preot din Botoșani a murit.
Doina Federovici: La Consiliul Județean voi continua programele de asfaltări și extinderi de utilități publice inițiate de PSD pentru fiecare localitate
Candidatul PSD pentru Președinția Consiliului Județean Botoșani a prezentat astăzi cele două programe, „Infrastructură rutieră județeană” și „Acces la utilități publice pentru botoșăneni” prin care vor fi continuate asfaltările pe drumurile județene și extinderile rețelelor de apă, canalizare, gaze și curent electric în localitățile din județul Botoșani.
LOCURILE uitate din Botoșani unde au avut loc adevărate băi de sânge
Două dintre cele mai sângeroase bătălii date de voievozii faimoşi ai istoriei românilor au avut loc pe teritoriul de astăzi al judeţului Botoşani. Una dintre acestea a fost considerată un adevărat punct de cotitură iar cealaltă a intrat în legendă prin tratamentul inuman aplicat prizonierilor de război.
Roxana Țurcanu: Aritmetica electorală și încrederea botoșănenilor!
În ultima perioadă, PSD-ul și PNL-ul duc dezbateri acerbe pe tema votului util, sugerând electoratului că nu merită să își irosească votul pe candidații cu șanse reduse de a fi aleși.
AZI DIMINEAȚĂ: Autobuz cuprins de flăcări, incendiul a fost pus intenționat - FOTOGALERIE
La sosirea pompierilor, autobuzul ardea în totalitate.
Proteste anti - măști la școală pentru elevi, premierul Orban, răspuns de la Botoșani: Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii
În mediul online circulă o petiție pentru ca măștile de protecție să nu mai fie obligatorii la școală pentru copii. În capitală și alte localități, sâmbătă de la ora 16:00 au fost organizate proteste pentru a atrage atenția factorilor de decizie.
Zvonuri că școlile s-ar închide iar după 1 octombrie – RĂSPUNSUL premierului Orban, de la Botoșani
Au fost părinți care și-au scutit copiii de la școală ferm convinși că oricum unitățile de învățământ se vor închide după alegerile locale din 27 septembrie.
Loading...
Ludovic Orban a promis la Botoșani căi ferate moderne și trenuri care să circule cu 160 km la oră
Pe lângă infrastructura rutieră, premierul României, Ludovic Orban a declarat la Botoșani că și-a propus realizarea unui alt proiect de investiție de interes național și anume reabilitarea tuturor tronsoanelor de căi feroviare.
Flutur, discurs de luptă în fața liderului național al PNL și a „fraților” candidați: PSD a însemnat în toți acești ani Partidul Sabotării Dezvoltării - VIDEO
Primarul municipiului reședință de județ i-a transmis premierului Ludovic Orban, președintele PNL la nivel național, că a ajuns din nou la Botoșani într-un moment extrem de important pentru viața politică a României.
Lansare de candidați în prezența premierului cu forțe de ordine, amfiteatru și monitor uriaș cu mesaje electorale: Toată suflarea penelistă de la Botoșani v-a așteptat: VIDEO & FOTO
Pentru vizita premierului Ludovic Orban accesul spre două dintre obiectivele din parcul Cornișa, respectiv amfiteatru și patinoar a fost restricționat autoturismelor. Participanții la evenimentul electoral au avut o parcare special amenajată pentru această vizită, pe un teren neutilizat.
ULTIMĂ ORĂ: Copil pe bicicletă lovit în plin de un taximetrist – GALERIE FOTO
Un copil a fost transportat la spital cu ambulanța de terapie intensivă mobilă în urmă puțin timp.
S-a făcut anunțul: PSD face majoritatea cu Pro România la Consiliul Județean și Consiliul Local
Anunțul a fost făcut de  președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
Loading...
ALERTĂ: Polițiștii caută o tânără de 18 ani care a dispărut de acasă - FOTO
Persoanele care dețin informații care pot conduce la găsirea acesteia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliție.
ACUM: Pleiadă de liberali la Cornișa, în așteptarea premierului - FOTOGALERIE
Ludovic Orban urmează să ajungă la Botoșani în aproximativ un sfert de oră.
Mihaela Huncă: La Mulţi Ani Pro România Botoşani! Organizaţia judeţeană împlinește doi ani de la înfiinţare!
Zi specială  pentru membrii şi simpatizanţii PRO România  Botoşani! Împlinim doi ani de când suntem în slujba botoşănenilor, doi ani de când PRO România a început la Botoşani un proiect politic nou care îi implică și îi reprezintă pe toți cei care cred în România. Deşi suntem o formaţiune tânără, în doi ani familia Pro România Botoşani a devenit din ce în ce mai numeroasă.
1.333 de cazuri noi de covid înregistrate la nivel național – TABEL
Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 111.550 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Creștere a cazurilor de COVID-19 înregistrată la Botoșani în ultimele 24 de ore
Statistica de la nivelul județului Botoșani pentru cel mai recent interval de numărare indică o creștere a cazurilor pacienților care s-au infectat cu virusul SARS-COV-2.
Petiție semnată de sute de mame din Botoșani și proteste anunțate în toată țara: Stop mască la școală!
Părinți din întreaga țară dar și de la Botoșani protestează în diverse moduri față de obligativitatea pentru elevi de a purta mască de protecție la școală.
Mai dar stai, avem doua societati de termie de intretinut din banii nostrii! Si culmea ironiei, dupa ce Nelu a falit Termita, acum Sandu Florin le conduce pe ambele! Curat ghinion! Cine o va conduce totusi pe cea de-a treia! Nimeni, ca intra in colaps si prima si a doua!! Si uite asa vom avea noua si actuala conducere... cazata la .. Brutarie! Bravo liderilor!
30 martie 2016, 18:34
Termica Botoşani nu poate rambursa creditele externeFurnizorul de energie termică din municipiul Botoşani, societatea comercială „Termica”, se află în incapacitate de a rambursa două credite externe în valoare de nouă milioane de dolari, din cauza situaţiei financiare dificile în care se află.Împrumuturile au fost contractate în perioada 2003-2004, pentru aprovizionarea cu combustibili şi au fost garantate de Guvern. Unul dintre credite, obţinut de la Deutsche Bank, este în valoare de 5,5 milioane de dolari iar al doilea, de 3,5 milioane de lei, a fost obţinut de la ABN AMRO România. Pentru că societatea nu a achitat ratele la termenele scadente, Ministerul Finanţelor a fost nevoit să acopere creditul, însă, în momentul de faţă, încearcă recuperarea sumelor de la beneficiarii împrumuturilor.„Nu este doar problema societăţii «Termica» din Botoşani. În aceeaşi situaţie cu noi se află alte 20 de societăţi din municipii reşedinţă de judeţ din ţară. Statul trebuie să constate că noi nu avem posibilitatea de a plăti aceste credite”, a declarat directorul „Termica”, Ion Diaconu, care şi-a exprimat totodată speranţa ca statul să nu declanşeze proceduri de executare silită în vederea recuperării creditelor.
30 martie 2016, 09:59
Botosanenii raman fara calduraPrimarul municipiului Botosani, Florin Simion Egner, a anuntat, ieri, ca regia locala de termoficare va functiona pana la sfarsitul iernii „in regim de avarie“, din cauza lipsei de combustibil, stocul de pacura fiind aproape epuizat, transmite corespondentul Mediafax.Societatea locala de termoficare functioneaza in regim de avarie de mai mult de o luna, energia termica fiind furnizata, in cele 100.000 de locuinte racordate la sistemu centralizat, la parametri redusi, doar intre orele 18,00 si 23,00.„La aceasta data, Termica mai are in stoc doar 100 de tone de combustibil, iar in cursul zilei de astazi (n.r. - marti) vor mai sosi inca 90 de tone de la Adjud. De asemenea, am primit asigurari ca pana miercuri societatea de termoficare va mai primi inca 195 de tone de pacura. Dupa aceea, Dumnezeu cu mila. Vreau sa va spun ca ne asteapta o perioada foarte grea“, a declarat primarul municipiului Botosani. SC Termica SA are de incasat de la populatie mai bine de 130 de miliarde de lei.In aceste conditii, la Oficiul Judetean de Protectia Consumatorilor (OJPC) Botosani au fost depuse, in ultima luna, mai mult de 1.000 de plangeri la adresa serviciilor asigurate de SC Termica. Reprezentantii OJPC sustin insa ca nu pot lua nici o masura in conditiile in care intre furnizorul de energie termica si beneficiari nu exista contracte individuale. Un caz socant l-a constituit, in urma cu o saptamana, cel al unei batrane de 71 de ani, din Botosani, care a intrat in audienta la primarul PSD Florin Simion Egner, solicitandu-i un sicriu, in care sa se aseze si sa isi astepte moartea, din cauza frigului din locuinta.
30 martie 2016, 09:50
Ha, ha, ha mai da ce oftica vad in jur dupa ce se vorbeste cu subiect si predicat. Egner a faliment Termica si Portariuc&Tincu au batut palma cu Lulu lichidatu sa mai incaseze niste firfirei
30 martie 2016, 08:59
Imediat dupa delegarea atributiilor de serviciu de la primarie, impreuna cu ioly avem timp berechet sa postam comentarii.
30 martie 2016, 08:52
Intrebati pe Spinosu, cum se carau materialele pt. constructia vilei dlui Nelu!! Si pe multi altii.....!
30 martie 2016, 08:07
Corect, ar fi dezinformat, dar ca sa arunci cu noroi trebuie sa fii "informat". Tare va mai doriti sa intre Flutur si altii la parnaie, "sa moara si capra vecinului", spune o vorba romaneasca, vorba care va este slogan. Nu ati reusit sa faceti ceva in 4 ani si dai cu noroi, poate poate mai prindeti 4.
30 martie 2016, 08:00
Cine se scuza, se acuza! Turcanu va avea colegi noi la Suceava!
30 martie 2016, 07:59
Scoate capul mafia pedelista. Cand acuzi, te scuzi.
30 martie 2016, 00:29
Pace voua ! Are cine face ordine ! Aveti rabdare politicienilor si nu va invinuiti fara o cercetare amanuntita ! Trebuie gasiti banii care s-au dat la metru cub """la centru""", bani care plecau din seifurile unor lideri de partide ! Restul, cu imprumuturile, au responsabilitate ordonatorii de credite. Insa cum si de unde ajungeau imense sume de bani la liderii de partide ce se aflau la putere in acea perioada, sume care luau drumul Bucurestiului ?!
29 martie 2016, 22:48
Prestez schimbul doi la cabinetul Portariuc si trag sperante ca poate, poate. Mai am doua luni si devin somer
29 martie 2016, 21:59
Nu ti-a fi rusine dl Diaconu? O sa vedem noi cum o sa răspunzi pentru toate hoțiile pe care le-ai facut împreuna cu prietenoși tai.
29 martie 2016, 20:42
Asta da tupeu de PDL-ist, sa vii dupa 6-7 ani de mandat ai lui Flutur adica in 2010-2011, dupa ce ai deavalizat bugetul Termica si al orasului si sa il acuzi pe Egner de incompetenta ta iti trebuie ceva inconstienta. Diaconu este urmarit penal de catre DNA si are multe explicatii de dat in proiectul termoficarii. Probabil dupa Flutur, urmeaza Diaconu sa dea explicatii la ce praduiala a fost pana in 2012!
29 martie 2016, 20:38
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.