Ştiri
De la ”grădina celor plecați” la ”aleile Covid”: Saga de 140 de ani a cimitirului Eternitatea din Botoșani

În 2020 şi 2021, două mari alei din cimitir au fost transformate în parcele pentru mormintele oamenilor decedaţi în vremea pandemiei, de aici şi denumirea de „aleile COVID”.

Cimitirul Eternitatea din Botoşani, oraș care a fost o perioadă al doilea ca mărime din Principate, se remarcă prin frumusețea busturilor şi monumentelor funerare care străjuiesc mormintele personalităților locului.

 

Această grădină a celor plecați dintre noi păstrează o bună parte din istoria locală a ultimului veac. Pe cruci şi monumente -regăsim numele unor oameni care au avut o contribuţie majoră la dezvoltarea urbei moldave: Miclescu, Paulini, Vasiliu, Popovici sau Iordăchescu, scrie Ziarul Lumina.

 

 

Legea pentru înmormântări

 

 În 1864 se emitea „Legea pentru înmormântări”, care obliga cultele „să-şi întocmească cimitire pentru înmormântare, în depărtare de cel puţin 200 de metri de la marginea fiecărui oraş sau sat”, interzicând cu desăvârşire înmormântările în „ocolul oraşelor sau satelor”. Aceste cimitire publice urmau să înlocuiască numeroasele cimitire parohiale ale Botoşaniului, care aveau să fie închise pentru a „asigura salubritatea oraşului şi, în acelaşi timp, pentru a permite dezvoltarea urbană”, după cum se specifica în documentul vremii. Totodată, se recomanda ca la fiecare cimitir să se construiască câte o capelă pentru serviciul religios, câte o cameră mortuară, să se planteze arbori şi să se împrejmuiască locul „cu stâlpi de cărămidă pe temelie de piatră”.

 

„În 1874, componenţa Consiliului comunei din Botoşani a desemnat responsabili cu identificarea a două amplasamente; au fost propuse trei: lângă cimitirul evreiesc, la bariera Iaşiului; lângă bariera Suliţa, unde se afla toloaca târgului şi pe care se ţineau iarmaroacele anuale din septembrie, şi lângă şoseaua #ducătoare la Mihăileni». Din cauza fondurilor insuficiente, înfiinţarea cimitirelor s-a tergiversat, astfel că, în 1877, Consiliul de igienă al oraşului, alcătuit din mai mulţi medici, un inginer, un arhitect şi un farmacist, făcea cunoscut Primăriei că s-a aprobat înfiinţarea celor două cimitire, unul la bariera Suliţa (actualul amplasament al cimitirului Eternitatea) şi altul la bariera Agafton”,

spune preotul Vasile Burlacu

 

Parohul de la cimitirul Eternitatea din Botoşani cercetează istoricul înfiinţării cimitirelor din municipiu.

 

Astfel, după multe sforţări şi la 17 ani distanţă de legea promulgată de Alexandru Ioan Cuza, cimitirul Eternitatea, aflat în administrarea Primăriei, a fost oficial inaugurat şi sfinţit la data de 26 aprilie 1881.

 

Între anii 1881 și 1885 s-a construit şi o capelă cu hramul „Învierea Sfântului Lazăr”, toate obiectele de cult necesare fiind donate de bisericile din oraş. În majoritatea timpului, slujbele se oficiau doar sâmbăta, pentru pomenirea morţilor, prin rotaţie, de către preoţii de la parohiile din oraş.

 

În perioada 1964-1978, capela a funcţionat ca biserică parohială sub păstorirea preotului Teodor Brânzei, în acea perioadă primind şi noul hram, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, după cum subliniază părintele Burlacu.

 

 

„Aici odihneşte amicul ţăranilor”

 

În necropola botoşăneană se odihnesc multe personalităţi locale, de la boieri, foşti miniştri, deputaţi şi senatori, la foşti prefecţi, primari, precum şi slujitori de marcă ai şcolii şi ai Bisericii. Pe crucile brăzdate de vânt şi de ploi, regăsim nume precum Enacovici, Ciolacu, Al. Saint Georges, Paulini, Adamiu, Vasiliu, Popovici şi multe altele cu mare însemnătate pentru urbea moldavă. Tot aici se înalţă spre aducere aminte monumente funerare semnate de mari artişti străini: G. Kund din Cernăuţi, Sommer şi Menger din Viena, C. Villa din Milano sau D. A. Pellegrinetti, italian naturalizat, care şi-a deschis un atelier de sculptură la Botoşani.

 

„În partea ortodoxă a cimitirului se remarcă frumoase monumente funerare dintre care monumentul familiei Pisoski, realizat de Sommer și Menger de la Viena, basorelieful de pe mormântul lt. col. Jean Samurcaş, realizat de G. Kundt, mormântul lui Mihai Popovici, fondatorul Teatrului şi Cinematografului Popovici, şi al fiului său, realizat de acelaşi Kundt, sau monumentul de la mormântul Helenei Panaitescu realizat de V. Scutari din Galaţi. În acest cimitir sunt înmormântaţi politicianul Dimitrie Scarlat Miclescu, fost ministru al lucrărilor publice şi al justiţiei, pe a cărui piatră funerară se află scris, simplu: Aici odihneşte amicul ţăranilor. De asemenea, Tobias Gherghel, fost politician şi general român, prefect, ministru de război şi al lucrărilor publice, înmormântat în apropierea bisericii într-un mormânt sub formă de sicriu”,

părintele Vasile Burlacu, pentru Ziarul Lumina.

 

Tot în cimitirul Eternitatea, care este cel mai vechi din oraş, potrivit părintelui Burlacu, ar fi fost înmormântată şi sora marelui poet Mihai Eminescu, Henrieta, al nouălea copil al familiei Eminovici, care s-a stins de pneumonie în 1890. Locul înhumării s-a risipit în timp, însă în cimitir se va face o cruce cu numele ei la umbra căreia să-i pâlpâie o lumânare.

 

„Aici aflăm şi mormântul lui Constantin Iordăchescu, una dintre cele mai proeminente figuri ale învăţământului botoşănean din toate timpurile, prin activitatea sa profesională, culturală şi socială. (…) Şi tot aici sunt îngropate rămăşiţele lumeşti ale unor foşti deţinuţi politici, în jurul monumentului dedicat lor. La acel monument săvârşim în fiecare an slujba de pomenire a eroilor neamului, de sărbătoarea Înălţării Domnului. Începând cu 5 noiembrie 1960, majoritatea deţinuţilor politici care proveneau din rândurile partidelor istorice au fost concentraţi în penitenciarul din Botoşani, iar după ce erau schingiuiţi în fel şi chip cei care mureau erau aduşi aici pe timp de noapte”,

relatează, cu durere în glas, pr. Vasile Burlacu.

 

Cimitirul Eternitatea urmează să fie extins, aşa cum a decis Primăria la începutul acestui an.

 

În 2020 şi 2021, două mari alei din cimitir au fost transformate în parcele pentru mormintele oamenilor decedaţi în urma contractării virusului SARS-CoV-2, de aici şi denumirea de „aleile COVID”.

 

loading...
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șefa Județului, mesaj de unitate: Este momentul să privim împreună viitorul cu încredere VIDEO
Președintele Consiliului Județean a adresat un mesaj la manifestarea organizată în Piața 1 decembrie 1918.
Prefectul a venit la Ziua Națională cu discursul premierului - VIDEO
La manifestările organizate în Piața 1 Decembrie 1918, Dan Nechifor a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă.
ÎNGRIJORARE: Amenzile de circulație ar putea crește spectaculos de luna viitoare
Dacă nu se plafonează punctul-amendă până la 31 decembrie, valoarea acestuia ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei.
Un nou incendiu în municipiu: Au ars tone de furaje, dezastru evitat prin intervenția promptă a pompierilor - FOTOGALERIE
Incendiul s-a produs în urmă cu puțin timp, pe raza municipiului Botoșani.
Șoferiță scoasă de pompieri din mașină după un accident în trafic – FOTOGALERIE
Accidentul s-a produs în această dimineață, în eveniment fiind implicate un autoturism și o autoutilitară.
ASTĂZI: Femeie scoasă dintr-o fântână adâncă de 25 de metri, alarma a fost dată de soț, care i-a auzit strigătele disperate
Femeia era în apă până la piept, fiind scoasă la suprafață în șoc hipotermic. Poliția va demara  cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul.
Ei sunt polițiștii care au salvat o familie din casa cuprinsă de flăcări: Reacția potrivită la momentul potrivit poate salva vieţi - VIDEO
În casă se aflau doi tineri cu bebelușul lor.
Cadou pentru botoșăneni, de Ziua României
Astăzi, două dintre expozițiile Muzeului Județean Botoșani pot fi vizitate gratuit.
Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați - VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Loading...
ACUM: Pregătiri în centrul istoric pentru Ziua Națională, sute de botoșăneni au venit cu steaguri și baloane tricolore – GALERIE FOTO&VIDEO
Cu un sfert de oră înainte de timpul anunțat pentru începerea activităților dedicate Zilei Naționale a României, Centrul Istoric este deja plin de oameni.
Plecat dintr-un sat din nordul Moldovei, a devenit membru titular al Academiei Române: Botoșănenii și Botoșanii au un trecut sacru și vrednic de a-l cinsti
Meritele, profesionalismul, calitățile umane i-au fost recunoscute și de cel mai înalt for academic.
Prefectul Dan Nechifor: Fiecare generație își trăiește timpul ei și are proiectele ei de viitor / La mulți ani, România!
Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a transmis un mesaj botoșănenilor în ziua în care România își sărbătorește istoria.
15 ani de la moartea botoșăneanului care a pictat 52 de biserici: Scrii cu ornamente și poleieli o scrisoare de dragoste către Dumnezeu
Născut într-un sat din Botoșani, plecat la cele veșnice într-o zi de 1 decembrie, este considerat de către specialiști drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din România. A pictat, la Botoșani, biserica în care a fost botezat Eminescu.
Budăi, mesaj pentru vârstnici și mulțumiri către ”colegii liberali”
Marius Budăi, ministrul Muncii, spune că oamenii trebuie să fie liniștiți în problema plății pensiilor.
Loading...
ANCHETĂ la Mavromati: Ce se întâmplă cu angajații care au furat din mâncarea bolnavilor
Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean Botoşani acum sunt cercetaţi de poliţişti, după ce ar fi furat din hrana bolnavilor internaţi. Între timp, ei au fost sancționați de conducerea unității medicale.
Cum au devenit trei călugărițe din Botoșani îngeri păzitori pentru copiii nevoiaşi: Prima motivaţie a fost iubirea
O călugăriţă venită din Italia în urmă cu 20 de ani, împreună cu două surori din acelaşi ordin monastic, reuşeşte să aducă bucuria pe chipurile încercate ale copiilor săraci din Botoşani.
Cătălin Silegeanu: La mulți ani, România! Îți mulțumesc pentru tot ceea mi-ai oferit!
Data de 1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, care ne face amintește de cel mai important eveniment din istoria României, când în anul 1918 , Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.
INEDIT: 200 de CD-uri cu vocea unor fete de liceu au ajuns în toate școlile și instituțiile statului din Botoșani - FOTOGALERIE
Această versiune de interpretare a imnului va fi utilizată la toate manifestările oficiale din școli, dacă imnul nu este interpretat live.
A adormit cu lumânarea aprinsă: Botoșănean transportat la spital cu arsuri la cap și mâini – FOTO&VIDEO
La un pas de tragedie! S-a trezit cu casa în flăcări, însă din fericire a reușit să iasă afară și să strige după ajutor la vecini.
Începe sezonul distracției pe gheață la Iulius Mall Suceava!
Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la Iulius Mall Suceava. Dacă te numeri printre amatorii sporturilor de iarnă, începând cu 1 decembrie 2021, vei putea să-ți etalezi piruetele și mișcările grațioase pe gheață, la patinoarul Ice Dream. Și pentru ca atmosfera să fie completă, după o sesiune de patinaj, poți trece și pe la Târgul de Crăciun, dar nu rata nici decorul desprins din basme din Iulius Mall.
Am o idee pentru inteleptii de la primarie. In jurul primariei sunt niste spatii verzi. Ar trebui sa le folositi. Oricum e mai decent decat sa va bateti joc si sa ingropati oamenii pe alei. Sau eventual folositi drumul Botoșani - Iași ca tot e plin de gropi. Vai de capul vostru si gandirea stupida. Mai lipseste sa cumparati tramvaie si sa montati linii prin cimitir.
27 octombrie 2021, 19:49
Astia au distrus cimitirul in 6 luni. Sa ingropi mortii pe alei e o idee absolut dementa. Cine e nemernicul care a facut din cimitir o mizerie?
27 octombrie 2021, 08:42
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Zona de medicină alternativă e practicată în câteva clinici private și în foarte puține spitale de stat. Cîții și arafații au blocat orice nu e urgență. Faptul că eu nu pot merge nu e o urgență. Faptul că e posibil să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.8 o C
Dorohoi
4.1 o C
Bucecea
5.4 o C
Darabani
3.7 o C
Saveni
5.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.