Ştiri
Cresc salariile profesorilor din ianuarie, ministrul Educației NU știe încă procentul: Permiteți-mi să nu speculez

Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației.

Întrebată la un eveniment despre planurile de majorare în rate a salariilor din Educație pentru anul 2024, Deca a mai spus că „s-au discutat mai multe variante de etapizare“.

 

Cresc salariile sau nu?

 

Este pentru prima dată când un oficial apare public cu această afirmație, scenariu pe care sindicatele reprezentative ale profesorilor nu l-au prezentat public niciodată.

 

Reacția vine după ce ieri Edupedu.ro a publicat intențiile de creștere salarială cuprinse într-un proiect de oug al Ministerului Finanțelor, care prevede o majorare de 13% la 1 ianuarie și o alta de 7% de la 1 august. Asta în condițiile în care datele prezentate de Guvernul Ciucă pe data de 12 iunie, prin vocea ministrului Muncii de la vremea respectivă, la încheiera grevei generale a profesorilor, arătau o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

 

Deca spune acum, în premieră, că înțelegerea cu sindicatele profesorilor ar fi fost accea conform căreia să existe o creștere de peste 50% față de salariile dinainte de luna iunie ale profesorilor.

 

„Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an“,

susține Ligia Deca.

 

Ce mai spune ministrul Educației

 

„Există sigur ordonanța din vară, sigur, care vorbea despre o creștere de 50% de la 1 ianuarie raportat la noua grilă pentru Educație, care însă, din păcate, nu este în vigoare pentru că legea salarizării unitare nu e finalizată. În acest context, Guvernul și federațiile sindicale ale cadrelor didactice, ale personalului din Învățământ, au discutat în ultimele săptămâni care ar fi o creștere realistă, bazată pe posibilitățile pentru anul viitor, dar care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică.

 

Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an. Acestea sunt detaliile pe care le am, am văzut discuțiile din spațiul public. Este încă o discuție deschisă între Guvern și federațiile sindicale. Ceea ce eu am în clar, în acest moment, este că vom avea o creștere peste 50% pe medie a salariilor din învățământ față de ce aveam înainte de luna iunie, și de asemenea vom regla toate inechitățile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanții profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncți și personalului de conducere și alte categorii care fiind pe alte grile nu beneficiază în același mod de creșterile salariale.

 

Reporter: Dar de ce acest 20% este în două tranșe, așa cum apare în acest proiect?

 

Ligia Deca: În ultima discuție avută între prim-ministru și reprezentanți federațiilor s-au discutat mai multe variante de etapizare. Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat într-o întâlnire față în față între reprezentanții federațiilor sindicale și prim-ministru. Permiteți-mi să nu speculez, știu care sunt propunerile de etapizare, dar aș vrea să nu inducem în opinia publică variante care să nu fie confirmate. Cred că în scurt timp vom putea face un anunț public și vor putea confirma și reprezentații cadrelor didactice“.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Județul protestelor: Și profesorii ar putea intra în grevă din ianuarie

 

ASTĂZI: Mașină de intervenții primită de jandarmii botoșăneni, prezentată în fața șefimii județului – FOTO & VIDEO
Este singura primită de Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani din cele aproximativ 50 achiziționate la nivel național.
Tir imobilizat de polițiști și amendă de 12.000 de lei
În urma controlului, polițiștii rutieri au constatat că șoferul folosea un obiect fraudulos.
Doi bărbați arestați după un scandal într-un bar pornind de la o minoră
Aceștia se aflau în arest la domiciliu.
COD GALBEN prelungit – PROGNOZA meteo actualizată
Meteorologii au actualizat prognoza care cuprinde mai multe localități din județ.
Expoziție retrospectivă de arte vizuale la Memorialul Ipotești
Iubitorii de artă pot admira lucrările începând de vineri, 1 martie 2024.
Croitoru și-a găsit echipă, merge înapoi la patronul care l-a făcut cum i-a venit la gură
Antrenorul este așteptat pentru a parafa actele.
Garda de Mediu: AMENDĂ uriașă după un control neplanificat
La fața locului, echipa de comisari a constatat nereguli.
Sprijin pentru bunăstarea animalelor: APIA primește cererile de plată
Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp printr-un comunicat de presă.
De la incendii la persoane duse la spital: MISIUNILE pompierilor din ultimele 24 de ore
Pompierii botoșăneni au fost la datorie și de Ziua Armei.
Cătălin Silegeanu: Susținerea în cursa spre Primăria municipiului Botoșani a unui candidat cercetat pentru corupție este o adevărată insultă adusă cetățenilor
Cătălin Silegeanu a transmis un comunicat pe care îl publicăm integral mai jos.
Iftime, de la Timișoara, la o zi după ce promitea că pleacă 1-2 primari și a rămas fără 8: Voturile nu sunt în buzunarele celor care pleacă / Mă bazez mult pe echipa PNL Botoșani
Rămas în continuare simplu membru în PNL la trei săptămâni și fără o zi după ce Nicolae Ciucă i-a promis președinția organizației județene, dar deocamdată nu l-a mai numit, Valeriu Iftime a trăit miercuri o zi jenantă din punct de vedere politic.
ALERTĂ meteo: Un nou COD GALBEN anunţat la Botoşani
Şoferii sunt atenţionaţi cu privire la condiţiile de trafic.
REORGANIZARE pe secțiile de la „Mavromati”, personalul sub lupă: Aveam un infirmier la 25 de paturi
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” analizează fiecare secție în parte pentru a se putea face o reorganizare a personalului.
Sute de botoșăneni și pompieri au marcat Ziua Armei - GALERIE FOTO
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat astăzi, „Ziua Porţilor Deschise”.
Sub ochii conducerii și ai liderilor sindicali: Stimulente de mii de lei aprobate pentru doi directori și angajați de la „Mavromati”
Proiectul de hotărâre privind acordarea unor stimulente financiare personalului de specialitate din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” a fost aprobat în unanimitate în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.
FAZA ZILEI: Primarul scos din postura de a sta „umăr la umăr cu dușmanul” – VIDEO & FOTO
Liberalii s-au supărat și au părăsit ședința.Pesediștii au votat propunerea într-o notă impasibilă, amuzată mai degrabă.
Angajații din Sănătate: PROTEST anunțat în curtea Spitalului Județean
Programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România continuă cu o nouă acțiune: pichetarea unităților sanitare, ce se va desfășura joi, 29 februarie 2024.
„Cenușăresele” din trafic reclamate la Primărie pentru protecție (ne)justificată
A fost de fapt un apel pentru a se elimina disconfortul din traficul botoșănean.
„Capra cu trei iezi' vine timp de trei zile la Teatrul Vasilache
Cei mici sunt așteptați la spectacol.
ANUNȚ DE MEDIU: Campanie de informare împotriva răspândirii ambroziei demarată în Botoșani
Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani a demarat în aceste zile, campania de informare și conștientizare a autorităților locale, instituțiilor și populației cu privire la necesitatea eradicării ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia), ca urmare a răspândirii exagerate a acestei plante.
Sa li sd creasca salariile în funcție de performanță. Atunci sa vezi supărare pe ei, ptr. ca la capitolul asta stau foarte prost. Trăiască meritocratia!!!
8 decembrie 2023, 16:17
Sondaj
Va reuși Valeriu Iftime să obțină pentru PNL Botoșani un scor electoral mai mare decât cel din 2020, care a fost de 34% la CJ?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Observ cu tristețe că străzile din Botoșani arată ca după bombardament, au avut interpelări și colegii noștri în diverse rânduri dar se pare că nu se găsesc soluții pentru această problemă”,Maricel Maxim, ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
6.6 o C
Dorohoi
6.7 o C
Bucecea
5.9 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
7.1 o C
Ştefăneşti
16.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.