Ştiri
CreaFuture a ajuns la final, conferință de închidere după o săptămână maraton – GALERIE FOTO

Conferința de închidere a proiectului Proiectul ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier” a avut loc vineri, 24 septembrie 2021 în sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia, cu o prezență de peste 50 de persoane.

Au luat loc în sală și au aflat despre obiectivele realizate ale proiectului parteneri din Ucraina – Cernăuți, de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Românești precum și de la Casa Corpului Didactic Botoșani.

Cu o zi înainte în aceeași locație în cadrul acestui proiect a avut loc un forum cu peste 130 de persoane, din domeniul educației sau oficialități. Iar în zilele premergătoare, echipa de implementare a avut evenimente în oglindă la Cernăuți în Ucraina unde CreaFuture a fost de asemenea încheiat cu un forum și o conferință/

 

Ce a fost CreaFuture?

 

Proiectul ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”, nr. de referinţă 2 SOFT/1.1./142, a ajuns la ceasul bilanţului. Este un moment bun pentru liderul de proiect- Asociaţia B-Right Media Botoşani- şi partenerii săi- Casa Corpului Didactic Botoșani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți, să treacă în revistă realizările proiectului, lecţiile învăţate şi să pună bazele sustenabilităţii activităţilor.

 

O idee pornită de la nevoi comune…

 

Proiectul a plecat de la o certitudine reieșită din statistici actuale, și anume că 80% dintre absolvenții de liceu pornesc în viață, fără a ști cu adevărat care este profesia care li se potrivește. Aceleași statistici arată că 40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii. În cele mai multe dintre cazuri, tinerii absolvenți se trezesc la finalul liceului că nu își pot utiliza cunoștințele obținute în cei 12 ani de educație, decât într-un procent extrem de mic, într-un domeniu care să le ofere independența necesară pentru a porni singuri în viață.

 

Situația este similară și în unitățile de învățământ din Ucraina unde elevii sunt împovărați de ultrateoretizarea materiilor din programa școlară. Proiectul a fost scris în 2018, când totul încă stătea sub semnul unei normalităţi, însă pandemia a acutizat acest fenomen, transferând procesul educațional în sistemul online, un mediu virtual care i-a prins nepregătiți pe elevi și profesori deopotrivă. În acest context, a devenit şi mai stringentă necesitatea de a găsi instrumente adecvate pentru a transmite informaţiile către elevi într-un mod atractiv şi util, care să-I ajute să depăşească toate obstacolele şi să-i pregătească cu adevărat pentru viitor.

 

82 de facilitatori formaţi după reţeta CreaFuture

 

CreaFuture a venit în sprijinul a 82 de facilitatori educaționali, cadre didactice sau lucrători de tineret din România și Ucraina, cu impact direct asupra unui grup țintă format din 1.640 de tineri. Cursanţii au fost selectați de către partenerii din România și Ucraina care s-au ocupat de organizarea cursurilor precum și de partea logistică, în timp ce liderul de proiect şi-a asumat conceperea şi susţinerea întregului program de formare pe ambele părţi ale graniţei, printr-o echipă interdisciplinară ce a inclus un formator şi doi consilieri de dezvoltare personală.

 

Au fost organizate cursuri gratuite în domeniul creativității și dezvoltării persoanale pentru abilități de viață în Botoșani (27-31 iulie 2020, respectiv 7 – 11 septembrie 2020) și la Cernăuți (4 – 6 iunie, 11 – 13 iunie respectiv 17 – 21 iunie 2021) cu 40 de participanți din România şi 42 din Ucraina.

 

Provocările pandemiei şi ˝casa virtuală CreaFuture˝

 

În ciuda restricțiilor cauzate de pandemia cu virusul SARS-COV-2 echipa de implementare a proiectului a depus toate diligențele necesare pentru ca proiectul să își atingă scopul final, iar beneficiarii să aibă parte de cursurile organizate atât la Botoșani (România) cât și la Cernăuți (Ucraina). Au fost numeroase perioade, mai lungi sau mai scurte, în care a fost nevoie de suspendarea proiectului pentru ca facilitatorii în domeniul educației să poată participa la orele de curs în format fizic, aşa cum fusese prevăzut în proiect. Echipa de formatori şi echipa de management au lucrat permanent la planuri de contingenţă, pentru a nu reduce din impactul dorit al proiectului, cu respectarea în acelaşi timp a tuturor restricţiilor impuse de cele două state, în lupta cu virusul.

 

S-a început cu Botoșaniul, unde cursurile au avut loc într-un cadru inedit, în aer liber. Ambele serii s-au bucurat de metodele de educație non-formală ce au fost prezentate şi testate ˝la firul ierbii˝. După finalizarea modulelor de formare, la Botoşani s-au demarat laboratoarele de creativitate, unde cursanţii au aplicat metodele învăţate în activităţi cu minim 20 de tineri. Cifrele au început să fie înregistrate pe instrumentele de monitorizare a impactului proiectului: 40 de cursanţi şi 800 de beneficiari finali erau deja o realitate.

 

În paralel, a fost creat site-ul proiectului, https://creafuture.ro- o ˝casă virtuală˝. Acasă la CreaFuture înseamnă locul unde toate persoanele interesate pot obține într-un mod extrem de facil informații legate de acest proiect şi de metodele prezentate în cadrul activităţilor de formare. Este un instrument destinat profesorilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA), cu impact final asupra a sute de elevi care vor avea parte de o fărâmă de non-formal la orele de curs.

 

A urmat o pauză de suspendare pentru ca vizita echipei de implementare să poată fi permisă de autoritățile ucrainene, și așa se face că, 9 luni mai târziu CreaFuture a ajuns la Cernăuți, în Ucraina, printre cadrele didactice care își desfășoară activitatea la unitățile de învățământ din zona respectivă. Activitățile specifice proiectului s-au desfășurat la sediul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti. În mod identic cu cele de la Botoșani, și în facilitatorii în domeniul educației au fost împărțiți în două serii. După absolvire, asemenea colegilor lor din Botoşani, şi cursanţii din Cernăuţi au demarat laboratoarele nonformale în care au aplicat practic metodele învăţate pe parcursul formării. Astfel, proiectul a mai generat 42 de absolvenţi ai cursului şi 840 de beneficiari finali.

 

Camere de stimulare a creativităţii la Botoşani şi Cernăuţi

 

Pentru ca profesorii şi lucrătorii de tineret de pe cele două părţi ale graniţei să poată organiza activităţile nonformale într-un cadru cât mai adecvat, prin proiect s-au înfiinţat şi două camere de stimulare a creativităţii. La Botoșani, acest laborator a fost înființat în incinta partenerului Casa Corpului Didactic și inaugurat într-o zi de mare însemnătate națională – 5 octombrie 2020, când în fiecare an se marchează Ziua Internațională a Educației, având parte de prezența lui Cezar Grozavu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava.

 

„Mă bucur mult că reușiți să vă întâlniți, că duceți activități în calendarul propus mai departe, este o mare provocare în contextul dat, al granițelor închise, al problemelor de COVID, al asigurărilor medicale și a tuturor piedicilor administrative care apar și mâine nu știm ce mai urmează. Sper să fie un plus valoare pentru organizație, pentru CCD dar și pentru cadre didactice, elevi, toți beneficiarii astfel încât să răspundă nevoilor tinerilor din ziua de astăzi care sunt, vedeți, din ce în ce mai virtuali, din ce în ce mai conectați în digital și mai puțin în întâlnirea fizică”,

Cezar Grozavu, directorul BRCT Suceava

 

La Cernăuți, partenerii ucraineni au amenajat laboratorul de educație non formală în incinta Liceului de Artă nr. 5, evenimentul inaugural fiind marcat pe data de 18 iunie 2021

În prezența gazdelor, Vasyl Andrusiak, directorul Liceului de Artă nr. 5 Cernăuți, alături de Pavlo Holovaty, managerul de proiect de la partenerul ucrainean și alți reprezentanți ai unității, s-a inaugurat laboratorul de creativitate.

 

„Este rezultatul acestui proiect și înțelegem perfect, că una este ca acest proiect să fie deschis și alta este să fie plin, să se dezvolte, sau să dezvolte copii, tineri, în toate direcțiile. Vom sprijini dezvoltarea acestui laborator. Cred că v-ați convins că, tinerii care studiază la acest liceu sunt într-adevăr personalități creative. Însă creativitatea trebuie dezvoltată în toate direcțiile și obiectivul prinicipal este dezvoltarea comunicării”,

Pavlo Holovaty, responsabil de proiect de la partenerul ucrainean

 

Beneficiind de resursele puse la dispoziţie de cele două laboratoare şi de experienţa practică dobândită în cadrul cursurilor, absolvenţii au organizat activităţi şi au depus proiecte individuale reunite într-o broșură cu metode de bune practici ce este disponibilă în mod gratuit pe pagina electronică oficială a proiectului. 

 

Forumuri transfrontaliere

 

Toți absolvenții cursurilor de creativitate și dezvoltare a abilităților de viață se vor reuni împreună cu alţi specialişti din domeniile relevante pentru schimburi de experiență și know-how în cadrul celor două forumuri organizate la Botoșani (RO) și Cernăuți (UA), la finalul lunii septembrie, urmate de două conferințe de închidere a proiectului, unde se vor discuta şi planurile de viitor pentru asigurarea menţinerii impactului pe ambele părţi ale graniţei.

 

CreaFuture pe scurt

 

Finanțator: Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020; Bugetul aprobat: 220.197 euro; Obiectiv general: Creșterea accesului tinerilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) pe piața muncii și dezvoltarea abilităților lor de viață și a creativității prin cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, până în 2024. Înființarea unei comunități transfrontaliere de specialiști în creativitate și abilități de viață în zona Botoșani și Cernăuți pe baza principiului 3 C (comunicare - cooperare - comunitate), pe durata de implementare a proiectului.

 

Realizări:

 

  • 4 organizaţii din România şi Ucraina implicate în toate activităţăile proiectului;
  • 42 de facilitatori în domeniul creativităţii şi dezvoltării personale formaţi;
  • 1.680 de participanţi la laboratoarele nonformale;
  • 40 de metode de educaţie nonformală predate şi experimentate în timpul cursurilor şi laboratoarelor;
  • 1 broşură de bune practici pusă la dispoziţie gratuit pentru toţi actorii educaţionali;
  • 2 camere de stimulare a creativităţii deschise la Botoşani şi Cernăuţi;
  • Un site al proiectului şi pagini pe reţelele sociale pline de fotografii, filmări, testimoniale, modele de bună practică;
  • Un film al proiectului, numeroase comunicate şi inserţii în mass-media RO-UA.
loading...
Conferință de închidere a unui proiect transfrontalier: Rămas bun, Cernăuți, rămas bun CreaFuture în Ucraina! - FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă doi medici vor primi locuințe ANL: CINE sunt  
Consilierii județeni vor aproba în cadrul ședinței ordinare lista solicitanților.  
Peste 900 de locuri de muncă la Botoșani, cele mai multe în construcții – LISTA
Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante.
Un cartier ANL, un spital și mai multe străzi din municipiu rămân joi fără apă
Nova Apaserv îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Centru de vaccinare la Sala Polivalentă, miercuri se deschide – PROGRAMUL
Începând de miercuri, se deschide încă un centru de vaccinare la Botoșani. 
Nova Apaserv, anunț pentru clienții care NU dețin un Certificat verde
Este vorba despre persoanele care vor să facă plăți la sediul instituției, dar și despre cele care vor să transmită indexul sau solicită informații la serviciul relații cu publicul.
Documentele false cumpărate cu sute de euro le-au adus doar dosare penale
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Botoșănean de 43 de ani, condamnat pentru act sexual cu o minoră
Polițiștii l-au găsit pe bărbat acasă, acesta fiind ulterior escortat până la poarta Penitenciarului.
Un tânăr a dat buzna în curtea unui botoșănean și i-a furat mașina
Individul a fost reținut de oamenii legii.
SITUAȚIA de marți în județ: Peste 170 de cazuri în județ, incidența scade sub 9 în municipiu
173 de cazuri noi raportează astăzi autoritățile sanitare botoșănene, pentru ultimele 24 de ore.
Loading...
80 de incendii din cauza coșurilor de fum, pompierii avertizează din nou populația
Verificați și curățați coșurile de fum!
Medic botoșănean: Este momentul să spunem adevărul exact așa cum este / Cu morți, cu suferință și tot ce presupune
Anul trecut, medicul din Botoșani a fost infectat cu COVID-19. Spune că boala l-a afectat atât de mult încât și-a rugat colegii doctori să-i curme suferința.
De Halloween vezi o groază de filme noi la Happy Cinema
Trick or treat? Pe 31 octombrie, Happy Cinema din Uvertura Mall te invită să lași frica deoparte și să te alături fanilor genului horror. 
Șapte sectoare de drum de piatră din județul Botoșani vor fi modernizate – GALERIE FOTO
Consiliul Județean Botoșani alocă din bugetul propriu sumele necesare realizării proiectelor tehnice pentru modernizarea a șapte sectoare de drum județean care sunt în acest moment din piatră.
ACUM - Hram cu o mulțime de credincioși: Biserica plină, se stă și afară - GALERIE FOTO
Credincioșii îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Loading...
INVITAȚIE la teatru, două spectacole programate în weekend
Două spectacole iubite de public în agenda Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, în acest sfârșit de săptămână.
Certificatul verde este OBLIGATORIU în mall, Hotărârea cu completările CNSU publicată în Monitorul Oficial după 9 ore
Certificatul verde COVID devine obligatoriu și pentru intrarea în mall-uri, excepție făcând persoanele care merg să se vaccineze, dacă sunt asigurate fluxurile separate.
Permis de conducere polonez fals procurat cu 1.000 de euro, poliţiştii de frontieră botoşăneni i-au stricat socotelile
Bărbatul a declarat că a obținut permisul de conducere în timp ce se afla pe teritoriul Poloniei plătind suma de 1000 de euro.
”Răsună toaca la Smârdan”, concursul care a adunat întreaga suflare a satului
Duminică, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul „Răsună toaca la Smârdan!”
Botoșăneanca Mirabela Amarandei: Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă
Ceea ce se întâmplă cu vacanța forțată a sistemului public de educație, în vreme ce rețeaua privată de școli poate funcționa foarte bine în format online este, din punctul meu de vedere, o formă de discriminare.
ALDE Botoșani: Restricțiile îi terorizează pe românii vulnerabili!
Prelungiți termenul de depunere a cererilor pentru ajutoarele la încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie! Asigurați-vă că toți cetățenii vulnerabili sunt protejați în mod real, nu doar în textul de lege!
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9476 lei
USD
Dolarul SUA
4.2587 lei
CHF
Francul elveţian
4.6280 lei
GBP
Lira sterlină
5.8750 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7354 lei
XAU
Gramul de aur
246.8735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3533 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1926 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6651 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.7 o C
Dorohoi
4.1 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
3.8 o C
Saveni
5.4 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.