Ştiri
Comunicat USR: PSD+PNL fac la Botoşani administraţie pe furiş - „Miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice”

Multe primării din  judeţul Botoșani, în frunte cu cele din municipii, dar şi cu Prefectura judeţului sau Consiliul Judeţean, arată o nepăsare crasă faţă de legile ce le obligă să comunice cetăţenilor activitatea pe care o prestează, zice-se, în slujba lor.

Administraţia locală care conduce judeţul şi localităţile judeţului Botoşani a ajuns la o lipsă de transparenţă a propriei activităţi fără egal în ultima lungă perioadă de timp, iar situaţia, probabil, este la fel şi în alte judeţe ale ţării.

 

Uniunea Salvaţi România a depus, prin consilierii pe care îi are în comunele conduse de primari PNL şi PSD proiecte prin care a solicitat transparentizarea activităţii şi toate, fără excepţie, au fost respinse de edili şi majorităţile lor.

 

 

Legi încălcate la vârful CJ-ului şi Prefecturii

 

Dar ce să ceri „micilor” primari, dacă şefa judeţului şi prefectul însuşi fac la fel? Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, de când a fost aleasă în funcţie, nu a organizat o singură conferinţă de presă, neriscând să i se pună întrebări incomode. Comunică doar prin intermediul comunicatelor de presă, astfel încât cetăţenii să vadă, pe cât posibil, doar atât cât dumneaei, sau staff-ul său, doreşte să fie văzut. Faptul că există o lege care obligă autorităţile publice să organizeze, cel puţin lunar, conferinţe de presă, tocmai pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a evalua obiectiv activitatea aleşilor lor, nu pare să deranjeze pe nimeni la CJ.

 

Prefectul Sorin Cornilă, garantul legalităţii în judeţ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, are acelaşi comportament vis-a-vis de conferinţele de presă şi nu numai. Transparenţa de altădată de la Prefectură a dispărut imediat ce a fost numit în funcţie omul de afaceri Cornilă, conferinţele de presă fiind înlocuite cu comunicatele. Desconsiderarea legilor îl face pe prefect să încalce nu doar prevederile legate de comunicarea cu presa, ci şi pe cele ce privesc comunicarea cu publicul, în general. Deputatul USR Andrei Drancă i-a solicitat în luna februarie tematica problemelor discutate în Comisia de Dialog Social, pentru a putea veni, prin propuneri legislative, în întâmpinarea solicitărilor adresate la nivelul judeţului de sindicate şi patronate. Nici până astăzi nu a fost transmis un răspuns din partea Instituţiei Prefectului, deşi solicitarea s-a făcut instituţional.

 

 

Primarii se întrec în modalităţi de a-şi ascunde activitatea

 

Aceeaşi dorinţă de a sta departe de ochii cetăţenilor au demonstrat-o edilii comunelor Lozna şi Suharău, dar şi din oraşul Flămânzi, când au respins proiectele depuse de consilierii USR pentru transparentizarea activităţii. La Botoşani s-a solicitat semnarea unui parteneriat de colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ca angajările de la Primărie să nu se mai facă pe pile şi relaţii. Proiectul depus de consilierii USR prevede ca subiectele de concurs să fie trase la sorți cu ajutorul unei platforme IT. Acest proiect zace de mai bine de 6 luni, alături de alte multele, în sertarele aparatului Consiliului Local, pentru că nu se doreşte o astfel de onestitate. Deşi sunt publice, nici şedinţele de consiliu local şi consiliu judeţean nu sunt transmise live către cetăţeni decât prin intermediul unor pagini pe reţelele de socializare create de USR.

 

„La Lozna eu am depus un proiect pe transparenţă în care solicitam să se transmită în direct şedinţele de CL. A fost respins, am revenit cu el, iar a fost respins. Şedinţele ar trebui înregistrate şi stocate, conform legii, nu se face nici asta. Nu era nici măcar un site funcţional, acum s-a făcut, dar lipsesc date multe, precum declaraţiile de avere”, -  Liviu Guleac, consilier local USR în CL Lozna.

 

„Proiectul pentru transparenţă l-am depus de două ori şi nu a fost aprobat. Proiectul cu ANFP pentru angajări corecte a fost respins de secretară, dacă vă puteţi imagina aşa ceva. Am solicitat supravegherea video pe oraşul Flămânzi din cauza infracţionalităţii mari din ultimii ani, nici măcar asta nu s-a aprobat.” – Eusebiu Iftode, consilier local USR în CL Flămânzi.

 

„Nu pot spune că nu găsesc sprijin în Consiliul Local, însă totul până la transparentizare. Aici stăm rău şi noi.”- Cristi Bordianu, consilier local USR în CL Suharău.

 

USR Botoşani se va adresa instanţelor de judecată pentru toate încălcările legilor transparenţei  comise de administraţiile PNL-PSD şi va informa cetăţenii judeţului în legătură cu paşii făcuţi. „Din  păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne vom adresa instanţei să vedem dacă putem să schimbăm ceva. Este evident că ceea ce se întâmplă miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice. Este din ce în ce mai trist tot acest context”, este declaraţia deputatului USR Andrei Drancă.

 

(Comunicat USR Botoșani)

 

Polițiștii botoșăneni terorizați de un tânăr adus la audieri cu tot cu cuțit
Evenimentele transmise de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani au avut loc vineri, în sediul din Bulevardul Mihai Eminescu.
„Încă rămânem un partid misogin” – Răspunsul președintelui PNL, Costel Șoptică la această afirmație – VIDEO
Ultimul vorbitor la conferința de alegeri a Organizației Municipale din cadrul OFL Botoșani a fost Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
Botoșănenii așteptați MÂINE alături de oficialități pentru Ziua Drapelului Național
Instituția Prefectului - Județul Botoșani invită botoșănenii la activitățile dedicate sărbătoririi Zilei de 26 Iunie 2022 - Ziua Drapelului Național.
VOT FINAL: Structura de conducere a Organizației Municipale a Femeilor din PNL – LISTA
În urma votului a fost stabilită structura de conducere a organizației municipale a doamnelor liberale pentru următorii patru ani.
Polițiștii stau cu ochii pe șoferii bețivi, drogați sau vitezomani care se urcă la volan
Polițiștii botoșăneni vor organiza acțiuni de prevenire și în acest weekend
Liceul de Artă Ștefan Luchian: ”Ia – valenţe contemporane”, când creativitatea se îmbină cu portul românesc – GALERIE FOTO
24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.Astă noapte s-au deschis porţile cerului şi lumea de dincolo s-a întâlnit cu lumea de aici. Undeva, în miezul amândurora, au dansat Sânzienele, care, deşi făpturi diurne, îşi încig hora-ritual străvechi numai noaptea, departe de ochii pământenilor.
Sute de ucraineni au intrat în Botoșani, puțini sunt cei care au rămas în județ
Autoritățile botoșănene continuă să acorde asistență de orice fel refugiaților care intră în județ, dinspre Ucraina.
Comuna din Botoșani lovită de trei incendii într-o singură zi
În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat trei incendii, toate pe raza comunei Hudești. Primul eveniment cu foc s-a produs pe un câmp de la marginea localității, în jurul prânzului.
Mașina unui botoșănean a luat foc pe strada Aeroportului din Salcea
Joi dimineață, în jurul orei 4.50, o mașină Dacia care staționa a luat foc la Plopeni – Salcea, pe strada Aeroportului.Poliția orașului Salcea a fost sesizată imediat prin 112.
Loading...
Jurnalistă cunoscută victimă a unui accident rutier după o deplasare la Botoșani: Lovitura a fost inevitabilă
Îngrozitorul accident s-a produs săptămâna trecută, la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, în apropiere de punctul vamal Leușeni.
24 iunie la Botoșani: Să scrii până la lacrimi / Microbuz în zid / Doliu în familia unui medic / Angajări la pompieri
Am început ziua cu povestea cărții care va fi lansată miercuri, 29 iunie, la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia:
Circulație dezastru la noi, la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani se toarnă deja asfalt – FOTOGALERIE
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, supervizorul investiției care se derulează pe DN 28 B, a anunțat vineri dimineață că la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani deja se asfaltează.
Spectacolele de pe Pietonalul Unirii deschise cu oficialități: Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor VIDEO & FOTOGALERIE
Festivalul Diversității Multiculturale româno-ucrainean a fost deschis pe Pietonalul Unirii vineri, 24 iunie 2022, de la ora 16:00.
ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.
Loading...
Președinte nou numit la Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani
Decizia a fost votată în unanimitate în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
STATISTICĂ oficială de la Inspectoratul Școlar: CÂT este procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (IȘJ)  a centralizat rezultatele Examenului de Evaluare Națională 2022.
Ministerul Sănătății, PRECIZĂRI despre vibrionul de holeră descoperit la granița României
Județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.
Soluții comune la probleme comune: dezastre naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană – proiect finalizat cu succes de ISU Botoșani – GALERIE FOTO
Obiectivul general al proiectului a fost cel de a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră România-Ucraina, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.
Ziua Iei sărbătorită de social-democrați la Prăjeni – GALERIE FOTO
Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, istoria dezvăluindu-ne că aceasta a făcut parte din vestimentația uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa, în perioada Culturii Cucuteni.
Inaugurare de stadion și o mulțime de festivaluri, jandarmii vor fi la datorie
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la manifestările sportive și cultural-artistice cu participare numeroasă.
Sondaj
De unde obișnuiți să vă faceți cumpărăturile?
De la supermarket
De la magazinul din cartier
Din piață / de la magazinul producătorului
Declaraţia zilei
 „Nu e ceva nou în faptul că PSD și PNL îşi arată dispreţul faţă de şcoală şi învăţământ. Reacţionează de parcă asta îşi propun: să nenorocească cât mai multe generaţii de români, să devenim un popor ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9471 lei
USD
Dolarul SUA
4.6905 lei
CHF
Francul elveţian
4.8974 lei
GBP
Lira sterlină
5.7699 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4738 lei
XAU
Gramul de aur
275.6173 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2342 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2437 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6188 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.6 o C
Dorohoi
22.7 o C
Bucecea
21.9 o C
Darabani
17.2 o C
Saveni
23.1 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.