Ştiri
Cinstirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul la Seminarul din Dorohoi – GALERIE FOTO

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi a îmbrăcat haine de sărbătoare, întru bucuria sărbătoririi hramului de vară al instituției de învățământ ocrotite de Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul.

Constantă și reper al firescului oricăror vremuri, și în acest an momentele festive din data de 4 august s-au concretizat în oficierea slujbei Vecerniei Mari unite cu Litia de către un sobor de preoți, profesori și absolvenți ai „Școlii de la Răscruci”, sub protia pr. Stelian Ciurciun, Protopop al protopopiatului Dorohoi, răspunsurile la strană fiind oferite de numeroși absolvenți și elevi, coordonați de prof. Răzvan Sarafim.

 

Prin mijlocirea cântărilor duioase, a prezenței credincioșilor din Dorohoi și împrejurimi, apropiați și binefăcători ai instituției de învățământ cu specific teologic vocațional, precum și a corpului profesoral de la cele două profiluri – Pastorală și Filologie bilingv română-engleză, s-au creionat sentimente de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra tuturor în anul școlar care s-a încheiat, pentru rezultatele la învățătură și purtare obținute de elevi, evocându-se duhovnicește, totodată, personalitățile emblematice din istoria îndepărtată și apropiată a școlii, oameni providențiali precum pr. Dumitru Furtună, pr. Vasile Cojocariu și pr. Constantin Muha.

 

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, directorul instituției de învățământ - pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă a înnoit în inimile celor prezenți pilda vieții și a petrecerii pământești a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, și a prezentat amănunte și mărturii semnificative privind sfințenia dăruită de Dumnezeu acestui „vlăstar” al Țării de sus, originar din localitatea Crăiniceni, județul Botoșani.

 

Născut în preajma cinstirii Sfântului Proroc Ilie, la 23 iulie 1913, al cărui nume îl va și primi la botez, rămas orfan de părinții trupești din fragedă pruncie, pașii îi vor fi purtați de Dumnezeu spre Mănăstirea Neamț, iar mai apoi în Țara Sfântă, pe valea Hozevei, acolo unde ieromonahul și ulterior pustnicul Ioan va viețui vreme de 24 de ani în aspră nevoință, în ascultări precum cele de infirmier și bibliotecar, în povățuirea pelerinilor, în traducerea de fragmente din Sfinții Părinți și în alcătuirea de poezii duhovnicești. Având două modele de aspră viață duhovnicească - Sfinții Ioan Botezătorul și Ilie Tesviteanul, precum și „mijlocitoare la milostivul Dumnezeu” pe Maica Domnului, de icoana căreia a fost însoțit  spre Lavra de la Neamț, Cuviosul Ioan Iacob Românul se va muta la Domnul în vremea postului Adormirii Maicii Domnului, în data de 5 august 1960, însoțit de ucenicul lui și de mulțimi de păsări.

 

La două decenii de la trecerea sa la Domnul, în mod minunat, trupul său va fi aflat purtător de bună mireasmă și va fi așezat la Mănăstirea Sf. Gheorghe din Hozeva, până în prezent casa Sfântului. Pentru viața sa sfântă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în anul 1992 canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț sau Hozevitul, devenit peste numai un an ocrotitorul instituției de învățământ reînființate - Seminarul Teologic din Dorohoi.

 

Viața Sfântului este plină de înțelesuri și de învățături pentru noi. În primul rând, învățăm să avem încredere în pronia lui Dumnezeu, în purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru noi, care, asemenea celei arătate față de Sfântul Ioan, a reușit să ofere o cale în viață în pofida șanselor mici -  copil orfan, lipsit, vremuri de război. De asemenea, Sfântul Ioan a fost un om smerit, care L-a căutat pe Dumnezeu în simplitatea și curăția inimii, și L-a mărturisit apoi aproapelui său prin fapte bune, povățuire sufletească și multă rugăciune. Curăția pe care a dobândit-o prin pocăință, nevoință și chemarea numelui lui Dumnezeu l-a făcut să fie căutat și cercetat de mulțimi de credincioși, atât în timpul vieții sale, cât și după mutarea sa la Domnul, a concluzionat părintele director Petru-Georgel Chichioacă.

 

Momentele s-au încheiat prin cuvinte și fapte de recunoștință arătate binefăcătorilor, ostenitorilor și apropiaților Seminarului, evidențiindu-se lucrările de pictare și de înfrumusețare săvârșite recent în Paraclis, lucrare din suita de evenimente festive prilejuite de aniversarea, în anul 2023, a trei decenii de la reînființarea instituției de învățământ.

 

În ziua de 5 august, evenimentele au continuat la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob de la Crăiniceni, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de diaconi, de preoți și profesori ai seminarului.

 

„Lipsit fiind pe pământ de toată mângâierea omenească, ai trăit de mic printre străini ca un sihastru, Cuvioase Părinte Ioane, avânt tată pe Dumnezeu, iar mamă pe Preacurata Fecioară, sprijin pe bătrâna ta bunică, surori de taină, lacrimile, iar fraţi iubiţi pe sfinţii îngeri, care nevăzut te însoţeau, păzind picioarele tale de ispitele cumplitului vrăjmaş. Pe Hristos Mântuitorul, roagă-L să dăruiască lumii unire, pace şi mare milă!” (Stihirile Vecerniei Mari). (Pr. Prof. Pristavu Cosmin)

 

Doxologia.ro

 

loading...
loading...
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Sfântul Botoșaniului este sărbătorit astăzi, o biserică din municipiu își sărbătorește ocrotitorul - FOTO

 

Omul care a adus arabi să cumpere oi de la Popăuți, numit șef al Delegației UE în Qatar
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, l-a numit pe diplomatul român Cristian Tudor în funcția de șef al Delegației UE în Qatar.
Peste 1 miliard de euro: Firme din România, Turcia și Ucraina se bat pentru construcția a 77 km din Autostrada Moldovei
Nici mai mult, nici mai puțin de 23 de oferte au fost depuse pentru construcția celor 77,4 km de autostradă dintre Bacău și Pașcani, inclusă în Autostrada  Moldovei A7, prinsă pe finanțare prin PNRR.
Iftime, convins și nu prea că FC Botoșani își mai revine cu Teja pe bancă: Nu pot să-i spun eu cum să fie
Președintele grupului ”Elsaco”, proprietarul FC Botoșani, a mărturisit după eșecul istoric cu Sepsi OSK, 0 – 7 la Sfântu Gheorghe, că se îndoiește că echipa antrenată de Mihai Teja poate trece peste umilința suferită.
Cum alegi boxe audio de calitate: tipuri și caracteristici
(P) Boxe pentru calculator, difuzoare fără fir, difuzoare pentru sufragerie și difuzoare bluetooth. Vă explicăm mai jos toate tipurile de boxe și caracteristicile de care trebuie să țineți cont pentru a nu face o greșeală la cumpărare. Scopul difuzoarelor este de a reproduce sunetele prin intermediul unui traductor electroacustic, unde undele electrice sunt convertite în energie mecanică, care devine apoi unde de frecvență acustică.
Instructorii auto vor toaletă la poligon, nemulțumiți și de gropile din oraș
Mai mulți instructori auto de la Botoșani au participat astăzi la o ședință la Prefectură.
23 septembrie: Ziua în care am aflat că școlile sunt în pericol să fie iar închise - VIDEO
Iată principalele știri ale zilei:
Pompierii de la Botoșani, pe podium la încă un concurs – GALERIE FOTO
Timp de trei zile, loturile sportive a 12 Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență din țară, și-au demonstrat abilitățile și experiența profesională în cadrul etapei finale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență care a avut loc la Sibiu.
Val de accidente la Botoșani din vina unor șoferi începători: Este un procent destul de mare
De la începutul anului 2022, la nivelul județului Botoșani au avut loc 26 de accidente în care au fost implicați șoferi începători.
Ministrul Budăi, anunț fără precedent: O singură firmă a fost depistată cu peste 800 de oameni care munceau ”la negru”
Număr record de persoane susprinse că lucrau, la același angajator, fără acte legale de muncă.
Zeci de treceri de pietoni din municipiu iluminate suplimentar
Anunțul a fost făcut de către șeful Biroului Rutier, Alexandru Ivanov, în cadrul ședinței de la Prefectură.
Locuri din SUA pe care merită să le vizitezi
(P) SUA impresionează prin diversitatea pe care le-o oferă turiștilor, de la peisaje de vis, clădiri și muzee impresionante până la locuri în care oamenii se pot distra la cel mai înalt nivel. Iar dacă plănuiești o vacanță în SUA, iată cinci dintre cele mai populare atracții turistice.
Magazinele Lidl își REDUC programul din cauza facturilor: Noua oră de închidere
Lidl România a decis să își reducă programul de funcționare începând de luni, 26 septembrie.
Egiptean păcălit cu un permis de conducere ucrainean fals, ce le-a spus polițiștilor de frontieră botoșăneni
Tânărul de 22 de ani este cercetat pentru uz de fals.
DEZASTRU la examenul de Permise, aproape jumătate din candidați PICAȚISTATISTICA de la nivelul județului
Datele au fost prezentate de către șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Marian Ciornea în cadrul Comisiei de analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră la nivelul județului Botoșani.
Greșeli frecvente la pariuri sportive
(P) Pe lângă clasicele jocuri de cazinou, loto, bingo, mulți dintre români aleg să-și încerce norocul și la pariuri sportive. Nu e nimic nou, acest fenomen existând încă din cele mai vechi timpuri, doar că lucrurile au mai evoluat și în prezent se poate paria pe sute de meciuri de fotbal, baschet, tenis, pe jocuri pe calculator, pe curse de cai, mașini și multe alte sporturi. 
PS Nichifor Botoșăneanul va sfinți Biserica ”Sfântul Nicolae” din Bogza
Creștinii sunt așteptați să participe la slujba de sfințire a Bisericii cu hramul "Sf. Nicolae" din localitatea Bogza, comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani.
Botoșănean internat la Psihiatrie după ce a produs un accident, apoi a făcut circ în fața polițiștilor
Bărbatul se afla sub influența alcoolului, la testare rezultând 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Botoșăneni agresați de braconieri pe malul iazului, PERCHEZIȚII la trei luni de la comiterea faptei
Perchezițiile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.
AMENDĂ de 40.000 de lei pentru Nova Apaserv, imagini cu dezastrul găsit de comisarii de la Mediu – GALERIE FOTO&VIDEO
Apele uzate fecaloid menajere erau deversate atât în Calea Națională, cât și prin golirea de preaplin într-un șanț colector deschis.
ACUM: Două mașini distruse pe Calea Națională din cauza neatenției – GALERIE FOTO
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puține momente pe Calea Națională, în fața complexului comercial Pars.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Legea taximetriei este mult mai stufoasă, să apuci să prinzi să fii taximetrist, decât un ride-sharing. De exemplu: acela care vine cu o mașină la transport alternativ, legea condiționează să aibă mașină de 15 ani. Pe noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9437 lei
USD
Dolarul SUA
5.0679 lei
CHF
Francul elveţian
5.1569 lei
GBP
Lira sterlină
5.6284 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5391 lei
XAU
Gramul de aur
269.8092 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2578 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2178 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3294 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2005 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
7.0 o C
Bucecea
9.2 o C
Darabani
5.7 o C
Saveni
6.6 o C
Ştefăneşti
9.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.