Ştiri
”Cele mai negre 12 ore din viața mea”: Povestea medicului din Botoșani care a venit să asigure o gardă și nu a mai plecat - FOTO&VIDEO

Își amintește că și-a sunat profesorii plângând pentru că, în respectiva gardă, avea un nou-născut în stare gravă și nu știa ce să îi facă...

„L-a adus într-o bocceluță asistenta care l-a văzut că este bine format, țipă, respiră. Și a coborât două etaje, cât ne despărțeau, să îi oferim îngrijirea necesară. Cântărea 900 de grame și mama nu știa câte luni de sarcină are. Băiețelul a fost considerat avorton inițial”, povestește Carmen Zaboloteanu, medic specialist neonatolog, despre unul dintre copiii ajunși în secția pe care o conduce la Spitalul Județean de Urgență Botoșani.

 

După patru ani de interimat, doctor Carmen Zaboloteanu este șefa secției de Neonatologie de la Spitalul Mavromati Botoșani. În urmă cu opt ani a ajuns aici, ca rezident, trimisă de la Iași ca să asigure o gardă, și nu a mai plecat. Își amintește că și-a sunat profesorii plângând pentru că, în respectiva gardă, avea un nou-născut în stare gravă și nu știa ce să îi facă. Răspunsul dascălilor i-a dat putere, așa că rezidenta de atunci a ventilat manual copilul, „la balon”, timp de 12 ore până când micuțul a fost transferat la Iași.

 

De atunci prin mâinile lui Carmen Zaboloteanu au trecut sute de copii, iar ea le-a transformat viețile într-o responsabilitate personală.

 

 

„Au fost cele mai negre 12 ore din viața mea”, spune Zaboloteanu, la Podcastul de Fapte Bune: „După o oră nu-ți mai simți degetele, apoi nu-ți mai simți brațele. Dar cel mai tare te sperie că o să obosești, că nu o să mai faci față. E o dublă oboseală: fizică și psihică”, povestește doctorul.

 

Imaginați-vă că un copil sănătos are 30-40 respirații pe minut, iar unul pus pe ventilație 50-60 de respirații pe minut. Ori dacă nu ai aparat trebuie să reglezi fizic. Să faci din degete o mișcare de un minut de minimum 50 de ori. Și înmulțiți efortul cu o oră, cu două, cu douăsprezece ore, iar pacientul asupra căruia execuți manevra medicală să cântărească nici două kilograme. Asta a făcut rezidenta Zaboloteanu în prima ei gardă la Botoșani.

 

„Mi-am sunat profesorii și le-am spus că nu mai pot sta aici. Să stau cu mâinile goale și să nu fac nimic. Cam asta a fost prima impresie. Voiam să plec, pentru că era complet diferit față de ceea ce învățasem. Dar a trecut cale lungă de atunci. Profesional aș fi ales un alt oraș care face treabă în medicină dacă lucrurile nu s-ar fi schimbat”, mărturisește astăzi doctorița.

 

Carmen Zaboloteanu a rămas la spitalul din Botoșani, care avea o maternitate de nivel II, dar și-a dorit să-și trateze pacienții ca o clinică de nivel III.

 

„Să nu depindem de altcineva. Din punct de vedere legal facem ce e mai bine pentru copil. Dacă e nevoie de transfer încercăm mai întâi transferul. Dar de cele mai multe ori ni se refuză și nu putem sta să ne uităm la un copil cum merge prost. Noi am fost pregătiți să facem medicină la un nivel ridicat. Nu e ca și cum nu am ști partea asta de medicină. Dar când știi ce să faci și nu ai cu ce e chiar păcat. De aici s-a născut dorința noastră să dotăm secția cât mai bine. Orice aparat nou apărea voiam să avem și noi”.

 

Medicul Zaboloteanu punctează că poate părea egoism profesional dorința de a avea aparatură de top într-o secție medicală de nivel II, acoperită legal în situația în care se confruntă cu un nou-născut prematur sau cu grave probleme de sănătate.

 

Spune însă că doar oferind pacienților servicii medicale și îngrijiri complexe ea și colegii ei pot dormi liniștiți: „Ne-am făcut treaba cum trebuie”. Propoziția asta revine pe parcursul dialogului cu medicul.

 

A înțeles repede că un aparat, precum cel de ventilație, de exemplu, face diferența între viață și moarte. A văzut rezultatele, așa cum a văzut și reacția mamelor când le propune un transfer la o altă secție din țară, de nivel superior.

 

„Am văzut că se face treabă și aici. Prefer să merg pe mâna dumneavoastră”, ceea ce este un răspuns bun, care te motivează, explică Zaboloteanu.

 

Spune că rezultatele au început să se vadă și altfel. Când a organizat Ziua Prematurității în oraș și au venit părinți cu copii deja mari, pe care ea îi uitase, dar mamele îi aminteau eforturile medicale. Ori când colegii de spital, ginecologi, au început să nu mai trasnfere cazurile grave în alte unități medicale: „Ne chemau de acasă, trăgeau de noi. Se vedea o îmbunătățire de la zi la zi, care te făcea să continui”, mai spune Carmen Zaboloteanu.

 

În timp au venit și sponsorizări ori donații, precum cea a unei doamne care a dorit să-și păstreze anonimatul. Femeia a ales să cumpere din bănuții puși de-o parte un incubator pentru secția de neonatologie. „Oamenii au început să afle că există o secție în care se află copii în nevoie și că viața extrauterină pune uneori probleme. Ca să imiți natura este scump și costă. E păcat să pui preț pe viață”, afirmă doctora pentru Republica. „Asta ne-a făcut să fim egoiști și la fiecare șansă de a obține o nouă finanțare nu am spus niciodată Nu”.

 

Material integral pe Republica.ro…

 

Puteți asculta Podcastul de fapte bune accesând fișierul audio de la finalul acestui articol.

 

loading...
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Gata concursul: „Mămica de aur” a bebelușilor, șefă cu acte în regulă pe secția cea mai sensibilă de la „Mavromati”
Donație importantă la Maternitate, medicul care luptă pentru bebelușii de la Botoșani: Va salva multe vieți

 

COD GALBEN la Botoșani, ploi și vijelii anunțate de meteorologi
Meteorologii au actualizat prognoza meteo și au scos județul Botoșani de sub incidența codului galben de caniculă.
O familie care se întorcea din Italia a ajuns cu mașina în șanț, șoferul a adormit la volan - FOTOGALERIE
Eveniment rutier petrecut într-o localitate din județul Botoșani.
Flăcări uriașe în miez de noapte: Alarma dată de un vecin, 100 de pui au pierit - FOTO
Pompierii au luptat cu flăcările mai bine de patru ore. 
Aproape 20 de posturi scoase la concurs la o instituție din Botoșani - LISTA
Angajări masive la o instituție publică din Botoșani.
Rugăciuni pentru ploaie la Mănăstirea Popăuți, credincioși așteptați la slujbă
Slujba specială va avea loc duminică, 3 iulie 2022, începând cu ora 18:00.
1 iulie la Botoșani: Povestea scrisă a unei uriașe tragedii / Controale fiscale la ”șmecheri” / Botoșănean găsit mort lângă un mormânt / Junii PNL au lider nou
Am început ziua cu un amplu material de la lansarea singurei cărți despre cel mai mare accident rutier care a avut loc vreodată în România:
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate
(P) Toți suntem sătui și bombardați de oferte și reclame care mai de care mai false, enervante și exagerate. De la tratamente, sfaturi, servicii, cărți și multe altele, pe net găsești orice. În condițiile date, noi credem că cel mai important este să știi de unde și ce să alegi. De aceea, îți oferim gratuit consultații medicale tip ”a doua opinie”, servicii de asistență juridică pe durata șederii în Turcia și consultanță pentru alegerea serviciilor de cazare adecvate.
Pietonalele din Centrul Vechi, spălate de Urban Serv – VIDEO
Ample acțiuni de igienizare în municipiul Botoșani, derulate de Urban Serv.
S-a deschis Peri Peri Grill, primul restaurant în care sosurile picante și puiul la grill sunt vedete – GALERIE FOTO
(P) Vineri, 1 iulie, s-a deschis restaurantul Peri Peri Grill, primul cu influență sud-africană din Botoșani, unde sosurile picante și puiul la grill sunt vedete.
Loading...
„Eminescu” și „Laurian” pe podium – TOPUL liceelor după rezultatele finale de la bacalaureat
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a transmis clasamentul liceelor în funcție de promovabilitatea la examenul de bacalaureat.
Doi tineri din Suceava au deschis la Botoșani un magazin de uși cum altul nu-i – GALERIE FOTO
(P) Emanuel Dobresenciuc și Cătălin Gafenco și-au deschis în 2016 un magazin de produse PVC la Suceava, iar în 2018 altul la Rădăuți. În 2020, în apropierea imobilului din bulevardul George Enescu unde își desfășurau activitatea, s-a eliberat un spațiu.
Note majorate și cu 1,5 puncte după contestații – STATISTICA cu rezultatele finale de la bac
La examenul de Bacalaureat, în județul Botoșani au promovat examenul național de bacalaureat 1862 elevi din 2512 prezenți la toate probele examenului național de bacalaureat. Rata de promovare la nivelul județului Botoșani a fost 74,12% înainte de contestații, iar după contestații, rata de promovare  este 76,2%, comparativ cu anul școlar anterior când a fost 68,3%.
Au fost publicate mediile de admitere: Trei de 10 la Botoșani, o mulțime de 2 și 3 - DOCUMENT
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a afișat ierarhia la nivel județean a absolvenților de clasa a VIII-a.
Liga 1 devine ”Superliga”, FC Botoșani debutează acasă în noul sezon
Azi, de la ora 13:00, a avut loc tragerea la sorți a țintarului pentru sezonul 2022-2023 din Liga 1.
Loading...
Cod Galben în Botoșani, disconfort termic ridicat și instabilitate atmosferică
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de Cod Galben pentru următoarele zile.
LA MULȚI ANI! Medicul Leon Dănăilă împlinește astăzi 89 de ani: Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare - FOTO
Le spune confraților mai tineri: Neurochirurgul când intră în creier trebuie să o facă "de mână" cu Dumnezeu. Și nu sunt cuvinte goale, pentru că Leon Dănăilă știe că în clipa în care omul devine neputincios o forță mai mare îi vine în ajutor.
Tinerii liberali și-au ales un nou președinte în locul unui cunoscut om de afaceri – LISTA completă - GALERIE FOTO
Tineretul Național Liberal (TNL) și-a ales structura de conducere pentru următorii patru ani.
Grădinița de vară, vizitată de polițiștii botoșăneni - FOTO
Astfel de activități vor avea loc și în perioada următoarea la nivelul instituțiilor de învățământ unde funcționează grădinița de vară.
Evaluarea Națională: Zeci de note micșorate după contestații – SITUAȚIA transmisă de Inspectoratul Școlar
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a transmis situația rezultatelor finale la Evaluarea Națională.
Femei antreprenoare și tineri fermieri, în vizită la prefectul Sorin Cornilă – GALERIE FOTO
Vizita a fost organizată de către Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.2 o C
Dorohoi
20.6 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.