Știrea zilei
Bustul lui Antonescu dezvelit în curtea casei unui fost director PDL –VIDEO&GALERIE FOTO
Dacă până acum nu aţi călcat prin Tătărăşeni din judeţ de acum înainte cu siguranţă cel puţin veţi auzi de acest sat. Şi asta pentru că undeva pe o uliţă aproape pierdută de lume vineri la amiază a avut loc un eveniment fără precedent pentru Botoşani. În prezenţa a aproximativ 30 de persoane, de la profesori doctori la simpli ţărani, a fost dezvelit un bust al mareşalului Ion Antonescu.



„Ne-a dezrobit Basarabia, ne-a dezrobit nordul Bucovinei"
Nu s-a întâmplat în vreun loc plin de semnificaţii şi nici măcar într-unul public, ci în curtea casei unui sătean. Săteanul nu este însă oricine, ci profesorul doctor în istorie Gică Manole. Omul care înainte de revoluţie a fost turnat la Securitate pentru convingerile şi opiniile sale socio-politice şi-a îndeplinit una dintre năzuinţele pe care le avea de câţiva ani. Alături de un sculptor a muncit timp de câteva săptămâni şi a reuşit să îşi amplaseze în grădină, chiar în faţa casei, bustul celui care a condus practic România în cel de-al doilea război mondial. În ciuda unor opinii extrem de critice la adresa mareşalului, Gică Manole are o cu totul altă părere faţă de rolul pe care Antonescu l-a avut în istoria României. Cum legea îi interzice să monteze un bust al acestuia în loc public, a făcut-o în propria-i curte. De ce? „Ne-a dezrobit Basarabia, ne-a dezrobit nordul Bucovinei şi au arătat lumii că poporul român este un popor mândru şi eroic şi nu laş şi vegetal cum spun atâţia netrebnici. Aşadar, este o chestie de afişare a unei demnităţi fireşti care orice cetăţean român poată să o aibă raportându-se la eroii neamului său şi la jertfele sale infinite. Este un gest de recuperare a demnităţii”, a explicat Gică Manole.
"Dacă el nu are în ţara lui un monument, ei bine l-am făcut eu în onoarea lui"
Fostul director al Casei Corpului Didactic a ales această zi întrucât pe 31 august 1944 Ion Antonescu a fost predat ruşilor. „Şi pentru că sunt două secole de când ne-au răpit Basarabia am simţit nevoia să ridic un monument celui care ne-a eliberat Basarabia şi nordul Bucovinei. Dacă el nu are în ţara lui un monument, ei bine l-am făcut eu în onoarea lui şi tuturor camarazilor săi morţi pe front, la două secole, ca un fel de remember. Nu uitaţi! Datoria voastră este să reîntregiţi România”, a spus Gică Manole de lângă bustul lui Antonescu. Profesorul de istorie crede că mareşalul nu trebuie blamat pentru intrarea în a doua conflagraţie mondială alături de nemţi deoarece în opinia sa nu a fost un aliat al lui Hitler şi nu a aplicat politica rasială a lui Hitler. „În secolul XX două milioane de români s-au jertfit ca să clădim noi din România mică România cea mare şi sfântă, de la Nistru până la Tisa”, a mai arătat Gică Manole.
"Ca şi cum ai avea un mic bust al lui Eminescu în biblioteca personală"
Bustul a fost realizat de un sculptor care, fără să îşi motiveze gestul, a dorit să rămână anonim. Acestuia i se alătură şi un catarg unde de ieri flutură Tricolorul. Participanţii la manifestarea din curtea casei profesorului doctor l-au felicitat pe acesta pentru iniţiativă şi au subliniat la rândul lor că Antonescu practic nu a avut de ales în anii ’40, alegând din două rele, Germania şi Rusia, pe cel mai mic. „Eu privesc acest lucru fără a exagera ca şi cum ai avea un mic bust al lui Eminescu în biblioteca personală, ca şi cum ai avea o medalie cu chipul lui Nicolae Iorga. Este o personalitate a istoriei românilor, este o personalitate tragică. Înainte de a judeca istoria prin prisma conceptelor de bine şi rău ar trebui să ne gândim la situaţia în care era Ion Antonescu atunci:  era prins între două forţe malefice, una venea din Germania, cealaltă venea din Rusia. Deja pierduserăm o parte a Ardealului, rămânea să pierdem tot sau să luăm atitudine. El a luat atitudine. Cu oricare din cele două părţi s-ar fi aliat ar fi ieşit rău”, as afirmat profesorul doctor dorohoian Ciprian Voloc. Acesta a amintit că proprietatea privată este inviolabilă şi, ca atare, gestul lui Gică Manole nu vine în contradicţie cu vreo prevedere legală. Prof.dr.Voloc a mai arătat că în istorie nu există personalităţi absolut pozitive, tot aşa cum nu există nici absolut negative, astfel încât perioada în care mareşalul a condus România are la rândul ei aspecte bune şi rele. „Nu cred că ar fi vrut nimeni să fi fost în locul lui atunci şi să trebuiască să adopte o decizie”, a mai spus Ciprian Voloc, care a adăugat că peste 300.000 de ostaşi români au pierit pe frontul de est, în general pentru eliberarea teritoriilor româneşti ocupate de ruşi şi alţi mai mult de 200.000 pe cel de vest.



"El nu s-a aliat cu hitlerismul, el s-a aliat cu Germania"
Fostul director al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi a remarcat curajul de care a dat dovadă prof.dr.Maonole. „Un om care înţelege că nu se poate precupeţi nimic spre a arăta adevărul celor care suntem astăzi în confruntare cu neadevărul, cu încălcarea a ceea ce înseamnă cumpăna dreptăţii în istorie, a ceea ce înseamnă apărarea demnităţii poporului român, ori mareşalul Antonescu poartă tocmai aceste simboluri ale neamului românesc. El este purtătorul nostru de cuvânt şi simţire acum şi dintotdeauna, în memoria neamului românesc figura lui nu se va şterge niciodată”, a afirmat prof.Ioan Puiu. Acesta a adăugat că, deşi există forţe care se pun reabilitării mareşalului, în subconştientul fiecărui român este o doză suficientă de raliere la politica acestuia. „Figura mareşalului Antonescu nu se leagă cu absolut nimic de ceea ce înseamnă fascism, el nu s-a aliat cu hitlerismul, el s-a aliat cu Germania, cu puterea, cu forţa armatei germane în scopul de a dobândi teritoriile pierdute, de a împlini idealurile româneşti”, a mai arătat Ioan Puiu.



Între erou şi criminal de război
Ion Antonescu a condus patru ani România, din septembrie 1940 până pe 23 august 1944. El a decis intrarea ţării în război alături de Germania în baza promisiunilor lui Adolf Hitler de redare a teritoriilor româneşti pierdute prin Dictatul de la Viena şi Pacul Ribbentrop-Molotov. Pentru o scurtă perioadă acestea au fost retrocedate, însă după terminarea războiului pierdute din nou. Puterea comunistă instalată cu sprijinul rusesc în 1944 l-a arestat şi condamnat la moarte, fiind executat în 1946 pentru crime de război. Istoricii încă nu au ajuns la un consens asupra faptelor acestuia, unii asociindu-l aproape în totalitate cu Hitler pentru că a girat politica acestuia şi a deportat evreii, alţii considerându-l un erou pentru că a încercat şi a reuşit pentru o perioadă să recapete teritoriilor româneşti ocupate de ruşi. Cert este că legea română interzice afişarea în locuri publice a busturilor acestuia, astfel ajungându-se la situaţia amplasării acestuia într-o curte privată.











CITEŞTE ŞI:
 INTERVIU Gică Manole : Murdăresc cu mîrlănie icoana neamului nostru








CITEŞTE ŞI:
 Director PDL luptă la Tribunal pentru post cu „staliniştii din PSD”

Urmărește-ne și pe Google News

Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
AM DUSMANI PE INTERNET!?AM CITIT ,,TOT' FELICITARI ! DISCUTAM ,,VA AJUT ' SACUNOASCA TOATA TARA ,,ADEVARUL' ISTORIC? VREAU MAI MULTE ,, AMANUNTE'
31 mai 2021, 03:33
felicitari domnului profesor,cinste si glorie eterna eroilor romani,care si-au jertfit viata pentru tara,initiativa mi se pare interesanta si o sa incerc sa o imit daca o sa pot,este atatat de rara la noi la romani demnitatea,cinstea si onoarea,incat de multe ori ma intreb daca mai este vre-o speranta,sau incepem si noi oamenii obisnuiti sa semanam cu cei care ajung sa ne conduca tara si destinele,dupa care se duc pe la DNA,apoi vin altii si tot asa,pana cand nu putem sti.
24 aprilie 2015, 20:39
felicitari domnului profesor pentru initiativa. ar trebui urmata si de alti romani curajosi, cu dragoste de tara. sa amplasam in fiecare localitate, cate un astfel de bust pentru cistirea memoriei marelui roman ION ANTONESCU.
15 aprilie 2013, 14:54
imi pare nespus de rau ca nu am stiut la timp de acest fericit eveniment ca ma puteam implica si eu si mobilizaM pe toti ROMII din jud botosani sa participe la dezvelirea bustului UNCHESULUI-STIU EI DE CE
22 ianuarie 2013, 09:55
87,25 % din cetatenii romani din Romania sunt de acord cu unirea Basarabiei cu RomaniaSondaj CRSS:Rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat in Romania de Centrul Roman de Studii si Strategii la nivel national, arata ca 87,25 % din cei intervievati sunt de acord cu unirea Basarabiei cu Romania, transmite Romanian Global News.La intrebarea numarul 15 a sondajului: Dumneavoastră, personal, sunteți de acord cu unirea Basarabiei cu România?1. Da2. Nu87,25 % din repondenti raspund Da,12,75% raspund NuSondajul a fost efectuata de Centrul Roman de Studii și Strategii, în perioada 07-23 iunie 2012 pe un eșantion de 1486 de subiecți din Romania, iar rezultatele preliminare ale acestuia vor fi facute publice in cadrul conferintei “REUNIREA CELOR DOUA STATE GERMANE model de integrare euro-atlantica pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUA STATE ROMÂNESTI” ce va avea loc la Chisinau pe 20 august.De remarcat este faptul ca repondenţii nu au avut nici o problemă în a identifica spaţiul despre care au fost chestionaţi: Basarabia. Din acest punct de vedere, in mentalul colectiv al românilor din dreapta Prutului, R. Moldova are statutul de provincie istorică. Atat raspunsul la intrebare cat si raportarea la spatiul basarabean contrazice drastic parerile unor politicieni si pseudoanalisti care in diverse ocazii, incercand sa-si acopere lasitatea neabordarii temei, au afirmat ca romanii nu sunt de acord cu reunirea celor doua state romanesti si ca Unirea ar fi o tema reziduala in preocuparile romanilor.
8 septembrie 2012, 01:48
Felicitari, domnule profesor. Ne mandrim cu dumneavoastra. Faceti cinste judetului.
2 septembrie 2012, 22:30
Felicitari domnule Profesor Gica Manole! Intr-o Romanie in care numarul tradatorilor si a cozilor de topor este ingrijorator de mare, avem nevoie si de oameni nonconformisti. In Botosani, strada pe care locuiesc s-a chemat GH. DOJA pana administratia a rasfoit cartea de istorie si a aflat ca acesta a fost secui. A urmat transformarea in ION ANTONESCU . Dupa un timp sub presiunea exercitata din exterior a devenit ION PILLAT, la putere erau liberalii.Ce urmeaza ca tot am devenit colonie a UE?!
2 septembrie 2012, 10:16
un mic exemplu...albert wass,maghiar de origini, considerat criminal de razboi , si totusi i-a fost ridicata o statuie in tinutul secuiesc intr-un loc public..de ce ei au voie si noi ne consideram adevaratii eroi de tara, niste criminali !!!..un exemplu care totusi trebuie luat in considerare de statul roman.. http://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_Wass
2 septembrie 2012, 08:40
FELICITARI DOMNULUI PROFESOR CA A LUAT ATITUDINE IN CEEA CE PRIVESTE PE MARELE OM DE STAT SI EROU NATIONAL MARESALUL ION ANTONESCU. UITE CA MAI RASARE PE ICI PE COLO SI CATE UN ROMAN ADEVARAT. FELICITARI INCA ODATA! TRAIASCA ROMANIA! TRAIASCA TRICOLORUL! TRAIASCA EROII NEAMULUI ROMANESC!
1 septembrie 2012, 14:24
CINSTE MARELUI ROMAN PROF.PUIU.SA NE CINSTIM EROII,SA NE CINSTIM INAINTASII!
1 septembrie 2012, 09:29
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.