Ştiri
Botoșăneanul trimis în judecată pentru 158 de infracțiuni și prejudiciu de sute de mii de euro

Printre membrii Baroului Bota trimiși în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava se află și botoșăneanul Marian Jurgiu, fost decan al baroului contestat de celălalt. El este acuzat că s-ar fi folosit de profesia de avocat fără a avea acest drept legal și ar fi obținut sume financiare de ordinul sutelor de mii de euro, sub forma unor onorarii avocățești.

Zeci de infracțiuni în atenția judecătorilor

Jurgiu Marian Ionel a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a:
- 47 infracţiuni de înşelăciune
- 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune
- 77 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată (câte două acte materiale aferente fiecărei infracţiuni)
- 16 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în forma determinării cu intenţie la săvârşirea faptei fără vinovăţie (aferente numărului de magistraţi faţă de care s-au efectuat acte de determinare de exercitare în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu;
- 95 acte materiale ale infracţiunii de folosirea fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat
- 95 acte materiale ale infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi

Avocat pentru persoane cu victime în accidente rutiere

În sarcina inculpatului Jurgiu Marian Ionel s-a reţinut că:
    - în intervalul 2010 – 2015, a indus în eroare un nr. de 65 persoane vătămate (succesori ai unor victime ale accidentelor rutiere) cărora, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste, li s-a prezentat sub calitatea fictivă de avocat şi, după ce le-a indus convingerea că le va reprezenta în instanţă ca avocat în procesele civile cu asigurătorii, (având conştiinţa lipsei calităţii de avocat) le-a reprezentat în altă calitate de mandatar cu titlu gratuit, iar ulterior, prin utilizarea unor manopere dolosive, şi-a însuşit parte din sumele de bani achitate de societăţile de asigurare unui nr. de 47 de persoane vătămate (18 infracţiuni rămânând în stadiu de tentativă),
    - în intervalul 2010-2015, a contrafăcut un nr. de 154 de înscrisuri (77 chitanţe fiscale şi 77 facturi fiscale), reprezentând onorariu avocat, înscrisuri care le-a depus la dosarele de pe rolul instanţelor, în care a efectuat acte de reprezentare a persoanelor vătămate, ca documente justificative pentru solicitarea onorariilor de avocat fictive,
    - în intervalul 2010 – 2015, a determinat un nr. de 16 judecători (aparţinând gradelor de jurisdicţie – judecătorie, tribunal, curte de apel), să-şi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul în care, fără vinovăţie, au obligat în mod nejustificat partea adversă la plata unor cheltuieli de judecată inexistente, cu titlu de onorariu de avocat, luând în considerare facturile şi chitanţele fiscale contrafăcute depuse de inculpat,
    - în intervalul 2010-2013, a efectuat un nr. de 95 acte de exercitare fără drept a profesiei de avocat, prin încheierea de contracte de asistenţă juridică, eliberarea de delegaţii avocaţiale, efectuarea de acte specifice din cele prevăzute de art. 3 din Lege nr. 51/1995,
    - în punerea în aplicare a rezoluţiei infracţionale mai sus descrise a efectuat fără drept un nr. de 95 de acte de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Naţională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.

Onorarii de la mii de lei la 100.000 de euro

Din cercetările efectuate a fost identificat un tipar, un mod de operare, pus la punct şi perfecționat de inculpatul Jurgiu Marian Ionel prin intermediul căruia a reuşit să inducă în eroare un număr important de persoane vătămate, obţinând sume de bani semnificative a căror cuantum variază între câteva mii de lei, putând ajunge la sume de peste 100.000 euro.
Inculpatul Jurgiu Marian Ionel identifica şi inducea în eroare moştenitorii victimelor unor accidente rutiere cărora, utilizând înscrisuri fictive, le-a creat convingerea falsă că are calitatea de avocat şi, profitând de un moment de vulnerabilitate emoţională a acestora, le-a determinat să întocmească o serie de documente pe care acestea nu le-ar fi semnat în condiţii normale, documente în baza cărora inculpatul şi-a însuşit o parte importantă din sumele de bani primite cu titlu de despăgubiri de la societăţile de asigurări.

Persoana decedată se afla încă la morgă

În punerea în aplicare a rezoluţiei infracţionale, inculpatul îşi selecta victimele care se aflau într-un moment de maximă vulnerabilitate emoţională, acestea trecând printr-o traumă psihică, cauzată de pierderea subită a unei persoane apropiate, dublată de preocupările cauzate de înmormântare. În aceste împrejurări, autorul profita de lipsa de diligenţe a persoanelor vătămate, care nu aveau nici disponibilitatea de a se interesa de aspectele materiale legate de societăţile de asigurări, cu atât mai puţin disponibilitatea de a verifica calitatea pe care o afişează inculpatul. Au fost identificate mai multe situaţii în care inculpatul a acţionat asupra victimelor sale chiar în momentul în care persoana decedată se afla încă la morgă sau chiar imediat după înmormântare. Jurgiu Marian Ionel şi-a dezvoltat astfel o abilitate semnificativă în a specula  traumele suferite de victimele sale, în scopul obţinerii de sume de bani.
În aceste împrejurări persoanele vătămate acceptau să semneze procura notarială având convingerea falsă, indusă de inculpat, că vor fi reprezentate în instanţă de un avocat, în realitate însă, actele de reprezentare erau efectuate de un mandatar, cu titlu gratuit, Jurgiu Marian Ionel neavând calitatea pretinsă. Inculpatul a ascuns persoanelor vătămate aspecte determinante cu privire la care, dacă ar fi avut cunoştinţă, victimele infracţiunilor ar fi refuzat orice legătură cu inculpatul.
Prin urmare, în mod real, Jurgiu Marian Ionel reprezenta persoanele nu ca avocat, cum le crease anterior convingerea, ci ca mandatar. Este de menţionat că, în totalitatea situațiilor, mandatul era unul cu titlu gratuit şi nu-i dădea dreptul lui Jurgiu Marian Ionel să pretindă, şi cu atât mai puţin să încaseze, vreo sumă de bani pentru prestaţia efectuată.

Jurgiu Marian ar fi depus înscrisuri fictive

În faţa persoanelor vătămate inculpatul se prevala de contractul de asistenţă judiciară şi, pretinzând în mod mincinos că le-a reprezentat în calitate de avocat, solicita şi primea sumele de bani prevăzute în aceste contracte.

În aproape toate cazurile persoanele vătămate, care nu aveau reprezentarea actelor efectuate de Jurgiu Marian, aveau convingerea că acesta presta în faţa instanţelor de judecată o activitate avocaţială şi nu una specifică celei de mandatar.
În faţa organelor judiciare, parchete şi instanţe, inculpatul se prezenta iniţial în calitate de avocat. Atunci când era pusă în discuţie lipsa acestei calităţi, Jurgiu Marian depunea la dosar înscrisuri fictive, (care apăreau a fi eliberate de Baroul Botoşani şi care purtau însemnele specifice profesiei de avocat), atestând prezumtiva calitate de avocat a inculpatului.
Simultan, acesta depunea şi împuternicirea notarială obţinută în modalitatea mai sus precizată, document în baza căruia era mandatat să reprezinte persoana vătămată în instanţă. Neavând cunoştinţă despre modul în care au fost obţinute documentele mai sus arătate, instanţele de judecată s-au văzut nevoite a-l accepta în continuare pe inculpat să efectueze acte de reprezentare ca mandatar.

Onorariu de avocat și de 5.000 de lei

Ulterior, în desfăşurarea rezoluţiei infracționale, Jurgiu Marian Ionel a utilizat o serie de înscrisuri contrafăcute, facturi şi chitanţe fiscale, înscrisuri pe care le depunea la dosarul cauzei, atestând că ar fi încasat de la persoanele vătămate sume de bani cuprinse între 1500 şi 5000 lei cu titlu de onorariu de avocat.
Folosindu-se de aceste înscrisuri, inculpatul solicita printr-un capăt de cerere distinct obligarea părţii adverse, respectiv a societăţii de asigurări la plata cheltuielilor de judecată fictive, cu titlu de onorariu de avocat. Jurgiu Marian urmărea astfel să determine instanța de judecată la acordarea unor cheltuieli de judecată fictive, importante, sume de bani care erau pretinse şi încasate ulterior de către inculpat.
Atunci când banii erau viraţi de societăţile de asigurare în contul său, în baza procurilor notariale ataşate, sumele cu titlu de onorariu de avocat erau încasate direct, fără a mai fi necesară vreo justificare în faţa persoanelor vătămate.
În celelalte situaţii, inculpatul specula lipsa de cunoştinţe juridice a victimelor sale şi pretindea aceste sume ca fiind cheltuieli acordate de către instanţă, lui.
Atunci când demersurile sale infracţionale eşuau, inculpatul Jurgiu Marian Ionel apela la ameninţări şi acte de intimidare la adresa persoanelor vătămate pentru a le determina să-i remită sumele de bani pretinse.
(Comunicat de presă Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava)

 

Fata de 13 ani dispărută noaptea trecută, găsită în zona gării din Botoșani
Minora nu se va întoarce în familie până când polițiștii nu vor stabili motivul pentru care fata de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă.
Două spectacole, două felii de realitate pură pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani - FOTO
Spectacolele sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 18.00.
Ce să faci dacă ai deschis un mesaj cu link-capcană de tipul „Tu eşti în videoclip?”
Din ce în ce mai numeroși sunt cei care vorbesc despre atacuri cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video".  
Schisme (o tragedie românească), un nou roman de Gellu Dorian: Geneza, destinul şi decăderea unei familii
De curând a intrat în librării un nou roman semnat de Gellu Dorian. Este al zecelea roman pe care scriitorul botoşănean îl propune cititorilor.
ALERTĂ: O fată de 13 ani a plecat în toiul nopții de acasă, SUNAȚI la 112 dacă o vedeți - FOTO
Familia a cerut ajutorul polițiștilor pentru a o găsi pe Andreea Iasmina.
Profesorii din Botoșani au fost miercuri în grevă de avertisment: Nu am declanşat protestul ca un moft
Cel puţin jumătate din cadrele didactice din judeţul Botoşani au participat la greva de avertisment organizată, miercuri, în sistemul de învăţământ.
Viaţă de coşmar în blocurile-ghetou construite de comunişti acum 50 de ani
Sute de săteni din judeţul Botoşani trăiesc o viaţă de coşmar în blocurile din mediul rural ridicate în comunism pentru administraţiile CAP-urilor şi ale primăriilor.
Concert ANULAT la Filarmonică: Vă mulțumim pentru înțelegere
Anunțul a fost făcut de conducerea instituției de cultură.
Eminentul ambasador implicat acum 5 ani într-un cumplit accident la Botoșani a fost răpus de virus - FOTO
A trecut prin războiul din Vietnam, a supraviețuit unui cumplit accident rutier în Botoșani, însă nu a scăpat de cumplita maladie care a cuprins omenirea. Astăzi va fi condus pe ultimul drum.
Loading...
ANUNȚ SC Nova Apaserv SA privind proiectul european Extinderea rețelelor de canalizare în Aglomerarea Vorona – continuare lucrări
Societatea Comercială NOVA APASERV SA Botoşani anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare revizuite pentru proiectul “Fazarea proiectului Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare - epurarea apelor uzate în județul Botoșani – BT-CL-08 – Extinderea rețelelor de canalizare în Aglomerarea Vorona – continuare lucrări”, amplasament situat în comuna Tudora și comuna Vorona.
ANUNȚ Consiliul Local Botoșani convocat pe 27 ianuarie în ședință extraordinară
„Se convocă, în şedinţă ordinară, Consiliul Local al Municipiului Botoşani, pentru data de 27.01.2022, ora 10,00  în sala  de ședințe „Mihai Eminescu” din sediul  Primăriei.
19 ianuarie la Botoșani: Duel pentru un post de director, subprefecți noi, carambol, tranzacție de proporții și protest la Inspectoratul Școlar
Dimineața a început cu prezentarea candidaților la funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani.
Sfaturi pentru iluminarea inteligentă a biroului
(P) Unul dintre cele mai importante aspecte în amenajarea birourilor, în special a celor open space, este reprezentat de iluminatul interior. Pentru buna desfășurare a activităților și pentru sănătatea tuturor celor care lucrează în acel birou, este important să se aleagă surse de iluminat inteligente de tip LED, care să fie poziționate în locuri cheie pe tavan. Astfel, se pot evita numeroase neplăceri și, în plus, toți cei care își desfășoară activitatea în birou se vor declara mai fericiți și vor constata că sunt mai productivi.
Vântul a dărâmat indicatoare și parazăpezi, drumarii intervin ”în limita resurselor” – VIDEO
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au informat că vântul puternic a smuls numeroase elemente de siguranța circulației de pe drumurile din Moldova.
Loading...
Zeci de posturi de conducere din sistemul educațional scoase la concurs
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani anunță organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și de director adjunct din unitățile de învățământ  preuniversitar de stat din județul Botoșani.
Profesorii de la Colegiul „Eminescu” au izbucnit în fața Inspectoratului: Să ne ia o clasă pentru că avem 6 corigenți? FOTO &VIDEO
Zeci de profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” s-au adunat miercuri în fața Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) nemulțumiți fiind de deciziile șefei IȘJ Botoșani.
Gheorghe Flutur de la Suceava, vizită în biroul Doinei Federovici de la CJ – FOTOGALERIE
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit astăzi cu Doina Federovici.
Eminescu omagiat în parohia „Eternitatea” din municipiul Botoșani
Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat în mod deosebit duminică, după Sfânta Liturghie, în parohia botoșăneană „Eternitatea”.
ACUM: Zeci de profesori de la ”Eminescu” au năvălit peste șefa IȘJ – GALERIE FOTO
În jur de 40 de profesori de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani se află în aceste momente în fața Inspectoratului Școlar Județean.
Trei mașini izbite după ce un începător a încercat să evite un pieton – VIDEO & GALERIE FOTO
La patru zile după carambolul de pe strada Pacea, la Botoșani a avut loc un nou accident în care au fost implicate trei automobile.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
„Le oferim elevilor de clasa IX-a să aleagă între cele patru profiluri, la fiecare profil câte două clase, mai puțin matematică – informatică unde vor avea trei clase. Vă mulțumesc. Cred că am explicat suficient de clar pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9447 lei
USD
Dolarul SUA
4.3575 lei
CHF
Francul elveţian
4.7586 lei
GBP
Lira sterlină
5.9367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8052 lei
XAU
Gramul de aur
254.8024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1424 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4926 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.1 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
6.6 o C
Darabani
3.2 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
6.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.