Ştiri
Bombă de 40 de milioane de euro în brațele Primăriei - falimentara Termica gâtuieşte oraşul din mormânt

Falimentara Termica încă atârnă greu de gâtul municipalității botoșănene. Iar o sentință definitivă și executorie pronunțată de Curtea de Apel Suceava, favorabilă lichidatorului Constantin Lulu Dascălu obligă la recuperarea unei sume imense de aproximativ 40 de milioane de euro, ce a fost constatată ca fiind debit înregistrat de fosta societate de termoficare a urbei.

Zeci de puncte termice renovate pe banii UE ar trebui înapoiaţi la falimentara Termica

Consilierul local Mihai Tincu a menționat că la nivelul CL a fost înființată o comisie formată din trei consilieri și mai mulți salariați de la serviciul patrimoniu în vederea punerii în executare a sentinței și a purtării negocierilor. Din comisie au făcut cel menţionat, Paul Onișa și Cătălin Alexa.
”Vreau să vă spun: valoarea masei credale este conform Curții de 1.762 miliarde de lei vechi. Din acest total, datoria către stat a Termicii este de 1.600 miliarde de lei vechi. Vreau să vă spun că în această hotărâre a Curții de Apel este luată în calcul numai datoria către stat”, a afirmat Mihai Tincu.
Este vorba de datorii adunate din anii trecuți. Între timp, bunurile fostei societăți Termica au fost preluate în mare parte de actuala Modern Calor, care a fost și beneficiara unui proiect european în valoare de 45 de milioane de euro. Și care a intervenit cu lucrări, din bani comunitari, tocmai pe bunurile care acum ar urma să fie executate și să revină la starea inițială, adică în patrimoniul Termica.
Ce facem acum? Comisia făcută din trei consilieri, Tincu, Onișa și Alexa ar trebui să ia fiecare punct termic din cele 37 care trebuie executate și să le aducă la forma inițială, care a fost în 2008 – 2009 care erau așa cum erau. La ora actuală sunt renovate, dotate cu aparatură și mobilier tehnologic din bani europeni”, a întrebat Tincu.
Consilierul local a propus CL realizarea unei expertize financiare pentru a se găsi o soluție pentru rezolvarea acestei situații.

Consilier cutremurat de situaţie: o gravitate nemaiîntâlnită

Cutremurat de situația "fără susținere juridică" și de o "gravitate foarte mare", a intervenit și Paul Onișa care a menționat următoarele:
Ne aflăm în fața unei situații de o gravitate nemaiîntâlnită în administrația publică locală. Vreau să vă mai spun încă un detaliu care o să vă cutremure  în final și anume faptul că în timpul ședinței care a avut loc în comisie, am descoperit că pe punctele termice respective s-a derulat un proiect cu finanțare europeană POS Mediu, care se închide pe 31 decembrie 2015”, a arătat consilierul care a făcut parte din comisie.
Potrivit directivelor europene, pe obiectivele unde s-au  investit fonduri comunitare, timp de cinci ani de zile nimeni nu poate interveni.
”Doar dacă vine un expert de pe altă planetă și ne spune că putem să le înstrăinăm, înainte de a finaliza acest proiect și să treacă înapoi la Termica? Dar ce facem cu banii cheltuiți pentru aceste puncte termice? Situația este foarte gravă, eu vreau să rețineți, nu vreau să fac parte din această comisie, au fost niște informații ascunse sub preș cu privire la acest proiect. Acum ne aflăm în fața unei sentinţe definitive și executorii care ne pune în situația să executăm ilegal acele puncte termice până la închiderea proiectului de finanțare”, a menţionat Paul Onișa.
Consilierul local a mai arătat că ar fi înțeles că, la momentul în care s-a demarat proiectul european în termoficare, s-ar fi știut faptul că punctele termice fac obiectul unei acțiuni litigioase, aspect care ar agrava situația. El este decis să își dea demisia din comisia de negocieri, având în vedere speța încâlcită și faptul că la mijloc este vorba despre un prejudiciu calculat cât tot bugetul Primăriei pe un an de zile.
De altfel, la Primăria Botoşani, luni, 7 decembrie 2015, la ora 11:00 au ajuns lichidatorul Termica și executorul judecătoresc Carmen Șfaițer pentru o ședință în acest sens, care a avut loc cu ușile închise.
CITEŞTE ŞI:

Falimentara Termica – aproape 700 milioane lei vechi pentru un singur omîn 3 luni

ULTIMA ORĂ: Accident mortal după o căzătură pe asfalt
Un pensionar din comuna Copălău și-a găsit sfârșitul sâmbătă seară după ce a căzut din căruță în timp ce se deplasa prin satul Cerbu.
ASTĂZI: Sfârșit tragic pentru un om de afaceri, Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă
Un om de afaceri din Botoșani, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit fără suflare chiar în salonul de bronzat pe care îl patrona, undeva la intersecția străzii Calea Națională cu Ștefan cel Mre. Cu o oră înainte ca bărbatul să decedeze, acesta îl apelase pe electrician.
Un botoșănean la cel mai dificil reality show din România: Prea fac duș, prea dorm la mine acasă când vreau eu
Nouă perechi de vedete sunt gata să pornească în aventura vieții lor, în cel mai greu reality show din România. America Express îi va duce pe Drumul Aurului, pe o rută de peste 7.000 de kilometri, ce trece prin Mexic, Guatemala și Columbia.
Spectatorii au amuțit: Recitare de excepție a ”Doinei” lui Eminescu la un festival româno-moldovean – Ştefane, Măria ta, / Tu la Putna nu mai sta - VIDEO
Pe lângă un concert de muzică populară susținut de artiști ai Școlii Populare de Arte ”George Enescu”, Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat la Edineț în cadrul unui proiect european conceput de Asociația B-Right Media din Botoșani, a inclus și un moment poetic.
FAZA ZILEI ”Reghe” și supărarea care l-a împins spre divorțul de ”Prodanca”: Pumnul aplicat după remiza cu Botoșaniul a umplut paharul
Laurențiu Reghecampf a vorbit recent, la podcastul realizat de Cătălin Măruță, despre scandalul care i-a avut ca protagoniști pe femeia de care se desparte prin divorț, Anamaria Prodan, și antrenorul Dan Alexa.
De la 600.000 de euro în sus! Administratorul judiciar a scos la vânzare o mașină de reciclat asfalt a unei companii botoșănene
Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de administrator judiciar al SC Tehnic Asist SRL, aduce la cunoştiinţa tuturor celor interesaţi că a aprobat valorificarea unui utilaj de reciclare a asfaltului.
ALERTĂ METEO: Ploi torențiale, vijelii și grindină ASTĂZI la Botoșani – parcați mașinile la distanță de copaci și stâlpii de electricitate
Astăzi, între orele 15.00 - 22.00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică. Se anunță ploi, care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.
Valeriu Iftime se gândește să aducă muncitori din Asia: Ne străduim să atragem oameni buni din România, dar...
O nouă companie de calibru din Botoșani ia în calcul aducerea unor muncitori din Asia. După GT Company, care activează în domeniul confecțiilor și Tehnic Asist, firmă axată pe lucrări de infrastructură, Elsaco Electronic ar putea apela la lucrători din cel mai mare continent.
Elevă de școală generală ruptă de beată, a fost internată în spital
O fată de 13 ani a fost internată la secția de neuropsihiatrie din Botoșani după ce a băut la Zilele Orașului. Minora a consumat foarte mult alcool, spun medicii.
Loading...
A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion
Hyperion, revista care rezistă la Botoșani, aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, capătă de la un an la altul un aer manifest.
Mihai Țurcanu rămâne sub control judiciar, bursă a locurilor de muncă și bani mai mulți pentru drumul strategic
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces, AJOFM a organizat bursa locurilor de muncă, iar consilierii județeni s-au întâlnit în ședință. Iată principalele știri ale zilei de 20 mai 2022.
Începe „Litoralul pentru toți”, 34 de lei pentru o noapte de cazare
Programul social „Litoralul pentru toți”, ajuns la ediția cu numărul 40, începe pe 22 mai, dată de la care turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile autohtone de la Marea Neagră cu tarife ce pornesc de la 34 de lei pe noapte de persoană.
Șefii de la Mavromati, măsuri luate pentru reducerea listelor de așteptare din Policlinică: Am încercat să ne adaptăm la...
Conducerea Spitalului Județean „Mavromati” vrea să reducă listele de așteptare în ambulatoriul de specialitate.
Șeful ANAF, despre salariile angajaților de la Fisc: Cei care aduc şi încasează sume spectaculoase să poată fi recompensaţi
Președintele Fiscului spune că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net.
Loading...
S-A JUDECAT: Mihai Țurcanu a atacat măsura preventivă a DNA-ului, judecătorii au decis
Fostul șef al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a avut azi proces.
CÂȚI botoșăneni s-au angajat pe loc la Bursa Locurilor de Muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat astăzi 20 mai 2022 „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acțiuni implementate la nivel județean  pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și agenţi economici.
Important pentru salariaţi sau foştii angajaţi: Preşedintele Iohannis a promulgat legea
Proiectul de lege a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Valeriu Iftime pune la bătaie 100.000 de euro, primă pentru Conference League
FC Botoșani va înfrunta Universitatea Craiova în meciul de baraj pentru accederea în preliminariile UEFA Conference League. Sepsi OSK a câștigat Cupa României, astfel că moldovenii nu vor mai disputa și semifinala barajului.
Preşedintele ANAF vrea angajați (mai) tineri: Avem o structură de personal îmbătrânită / De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spune că ANAF are o structură de personal îmbătrânită, precizând că 40 la sută dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar 45 la sută au vârsta între 41 şi 50 de ani.
AMENZI de peste 2.000 de lei pentru ape uzate deversate pe domeniul public - GALERIE FOTO
Acţiunile polițiștilor locali vor continua în perioada următoare.
domnule Portariuc cum ati aparat interesele primariei??? la Suceava judecatorul a fost una din sotiile lichidatorului Dascalu...recuzare ceva???
8 decembrie 2015, 08:43
40 milioane de europaleti de costume chicioase. Cine il aude pe carmolistul asta chiar crede...
7 decembrie 2015, 19:33
Punctele termice n-au fost modernizate cu bani europeni!!! Nu panicati lumea inutil
7 decembrie 2015, 19:29
Mai sa fie! De ce sa fiti cutremurati, consilierilor?Luati-o voi usor,usor de la intocmirea documentatiilor pentru ingroparea Termicii si infiintarea unei noi societati comerciale (Modern Calor )si veti vedea ca atunci s-a gresit cu toptanul , dar nu oricum, ci in mod voit, adica cu stiinta. In al doilea rind, eu nu cred ca patrimoniul privat al fostei societati ( Termica) s-a ridicat la suma vehiculata prin presa! Pentru ca, asa cum spune legea, patrimoniul public nu se divide, nu se vinde si nu face obiectul nici unei tranzactii.El poate fi doar concesionat sau inchiriat. Si la capitolul datorii sunt reguli foarte clare pe care fostii si actualii consilieri nu le-au respectat. De ce nu spui nimic, domnule Flutur? Ca dumneata ai fost artizanul masinatiunilor de atunci.
7 decembrie 2015, 19:11
Deci modernii calorici traiesc bine profanand cadavrul Termica si jumulind populatia. Uite asa ies mizeriile la suprafata. Spuneati ca au si profit?
7 decembrie 2015, 16:48
Desființați Modern Calor și reînființați Termica și ați scăpat basma curată. Atenție la mânăreala pe care o face lulu cu asociațiile de proprietari, așa zisele contracte de cesiune de creanţă. Asociațiile nu pot fi datoare termicii decât pe consumurile de pe spațiile comune ori acestea încheie aceste contracte pentru căldura și apa caldă din apartamente ceea ce nu este legal, asociațiile nu pot face contracte pentru utilitățile din apartamente, ele pot doar intermedia încheierea contractelor între furnizori și proprietari, cei care sunteți debranșați de la termica și aveți datorii la asociație nu puteți fi cedați termicii în numele datoriei pe care asociațiile le au față de termica. Asociațiile nu pot încheia contracte directe pentru utilități deci nu au de unde fi datoare, ele doar afișează cât ai de plată și adună banii pe care îi predau termicii sau ar fi trebuit să-i dea. Datoriile asociațiilor pentru termica sunt sume mânărite de cei din asociație. Datornicii care nu și-au plătit căldura și apa caldă nu pot fi executați decât de termica, nu de către asociații iar cei debranșați care nu au legătură cu termica cu datorii la asociație nu pot fi executați decât de aceasta.
7 decembrie 2015, 15:26
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.2 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
20.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.