Ştiri
Beneficiile mai puțin cunoscute ale somnului de după-amiază: CE spun medicii

Siestele pot fi dificil de integrat în viața de adult, însă persoanele care fac asta contant se pot bucura de anumite beneficii.

Marele beneficiu al somnului de după amiază

 

La un nivel de bază, ațipitul vă poate ajuta să vă reîncărcați pentru restul zilei.

 

 „Somnul poate oferi un pic de răgaz în mijlocul zilei, ceea ce este util pentru a vă reîmprospăta fizic și cognitiv”,

spune Dr. Kelly Waters, specialist în medicina somnului și neurolog la Spectrum Health.

 

Dar multe dintre avantajele somnului sunt în concordanță cu beneficiile obținerii unui somn suficient în mod regulat, spune specialistul în somn Dr. W. Christopher Winter, autorul cărții „The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It”.

 

„Este grozav dacă poți dormi între șapte și opt ore pe noapte. Dar, dacă nu puteți, un pui de somn este o modalitate bună de a umple acest timp”,

spune el.

 

Asta înseamnă că, dacă o faci cum trebuie, siestele te poate ajuta să te simți mai puțin somnoros, îți poate îmbunătăți capacitatea de învățare după aceea, te poate ajuta să îți amintești mai bine lucrurile și te poate ajuta să îți ții emoțiile sub control, scrie Exquis Magazine.

 

Somnul la prânz poate ajuta la susținerea sistemului imunitar

 

A trage un pui de somn atunci când ești bolnav este un semn că sistemul tău imunitar își face treaba, spune Waters.

 

 „Când ești bolnav, celulele tale imunitare eliberează mesageri chimici pentru a direcționa răspunsul organismului și vindecarea. Acești mesageri te fac, de asemenea, să dormi”,

explică ea.

 

A trage un pui de somn poate permite, de asemenea, sistemului imunitar să facă ceea ce trebuie să facă pentru a te ajuta să te faci bine.

 

„Deoarece funcția obișnuită a somnului este de a repara și întineri, este logic că atunci când ești bolnav, somnul te ajută să te repari și să te vindeci”,

 spune Waters.

 

A trage un pui de somn (sau mai multe) atunci când sunteți bolnav este „deosebit de util în special dacă boala ta interferează cu capacitatea de a dormi noaptea”.

 

Care sunt riscurile siestelor?

 

Siestele au fost legate de mai multe probleme de sănătate la adulți, inclusiv hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Un studiu recent efectuat pe 358.451 de persoane și publicat în revista Hypertension a constatat că participanții care de obicei ațipeau în timpul zilei aveau cu 12% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială și cu 24% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu dormeau.

 

 Și, dacă persoana avea sub 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20% în comparație cu cei care nu dormeau niciodată.

 

Siestele mai lungi, cum ar fi o oră sau mai mult, au fost, de asemenea, legate de un risc mai mare de diabet, boli de inimă și depresie.

 

Dar Winter spune că este greu de spus dacă somnul în sine este cel care duce la aceste afecțiuni sau dacă acesta este un indicator al unei probleme de sănătate subiacente.

 

„Studiile au dificultăți în a controla aceste variabile”,

spune el.

 

Cu toate acestea, Winter spune că există ceea ce el numește un „sweet spot” de somn.

 

„Există o diferență între a fi un părinte de copii mici care trage un pui de somn pentru că a dormit doar patru ore și a trage un pui de somn de trei ore după ce a dormit opt ore în noaptea precedentă. Cercetările au arătat că, atunci când indivizii nu dorm suficient, acest lucru duce la îmbolnăvire, dar când dormi în exces față de ceea ce ai nevoie, același lucru poate fi valabil”,

subliniază el.

 

Ce persoane ar trebui să evite să tragă un pui de somn?

 

Experții spun că somnul în timpul zilei poate fi util pentru o mulțime de oameni, dar nu toată lumea ar trebui să facă asta.

 

 „Siestele pot să nu fie utile dacă nu vă simțiți revigorat [când vă treziți], dacă aveți dificultăți în a dormi noaptea sau dacă nu puteți păstra un pui de somn la un interval de timp mai scurt”,

spune Waters.

 

Dacă aveți insomnie, este într-adevăr cel mai bine să evitați siestele dacă puteți.

 

„Creierul contabilizează o cotă zilnică de somn, iar somnul de la prânz diminuează această cotă. Există factori care se acumulează în timpul orelor de veghe și care declanșează somnolența. Somnolența îi reduce pe aceștia, iar mesajul de somnolență nu este la fel de puternic – astfel încât nu există un impuls atât de mare pentru a ajunge la somn și a rămâne adormit”,

spune ea.

 

Winter recunoaște că devine „foarte atractiv” să tragi un pui de somn dacă te lupți cu insomnia. Dar, adaugă el, „trebuie să aveți grijă cu somnul după o noapte dificilă, pentru că ar putea perpetua problema”.

 

Somnul la prânz îți stimulează creierul

 

A trage un pui de somn în timpul zilei ar putea ajuta creierul să rămână sănătos pe măsură ce îmbătrânești, potrivit unor cercetări recente. Studiul, care a fost publicat în revista Sleep Health, a analizat mostre de ADN și scanări ale creierului de la 35.080 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

 

Cercetătorii au descoperit că participanții care dormeau în mod obișnuit aveau un volum total al creierului mai mare (care este legat de un risc mai mic de a dezvolta demență și o serie de alte boli) decât cei care nu dormeau. Acest volum cerebral era echivalent cu 2,5 până la 6,5 ani de îmbătrânire, au spus cercetătorii.

 

„Constatările noastre sugerează că, pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la păstrarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”,

 a declarat într-un comunicat autorul principal Victoria Garfield, cercetător principal la University College London.

 

Cercetătorii din acest studiu special nu au analizat cât de lungi au fost aceste sieste, dar studiile anterioare au constatat că siestele de 30 de minute sau mai puțin au avut cele mai bune beneficii pentru sănătatea creierului.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACEȘTI botoșăneni primesc mai mulți bani din luna august
ATENȚIE, botoșăneni: CARE sunt condițiile pentru a beneficia de indemnizația de șomaj

 

Poliția și luptătorii SAS au împânzit orașul noaptea trecută
În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul polițiștilor rutieri, a celor de la acțiuni speciale și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru siguranța traficului rutier pe raza întregului județ.
Femeie depistată drogată și beată la volan, pe strada Grivița
O șoferiță din Botoșani a fost depistată sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.
Cod Galben de vânt la Botoșani, aveți grijă unde parcați
Până la ora 16:00, judeţul Botoșani se va afla sub o avertizare nowcasting de tip Cod Galben de intensificări ale vântului.
Incendii izbucnite la două case din Botoșani: AVERTISMENTUL pompierilor pentru evitarea acestor nenorociri
Două case din localitățile Victoria și Bucecea au fost afectate, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum.
Penitenciarul Botoșani caută să angajeze medic rezident – CONDIȚIILE
Unitatea de detenție organizează concurs pentru recrutarea unui medic specialist de medicină primară, generală sau de familie.
Andrei Patache, ultimul meci ca „principal” pe bancă: Discuții sunt, dl Iftime le va dezvălui
FC Botoșani a smuls un punct important pe teren propriu în remiza cu Rapid, 0-0.
Societatea care redă grandoarea clădirilor istorice din municipiu, răgaz cerut în Consiliul Local pentru Casa Silion
Deciziile de supraimpozitare a clădirilor sau terenurilor din municipiu care se află în stare avansată de degradare au ajuns în dezbatere în plenul municipal.Au fost crescute impozitele pentru mai multe edificii din oraș, printre care și Casa Silion.
Tânăra din Botoșani stabilită în Dubai: A terminat criminalistica dar lucrează în aviație – GALERIE FOTO
O româncă a ajuns să fie admirată peste hotare, datorită pasiunii și entuziasmului său pentru lumea aviatică.Roxana a povestit că deși ceea ce face ea este destul de dificil, niciodată nu s-a dat bătută deoarece pentru ea este un vis devenit realitate.
Iftime în presa națională: Nu cred că FC Botoșani în Liga 2 mai are viață
Contactat de jurnaliștii sportivi de la București, finanțatorul FC Botoșani a creionat un viitor sumbru pentru club.
Rapid n-a reușit să învingă FC Botoșani, Bergodi plin de nervi: Nu ai ce face cu un punct
Rapid București este printre puținele formații din SuperLiga care nu a reușit să învingă FC Botoșani.Ba chiar, pe final, a fost pe cale să piardă și singurul punct obținut.
Final incendiar pe stadion, gol anulat pentru Rapid, FC Botoșani a dus luptă surdă să marcheze – VIDEO
FC Botoșani obține un punct din acest meci.0 – 0 este scorul final în fața celor de la Rapid.
Botoșăneni care au călcat pedala, pietoni pentru trei luni
În ultimele 44 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.
Un șofer a fost amendat cu 2.000 de lei de 1 Decembrie – CE au avut polițiștii cu el
La data de 1 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul celor din cadrul subunităților au acționat pentru prevenirea combaterea faptelor ilegale în domeniul silvic.
Botoșănean săltat de la „pariuri” chiar de Ziua Națională: Obiectul găsit de polițiști asupra lui
De Ziua Națională a României, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat în vârstă 42 de ani, din municipiul Botoșani.
Inovație la Nova Apaserv, consumul de apă de la case citit din birourile companiei
Iar pentru a se pune în aplicare această metodă de citire a apometrelor compania a efectuat o investiție.
Codul Galben de ceață a fost prelungit pe toate drumurile județului
Este Cod Galben de ceață valabil până la ora 16:00 a zilei de sâmbătă.
Botoșănenii votează Vlad Plăcintă, omul care a adunat peste 19 milioane de euro și a ajutat 1.000 de copii și adulți – VIDEO
Botoșăneanul Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă” poate deveni omul anului 2023.
ASTĂZI, meci pe stadion! Jandarmii se asigură că FC Botoșani primește în siguranță Rapidul
Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București.
ABSENȚII ZILEI: Șefimea a sărbătorit 1 Decembrie prin minivacanțe, departe de Botoșani
Înaintea unui an electoral plin de provocări impresia ar fi fost că politicienii activi sau susținuți pe funcții de partide vor da năvală la Ziua Națională a României.
Valeriu Iftime visează să aducă antrenor un fost mare fost jucător de la AC Milan
La începutul lunii noiembrie, FC Botoșani a pierdut cu scorul de scor 1-2 în fața divizionarei secunde CSM Alexandria, în etapa a doua a Cupei României, iar Dan Alexa (43 de ani) și-a prezentat demisia.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.0 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-3.2 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.7 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.