Ştiri
ASTĂZI: 120 de ani de la nașterea la Cracalia a lui Dumitru Bâșcu, fratele lui George Enescu

A trăit discret, a creat ca un vulcan, a suferit ca un arhanghel, de la sacrificiul supraviețuirii prin culoare, până la zidurile pușcăriilor comuniste.

Frate al lui George Enescu, a refuzat întotdeauna să își construiască o carieră în umbra marelui nume, chiar dacă i-a păstrat Maestrului o reală recunoștință și o sinceră admirație.

 

Dumitru Bâșcu, așa cum a rămas în istoria artei românești, este necunoscut la Botoșani. Cu toate acestea, Botoșanii îi sunt datori nu doar pentru uriașa artă pe care a lăsat-o moștenire, cât și pentru felul în care Dumitru Bâșcu s-a raportat întotdeauna la personalitatea și opera marelui George Enescu, antologic fiind – în acest sens – episodul de la Paris, când Maestrul a fost la un pas de a distruge geniala operă Oedip. 

 

Pictorul Dumitru Bâșcu s-a născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, ca fiu al lui Costache Enescu și frate al lui George Enescu. Mama sa, Maria Ferdinand Suschi, era o tânără poloneză care petrecuse o vară la conacul din Cracalia. Mai târziu, Dumitru s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis) în 1943. Împreună au avut o fiică, Ana-Maria Sandi, născută în 1945.

 

Frate mai mic cu 21 de ani al lui George Enescu, Dumitru Bâșcu, alintat de ai săi Mitruță, crește în casa de la Cracalia a tatălui Costache, îngrijit cu dragoste de acesta și de Tinca, sora lui.

 

 

 

 

Deși a viețuit în familia lui Costache Enescu până la moartea acestuia, Dumitru nu a purtat niciodată numele Enescu, un motiv fiind și dorința artistului de a se ridica prin propriile forțe. Inițial a purtat numele mamei, apoi a semnat cu pseudonimul Bâșcu, ce avea să îi rămână numele de artist până la sfârșitul vieții.

 

”Tata a purtat numele mamei: Dumitru Suschi. Mama tatei a dispărut destul de repede. Tata nu avea decât imaginea unei făpturi blonde și cu ochi albaștri. A dispărut, se pare, când el avea vreo 2-3 ani. El mi-a spus că a fost măritată în sat. Cei din Cracalia știu altă versiune, că a venit tatăl ei și a luat-o. Iar din acel moment pe tata l-a crescut Tinca, sora lui Costache, cea care desenase cu George. Probabil că i-a pus cărbunele în mână și tatălui meu, căruia toți îi spuneau Mitruță”, mărturisește Ana-Maria Sandi, fiica lui Dumitru Bâșcu, într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul.ro.

 

După moartea lui Costache, George Enescu este cel care se ocupă de fratele său, ducându-l la Iași pentru a-și termina liceul și a urma apoi Școala de Arte Frumoase. În memoriile sale (”George Enescu în lumea muzicii și în familie”, Editura Muzicală, București, 1990), Alexandru Cosmovici notează:

 

”Băiatul/Mitruță/ avea talent și înclinații mari pentru artele plastice, îndeosebi pentru pictură, îndeletnicire la care George Enescu renunțase din copilărie, îmbrățișând cariera muzicală”.

 

 

De altfel, aflăm de la Ioana Vlasiu, în familia Enescu, comunicarea prin desen, fie și ca un auxiliar al celei scrise, era o practică curentă. Mătușa Tinca își însoțea scrisorile către Enescu plecat de timpuriu la Viena cu mici desene sugestive. Iar Jorjică, așa cum i se spunea acasă, îi răspundea în același fel.

 

”Înclinarea spre desen, descurajată de tatăl său, dar susținută de George Enescu, îl va duce totuși, fără ezitări sau îndoieli, spre studii de pictură”,

Ioana Vlasiu, critic de artă

 

 

 

Debutul lui Dumitru Bâşcu pe scena artistică bucureşteană a fost unul de succes, după cum ne asigură și criticul de artă Ioana Vlasiu (doctor în istoria artei, profesor universitar si specialist în pictura romanească interbelică), în studiul ”Nostalgia echilibrului: Dumitru Bâșcu”, în albumul dedicat artistului cu prilejul expoziției ”Melodia cromatică”, de la Galeria Romană București (2019) - expoziție al cărei curator a fost Ion Grigorescu, unul dintre artiștii români contemporani cei mai cunoscuți pe plan internațional.

 

La prima ieşire în public, şi anume la Salonul Oficial din 1927, ne spune Ioana Vlasiu, lucrarea expusă atunci, o natură moartă, primeşte Premiul Anastase Simu. ”Sufletul românesc” își căuta expresia în toate artele. Astfel încât, adaugă criticul de artă, și Dumitru Bâșcu se ralia preocupărilor celor mai actuale atunci care vizau crearea unei arte cu identitate națională.

 

”În muzică George Enescu era departe de a fi ignorat filonul popular. Pictorii, sculptorii, desenatorii investigau la niveluri diferite și cu dotații diferite teritorii artistice vaste care se regăseau în încăpătorul concept de tradiție”,

Ioana Vlasiu, critic de artă

 

 

 

 

La numai doi ani după Premiul Simu, cu ocazia participării la Salonul Oficial din 1929, Bâșcu va câștiga bursa pentru călătorii în străinătate în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929 până în martie 1931, Dumitru Bâșcu se află în Franța unde, potrivit informațiilor date de el însuși într-o autobiografie, va petrece un timp la Paris.

 

”Datează mai mult ca sigur de atunci peisaje cu stânci bretone scăldate de mare, acuarelate cu prospețime și înțelegere a posibilităților proprii tehnicii acuarelei. Este perioada în care George Enescu se află și el la Paris, într-un moment de cumpănă al vieții sale sentimentale. ”Frățiorul Mitruță”, discret și afectuos, îi stă în preajmă – amănunt biografic revelator privind legătura sufletească profundă dintre cei doi frați”,

Ioana Vlasiu, critic de artă

 

Despre întâlnirea celor doi frați la Paris ne-a mărturisit și fiica artistului, atunci când Dumitru Bâșcu a salvat la propriu atât de prețiosul manuscris al operei Oedip.

 

 

 

”Episodul acela e important pentru că a salvat manuscrisul Oedip-ului pe care îl finalizase George. Întâmplător a venit doamna Mârzescu la Paris, era și tata acolo, și i-a spus că Maruca, iubita sa prințesă, s-a încurcat cu Nae Ionescu. Și atunci George a fost atât de enervat și disperat că a luat manuscrisul și era să îl distrugă. A spus – mi-a povestit tata – ”îi scriu o scrisoare și tu te duci și o pui la poștă”. Pe doamna Mârzescu o lăsa în casa de acolo și el cu tata urmau să se mute aproape de Paris, unde el mai avea o reședință. Dar tata a făcut cumva și nu a plecat, a stat toată noaptea cu el și s-au calmat lucrurile”,

Ana-Maria Sandi, fiica lui Dumitru Bâșcu

 

 

Evenimentul expozițional din 2019, menit să îl readucă în prim-plan pe pictorul pe nedrept rămas în umbra fratelui său, poartă numele ”Melodia cromatică”, după o expresie enunțată de Nicolae Tonitza într-un text publicat pe marginea ”Expozițiilor de la Dalles” (în A.B.C., 13 ianuarie 1935).

 

 

Cu același prilej, un alt pictor - Eugen Ispir – relatează: ”Bâșcu știe să picteze, el știe să învie motivul din natură, satisfăcând toate pretențiile artei pure. Bâșcu înțelege ordonanțarea cantităților în compoziție; florile lui Bâșcu au libertate, au aer, prospețime și lumină” (în ”Expozițiile de la Dalles”, în Veghea, 18 ianuarie 1935).  

 

Potrivit Ioanei Vlasiu, ”melodia cromatică” dragă lui Tonitza ”a păstrat osatura subiacentă, dictată de apetența sa pentru armonia contrariilor”: 

”Mi se pare că originalitatea picturii lui Bâșcu trebuie văzută tocmai în echilibrul clasic/modern pe care l-a resimțit mereu ca necesar, ca răspuns la tensiunile de toate felurile care au marcat epoca și nemijlocit propria-i existență, mai cu seamă după război. Acea ”melodie cromatică” dragă lui Tonitza a păstrat totuși o osatură subiacentă, dictată de apetența sa pentru armonia contrariilor – construcția, desenul și culoarea să nu se excludă, să-și găsească acordul fericit”.

 

Anii postbelici au fost pentru Dumitru Bâșcu, ca și pentru mulți dintre confrații săi, ani ai constrângerilor de toate felurile și ai soluțiilor de supraviețuire, punctează din nou criticul de artă Ioana Vlasiu.

 

”Trece prin experiența detenției, după ce în anul 1948 refuzase să părăsească țara împreună cu familia, așa cum îi propusese Principesa Ileana. Găsește un refugiu în pictura bisericească, activitate care ar merita o cercetare anume focalizată asupra ei, dar corelată cu ansamblul operei”.

 

 

 

 

Au fost ani dificili, când supraviețuirea familiei  depindea de munca artistului.

 

”Tata s-a concentrat, ca să poată trăi, pe restaurare de biserici, pe monumente istorice, pentru că dacă trimitea lucrări la saloanele care erau atunci nu i le admiteau. Lucra de cum se putea sta în biserică – nu erau încălzite bisericile atunci – de prin mai până prin octombrie. În general alegea bisericuțe mai mici, erau vechi monumente istorice care trebuiau restaurate, dar îi plăcea să nu fie în orașe. Să fie la țară. Toate vacanțele mele – ceilalți copii de la școală mergeau la mare, la munte - eu mergeam prin toate satele astea unde și ajutam la pictarea decoraţiunilor. Și aveam și de mâncare, că acolo țăranii aduceau pe rând masa”,

Ana-Maria Sandi, fiica lui Dumitru Bâșcu

 

Un spirit liber, nu departe de ceea ce fusese George Enescu în muzică. Un om al culorii, dar de inspirație sănătoasă, chiar dacă se situa într-o anume naivitate, ”în raport cu conștiința amară de astăzi”.

 

Pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București pe data de 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la cimitirul Andronache.

 

 

Alexandru Cosmovici, în cartea amintită mai sus, dezvăluie un amănunt care poate explica, până la un punct, discreția din jurul membrilor familiei Enescu.

 

Așadar, potrivit celor scrise de Alexandru Cosmovici și relatate de Ana-Maria Sandi, înainte să plece George Enescu în America, cu vaporul, membrii familiei ”au mers la diversele case ale lui George, inclusiv la o biserică pe care a pictat-o tata la Balotești, și atunci au făcut un fel de consiliu de familie și au spus că 50 de ani niciunul dintre ei să nu dea detalii despre familie. Asta spune Alexandru Cosmovici, în cartea lui, adăugând: Acum eu pot să spun tot ce scriu aici pentru că nu mă mai simt legat de acea înțelegere. Tata nu mi-a spus niciodată că ar fi ținut vreo înțelegere, el pur și simplu nu a considerat că e vreun motiv de fală din partea lui, că trebuie să își vadă de ale lui”.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Locuri de muncă în străinătate pentru botoșăneni, de la tehnician dentar la șofer – LISTA posturilor transmisă de AJOFM
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă disponibilă în Uniunea Europeană.
Ce beneficii are montajul unor camere de supraveghere într-un cabinet veterinar?
(P) In era moderna a afacerilor, increderea si siguranta sunt elemente cheie in dezvoltarea si mentinerea unei clientele stabile. Acest aspect este valabil pentru orice business privat, indiferent de domeniul sau de activitate. Un cabinet veterinar nu face exceptie, iar montajul unor camere de supraveghere poate aduce multiple beneficii pentru cabinet si pentru toti cei implicati.
Botoșănean arestat alături de alte șase persoane după descinderile DIICOT la traficanții de droguri
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a botoșăneanului implicat în rețeaua de droguri.
Performanță greu de egalat: Elev din Botoșani, din nou campion național la un sport al minții – FOTOGALERIE
Băiatul din Botoșani atinge o performanță greu de egalat și devine pentru a șaptea oară campion național al României.
Descoperă distracțiile preferate ale românilor din ultimul an
Anul 2024 aduce noi tendințe în ceea ce privește distracțiile, reflectând atât influența digitalizării, cât și nevoia de conexiune umană și de activități în aer liber. Mai jos vom enumera 10 dintre cele mai populare forme de distracție pentru ale românilor din ultimul an.
Moș Nicolae ajutat de polițiștii botoșăneni să împartă cadouri - GALERIE FOTO
Moșul a ajuns și la copiii care locuiesc în zone mai greu accesibile.
Zboruri de pe Aeroportul Suceava afectate de ceață
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zborurile au fost suspendate ori redirecționate către alte aeroporturi din țară.
ALERTĂ meteo: COD GALBEN în mai multe localități din Botoșani
Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Galben valabilă pentru mai multe localități din Botoșani.
Tinerii frumoși și altruiști ai orașului premiați de primar într-o gală cu dress-code festiv – VIDEO&GALERIE FOTO
A fost prima Gală a Voluntarului organizată la Botoșani de către Primăria municipiului, un moment de încununare și premiere a eforturilor depuse benevol de zeci de tineri din unitățile de învățământ botoșănene.
PNL Botoșani: 33,9 milioane de euro compensații pentru incendii și secetă
România primește sprijin european pentru daunele produse de incendiile și seceta din 2022. Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de resurse financiare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro.
Cadou de Moș Nicolae: Tinerel oprit la miezul nopții și „recompensat” cu un dosar penal - FOTOGALERIE
Tânărul a fost tras pe dreapta de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca.
Senatorul Cosma, clarificări cerute cu lipsa apei din mai multe sate
Senatorul de la AUR, Dorinel Cosma, a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să explice care este situația satelor din județul Botoșani și din România, uscate de lipsa apei potabile și ce măsuri are Guvernul în vedere.
Memorialul Ipotești lansează o nouă agendă în memoria poetului nepereche
Agenda conține mai multe fragmente din scrisorile poetului și ale iubitei sale, Veronica Micle.
Țigări CONFISCATE din două mașini, botoșăneni duși la sediul Poliției
Polițiștii au dat amenzi de 8.000 de lei și au legitimat peste 70 de persoane.
Botoșănean pericol în trafic luat în cătușe și băgat după gratii
Botoșăneanul va sta după gratii un an după ce a fost condamnat de către magistrații de la Judecătoria Săveni. 
AVERTIZARE meteo: Ninsori anunțate în zona Moldovei
Meteorologii au emis o avertizare meteo valabilă pentru întreaga țară.
A 13-a zi de proteste la Spitalul Județean, „minune” așteptată de Sfântul Nicolae – GALERIE FOTO
Angajații celei mai mari unități medicale din județ au ieșit din nou să protesteze.
ACUM: Mănăstirea Popăuți plină ochi de credincioși, slujbă oficiată de Mitropolitul Teofan – FOTO & VIDEO
Zeci de credincioși se află în aceste momente la Mănăstirea Popăuți, care își serbează hramul de Sfântul Nicolae.
Epidemie de rujeolă: Cazuri înregistrate și la Botoșani
Mai multe persoane au fost infectate și au avut nevoie de spitalizare.
SCHIMBARE în magazine: La CE trebuie să fie atenți clienții
Noile modificări ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor. 
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.3 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.2 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.