Ştiri
ANOMALIILE din Sănătate: De ce medicul de familie nu poate da trimitere pentru RMN sau CT

Pacienţii trebuie să ajungă la un medic specialist pentru a putea face aceste investigaţii.

Drumul pacientului spre prevenţie întâmpină obstacole de ordin birocratic, prin care creşte timpul de diagnostic. O situaţie concretă este cea în care un pacient vrea să facă o investigaţie imagistică de tip RMN, CT, PET-CT.

 

Autorităţile din Sănătate limitează indirect accesul pacienţilor la investigaţii imagistice de tip RMN (rezonanţă magnetică nucleară), CT (computer tomograf), PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) – toate acestea fiind investigaţii imagistice prin care se depistează mai multe afecţiuni, de la fracturi, la cancer.

 

Potrivit Ziarul Financiar, pentru a merge la RMN sau CT, pacientul nu poate lua bilet de trimitere de la medicul de familie, ci trebuie să găsească un medic specialist, neurolog spre exemplu, în cazul unei dureri persistente de cap. Pentru a nu plăti la neurolog, trebuie să ia bilet de trimitere de la medicul de familie. Care este miza în toată această lipsă de sincronizare? Una financiară, după cum explică pentru ZF un medic de familie.

 

„RMN, CT, angiograf, PET-CT sunt considerate investigaţii de înaltă performanţă, pentru că necesită aparatură scumpă, iar fondurile alocate sunt insuficiente. Motiv pentru care sunt două mecanisme de restrângere a indicaţiei pentru aceste investigaţii. Unu: excluzând anumite specialităţi, adică medicina de familie nu face parte dintre specialităţile care pot recomanda aceste investigaţii. Al doilea mecanism este cel de plafon, în care centrele medicale au un anumit plafon în interiorul căruia să se încadreze, motiv pentru care apar aceste programări de lungă durată. Totul este o condiţionalitate financiară în faţa interesului pacientului. Este un fel de recunoastere a faptului că serviciile ar trebui să fie disponibile, dar nu avem suficienţi bani să asigurăm pe toată lumea care are nevoie“, a spus medicul Gindrovel Dumitra.

 

Intenţia, adaugă el, este de a reduce numărul de recomandări de astfel de investigaţii de imagistică pentru că statul nu poate face faţă din punct de vedere financiar.

 

An de an, în sistemul românesc de sănătate intră din ce în ce mai mulţi bani, astfel că în 2022 bugetele cumulate ale Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au depăşit 75 mld. lei, din datele adunate de ZF pe baza informaţiilor despre bugetele anuale, disponibile la Ministerul de Finanţe.

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de unde pleacă banii pentru decontarea serviciilor medicale pacienţilor asiguraţi, a avut în 2022 un buget de peste 51 de miliarde de lei. Pe lângă bugetul anual al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul medical mai este susţinut şi de bani de la autorităţile locale care au în subordine spitale

 

Totuşi, medicul de familie nu este scos complet din procesul prin care trebuie să treacă un pacient care are nevoie de un diagnostic în baza unei investigaţii imagistice.

 

„Există excepţii la contractul cadru care definesc anumite afecţiuni care se pot prezenta direct la medicul de specialitate. Dar, în general, pentru afecţiuni acute trebuie să treacă pe la medicul de familie mai întâi, este un circuit care trebuie efectuat“, a mai spus Gindrovel Dumitra.

 

În Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice“.

 

În România, un calcul simplu arată că într-o zi se realizează 5 investigaţii CT. Calculul ZF a pornit de la datele Eurostat, potrivit cărora în 2020 au fost 368 de CT-uri, iar numărul de investigaţii a fost de 701.000 de astfel de scanări. Dacă aparatele CT ar lucra zilnic, în România se fac 5 CT-uri pe zi. Luând spre comparaţie Olanda, cu o populaţie relativ apropiată de România, care are însă mai puţine aparate CT, numărul de CT-uri pe zi, conform aceluiaşi calcul, este de 22, de patru ori mai mare faţă de România.

 

Investigaţiile de imagistică de tip RMN, CT, PET-CT le permit medicilor să stabilească dacă este necesară o intervenţie chirurgicală, să observe fracturi osoase, traumatisme craniene, tumori, să monitorizeze pacienţii cu cancer, mai scrie sursa citată.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
Servicii medicale GRATUITE în cabinetele medicilor de familie pentru botoșănenii neasigurați

 

Angajații din școli continuă protestele și anunță declanșarea GREVEI GENERALE: Suntem profund dezamăgiţi
 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunţă continuarea protestelor în această săptămână.
În acest weekend, la Teatrul ”Mihai Eminescu”: Plătești un bilet și primești unul gratuit! – GALERIE FOTO
Sărbătorește primăvara alături de cineva drag și oferă-i un mărțișor teatral!
Furt cu ”autoservire”: Cum s-a aprovizionat un botoșănean în Piața Centrală
A sustras produse agroalimentare în valoare de 1.500 de lei, tânărul fiind ulterior identificat și reținut de polițiștii botoșăneni.
Comisarii cu mita de la Protecția Consumatorilor ajung la proces: ACUZAȚIILE procurorilor
Dosarul se află înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani.
Șofer tras pe dreapta și amendat, la final a rămas și fără marfă
Sancțiuni de peste 63.000 de lei și 14 permise reținute de polițiști în ultimele 24 de ore.
REȚINUT după ce și-a ”vizitat” soția, polițiștii l-au scos din casă în cătușe
Un botoșănean de 42 de ani a fost reținut pentru evadare, amenințare, violare de domiciliu și încălcarea ordinului de protecție.
Răspuns DUR pentru medicul din Botoșani care a acuzat spitalul de FURT: Şantajul mediatic exercitat de cei doi colegi nu este onorabil
Conducerea spitalului respinge acuzațiile formulate de către cei doi medici.
ACUZAȚII grave de la vecini: Câinele care a atacat un copil în Suceava este din Botoșani!
Edilul municipiului Suceava spune că a fost sesizată Poliția din Botoșani și că vor fi luate măsurile necesare.
”Istoria unui eșec premeditat”: Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8 / Avansul e rușinos
Autostrada Unirii A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.
Sesiune specială a examenului de bacalaureat – CÂND au loc probele
Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul care aprobă calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2023.
O sută de lei l-a costat o țigară aprinsă în locul nepotrivit
Și vânzătorii ambulanți au fost amendați de polițiștii locali.
Polițiștii locali au vizitat Piața Centrală, comercianții au scăpat doar cu câteva ”sfaturi”
Mai mulți comercianți din Piața Centrală a municipiului Botoșani s-au ales cu atenționări verbale în urma deficiențelor constatate de polițiștii locali.
ITM Botoșani atenționează: Amenzi de până la 20.000 pentru angajatorii care NU respectă legea!
Este vorba despre negocierea colectivă, obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin zece angajați.
Sucevean ridicat de acasă și ”cazat” în Penitenciarul Botoșani
Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de polițiști.
Botoșănean de 21 de ani oprit la Gura Humorului, SURPRIZA pe care au avut-o polițiștii
Tânărul a fost depistat la un control de rutină.
STUDIU: Botoșani, printre județele care pot fi mai ușor controlate politic
Transferurile către administrația locală sunt concepute pentru a reduce diferențele de capacitate fiscală între județe, dar ele pot funcționa și ca o armă economică.
STRIGĂTUL disperat al unui tânăr din Botoșani: Trăiesc, dar nu am viață / Ajută-mă, te rog! - VIDEO
Boala i-a furat sănătatea, prietenii, posibilitatea de a-și întemeia o familie. Treptat, tot ce înseamnă viață!
Președintele Casei de Pensii, lămuriri importante: Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață
Urmează schimbări majore în sistemul de pensii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare.
Ziua Mondială a Apei: ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!” - FOTO
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”.
Spectacol tulburător, cu doi actori botoşăneni în distribuţie, distins cu Premiul BBC - FOTO
Duminică, 19 martie 2023, la BBC Radio Theatre din Londra s-au anunțat câștigătorii BBC Audio Drama Awards 2023.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.3 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
7.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.