Ştiri
Actriță din Botoșani în mijlocul unui scandal fără precedent la Iași, cu nume grele din administraţie şi din mediul de afaceri

Procurorii au arătat cum a fost trucat concursul pentru postul, nou creat, de şef serviciu artistic într-o instituție de stat.

Numele unui om de afaceri „greu” al Iaşului a fost invocat ca s-ar afla în spatele angajării Andreei Popovici ca şef al Serviciului Artistic din cadrul Şcolii Populare de Arte. Cu gândul la banii acestuia, oamenii din instituţiile statului s-au făcut luntre şi punte pentru a-i asigura un job călduţ iubitei sale. A fost schimbată organigrama Şcolii de Arte, înfiinţându-se un post „dedicat”. Condiţiile de participare la concurs au fost negociate direct cu viitoarea candidată. Subiectele posibile de examen i-au fost puse în braţe din ziua în care au fost redactate, cu o săptămână înaintea concursului.

 

Şeful Şcolii de Arte a discutat personal cu un potenţial contracandidat pentru a-l convinge că postul nu e de el. Chiar cu instituţiile statului făcute preş în faţa favoritei, emoţiile nu au lipsit, pentru că a existat totuşi o contracandidată şi o opoziţie acerbă a altor „grei”. În cele din urmă, slugărnicia administraţiei ieşene nu a dus la nimic, omul de afaceri neacordând nici măcar o sponsorizare. A rezultat însă un dosar penal în care preşedintele Consiliului Judeţean şi directorul Şcolii de Arte au calitatea de inculpaţi. Ceilalţi acuzaţi au povestit totul în detaliu procurorilor, pentru a scăpa.

 

Povestea angajărilor „cu cântec” de la Şcoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba ca director interimar. Desemnat pe 11 noiembrie 2020 consilier personal al preşedintelui CJ, Costel Alexe, acesta a fost detaşat chiar a doua zi ca director la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” din subordinea instituţiei judeţene. În iunie 2021, devenea director „plin” după un concurs în care condiţiile de participare se mulau perfect pe CV-ul său. Principala activitate ca director a lui Baba pare să fi fost angajarea de oameni de încredere.

 

„După preluarea interimară a conducerii Şcolii Populare, în condiţiile în care a intrat în conflict deschis cu majoritatea angajaţilor şcolii, a făcut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care să se ocupe de problemele administrative ale şcolii”, aveau să reţină procurorii DNA.

 

Aşa s-a ajuns la detaşarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu. Adusă în aprilie 2021 pe un post de referent, ea s-a ocupat în fapt de resursele umane ale Şcolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare. A primit chiar şi drept de semnătură în locul lui Baba, atunci când acesta lipsea.

 

 

Apare un post nou, cu dedicaţie, în organigramă

 

În decembrie 2020, cu o săptămână înaintea Crăciunului, plenul CJ adopta hotărârea 349, prin care organigrama Şcolii de Arte era modificată, introducându-se funcţia de şef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba şi cu susţinerea lui Alexe”, după cum au consemnat procurorii. În aprecierea acestora, postul nu-şi avea justificarea în şcoală, fiind specific altor instituţii artistice, precum teatrele sau Opera.

 

Pentru fotoliul de şef, se încălzea deja pe margine Andreea-Elena Popovici.

 

Absolventă a Universităţii de Arte (UAGE), aceasta încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafărul”, fără însă a reuşi. Şi-a găsit un post tocmai la Botoşani, la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”. În viaţa particulară, Popovici este prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA. Acesta i-a recomandat în 2020 să mai încerce o dată la Teatrul „Luceafărul”. Se schimbase puterea, veniseră la conducerea CJ oameni mai tineri, cu altă viziune. În noiembrie, Popovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei. Acesta s-a declarat de acord să discute cu directoarea artistică a Teatrului „Luceafărul”, dar din discuţie a mai rezultat o variantă. Afloarei i-a propus colaborarea cu Şcoala de Arte.

 

 

Rectorul se opune

 

În ianuarie 2021, s-a încercat detaşarea Andreei Popovici de la teatrul botoşănean la Iaşi, la fel cum fusese detaşat însuşi Baba de la CJ la Şcoala de Arte. Tentativa a eşuat din cauza opoziţiei directorului teatrului „Vasilache”, aşa că au demarat eforturile pentru organizarea unui concurs. O discuţie dintre Baba şi rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă, interceptată de anchetatori pe 18 martie 2021 surprinde faptul că deşi nici nu se anunţase concursul, numele câştigătorului este deja cunoscut. Bălăiţă îi recomandă lui Baba să nu o aducă pe Popovici, cu care se afla în conflict şi care la Botoşani îl „săpa” pe directorul teatrului.

 

„Nu-i cazul să-ţi iei o piatră de gât”, i-a spus Bălăiţă lui Baba. Acesta răspunde că numele Andreei Popovici nu este propunerea, ci ar fi venit pe filiera cuiva din domeniul construcţiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Într-o discuţie ulterioară, Baba spune că „trebuie să o eliminăm cumva din schemă”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât să-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Baba. După o lună însă, altă înregistrare arată că Baba aflase cine era persoana din domeniul construcţiilor, iar problema a început să se pună altfel.

 

Continnuarea în Ziarul de Iași…

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DOLIU în Cultură: S-a stins din viață ultima actriță din Generația de Aur a Botoșanilor - FOTOGALERIE
Lumea artistică îl omagiază astăzi pe actorul botoșănean născut pe 4 aprilie: Multă bonommie, poate prea multă! - FOTO

 

 

 

Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
asta e nimic, să vezi angajări în instituțiile de cultură din botoșani,pe pile, pe concursuri aranjate, pe șpagă,filarmonică,teatru,de-a valma toate,dirijate din umbră de omul în negru al mantiei roșii
10 iunie 2022, 09:13
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.8 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.