Știrea zilei
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii

Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.

Comuna fără șefi!

 

Este vorba despre comuna Blândești unde, prin ordin al prefectului, primarul a fost suspendat la scurt timp de la alegeri pentru incompatibilitate.

 

Atribuțiile de primar, până la organizarea de noi alegeri, au fost preluate de viceprimar, în cazul de față fiind vorba despre Mihaela Băghiceanu, aleasă pe listele PNL la scrutinul din 2020.

 

Doar că, de la jumătatea lunii în curs, și ea a trebuit să renunțe la funcțiile politico-administrative, având o soartă identică cu a fostului primar: stare de incompatibilitate declarată de Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Ordinul de încetare a calității de ales local pentru Mihaela Băghiceanu a fost emis de prefectul Sorin Cornilă în data de 14 iunie 2022. Deci în urmă cu mai bine de o săptămână, de când Primăria Blăndești a rămas fără niciun șef.

 

Zbaterile politice!

 

În toată această perioadă au avut loc frământările politice specifice, pentru preluarea conducerii Primăriei Blândești. Și, cu toate că aparent lucrurile ar fi trebuit să fie simple, fiind vorba totuși despre o comună cu aproximativ 2.000 de locuitori, realitatea pare să contrazică.

 

Pe lângă vacantarea posturilor de primar și viceprimar, și în deliberativul local au fost oarece modificări. Numărul consilierilor locali din Consiliul Local Blândești era de 11, dintre care 6 de la PNL și 5 de la PSD.

 

Unul dintre social-democrați, Eugen Ciobanu, ales pe lista PSD, și-a dat demisia din plen și a devenit funcționar public.

 

Mihaela Băghiceanu (PNL) a ieșit din CL prin ordin de prefect.

 

Locul lui Eugen Ciobanu a fost luat de Ion Corneanu (PSD) care a și depus jurământul în ședință extraordinară convocată ieri, 22 iunie 2022. PNL a depus la Judecătoria Botoșani solicitarea de validare a mandatului de consilier local pentru înlocuitorul Mihaelei Băghiceanu abia în data de 21 iunie 2022, pentru Georgică Lozneanu.

 

Așa se face că la ședință au participat 10 consilieri locali, care au avut spre dezbatere trei puncte. Primul a fost privitor la aprobarea proceselor verbale din ședința anterioară, iar la punctul doi Ion Corneanu a depus jurământul de consilier local și a fost propus de grupul PSD pentru funcția de viceprimar. Când s-a ajuns însă la alegerea viceprimarului liberalii s-au retras din ședință. Neoficial, consilierii PNL ar fi dezvăluit în ședință că așa li s-a cerut de la conducerea județeană a partidului.

 

Urmarea a fost faptul că nu s-a putut alege un viceprimar, iar comuna rămâne pentru încă aproximativ două săptămâni fără conducere. Atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei care însă nu are drept de semnătură pe vreun document oficial cu adevărat important. S-a ajuns în situația în care Primăria nu mai poate efectiv genera acte și nici oficia căsătorii în această perioadă.

 

PSD-iștii îi acuză pe liberali că pun politica mai presus de cetățeni

 

Comuna Blândești a rămas de peste o săptămână fără conducere, din cauza ambițiilor politice ale Partidului Național Liberal, transmit social-democrații, printr-un punct de vedere socilitat.

 

"În aceste momente, la Blândești totul este blocat. Nimeni nu poate semna vreun act oficial, iar cetățenii comunei sunt puși pe modul de așteptare de ambițiile politice ale PNL. Facem apel la rațiune, pentru a găsi împreună soluțiile optime ca să deblocăm această situație. Cetățenii nu au nicio vină, iar PNL trebuie să înțeleagă că noi trebuie să fim în slujba cetățenilor și nu să le îngreunăm viața",

arată reprezentanții PSD Botoşani.

 

Liberalii se tem de trădare?

 

De partea cealaltă, explicația liberalilor a fost că motivul pentru care consilierii locali PNL s-au retras din ședință a avut la bază dosarul înregistrat la Judecătoria Botoșani pentru validarea următorului ales care să acceadă în plen.

 

„La punctul 3 consilierii locali PNL au ieșit din sală pentru că ei au solicitat să se aștepte confirmarea de la Tribunal pentru următorul consilier local care vine în locul dnei Băghiceanu. Oricum nu ar fi ieșit nimic, erau 5 și 5, cu tot cu cel confirmat astăzi. Ori la alegerea viceprimarului este nevoie de 50+1 voturi din rândul consilierilor”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

6 voturi erau necesare pentru alegerea noului viceprimar, fie el de la PSD sau PNL. Ori tocmai aceasta ar fi fost teama liberalilor în ședința de ieri, să nu fi reușit social-democrații să convingă vreun ales liberal să voteze cu Ion Corneanu pentru funcția de viceprimar. Mai ales că votul la persoană este unul secret.

 

Și atunci, PNL ar fi pierdut o primărie în care avea și majoritate politică de 6 la 5.

 

Prefectul județului susține că săptămâna viitoare consilierii de la Blândești pot convoca o nouă ședință.

 

„Situația este în atenția noastră, secretarul general ține legătura cu ei zilnic pe situația aceasta și le dă soluții la solicitările pe care le au ei acolo. Inclusiv procedura care trebuie urmată pentru a completa echipa de acolo a fost comunicată de secretarul Primăriei și de consilierul juridic care se ocupă de legalitate pe comuna Blândești”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

În astfel de situații (care sunt rarisime) în lipsa primarului și viceprimarului ședințele de Consiliu Local pot fi convocate de minimum 4 consilieri locali.

 

Mandatul primarului ales în 2020, Stelian Maxim, a încetat prin ordinul prefectului Dan Nechifor în iunie 2021, iar la un an distanță, pe 14 iunie, actualul prefect, Sorin Cornilă, a emis ordinul pentru încetarea mandatului de consilier local al viceprimarului Mihaela Băghiceanu.

 

loading...
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
PSD a transferat un primar cu 3 mandate în spate: Toată viaţa am spus că nu vreau să fiu traseist

 

Strada Primăverii ÎNCHISĂ de săptămâna viitoare! Primăria începe scoaterea dalelor de tramvai și turnarea asfaltului
Una dintre cele mai aglomerate artere ale orașului va fi închisă circulației rutiere în următoarele săptămâni.Primăria Botoșani lansează un apel la înțelegerea conducătorilor auto pentru ridicarea mașinilor din zonă.
POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
23 iunie 2022, 16:00
puneti pe presedintele CAP -ului, sa conduca comuna, ori de la SMA.
23 iunie 2022, 13:25
De parca pana acum ar fi avut primaria Blandesti conducatori. Halal alesi, bravo alegatorilor!!!! Doar sperante desarte.
23 iunie 2022, 10:31
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.9 o C
Dorohoi
19.6 o C
Bucecea
20.6 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.