Știrea zilei
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film

Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.

A trecut un an de atunci, Cinematograful Unirea a trecut între timp în subordinea Teatrului Mihai Eminescu și singurul act cultural desfășurat în sala de spectacole au fost câteva piese de teatru prestate pentru publicul botoșănean.

 

Dar niciun film.

 

Fostul director al celui mai vechi cinematograf din Botoșani susține că nici dacă s-ar fi dorit să fie continuat programul de difuzare al filmelor, acest lucru nu era posibil.

 

 

„Practic, cât am fost cu România Film, aceste case de distribuție care sunt independente ne făceau nouă o favoare și ne trimiteau filmul într-un format care aproape că nu mai există. În viitor intrăm digital, cu 3D, se cumpără aparatură de ultimă generație fără de care nu am fi putut face nimic”,

Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea

 

În aceste condiții, Primăria Botoșani în calitate de ordonator principal de credite a alocat o sumă de 490.000 de lei pentru achiziția unui sistem de sonorizare și video pentru Cinema Unirea.

 

Aparatură cu care se vor putea difuza filme în format digital sau 3D.

 

 

„Urmează să se semneze contractul cu cel care a câștigat licitația și probabil la sfârșitul lui septembrie, poate mai devreme, în funcție de cum se aduce aparatura, o să se aducă aparatură de ultimă generație. Și imediat cu autorizația de la București și aparatura asta nouă o să redeschidem cinematograful”,

Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea

 

În paralel, Teatrul Mihai Eminescu a trebuit să se autorizeze pentru a avea calitatea de „proiector”, avizele fiind eliberate de Centrul Național al Cinematografiei.

 

Una de durată, se pare.

 

„Procedura nu este așa simplă ca atunci când eram noi la România Film sau ca o instituție care se ocupa doar de treaba asta. Și trebuie depuse niște acte și tot în permanență s-au cerut tot alte acte, autorizații PSI și fel de fel de documente care trebuiau trimise și rezolvate”,

Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea

 

 

În schimb, chiar dacă din toamnă se vor relua programele de difuzare filme, sala nu va avea parte de îmbunătățiri prea curând: „Sala este aceeași, nu s-a schimbat nimic. Din punctul meu de vedere noi suntem mulțumiți că au apărut banii necesari și se cumpără aparatură. Și probabil din mers, când o să începem să producem bani, o să fie mai ușor, cu acești bani să se poată face investiții”, a mai spus fostul director.

 

Oricum, pe perioada verii, asemenea actorilor sau artiștilor de la Filarmonică, în pauza dintre stagiuni toată lumea se află în concediu. La cinema a rămas un singur angajat care asigură permanența în intervalul orar 8:00 – 16:00. Iar asta în eventualitatea în care ar exista solicitări pentru închirierea sălii pentru diverse evenimente sau teste efectuate de firma care va furniza noul echipament.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Într-o atmosferă mai degrabă apăsătoare, Primăria a preluat Cinema Unirea, cu tot cu angajați, directorul în lacrimi – GALERIE FOTO & VIDEO
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
3D? cine merge la filme 3D? au avut momentul lor acum 10 ani, dar s-a dus...
23 iulie 2022, 20:51
Era evident ce prapad va lasa pesedeaua in Botosani: teatrul in paragina, cinema in paragina, tramvaiul scos fara sa ne intrebe, dar cu sinele lasate, sosele varza, hotie la apa, stadion in paragina, parcurile dudau, politia locala inexistenta etc(pot continua o zi fara sa ma repet)...la nivel judetean e chiar mai rau. Poporul asta a dorit - asta are...
23 iulie 2022, 17:46
Iar degradarea avansata isi spune cuvintul. Incepind cu treptele din fata cinematografului, un fel de carte de vizita si continuind cu interiorul. Se pare ca aceasta cladire reprezinta o palarie prea mare pentru municipalitate, un fel de "nod in git". Subiectul acesta s-ar fi potrivit ca o manusa peste promisiunile USR-ului local daca.... Daca si iar daca useristii si-ar respecta promisiunile propriului electorat, electorat prea diluat pe zi ce trece. Altfel spus, useristii au ratat iaras clipa. Am zis !!!
23 iulie 2022, 11:37
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
hainedevis.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.4 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.1 o C
Darabani
-8.2 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.