Știrea zilei
VIAȚĂ de student din Botoșani în vremea COVID: Ferindu-ne de virusul pandemiei, mulți dintre noi am sfârșit trăind în adevărate focare de infecție psihică

Au plecat la drum cu speranța că își vor îndeplini visul de a deveni profesor, avocat, medic, informatician, psiholog. În luna martie li s-a spus că, pentru siguranța lor, este mai bine să se întoarcă în satele, în orașele lor, pentru a reveni în toamnă în campusurile universitare.

Toamna i-a găsit, însă, în și mai mare nesiguranță. Pentru cei mai mulți dintre ei, cursurile universitare au început așa cum au sfârșit în vară: online, între pereții casei, alături de părinți, bunici, frați mai mari sau mai mici.

 

Deodată, visul s-a ”domesticit” și a devenit parcă mai firav. Cu atât mai greu s-a dovedit a fi pentru studenții care au muncit ca să respecte standardele impuse, care s-au străduit să își mențină un nivel ridicat al educației. Fără acces la laboratoare, la marile biblioteci ale universităților, lipsiți de interacțiunea directă cu colegii și cu profesorii, nu puțini dintre ei au început să dezvolte atacuri de panică și alte simptome care i-au trimis la medic.

 

Și așa au aflat că suferă de anxietate, în unele cazuri chiar severă.

 

 

Anxietatea, dușmanul din umbră

 

Potrivit specialiștilor, anxietatea este descrisă ca fiind o stare de neliniște pe care o resimțim în tot corpul și care ne umple mintea cu îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri negative referitoare la evenimente din viitor. Anxietatea prelungită poate produce într-o persoană atât schimbări comportamentale și cognitive, cât și reacții emoționale fiziologice. Iar intensitatea și frecvența acestora variază în funcție de persoană.

 

Simptome comportamentale care trebuie să ne atragă atenția sunt: insomnii, teama că se va petrece ceva rău, dificultate de concentrare, dezorientare, amețeli, dureri de cap, migrene, palpitații, dureri în piept, tahicardie, senzație de nod în gât, dureri abdominale, greață, indigestie, diaree. La toate acestea adăugăm oboseala și o senzație permanentă de sfârșeală.

 

 

”Perioada asta face totul de 10 ori mai rău”

 

Andrei este din Botoșani, student în anul III la o facultate din București. A venit acasă în luna martie a acestui an și de atunci nu a mai văzut Capitala. Cursurile au început în toamnă online, uneori de dimineață până seara. Într-un apartament cu două camere din Botoșani, Andrei se așază în fiecare dimineață la birou, deschide laptopul și participă la cursuri. În aceeași cameră, cu program diferit, fratele lui, student la Cluj cu ”domiciliu de studiu” în sufrageria din propriul apartament. Zi de zi, uneori vorbesc amândoi odată, mai ales atunci când cursurile sunt și video.

 

Andrei a mers la medic atunci când a simțit că inima bate mult prea repede, că amețește și că puterea de concentrare începe să dea rateuri.

 

 

Ne-a povestit ce simte un tânăr aflat în această situație și cum a parcurs drumul de la cardiolog la medicul psihiatru, pentru a cere ajutor.

 

-Care sunt semnalele de alarmă, cum realizezi că te afli pe o traiectorie nefirească în raport cu ce simțeai până nu demult?
-Imaginează-ți următorul scenariu: E seară, ești obosit, te urci în patul tău moale, închizi ochii ca în fiecare seară și încerci să adormi. Că de fiecare dată, îți vine un gând. Două, trei. Ce ai făcut astăzi, ce ai uitat să faci și ți-a rămas pe mâine, ce urmează să spui la ședința/consiliul/întâlnirea aia din câteva zile etc. Iar sărind așa din gând în gând, faci ceva ce nu faci în nici un alt moment, cu siguranță nu în timpul zilei: îți lași garda jos.

 

-Vorbim despre un om care se considera a fi puternic până atunci, echilibrat, bine așezat în realitate. Ce se schimbă acum? 
-Cei pe care-i considerăm cei mai puternici sunt cei care își pot ascunde și ignora sentimentele, emoțiile, fobiile, cei stoici care par făcuți din piatră. Oamenilor de felul asta le place să creadă că își zdrobesc fricile și ezitările în fiecare zi. Dacă te-ai recunoscut în asta, nu fi surprins. Majoritatea suntem așa. Dacă locuiești într-un oraș, dacă ai un serviciu de păstrat sau o licență de dat, o relație de susținut, o chirie de plătit sau un copil de îngrijit, șansele sunt că ai atât de multe lucruri de combătut în fiecare zi încât pur și simplu nu îți permiți să te lupți și cu ține însuți. Ești o mașinărie, nu? Ai un trup, o minte care trebuie să te asculte și pe care o să le folosești pentru a-ți atinge scopurile.

 

-Ce facem cu mintea în acest timp? Când apare nevoia unui om (psiholog, psihiatru) căruia să îi ceri ajutorul și cât de ușor se face această alegere?
-De trupuri știm să avem grijă, întreabă pe oricine și-ți va spune că e bine să faci sport și că e rău să fumezi. De minte, pe de altă parte, nu te învață mai nimeni să te îngrijești. Din contra, toate semnele din jurul tău îți spun că un psihic dăunat sau obosit înseamnă un caracter vulnerabil. Că vizitele la psiholog sunt pentru cei slabi de înger, că exercițiile simple de relaxare cum ar fi meditația sunt practici oculte.
Dublează factorul ăsta dacă deții o poziție înaltă (oamenii trebuie să se uite în sus la șefu', trebuie să fii un munte și să nu te clintești de fel) sau chiar dacă ești bărbat (toată lumea știe că emoțiile-s pentru femei, nu?). Așa că ce facem cei mai mulți dintre noi e lucrul ăla pe care ne-am antrenat singuri să-l facem de-a lungul anilor trăiți în mediul asta, când ne ignorăm toate gândurile astea abismale, fricile și nesiguranțele, și în câteva ore au dispărut ca prin minune.

 

-Și chiar au dispărut?
-Ne imaginăm doar că le-am zdrobit sub psihicul nostru titanic și ne continuăm ziua. Dar undeva în adânc, cu toții știm că n-am zdrobit nimic. Le-am împins sub un covor, într-un colț îndepărtat al creierului, și am așteptat să moară de la sine.
Or, chestia cu sentimentele e că nu mor de la sine. Putrezesc, se descompun, dar nu mor. Se transformă în altceva, acum fără formă definită, acum ceva asemeni unei molime pe care n-o mai găsești în același colț din creier, acum se târăște liberă și așteaptă meschin o oportunitate să iasă la suprafață.

 

-Cum ies la suprafață?
-Spre exemplu la oră 3 noaptea, când, cu garda jos, încă te foiești în pat de pe o parte pe alta și te întrebi de ce nu poți să dormi. Atunci, abia, lucrurile astea iau din nou formă, și nu aceeași pe care o aveau când le-ai ignorat. Tristețea și frustrarea din ceva atât de trivial precum faptul că un bun prieten, Ivan, te-a insultat acum două săptămâni într-o glumă proastă, dar pe care ai refuzat să o arăți ca să nu pari slab, acum revine sub forma următoarei succesiuni de gânduri: "Dacă Ivan chiar crede asta despre mine? Dacă toată lumea crede asta?". Și îți lași garda și mai jos. Iar acum toate celelalte sentimente putrezite din ultima lună, ultimul an, ultimii 10 ani, vin și ele: "Dacă Ivan face o formă gravă de Covid?... Dacă eu fac Covid? Dacă părinții mei fac Covid? Acum că mă gândesc parcă am simțit vreo două simptome zilele astea, dacă îmbolnăvesc oameni de fiecare dată când îmi deschid gura în public?".

-Am ajuns la COVID, este un factor declanșator sau care sporește ceea ce am vorbit până acum?
-Perioada asta face totul de 10 ori mai rău. Dacă anul trecut te puteai trezi a doua zi și să mergi mai departe cu viața ta ignorând totul, interacționai cu oameni, îți luai gândul și eventual uitai și de asta, acum o bună parte din noi lucrăm de acasă.
Contact minim, distrageri minime, aceiași patru pereți în fiecare zi care ajung să-ți amintească doar de aceste gânduri. Ferindu-ne de virusul pandemiei, mulți dintre noi am sfârșit trăind în adevărate focare de infecție psihică, care acum nu mai apare doar noaptea, acum e permanentă. Iar cu gândurile te obișnuiești, rațiunea câștigă în cele din urmă și reușești să le arunci și pe astea sub covor. Dar știm deja ce se întâmplă mai departe: nimic nu moare, doar își schimbă forma și atacă pe un alt front, unul mult mai greu de ignorat: începi să nu mai poți respira, să amețești, ceea ce sfârșește prin a te speria, de la spaimă ai palpitații, de la palpitații transpiri, iar dacă nu știi ce se întâmplă, îți imaginezi ce e mai rău. Încă o frică pe care să o îndeși sub covor.

 

 

Bogdan Pîrvu, psihiatru: ”Tot mai mulți realizează astăzi că este nevoie de psihiatru, în condițiile pandemiei”
 

Potrivit doctorului Bogdan Pîrvu, medic primar psihiatrie în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati Botoșani și doctor în științe medicale, toate categoriile sociale sau de vârstă sunt afectate în această perioadă, însă într-o pondere care depinde de expunere, de suprasolicitare sau de capacitatea de conștientizare ori de autocontrol de care dispune fiecare în parte. O categorie aparte o reprezintă studenții, care sunt nevoiți să învețe de acasă.

 

”Adulții înțeleg la alt nivel acest fenomen. Un adult se gândește mai intens și mai des, de obicei la ce e mai rău. Există temeri legate de locurile de muncă, de salariu, dacă îl vor mai primi sau nu luna viitoare. Altă răspundere are un adult. Copiii deocamdată sunt în grija părinților, care îi protejează și încearcă să nu le spună prea multe. Nu înseamnă că un copil, un adolescent nu ar fi afectat, dar nu în aceeași măsură. O categorie aparte o reprezintă tinerii care în această perioadă nu mai pot merge în facultăți și rămân acasă. El interacționează direct, este implicat în viața universitară, și, deodată, ajunge la cursurile acestea online care înseamnă în primul rând o izolare socială. Nu mai au acces în mediul universitar, li se închid niște uși. Automat asta conduce către o serie de la repercusiuni”,

Bogdan Pîrvu, medic psihiatru

 

Un aspect important este diagnosticul. Cine este în măsură să stabilească patologia în funcție de simptome, din momentul în care o persoană simte palpitații sau atacuri de panică? Și, mai ales, când mergi la cardiolog sau începi să te gândești că ar fi probleme de altă natură?

 

”De obicei mergi la cardiolog când acuzi palpitații, atacuri de panică. Prima dată vrei să vezi dacă inima este în regulă, eventual vezi cum stai și cu tensiunea arterială, mai faci și alte investigații. Ca să elimini o problemă de natură cardiologică. Dacă nu, cardiologul te va direcționa către psihiatrie sau alte specialități medicale. Dacă pacienții mai acuză dureri de cap, cefalee, cum spunem noi, sau amețeli, atunci el va fi îndrumat către neurolog și apoi către psihiatru. În final ajung la noi pacienții care au trecut prin alte specialități și li s-a spus că totul este în regulă, că nu au nimic”,

Bogdan Pîrvu, medic psihiatru

 

 

Desigur, în societatea noastră, recomandarea de a merge la psihiatru adaugă din start o prejudecată, teama de a nu fi etichetat, de au fi marginalizat. Medicul Bogdan Pîrvu crede, însă, că acum este mai mult ca niciodată nevoie de deschidere, de acceptare a sprijinului din partea specialiștilor.

 

”Lumea a pus o etichetă, e adevărat, dar în același timp tot mai mulți realizează astăzi că este nevoie de psihiatru, în condițiile pandemiei. Pe lângă medicii specialiști infecționiști, epidemiologi, este nevoie de psihiatri pentru că lumea face foarte frecvent atacuri de panică. Cresc cazurile în fiecare zi, tot mai multe îmbolnăviri peste tot în jur și lumea simte o frică. Se traduce la noi prin anxietate. Și automat că vor trebui să mai ceară un sfat la psihiatru și la psiholog. La psihiatru dacă este nevoie de un tratament medicamentos și la psiholog pentru ședințe de psihoterapie, de consiliere, care trebuie făcute, uneori chiar ar fi bine să meargă mână în mână”,

Bogdan Pîrvu, medic psihiatru

 

Ce putem face, însă, pentru a nu ajunge în situațiile limită în care intervenția unui medic devine nu doar recomandată, ci chiar obligatorie?

 

Ne spune tot psihiatrul: forța se află în noi înșine!

 

”Să ne menținem calmul, să nu punem totul la suflet și să ne concentrăm către alte activități, citind o carte din alt domeniu, văzând un film din alt domeniu. Sau practicând un sport. Să ne menținem mintea ocupată cu alte lucruri. Să nu mai punem la suflet toate informațiile acestea despre pandemie. Să gândim pozitiv, cum spunem noi, psihiatrii. Au fost atâtea, alte și alte pandemii în istoria medicinei, au trecut toate, așa va fi și asta. La un moment dat va trece, se va găsi un leac și pentru ea. Medicina a progresat foarte mult. Va fi bine!”,

Bogdan Pîrvu, medic psihiatru Spitalul de Urgență ”Mavromati” Botoșani

 

 

Laura Jijie, psihiatru pediatru: ”Adolescenții sunt destul de relaxați, dar există și o categorie care reacționează la situația actuală”

 

Chiar dacă mai puțin afectați la prima vedere, medicii spun că nici copiii sau adolescenții nu trebuie neglijați în această perioadă.

 

Dr. Laura Jijie, șefa Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean, confirmă faptul că adulții sunt mult mai expuși la stările de anxietate. Mai ales că, în cazul persoanelor care au în întreținere copii sau părinți bătrâni, responsabilitatea se dublează.

 

”Într-adevăr, teama și îngrijorarea legată de o posibilă infecție, poate chiar în rândul persoanelor apropiate, face ca  mulți adulți să se confrunte cu stări de anxietate, depresie, fobii”,

Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică

 

 

Iar pandemia a mai avut un efect: scăderea adresabilității în cazul copiilor, din cauza stării de alertă apelându-se mai mult la telemedicină.

 

”În majoritatea cazurilor a fost vorba de copii și adolescenți deja aflați în evidența noastră cu probleme psihice care nu înțeleg pe deplin ce se întâmplă decât prin prisma informațiilor și atitudinii parentale. Cu siguranță sunt și cazuri de adolescenți care se confruntă cu stări de anxietate,  de teamă și îngrijorarea față de viitorul lor, mai ales cei din clasele terminale, așa cum s-a întâmplat și în perioada de sfârșit de an sau în perioada admiterii din toamnă, dar nu au fost multe cazuri noi care să se adreseze nouă”,

Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică

 

Mai mult, spune dr. Laura Jijie, vârsta își spune cuvântul, cei mai mulți dintre copii manifestând mai degrabă o atitudine relaxată, chiar dacă acest lucru înseamnă deseori și încălcarea restricțiilor.

 

Însă, de cealaltă parte, există cei care dezvoltă stări ce îi vor duce în final la ușa medicilor, atunci când simptomatologia se accentuează.

 

”După cum îi văd eu pe stradă, lângă spital, adolescenții (o parte din ei) sunt destul de relaxați și nu țin cont de distanțarea socială, încercând să se bucure pe deplin de vârsta adolescenței. Există cu siguranță o categorie de copii, adolescenți, mai introvertiți, timizi, anxioși,  care reacționează la situația actuală printr-o accentuare a simptomatologiei anxioase cu atacuri de panică și comportament evitant social”,

Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică

 

Ca și în cazul adulților, copiii pot să se autoanalizeze, să depisteze la timp simptomele specifice anxietății.

 

”În primul rând, o reacție de stres. Simt că ceva nu este în regulă, au gânduri negative, schimbări de dispoziție sau comportament, modificări de apetit, somn etc. și cer ajutorul părinților sau unii merg singuri la psihologul școlar (deși încă rămâne stigmatizat și motiv de jignire pentru ceilalți). Înainte de pandemie, veneau si singuri la noi pentru evaluate și tratament”,

Laura Jijie, medic primar psihiatrie pediatrică

 

Medicul Laura Jijie nu exclude ca, în următoarea perioadă, adresabilitatea către psiholog și pediatru să crească, ”pentru că informațiile legate de COVID sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Loading...
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura
Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.
Loading...
ANCHETĂ la ISU după intervenția de la Stânca! Un localnic cu undiță a intrat în apă până la gât, pompierii cu veste, priveau din barcă – FOTOGALERIE
Pe 8 august 2017 la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani era efectuată o anchetă privitoare la modul în care s-a intervenit după înecul unui tânăr de 17 ani. Au trecut patru ani de zile, apele au mai luat o viață tânără, un băiat de 22 de ani din municipiu care s-a înecat la Stânca Costești.
Director nou la Modern Calor: fost funcționar & subofițer, își începe treaba cu o mare provocare - Sunt încă în etapa de preluare a atribuțiilor - FOTO
Compania de termoficare a orașului are de două zile conducere nouă. Un tânăr economist i-a luat locul fostului director Florin Sandu, deocamdată cu titlu de interimat.
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO
Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.
Telenovelă pe un post de director: Numirea primită după program a trimis șeful liberal acasă pentru un social-democrat, pe o funcție a USR-ului
Ingerința politică în activitatea administrativă bifează un nou episod la Botoșani. Partidele de guvernământ par să nu cadă de acord pe funcțiile de conducere negociate și s-a ajuns la o situație ilară cu directori schimbați, repuși pe funcție și din nou schimbați. Însă, fără o sincronizare cu împărțeala politică.
Județul geniilor, la un pas de infarct cultural: Criză fără precedent în instituția care vorbește lumii despre Enescu, Iorga, Luchian
O instituție emblematică a Moldovei, un spațiu care tezaurizează la propriu moștenirea culturală a județului, se confruntă nu doar cu subfinanțarea cruntă, ci și cu un deficit de personal care se acutizează pe zi ce trece.
La două zile după ce s-a aflat că CJ-ul a tăiat finanțarea revistei de cultură, un om de afaceri a virat fundației banii pe tot anul 
Miercuri, 16 iunie, Botoșăneanul a făcut public la Știrea Zilei că ”Hyperion – Caiete Botoșănene”, poate cea mai prestigioasă revistă de cultură din Botoșani, a rămas fără finanțarea de la Consiliul Județean, care era acordată prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.
”tot mai mulți realizează astăzi că este nevoie de psihiatru," Corect d-le doctor, da cum peștele de la cap se împute vă rog să începeți cu Johannis, Urban Serv și Arahat, dacă-i lecuiți pe ăștia după aia intrați în șomaj tehnic.
21 octombrie 2020, 15:39
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.6 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
19.0 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.0 o C
Ştefăneşti
17.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.