Știrea zilei
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE

La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

După ce a luat premiul pentru debut, era supărată că la ”seniori” n-a mai câștigat de mult o femeie

 

Este distincția care an de an revine unui poet debutant pentru volumul apărut în anul precedent desfășurării galei și care data aceasta a ajuns la Anastasia Gavrilovici.


Invitată să își ridice premiul, tânăra a avut pe scenă preocupări... sexiste. A trecut repede peste clasicele mulțumiri aduse gazdelor și organizatorilor întrucât avea o supărare.


Feministă convinsă, asemenea și tinerei care a șocat în 2018, când a vrut să protesteze poetic pentru nedreptățile la care ar fi supuse româncele în domeniul cultural, Anastasia și-a folosit mai tot timpul în care s-a aflat în fața spectatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că femeile poet ar fi discriminate la acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pentru întreaga carieră.


”Prea multe nu am de spus, am să citesc probabil cel mai scurt text din cartea aceasta ca să nu ne mai lungim foarte mult, dar nu pot să plec de pe scena asta fără să-mi exprim regretul pentru faptul că la Opera Omnia în anul ăsta nu este nici o poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul nu a fost acordat nici unei poete”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

”Să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19”


În acele momente din sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început să se audă un murmur și chiar reproșuri de genul, ”nu are legătură cu evenimentul”.


”Mi se pare și scandalos și regretabil pentru faptul că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în acest fel pe juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu au același... nu sunt la fel de vizibile”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


Poetul Gellu Dorian, inițiatorul Premiilor Eminescu, i-a cerut din sală să pună capăt alocuțiunii și să citească poezia.


”O să și citesc, mulțumesc pentru răbdare”, i-a răspuns poeta.

 

”Prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”

 

Și a citit:


anastasia gavrilovici”În partea asta a orașului inima nu mai bate, ci tremură


Ne-a explicat în garsoniera ei întunecată de poetă noir


Tu nu ai spus nimic, doar ai zâmbit cum îi zâmbești unei balerine la sfârșitul dansului


Privind cum prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”.


Aceasta a fost poezia...


Face parte din volumul „Industria liniștirii adulților” apărut la Casa de Editură Max Blecher, în 2019, pentru care Anastasia Gavrilovici a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


3.500


lei a brut i s-a acordat poetei din fondurile Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.


Afirmațiile tinerei premiante au provocat ulterior mai multe ironii pe scenă, inclusiv că ar trebui să se creeze și premiul Eminescu – Opera Omnia pentru debut, ca să fie toată lumea mulțumită.


5


din cei 29 de câștigători ai Premiului Eminescu – Opera Omnia au fost femei: Ileana Mălăncioiu (1997), Ana Blandiana (1998), Constanța Buzea (2001), Angela Marinescu (2004) și Gabriela Melinescu (2006).


Anastasia Gavrilovici este născută în Suceava, dar trăiește în București. Când a fost chemată pe scenă ca să își ridice premiul, profesorul universitar și criticul Mircea A. Diaconu i-a urat: ”bine ai venit în infern!”.


 

 

loading...
loading...
Ovidiu Genaru este laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - Opera Omnia - GALERIE FOTO & VIDEO
Laureatul din 2019 s-a îmbolnăvit de supărare după primirea Premiului Național Mihai Eminescu – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
BOALA care atinge proporții epidemice, copii de 10 ani din Botoșani care cântăresc 80 de kilograme
Cazurile de obezitate sunt în creștere alarmantă, relevă un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în acest an. Aproximativ 58% dintre români suferă de supraponderabilitate.
Strada Primăverii ÎNCHISĂ de săptămâna viitoare! Primăria începe scoaterea dalelor de tramvai și turnarea asfaltului
Una dintre cele mai aglomerate artere ale orașului va fi închisă circulației rutiere în următoarele săptămâni.Primăria Botoșani lansează un apel la înțelegerea conducătorilor auto pentru ridicarea mașinilor din zonă.
POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Asta nu e poezie ! E o mizerie cu aere neo-marxiste de kulturnicitate ! Vai ...
25 ianuarie 2020, 01:55
cand eram la scoala trebuia sa facem comentariu literar la o poezie din care sa rezulte trairile poetului sau ce a vrut sa spuna poetul. Vezi poezia Mar Rosu a doamnei !Eu nu inteleg nimic din poetica doamnei !
16 ianuarie 2020, 21:00
Poeta lui Pește prăjit, care era într-o ținută de vizitat Bazarul, tupeistă foc și-a permis să șfichiuie juriul, nemulțumită că n-a fost premiată nici o femeie, după care a citit o trăsnie scrisă probabil după o palincă de Bistrița.
16 ianuarie 2020, 10:56
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8806 lei
USD
Dolarul SUA
4.8447 lei
CHF
Francul elveţian
5.0668 lei
GBP
Lira sterlină
5.7514 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5460 lei
XAU
Gramul de aur
273.1331 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1967 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7332 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1982 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6562 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.4 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.