Știrea zilei
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE

La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

După ce a luat premiul pentru debut, era supărată că la ”seniori” n-a mai câștigat de mult o femeie

 

Este distincția care an de an revine unui poet debutant pentru volumul apărut în anul precedent desfășurării galei și care data aceasta a ajuns la Anastasia Gavrilovici.


Invitată să își ridice premiul, tânăra a avut pe scenă preocupări... sexiste. A trecut repede peste clasicele mulțumiri aduse gazdelor și organizatorilor întrucât avea o supărare.


Feministă convinsă, asemenea și tinerei care a șocat în 2018, când a vrut să protesteze poetic pentru nedreptățile la care ar fi supuse româncele în domeniul cultural, Anastasia și-a folosit mai tot timpul în care s-a aflat în fața spectatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că femeile poet ar fi discriminate la acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pentru întreaga carieră.


”Prea multe nu am de spus, am să citesc probabil cel mai scurt text din cartea aceasta ca să nu ne mai lungim foarte mult, dar nu pot să plec de pe scena asta fără să-mi exprim regretul pentru faptul că la Opera Omnia în anul ăsta nu este nici o poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul nu a fost acordat nici unei poete”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

”Să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19”


În acele momente din sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început să se audă un murmur și chiar reproșuri de genul, ”nu are legătură cu evenimentul”.


”Mi se pare și scandalos și regretabil pentru faptul că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în acest fel pe juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu au același... nu sunt la fel de vizibile”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


Poetul Gellu Dorian, inițiatorul Premiilor Eminescu, i-a cerut din sală să pună capăt alocuțiunii și să citească poezia.


”O să și citesc, mulțumesc pentru răbdare”, i-a răspuns poeta.

 

”Prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”

 

Și a citit:


anastasia gavrilovici”În partea asta a orașului inima nu mai bate, ci tremură


Ne-a explicat în garsoniera ei întunecată de poetă noir


Tu nu ai spus nimic, doar ai zâmbit cum îi zâmbești unei balerine la sfârșitul dansului


Privind cum prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”.


Aceasta a fost poezia...


Face parte din volumul „Industria liniștirii adulților” apărut la Casa de Editură Max Blecher, în 2019, pentru care Anastasia Gavrilovici a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


3.500


lei a brut i s-a acordat poetei din fondurile Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.


Afirmațiile tinerei premiante au provocat ulterior mai multe ironii pe scenă, inclusiv că ar trebui să se creeze și premiul Eminescu – Opera Omnia pentru debut, ca să fie toată lumea mulțumită.


5


din cei 29 de câștigători ai Premiului Eminescu – Opera Omnia au fost femei: Ileana Mălăncioiu (1997), Ana Blandiana (1998), Constanța Buzea (2001), Angela Marinescu (2004) și Gabriela Melinescu (2006).


Anastasia Gavrilovici este născută în Suceava, dar trăiește în București. Când a fost chemată pe scenă ca să își ridice premiul, profesorul universitar și criticul Mircea A. Diaconu i-a urat: ”bine ai venit în infern!”.


 

 

loading...
Ovidiu Genaru este laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - Opera Omnia - GALERIE FOTO & VIDEO
Laureatul din 2019 s-a îmbolnăvit de supărare după primirea Premiului Național Mihai Eminescu – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
Într-o zi de 13 februarie se stingea din viață eroul anticomunist Mugur Călinescu. Într-o zi de 14 februarie se năștea Dorin Glăvan, arestat la 16 ani și condamnat ca dușman al poporului. Într-o zi de 17 februarie se năștea Mihai Ursachi, poet și trăitor în pușcăriile  comuniste. Toți au fost elevi ai Liceului Laurian din Botoșani.
Bătaie de joc cu masa caldă a elevilor: Primarii împotmoliți în birocrație, copiii mănâncă alimente INTERZISE
Încă din 2016, mai multe școli din țară au intrat într-un program pilot al Guvernului pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă la școală.
Două restaurante celebre, pe cale de a fi închise după un super control făcut de șeful din capitală al Protecției Consumatorilor
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, se află în județul Botoșani și, timp de două zile, coordonează un amplu control care este efectuat la nivel național.
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți
O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.
Botoșăneancă moartă în condiții suspecte în Germania, familia anunțată de urgență
După tragicul caz al lui Florin Corsei, botoșăneanul de 32 de ani care a murit în Belgia, o altă tragedie are loc printre concetățenii plecați peste granițele țării.
LOVITURĂ după lovitură pentru simbolul orașului, 2 ani irosiți, patru licitații ratate: Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei FOTOGALERIE
Contractul de finanțare pentru reabilitarea Ansamblului Monahal Biserica Sfântul Gheorghe a fost semnat în februarie 2018. Cu lacrimi în ochi, cel care s-a ocupat de proiect și de atragerea finanțării, preotul Dumitru Mateciuc, deborda de optimism că, în sfârșit, își vede visul aproape îndeplinit.
ALDE a prezentat drept pensionară o candidată la Primărie care este de fapt coordonatoare la o instituție – VIDEO
Prezentarea Manuelei Zarug drept membru ALDE, lucru negat vehement de femeia de afaceri, nu a fost singura ciudățenie a conferinței de presă pe care Alianța Liberalilor și Democraților a organizat-o joi la Botoșani.
Șoarecii au dat năvală la Colegiul Laurian, cursuri mutate din cauza rozătoarelor – VIDEO
Printre profesorii și elevii de la Colegiul Național A.T. Laurian și-au făcut apariția în al doilea semestru și mai multe rozătoare. Prezența acestora a fost observată mai des începând cu săptămâna trecută.
GATA licitația! Aceste minunății vor fi văzute pe străzile orașului, cel mai târziu din vară – FIRMELE câștigătoare
Dorința generală a locuitorilor municipiului reședință de județ împărtășită asiduu în mediile online este pe cale să devină realitate. În mod cert și într-un viitor nu foarte îndepărtat dispar tramvaiele de pe străzile orașului, și odată cu ele toate riscurile la care erau supuși participanții în trafic, călătorii și vatmanii deopotrivă.
Loading...
Amendă de 2.300 de lei după un scandal care s-a lăsat cu filmarea polițiștilor și amenințări cu Facebook-ul: Mi-au zis să mă car și să-mi iau și javra  – VIDEO
Trăim în era tehnologiei, în vremuri în care telefoanele inteligente conectate la rețele de internet chiar sunt accesibile oricui. La fel și rețelele de socializare unde pare să trăiască în prezent toată lumea. Pe Facebook au loc cele mai importante evenimente, de la a ne prezenta într-o anume manieră până la a comenta politica și fotbalul sau a prezenta rețete. Sau să cerem ajutor când suntem în nevoie. Sau să criticăm. Mai ales să criticăm.
Fenomenul care ia amploare la Botoșani: Daniel și Simona, îngerii sărmanilor care caută durerea – GALERIE FOTO
Nu au zeci sau sute de angajați. Nu au averi, nici salarii de sute de milioane. Nu fac liste de așteptare, nu cer nimic în schimb, nu judecă și nu cer socoteală. Nu sunt instituții.
Bărbații efeminați tot mai des văzuți pe stradă! „Păpușile masculine” ale deceniului se pensează, își fac manichiura și poartă haine mulate
Este un fenomen în plină desfășurare ce nu poate fi trecut cu vederea. Se întâmplă și la Botoșani însă la o amploare mai redusă față de marile orașe unde nonconformismul acaparează ținutele sexului tare care este slăbit de această suprapunere cu stilul feminin.
O nouă afacere de succes pe spatele botoșănenilor, semnal de alarmă din partea medicilor
Ajutate de botoșăneni și români în general, care cumpără tot mai multe medicamente fără să meargă la medic, farmaciile au devenit afaceri înfloritoare.
Povestea condamnării lui Țurcanu: Cum s-a ajuns la 4 ani și 3 luni minus 1 an & INTERZIS la orice funcție aleasă la stat și nu numai
Fostul președinte al Consiliului Județean din perioada 2012 – 2015 a fost condamnat la închisoare după ce s-au luat în calcul mai multe pedepse, inclusiv o sentință din urmă cu mai bine de cinci ani și care l-a scos atunci din viața politică și administrativă.
Loading...
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești
Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.
CÂT a fost în stare un botoșănean să plătească pentru o mașină, este cea mai scumpă înmatriculată în ultimul an
Bolid de lux cumpărat de un botoșănean și înmatriculat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.
Patru directori în curtea Mișcării Populare, nominalizări șoc pentru directori – LISTA
În afara postului de subprefect, pentru care chiar vineri președintele județean al Partidului Mișcarea Populară a făcut o propunere, formațiunea pe care o reprezintă revendică și patru posturi de șefi la serviciile publice deconcentrate.
Junele care mai mult a făcut-o pe-a directorul a părăsit cu totul instituția, a fost înlocuit cu un șef cu... tupeu
La zece luni după ce a fost destituit întrucât de față cu mai multe oficialități ale județului a avut curajul să îl contrazică pe ministrul Transporturilor, Liviu Alexa a revenit pe funcție.
Femeia care și-a ucis fiul de 17 ani „condamnată” la spitalizare pe viață
Este cât se poate de evident faptul că femeia care și-a înjunghiat mortal fiul adolescent avea mințile tulburate de afecțiuni cronice care s-au adâncit în ani. Cazul Lilianei Nichifor din orașul Săveni a zguduit comunitatea la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Super tranzacție în zona ultracentrală a orașului, un om de afaceri a cumpărat o clădire pentru fiul său – GALERIE FOTO
Una dintre clădirile din zona ultracentrală a municipiului reședință de județ va avea o altă destinație față de cea cunoscută ani de zile la Botoșani.
Asta nu e poezie ! E o mizerie cu aere neo-marxiste de kulturnicitate ! Vai ...
25 ianuarie 2020, 01:55
cand eram la scoala trebuia sa facem comentariu literar la o poezie din care sa rezulte trairile poetului sau ce a vrut sa spuna poetul. Vezi poezia Mar Rosu a doamnei !Eu nu inteleg nimic din poetica doamnei !
16 ianuarie 2020, 21:00
Poeta lui Pește prăjit, care era într-o ținută de vizitat Bazarul, tupeistă foc și-a permis să șfichiuie juriul, nemulțumită că n-a fost premiată nici o femeie, după care a citit o trăsnie scrisă probabil după o palincă de Bistrița.
16 ianuarie 2020, 10:56
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Este o performanță pe care ne-am dorit-o de când am început să lucrăm împreună, eu ca antrenor și cu jucătorii împreună. Ne-am dorit să ajungem la acest moment. Îi felicit, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8026 lei
USD
Dolarul SUA
4.4462 lei
CHF
Francul elveţian
4.5258 lei
GBP
Lira sterlină
5.7406 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9757 lei
XAU
Gramul de aur
233.5122 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4235 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3532 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1919 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6430 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.