Știrea zilei
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE

La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

După ce a luat premiul pentru debut, era supărată că la ”seniori” n-a mai câștigat de mult o femeie

 

Este distincția care an de an revine unui poet debutant pentru volumul apărut în anul precedent desfășurării galei și care data aceasta a ajuns la Anastasia Gavrilovici.


Invitată să își ridice premiul, tânăra a avut pe scenă preocupări... sexiste. A trecut repede peste clasicele mulțumiri aduse gazdelor și organizatorilor întrucât avea o supărare.


Feministă convinsă, asemenea și tinerei care a șocat în 2018, când a vrut să protesteze poetic pentru nedreptățile la care ar fi supuse româncele în domeniul cultural, Anastasia și-a folosit mai tot timpul în care s-a aflat în fața spectatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că femeile poet ar fi discriminate la acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pentru întreaga carieră.


”Prea multe nu am de spus, am să citesc probabil cel mai scurt text din cartea aceasta ca să nu ne mai lungim foarte mult, dar nu pot să plec de pe scena asta fără să-mi exprim regretul pentru faptul că la Opera Omnia în anul ăsta nu este nici o poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul nu a fost acordat nici unei poete”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

”Să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19”


În acele momente din sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început să se audă un murmur și chiar reproșuri de genul, ”nu are legătură cu evenimentul”.


”Mi se pare și scandalos și regretabil pentru faptul că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în acest fel pe juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu au același... nu sunt la fel de vizibile”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


Poetul Gellu Dorian, inițiatorul Premiilor Eminescu, i-a cerut din sală să pună capăt alocuțiunii și să citească poezia.


”O să și citesc, mulțumesc pentru răbdare”, i-a răspuns poeta.

 

”Prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”

 

Și a citit:


anastasia gavrilovici”În partea asta a orașului inima nu mai bate, ci tremură


Ne-a explicat în garsoniera ei întunecată de poetă noir


Tu nu ai spus nimic, doar ai zâmbit cum îi zâmbești unei balerine la sfârșitul dansului


Privind cum prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”.


Aceasta a fost poezia...


Face parte din volumul „Industria liniștirii adulților” apărut la Casa de Editură Max Blecher, în 2019, pentru care Anastasia Gavrilovici a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


3.500


lei a brut i s-a acordat poetei din fondurile Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.


Afirmațiile tinerei premiante au provocat ulterior mai multe ironii pe scenă, inclusiv că ar trebui să se creeze și premiul Eminescu – Opera Omnia pentru debut, ca să fie toată lumea mulțumită.


5


din cei 29 de câștigători ai Premiului Eminescu – Opera Omnia au fost femei: Ileana Mălăncioiu (1997), Ana Blandiana (1998), Constanța Buzea (2001), Angela Marinescu (2004) și Gabriela Melinescu (2006).


Anastasia Gavrilovici este născută în Suceava, dar trăiește în București. Când a fost chemată pe scenă ca să își ridice premiul, profesorul universitar și criticul Mircea A. Diaconu i-a urat: ”bine ai venit în infern!”.


 

 

loading...
Ovidiu Genaru este laureatul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” - Opera Omnia - GALERIE FOTO & VIDEO
Laureatul din 2019 s-a îmbolnăvit de supărare după primirea Premiului Național Mihai Eminescu – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Asta nu e poezie ! E o mizerie cu aere neo-marxiste de kulturnicitate ! Vai ...
25 ianuarie 2020, 01:55
cand eram la scoala trebuia sa facem comentariu literar la o poezie din care sa rezulte trairile poetului sau ce a vrut sa spuna poetul. Vezi poezia Mar Rosu a doamnei !Eu nu inteleg nimic din poetica doamnei !
16 ianuarie 2020, 21:00
Poeta lui Pește prăjit, care era într-o ținută de vizitat Bazarul, tupeistă foc și-a permis să șfichiuie juriul, nemulțumită că n-a fost premiată nici o femeie, după care a citit o trăsnie scrisă probabil după o palincă de Bistrița.
16 ianuarie 2020, 10:56
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.