Știrea zilei
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO

Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.

Direcția pentru Cultură a informat CJ că NU își exercită dreptul de preemțiune


Clădirea respectivă aparține în acte lui Cosmin Victor Mihalachi, fiul omului de afaceri Victor Mihalachi, și a găzduit câțiva ani Grădinița 24.


Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice și, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul unei astfel de clădiri, dacă dorește să o vândă, este obligat mai întâi să notifice Ministerul Culturii sau după caz Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), care o pot sau nu cumpăra. Dacă una dintre aceste instituții nu își exercită dreptul de preemțiune, atunci Consiliul Județean este cel care are la rândul său posibilitatea să o cumpere.


Pe 10 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a informat CJ că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului menționat, iar președintele Doina Federovici a inițiat un proiect de hotărâre prin care instituția uza de acest drept.

 

Plenul CJ a respins la rândul său posibila cumpărare


Întrucât CJ avea doar 15 zile la dispoziție în care să se pronunțe, pentru ziua de miercuri, 23 iunie, s-a convocat în ședință extraordinară plenul CJ.


Au lipsit peste 20% dintre aleșii de la județ, iar dintre cei prezenți 18 au votat pentru, adică membrii PSD, Pro România și ALDE, iar 8 s-au abținut, toți de la PNL.


Fiind un proiect de patrimoniu, pentru aprobare erau necesare două treimi de voturi din numărul total al consilierilor în funcție, adică 22 din 33, condiții în care, deși nu a existat vreun vot împotrivă, proiectul a fost respins.


Aceasta înseamnă că proprietarul clădirii o poate vinde oricui dorește, nemaifiind obligat să o înstrăineze către minister, DJC sau CJ.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs.”


Proiectul a generat câteva replici aprinse între șefii PSD ai CJ și consilierii PNL. Și totul a plecat de la faptul că adresa depusă la DJC prin care se anunța intenția de vânzare nu îi aparținea proprietarului, adică lui Cosmin Victor Mihalachi, ci tatălui acestuia, Victor Mihalachi. Iar liberalii, prin vocile lui Sorin Cornilă și Gabriel Alecsandru, au considerat că nu este tocmai în regulă și că omul de afaceri ar fi trebuit să aibă o procură notarială de reprezentare a fiului său.

 

DORIN BIRTA

 


De cealaltă parte, social-democrații au răspuns că nu era necesară întocmirea unui asemenea document și că orice persoană ar fi putut formula o astfel de cerere.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs. La cererea de preemțiune se interesează și o altă persoană... dacă ne interesează pe noi sau îl interesează pe el. Nu contează cine depune cererea, contează efectiv ceea ce se întâmplă (...) Nu are nici o legătură una cu alta. Și eu ca persoană fizică pot să întreb, să trimit către Consiliul Județean, dacă își exercită dreptul de preemțiune ca să știu: mă înscriu să licitez la licitația respectivă sau nu?”


Dorin Birta, vicepreședinte CJ.

 

”Dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Liberalii au rămas stupefiați când au auzit răspunsul.


”Răspunsul dvs. nu știu dacă are treabă cu problema. În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin. Adică, dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Sorin Cornilă, consilier județean.

 

SORIN CORNILA

 


Ca de obicei la proiectele respinse, Doina Federovici i-a învinuit pe liberali. Punctual, acuzația din ședința extraordinară din 23 iunie a fost aceea că lasă Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) fără posibilitatea de a se muta într-un nou sediu, chiar dacă proiectul inițiat a avut atât de puține voturi și pentru că de la ședință au lipsit mai mulți consilieri PSD.

 

”Am să rog grupul consilierilor PNL să explice conducerii CJRAE Botoșani de ce nu vom putea în perioada următoare să rezolvăm problema spațiului în care își desfășoară activitatea cadrele didactice și copiii cu dizabilități din oraș. Din județ, mai bine spus”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

 

”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta?”


Și pentru ca totul să fie cât se poate de neclar, amintitul om de afaceri a declarat că, de fapt, fiul său nu dorește să vândă acel imobil. După ce Botoșăneanul a făcut public marți proiectul de hotărâre ce urma să fie dezbătut a doua zi, Victor Mihalachi a catalogat drept ”glumă” inițiativa CJ.


”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta? Fac glume cu bunul minorului. Nu se poate așa ceva. Dau ei o hotărâre, așa...? Eu NU vând”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Patronul a adăugat că respectivul imobil i-a aparținut soției sale, care i l-a donat fiului.


”Are acte, are intabulare, are certificat de urbanism, are ridicare topo. Eu vorbesc pe acte, nu pe gură. N-am vorbit cu nimeni, nici prin cap nu mi-a trecut. Am rămas perplex”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Acesta susține că nu este interesat de o vânzare, că pentru clădirea respectivă are pregătit un proiect și că în această perioadă se află în faza de obținere a autorizațiilor.


2289 metri pătrați


este terenul intravilan aferent imobilului compus din două construcții în suprafață de 335,00 mp, respectiv 123,00 mp.


Întrebată despre poziția omului de afaceri, Doina Federovici a răspuns că a primit o adresă de la DJC care era semnată de Victor Mihalachi și a fost nevoită să îi dea curs.

 

loading...
Consiliul Județean vrea să cumpere o clădire monument istoric în care a funcționat o grădiniță – GALERIE FOTO
Grădiniţă rămasă fără sediu, copiii direcţionaţi spre internat de liceu

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate
S-au întâmplat o sumedenie de cazuri la Botoșani, cu înșelătorii în urma unor anunțuri publicate pe rețeaua OLX sau Autovit. Botoșănenii păgubiți au depus plângeri la Poliție, după ce au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.
Șefa DSP sunată la 1 noaptea pentru un copil ținut până dimineață, într-un container, cu febră și convulsii
Medicul Monica Adăscăliței, care are și calitatea de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), a relatat un incident de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani, în care a fost implicată.
Polițiști, doar cu BAC-ul luat: Sute de posturi disponibile, revoltă printre sindicaliști: Este o nedreptate
Poliția Română face angajări masive în această perioadă fiind disponibile în toată țara 412 posturi. Dintre acestea, 10 sunt la Botoșani.
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Loading...
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Loading...
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
madama asta trebuue sa fie constienta de faptul a judetul e dator vandut, tot face targuieli pt niste institutii care trb desfiintate, habar nu are pe ce lumd traieste, cred ca si-au batut joc liberalii dd ea
25 iunie 2021, 23:12
Marius draga, razi amar fiindca acum a aflat si d-na Federovici ca sunt indivizi nefrecventabili in targul asta, fie ei si "urmasi mostenitori" ai lui Mavrocordat.
25 iunie 2021, 21:35
dreptul de preempțiune, la fel ca și acțiunea de cumpărare propriu zis, se exercita în momentul în care proprietarul anunță că vrea să vândă imobilul. Ori, dacă Mihalache nu vinde, ce au vrut minunății astia de la PSD, ca zău ca nu înțeleg? sa se pregătească de o posibila vânzare, în 20 - douăzeci și ceva, după spusele intelegentei de dancila?
25 iunie 2021, 17:54
Nu va este rusine deloc? stau spitale si scoli vai de mama lor cu faianta pusa in anii70 pe la spitalul de copii si voi il imbogățiți pe escrocul asta mereu in insolventa! Numai idiotii vor mai vota mafia de la PSD! du-te doamna presedinte si vezi in ce hal arata spitalul de copii pe interior si gandeste-te ca este imaginea dumitale ! Ai iesit la târguieli banii ”chiaburilor” cu cea mai mica pensie din Romania: Trist.
25 iunie 2021, 14:00
Eu nu am înțeles nimic din declarația, intervenția lui Birta, cred ca nici el nu a înțeles proiectul
25 iunie 2021, 08:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.4 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.