Știrea zilei
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO

Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.

Direcția pentru Cultură a informat CJ că NU își exercită dreptul de preemțiune


Clădirea respectivă aparține în acte lui Cosmin Victor Mihalachi, fiul omului de afaceri Victor Mihalachi, și a găzduit câțiva ani Grădinița 24.


Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice și, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul unei astfel de clădiri, dacă dorește să o vândă, este obligat mai întâi să notifice Ministerul Culturii sau după caz Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), care o pot sau nu cumpăra. Dacă una dintre aceste instituții nu își exercită dreptul de preemțiune, atunci Consiliul Județean este cel care are la rândul său posibilitatea să o cumpere.


Pe 10 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a informat CJ că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului menționat, iar președintele Doina Federovici a inițiat un proiect de hotărâre prin care instituția uza de acest drept.

 

Plenul CJ a respins la rândul său posibila cumpărare


Întrucât CJ avea doar 15 zile la dispoziție în care să se pronunțe, pentru ziua de miercuri, 23 iunie, s-a convocat în ședință extraordinară plenul CJ.


Au lipsit peste 20% dintre aleșii de la județ, iar dintre cei prezenți 18 au votat pentru, adică membrii PSD, Pro România și ALDE, iar 8 s-au abținut, toți de la PNL.


Fiind un proiect de patrimoniu, pentru aprobare erau necesare două treimi de voturi din numărul total al consilierilor în funcție, adică 22 din 33, condiții în care, deși nu a existat vreun vot împotrivă, proiectul a fost respins.


Aceasta înseamnă că proprietarul clădirii o poate vinde oricui dorește, nemaifiind obligat să o înstrăineze către minister, DJC sau CJ.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs.”


Proiectul a generat câteva replici aprinse între șefii PSD ai CJ și consilierii PNL. Și totul a plecat de la faptul că adresa depusă la DJC prin care se anunța intenția de vânzare nu îi aparținea proprietarului, adică lui Cosmin Victor Mihalachi, ci tatălui acestuia, Victor Mihalachi. Iar liberalii, prin vocile lui Sorin Cornilă și Gabriel Alecsandru, au considerat că nu este tocmai în regulă și că omul de afaceri ar fi trebuit să aibă o procură notarială de reprezentare a fiului său.

 

DORIN BIRTA

 


De cealaltă parte, social-democrații au răspuns că nu era necesară întocmirea unui asemenea document și că orice persoană ar fi putut formula o astfel de cerere.


”Eu când merg să înmatriculez o mașină, pot să înmatriculez și mașina dvs. La cererea de preemțiune se interesează și o altă persoană... dacă ne interesează pe noi sau îl interesează pe el. Nu contează cine depune cererea, contează efectiv ceea ce se întâmplă (...) Nu are nici o legătură una cu alta. Și eu ca persoană fizică pot să întreb, să trimit către Consiliul Județean, dacă își exercită dreptul de preemțiune ca să știu: mă înscriu să licitez la licitația respectivă sau nu?”


Dorin Birta, vicepreședinte CJ.

 

”Dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Liberalii au rămas stupefiați când au auzit răspunsul.


”Răspunsul dvs. nu știu dacă are treabă cu problema. În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin. Adică, dacă dvs. aveți o clădire monument istoric, eu Sorin Cornilă, pot să depun o cerere la Consiliul Județean, să vă exercitați dreptul de preemțiune?”


Sorin Cornilă, consilier județean.

 

SORIN CORNILA

 


Ca de obicei la proiectele respinse, Doina Federovici i-a învinuit pe liberali. Punctual, acuzația din ședința extraordinară din 23 iunie a fost aceea că lasă Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) fără posibilitatea de a se muta într-un nou sediu, chiar dacă proiectul inițiat a avut atât de puține voturi și pentru că de la ședință au lipsit mai mulți consilieri PSD.

 

”Am să rog grupul consilierilor PNL să explice conducerii CJRAE Botoșani de ce nu vom putea în perioada următoare să rezolvăm problema spațiului în care își desfășoară activitatea cadrele didactice și copiii cu dizabilități din oraș. Din județ, mai bine spus”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

 

”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta?”


Și pentru ca totul să fie cât se poate de neclar, amintitul om de afaceri a declarat că, de fapt, fiul său nu dorește să vândă acel imobil. După ce Botoșăneanul a făcut public marți proiectul de hotărâre ce urma să fie dezbătut a doua zi, Victor Mihalachi a catalogat drept ”glumă” inițiativa CJ.


”Eu n-am scos nimic la vânzare, nu vând, a cui e gluma asta? Fac glume cu bunul minorului. Nu se poate așa ceva. Dau ei o hotărâre, așa...? Eu NU vând”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Patronul a adăugat că respectivul imobil i-a aparținut soției sale, care i l-a donat fiului.


”Are acte, are intabulare, are certificat de urbanism, are ridicare topo. Eu vorbesc pe acte, nu pe gură. N-am vorbit cu nimeni, nici prin cap nu mi-a trecut. Am rămas perplex”,


Victor Mihalachi, tatăl proprietarului imobilului.


Acesta susține că nu este interesat de o vânzare, că pentru clădirea respectivă are pregătit un proiect și că în această perioadă se află în faza de obținere a autorizațiilor.


2289 metri pătrați


este terenul intravilan aferent imobilului compus din două construcții în suprafață de 335,00 mp, respectiv 123,00 mp.


Întrebată despre poziția omului de afaceri, Doina Federovici a răspuns că a primit o adresă de la DJC care era semnată de Victor Mihalachi și a fost nevoită să îi dea curs.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Consiliul Județean vrea să cumpere o clădire monument istoric în care a funcționat o grădiniță – GALERIE FOTO
Grădiniţă rămasă fără sediu, copiii direcţionaţi spre internat de liceu

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
madama asta trebuue sa fie constienta de faptul a judetul e dator vandut, tot face targuieli pt niste institutii care trb desfiintate, habar nu are pe ce lumd traieste, cred ca si-au batut joc liberalii dd ea
25 iunie 2021, 23:12
Marius draga, razi amar fiindca acum a aflat si d-na Federovici ca sunt indivizi nefrecventabili in targul asta, fie ei si "urmasi mostenitori" ai lui Mavrocordat.
25 iunie 2021, 21:35
dreptul de preempțiune, la fel ca și acțiunea de cumpărare propriu zis, se exercita în momentul în care proprietarul anunță că vrea să vândă imobilul. Ori, dacă Mihalache nu vinde, ce au vrut minunății astia de la PSD, ca zău ca nu înțeleg? sa se pregătească de o posibila vânzare, în 20 - douăzeci și ceva, după spusele intelegentei de dancila?
25 iunie 2021, 17:54
Nu va este rusine deloc? stau spitale si scoli vai de mama lor cu faianta pusa in anii70 pe la spitalul de copii si voi il imbogățiți pe escrocul asta mereu in insolventa! Numai idiotii vor mai vota mafia de la PSD! du-te doamna presedinte si vezi in ce hal arata spitalul de copii pe interior si gandeste-te ca este imaginea dumitale ! Ai iesit la târguieli banii ”chiaburilor” cu cea mai mica pensie din Romania: Trist.
25 iunie 2021, 14:00
Eu nu am înțeles nimic din declarația, intervenția lui Birta, cred ca nici el nu a înțeles proiectul
25 iunie 2021, 08:03
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
-0.9 o C
Darabani
-1.9 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.