Știrea zilei
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum

De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.

Izoleta „groazei”

 

Se ajunsese la situații în care teama de izoletă și transportul aferent la spital să fie mai ridicate decât virusul în sine.

 

Singura izoletă existentă la Botoșani se află în custodia Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga”. A fost achiziționată în urmă cu aproape șapte ani, fiind destinată intervențiilor în accidente nucleare, biologice, chimice și radiologice (CBRN).

 

„Izoleta a fost achiziționată la Botoșani în perioada Ebolei. A fost folosită la cinci cazuri, în perioada pandemiei. O izoletă are cinci filtre și atâtea avea pe stoc ISU la momentul la care a început pandemia. A ieșit din uz pe 1 aprilie 2020. S-a mai comandat încă un set de filtre care este acum în posesia ISU, dar nu a mai fost folosită izoleta. Ea este bună și pentru transportul pacienților arși, pentru că este sterilă”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Luată pe Ebola, scoasă la Covid

 

Ebola nu a ajuns la Botoșani. Din fericire, nici în România. Mai ales că febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă severă, adesea fatală, care se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe la oameni, survenind în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest. Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei). Se presupune că liliecii frugivori din familia Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola.

 

 

„Ebola a fost cu mulți ani înainte, au fost câteva cazuri din Africa venite, dar s-au stopat tocmai cu aceste dispozitive. Pacienții nu prezentau atâtea simptome cum a fost la Covid. Au fost cazuri puține care s-au putut gestiona pentru că aceasta este destinația acestor izolete”,

Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani

 

 

 

Așa se face că toate subunitățile IGSU au fost dotate cu izoletele care aveau dublu scop.

O dată prin modul de presiune negativă în care mediul este protejat de pacientul care poate fi „o bombă biologică”. Cum dispozitivul este prevăzut cu filtre, aerul curat intră la pacient și iese în exterior curat.

Acesta este motivul pentru care respectivele filtre sunt de unică folosință și sunt aruncate la decontaminarea izoletei.

 

Al doilea scop este pentru presiune pozitivă, în care pacientul este cel protejat de mediu și aici facem referire la persoanele cu imunitate scăzută sau la marii arși.

 

 

Izoleta NU a fost folosită înainte de pandemia cu covid

 

Și nici după, cu o frecvență extraordinară. Doar de cinci ori, la primul infectat care a ajuns la Hotel Premier din străinătate, la tânăra de la Dorohoi care participase la o înmormântare, la un tânăr de 19 ani, de asemenea venit din altă țară. A mai fost un caz special în care a fost folosită pentru o mamă și copilul său.

 

După cinci solicitări pentru izoletă a fost epuizat și setul de filtre și astfel a început o luptă contracronometru pentru cumpărarea altora. Încă nu se cunoștea dimensiunea dezastrului sanitar în care avea să intre țara noastră, alături de alte state de pe tot globul pământesc.

 

Orice obiect sanitar era practic vânat de instituții medicale, de intervenție sau de angajați din aceste domenii, în nume personal.

 

Înlocuită cu un microbuz

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a intervenit și a oferit asigurări că urma să fie organizată o licitație centralizată.

 

Era deja prea târziu, izoleta nu ar mai fi făcut față valului de infectați.

 

 

„Cazurile au început să aibă răspândire comunitară deja scăpată de sub control, deja nu se mai justifica folosirea unei izolete pentru că noi am început să facem transport cu microbuzul. Am alocat un microbuz ca o izoletă, cu perete despărțitor între șofer și pacienți. Erau cei care se întorceau de la Cluj la Botoșani, asimptomatici. Cei pozitivi, erau doar transferuri interclinice”,

Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani

 

 

 

Manipularea izoletei nu era nicidecum facilă, așa cum s-ar părea la prima vedere. Dispozitivul cântărește 14 kilograme cu tot cu filtre și baterie. Era nevoie de cel puțin patru oameni echipați care să poată transporta un pacient în izoletă.

 

Se află în continuare în custodia pompierilor și este de preferat să nu mai fie nevoie să fie folosită vreodată la Botoșani.

 

loading...
Profesoara din Suceava suspectă de coronavirus, scăpată de pe targă în pragul ambulanței – VIDEO
Mai puțin cu 10.000 de bolnavi de cancer diagnosticați în anul pandemiei față de 2019: Durerea din spatele cifrelor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Loading...
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
Loading...
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Premierul Cîțu, amenințare într-un cerc restrâns la finalul vizitei la Botoșani: Ăla pleacă acasă!VIDEO & GALERIE FOTO
Prim-ministrul României și-a încheiat acțiunea politică în județul nostru din data de 28 august cu o vizită pe șantierul drumului Botoșani – Târgu-Frumos.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.7 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.