Știrea zilei
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 

În ultimii doi ani de zile, la Botoșani au fost dați dispăruți 311 copii, dintre care 97 sub pragul de 15 ani. Toți au fost găsiți și nu s-au înregistrat situații ieșite din comun precum răpiri, sechestrări sau omoruri.

 

„Toate aceste cazuri înregistrate în perioada analizată au fost clarificate. S-au dat și urmărire națională și internațională, este clarificată situația lor. În acest moment la IPJ Botoșani avem 40 de persoane dispărute, dar nicio persoană minoră”,

Eduard Ilașcu, inspector șef adjunct IPJ Botoșani

 

 

Asta nu înseamnă însă că nu au existat abuzuri asupra copiilor, de la act sexual la violențe. Cifrele au fost făcute publice într-o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

 

 

„Efectiv mă face să cred că noi involuăm ca și nație, când vezi act sexual cu un minor, 39 la număr, stai așa un pic și te cam strânge în spate. Loviri și alte violențe asupra minorului sunt 203, iar mi se pare o cifră extrem de îngrijorătoare. Este o situație care trebuie abordată serios de fiecare instituție care are competențe pe această zonă. Trebuie să facem lucruri, nu să rămână totul la nivel declarativ. Noi pregătim materiale și facem rapoarte frumoase dar lucrurile se întâmplă în continuare”,

Daniela Lozneanu, subprefectul județului Botoșani

 

Prezent la ședință a fost șeful serviciului criminalistic, Marius Crihan care a vorbit despre activitățile din teren din ultimii ani de zile, mai ales când este semnalată dispariția unui copil.

 

Mai ales că din spectrul traficului de persoane, cele mai alarmante sunt cazurile de dispariție a minorilor.

 

 

„Sunt acele dispariții care au acel caracter alarmant, respectiv minori sub 14 ani, persoane bolnave psihic, persoane foarte în vârstă care se dezorientează foarte ușor în teren. Dacă activitățile nu sunt organizate cu celeritate, din păcate, deznodământul de cele mai multe ori este tragic”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

Cel mai important aspect în demararea unei anchete este activitatea de cercetare la fața locului, prin protejarea locului faptei de către primul polițist sau primele persoane care ajung la eveniment. Locul faptei trebuie să fie delimitat pentru folosirea câinelui de prelucrare a urmelor.  

 

 

 

 

„Vă informez că la nivelul IPJ Botoșani a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu un câine care acum are 7 luni. Este vorba despre un ciobănesc belgian Mailinois, este un câine de căutare în mediu natural, primul câine pe care îl are IPJ Botoșani. Diferența între acest gen de căutare în mediu natural și câinele de prelucrare a urmelor odorologice pe care noi criminaliștii îi folosim la fața locului, este că primul se deplasează singur, fără a fi însoțit îndeaproape de către conductorul său”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

 

IPJ Botoșani a avut și în trecut câini de prelucrare urme însă în cazul de față, ”agentul canin” pe nume Zeus este la un nivel superior. La acest moment se află în predresaj, anul viitor fiind programat pentru cursurile de dresaj. 

 

 

„Avantajul cel mai mare este că acest câine poate pătrunde în niște spații și zone absolut inaccesibile la prima vedere persoanelor, respectiv tot felul de stufărișuri. Modul în care se manifestă la identificarea persoanelor este un lătrat foarte puternic iar mai apoi urmează intervenția colegilor din zona de căutare”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalisti

 

La IPJ Botoșani se află și femela Mara, rasa ciobănesc german, în vârstă de 2 ani care este calificată pe urme miros uman și dispariție persoane. A terminat cursurile în luna iulie a acestui an cu nota 9,42. Mara este ținută în lesă când se află în misiune și semnalizează prin poziția culcat, spre deosebire de Zeus care latră puternic. 

 

Mara poate fi folosită spre exemplu la un furt din locuință în sensul în care la locul producerii unui furt câinele preia particulele rămase la nivelul solului și ia urma infractorului sau infractorilor, după caz, pe baza acestor particule.

 

De ambii câini de la Inspectoratul de Poliție Botoșani se ocupă agent șef adjunct Bogdan Fedor, polițist în cadrul Serviciului Criminalistic și care are o relație frumoasă cu patrupedele. 

 

loading...
Demonstrații cu tehnica din dotare și câinii de serviciu la Ziua Porților Deschise ale Jandarmeriei Botoşani – FOTOGALERIE
Un tânăr din Botoşani antrenează câini ca să depisteze bani, droguri şi explozibil  - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
JUDEȚUL în care o femeie naște 6 copii într-o casă cu găuri în loc de geamuri! Botoșănenii DONEAZĂ bani și mâncare... dar ce face STATUL? – GALERIE FOTO
Fotografiile postate în mediul online cu familia din localitatea Gorbănești, din județul Botoșani, au șocat și revoltat deopotrivă mulți oameni. Daniel Câșlariu, reprezentantul Grupului Civic, a aflat despre situația acestei familii și a mers la locul care se presupune că ar fi căminul în care cresc cei șase copii.
Un preot și soția sa profesor au amenajat pe cheltuiala lor o grădiniță unde copiii sunt primiți gratuit: Dacă vrem ca neamul să dăinuie... – GALERIE FOTO
Dacă la Liceul Pedagogic, pe 9 septembrie clopoțelul a sunat pentru a suta oară, la celălalt capăt al orașului clinchetul său s-a auzit pentru prima oară. Și nu la un liceu sau la o școală, ci la o grădiniță.
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție
Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.
Vechiul sediu al RAR-ului ras de pe fața pământului pentru o investiție privată uriașă care va schimba circulația în Calea Națională – GALERIE FOTO
Fostul sediu al Registrului Auto Român din bulevardul Mihai Eminescu a devenit o amintire în cel mai propriu sens al cuvântului. Halele care câțiva ani au găzduit una dintre cele mai aglomerate instituții din Botoșani au fost dărâmate în doar câteva zile.
Salvamarul care a intervenit în ziua înecului de la Cornișa a fost internat la Psihiatrie – DETALIILE anchetei DSPSA
Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
Ca-n comunism! Încă o societate de transport din Botoșani își bate joc de călători, oamenii s-au călcat în picioare – FOTOGALERIE
Cazul botoșănenilor care veneau de pe litoral și au rămas blocați la Brăila timp de șase ore este repetat, în alte circumstanțe dar în același ton de bătaie de joc, de alt transportator.
Botoșăneni MORȚI sau expulzați din alte țări și trimiși cu forța acasă
Într-o țară tot mai dezbinată unde traiul devine din ce în ce mai greu, românii și în speță botoșănenii aleg calea străinătății. Pleacă pentru o viață mai bună, pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.
Nopțile însângerate la Botoșani – COINCIDENȚĂ fatidică repetată în apropierea unei sărbători, cu morți tineri
Ultimii ani la Botoșani în apropierea sărbătorilor pascale, pe lângă credința generală care-i unește pe creștini și obiceiurile specifice acestei importante date din calendarul ortodox, au însemnat și o repetiție de accidente tragice și inexplicabile.
„Cazul Caracal” la Botoșani, Poliția a intrat în ALERTĂ după un apel la 112: Bună, sunt Luiza, sunt răpită…
După desfășurarea în detaliu la toate televiziunile naționale a cazului Caracal, polițiștii botoșăneni s-au regăsit, în două rânduri, față în față cu o situație similară celei în care s-a aflat Alexandra Măceșanu. Și au simțit iureșul prin care, în timp record și cu toate privirile ațintite asupra instituției, au trebuit să localizeze telefoanele de pe care s-au efectuat apelurile pentru identificarea fetelor care strigau după ajutor.
Businessul anului: Sală de nunți cu piscină și spații de recreere construită la marginea orașului, restaurantele nu mai fac față valului de petreceri
O altă afacere care nu are cum să dea greș la Botoșani este aceea de a oferi un spațiu, mirific dacă se poate, tinerilor care decid să se căsătorească și caută locul perfect pentru petrecerea de nuntă.
Magazinele săracilor „cu produse din trecut, pentru viitor” au EXPLODAT la Botoșani, au apărut și la sate
Există și afaceri care prosperă la Botoșani. Spre exemplu, micii antreprenori par se orienteze tot mai mult spre magazinele second-hand.
Botoșăneancă CHINUITĂ de boală în casă, NU este primită de niciun spital din Botoșani, se caută ajutor la Suceava – FOTO ȘOCANTE
O femeie din Botoșani îndură zilnic dureri crunte cauzate de un ulcer varicos cumulat cu o infecție dobândită într-un spital de stat.
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO
Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.
Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie
Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.
Loading...
Un fel de 4 și ceva data asta! Consiliera PSD care a picat de două ori la Prefectură, respinsă și după contestații
Nici după al doilea eșec înregistrat în tentativa de a se angaja la Prefectura Botoșani, consilierul județean Andreea Andrei nu a renunțat la ideea de a deveni funcționar public în cadrul acestei instituții.
La marginea prăpastiei: Botoșănenii combină alcoolul cu drogurile sau medicamentele, au ajuns la spital și copii – STATISTICĂ dureroasă
Trăim vremuri în care pericolul pândește la tot pasul, iar mulți cad în capcana viciilor, indiferent care ar fi ele. Iar botoșănenii nu fac excepție fie că vorbim de droguri, alcool, iar de aici apar de multe ori și tentativele de suicid.
Juna CJ-ului s-a făcut de rușine, pentru a doua oară, la concursul de la Prefectură
Nici a doua oară nu a fost cu succes pentru cea mai tânără consilieră județeană de la Botoșani care a aspirat la o funcție publică din cadrul Prefecturii.
Summer Fest-ul verii 2019 s-a terminat cu o sumedenie de copii pierduți, o horă a Diasporei și o trupă care a electrizat parcul – GALERIE FOTO & VIDEO
Au fost patru zile, unele mai reușite, altele cu mai puține pretenții în care cel mai fierbinte loc al orașului a fremătat la propriu. Vara lui 2019 se încheie cu un Summer Fest care va rămâne în memoria tuturor care s-au distrat aici ca fiind a lui Smiley, Superchill, DJ Project, Vunk, Proconsul sau Hara.
Cornișa, o oază de lumină! Puzderie de oameni la marginea orașului în noaptea de sâmbătă, au venit și suceveni și ieșeni – GALERIE FOTO
A doua zi de distracție în cadrul Summer Fest a atras din nou mii de botoșăneni dar și persoane din alte județe. Dacă la scenă nu a fost la fel de multă animație asemenea primei seri, în schimb în parcul de agrement Cornișa era un furnicar de oameni.
Isterie în miez de noapte cu Smiley: concert cu o puzderie jandarmi și polițiști locali, s-au montat pe loc garduri – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară de la SummerFest Botoșani 2019 s-a încheiat într-o atmosferă de isterie generală. Iar responsabil pentru crearea acesteia a fost Smiley, artist care i-a făcut pe copii să se manifeste ca adulții, iar pe părinții lor să dea în mintea celor mici.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„Până veți ajunge în fața procurorilor, vă rog să mă ascultați. eu v-am ascultat și nu am vorbit peste dumneavoastră. Ați furat toți, în frunte cu Dragnea, și veți ajunge la pușcărie, așa cum meritați. V-am spus că ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7352 lei
USD
Dolarul SUA
4.2979 lei
CHF
Francul elveţian
4.3226 lei
GBP
Lira sterlină
5.3288 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9723 lei
XAU
Gramul de aur
207.1220 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4183 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1827 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6341 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.