Știrea zilei
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 

În ultimii doi ani de zile, la Botoșani au fost dați dispăruți 311 copii, dintre care 97 sub pragul de 15 ani. Toți au fost găsiți și nu s-au înregistrat situații ieșite din comun precum răpiri, sechestrări sau omoruri.

 

„Toate aceste cazuri înregistrate în perioada analizată au fost clarificate. S-au dat și urmărire națională și internațională, este clarificată situația lor. În acest moment la IPJ Botoșani avem 40 de persoane dispărute, dar nicio persoană minoră”,

Eduard Ilașcu, inspector șef adjunct IPJ Botoșani

 

 

Asta nu înseamnă însă că nu au existat abuzuri asupra copiilor, de la act sexual la violențe. Cifrele au fost făcute publice într-o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

 

 

„Efectiv mă face să cred că noi involuăm ca și nație, când vezi act sexual cu un minor, 39 la număr, stai așa un pic și te cam strânge în spate. Loviri și alte violențe asupra minorului sunt 203, iar mi se pare o cifră extrem de îngrijorătoare. Este o situație care trebuie abordată serios de fiecare instituție care are competențe pe această zonă. Trebuie să facem lucruri, nu să rămână totul la nivel declarativ. Noi pregătim materiale și facem rapoarte frumoase dar lucrurile se întâmplă în continuare”,

Daniela Lozneanu, subprefectul județului Botoșani

 

Prezent la ședință a fost șeful serviciului criminalistic, Marius Crihan care a vorbit despre activitățile din teren din ultimii ani de zile, mai ales când este semnalată dispariția unui copil.

 

Mai ales că din spectrul traficului de persoane, cele mai alarmante sunt cazurile de dispariție a minorilor.

 

 

„Sunt acele dispariții care au acel caracter alarmant, respectiv minori sub 14 ani, persoane bolnave psihic, persoane foarte în vârstă care se dezorientează foarte ușor în teren. Dacă activitățile nu sunt organizate cu celeritate, din păcate, deznodământul de cele mai multe ori este tragic”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

Cel mai important aspect în demararea unei anchete este activitatea de cercetare la fața locului, prin protejarea locului faptei de către primul polițist sau primele persoane care ajung la eveniment. Locul faptei trebuie să fie delimitat pentru folosirea câinelui de prelucrare a urmelor.  

 

 

 

 

„Vă informez că la nivelul IPJ Botoșani a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu un câine care acum are 7 luni. Este vorba despre un ciobănesc belgian Mailinois, este un câine de căutare în mediu natural, primul câine pe care îl are IPJ Botoșani. Diferența între acest gen de căutare în mediu natural și câinele de prelucrare a urmelor odorologice pe care noi criminaliștii îi folosim la fața locului, este că primul se deplasează singur, fără a fi însoțit îndeaproape de către conductorul său”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalistic

 

 

IPJ Botoșani a avut și în trecut câini de prelucrare urme însă în cazul de față, ”agentul canin” pe nume Zeus este la un nivel superior. La acest moment se află în predresaj, anul viitor fiind programat pentru cursurile de dresaj. 

 

 

„Avantajul cel mai mare este că acest câine poate pătrunde în niște spații și zone absolut inaccesibile la prima vedere persoanelor, respectiv tot felul de stufărișuri. Modul în care se manifestă la identificarea persoanelor este un lătrat foarte puternic iar mai apoi urmează intervenția colegilor din zona de căutare”,

cms șef Marius Crihan șeful serviciului criminalisti

 

La IPJ Botoșani se află și femela Mara, rasa ciobănesc german, în vârstă de 2 ani care este calificată pe urme miros uman și dispariție persoane. A terminat cursurile în luna iulie a acestui an cu nota 9,42. Mara este ținută în lesă când se află în misiune și semnalizează prin poziția culcat, spre deosebire de Zeus care latră puternic. 

 

Mara poate fi folosită spre exemplu la un furt din locuință în sensul în care la locul producerii unui furt câinele preia particulele rămase la nivelul solului și ia urma infractorului sau infractorilor, după caz, pe baza acestor particule.

 

De ambii câini de la Inspectoratul de Poliție Botoșani se ocupă agent șef adjunct Bogdan Fedor, polițist în cadrul Serviciului Criminalistic și care are o relație frumoasă cu patrupedele. 

 

loading...
Demonstrații cu tehnica din dotare și câinii de serviciu la Ziua Porților Deschise ale Jandarmeriei Botoşani – FOTOGALERIE
Un tânăr din Botoşani antrenează câini ca să depisteze bani, droguri şi explozibil  - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.