Știrea zilei
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente

În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.

Cât s-a consumat într-o singură zi?

 

Au dorit să efectueze o serie de măsurători privitoare la debit pentru a stabili cantitatea exactă de apă care a fost preluată din rețea și direcționată către iaz. Și a reieșit o cantitate totală de 650 de metri cubi de apă consumați într-o singură zi.

 

Iar asta în condițiile în care un consum mediu la un abonat casnic este de aproximativ 10 metri cubi pe lună. Însă unii botoșăneni care locuiesc la apartament plătesc lunar în jur de 5 – 6 mc și chiar mai puțin, în cazul pensionarilor spre exemplu.

 

La o cantitate totală de 650 de metri cubi de apă reiese că acesta ar fi consumul plătit de aproximativ 100 de apartamente într-o lună.

 

„Noi putem stabili cât a curs într-o zi, am făcut niște măsurători și am ajuns la 650 mc de apă. Acum numărul de zile îl vor stabili ei (polițiștii, nota red.) în funcție de ce găsesc ei, de când s-a făcut și cine a făcut lucrările acolo. Ar veni vreo 4.500 de lei pe zi, cu tot cu TVA”,

 

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Ceea ce ar însemna 45.000 de lei la 10 zile sau 450.000 de lei la 100 de zile, la un preț de 6,31 lei pe un metru cub de apă.

 

Chiar nimeni nu a văzut când s-au făcut lucrările?

 

Polițiștii care au preluat această anchetă, sub coordonarea unui procuror, urmează să efectueze investigații pentru a stabili de când datează conducta ilegală: „Eu chiar nu știu și nu cred că știe nimeni de la noi când s-a făcut lucrarea aia, că dacă știam, luam măsuri”, a spus mai departe directorul companiei de apă și canalizare.

 

După verificarea sesizării despre presupusul furt de apă din rețeaua publică pentru alimentarea iazului, la sediul Nova Apaserv au ajuns viceprimarul Valeriu Drobotă însoțit de consilierul său, Florin Țurcanu. Iar mai apoi primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, pentru o reconciliere și stabilire a unui prejudiciu care să fie plătit de Primărie. Adică de oamenii din comunitate.

 

„Doar verbal a fost o intenție de conciliere, noi o să lăsăm Poliția să-și facă treaba în baza plângerii noastre. Iar lucrurile cumva curg logic, ei vor face investigații pentru a se stabili de când datează lucrarea, vom stabili un prejudiciu exact și în funcție de asta, mai vedem. Dar aceștia sunt pașii, acum la momentul acesta nu avem ce comunica altceva”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Specialiștii de la „Apă” susțin în continuare varianta că respectiva suprafață de apă este artificial creată, iar acest lucru se va observa în următoarea lună, când urmează din nou o perioadă cu temperaturi ridicate și precipitații mai puține. Și iau în calcul inclusiv o cubare a iazului, adică măsurarea în metri cubi a cantității totale de apă și ulterior imputarea ei.

 

Neoficial, se vorbește despre accesarea unui proiect cu fonduri europene prin care în respectiva parte din Ipotești ar fi urmat să fie creată o zonă de agrement pentru organizare de evenimente care să includă plimbări cu barca. Și în cadrul acestei investiții s-ar fi amenajat și un al doilea lac, undeva în apropierea celui existent.

 

Însă pentru asta ar fi necesară înființarea de puțuri de mare adâncime, iar costurile acestora ar fi extrem de ridicate.

 

Se caută și alte iazuri

 

După apariția scandalului de la Ipotești, reprezentanții Nova Apaserv susțin că au mai primit și alte semnale cu cazuri similare: „Iazuri alimentate din rețea nu am mai avut. Doar informații că ar mai fi și o să mergem să verificăm, ca să fim siguri. Nu sunt sesizări, doar informații. Nu e simplu, pentru că trebuie intrat de multe ori pe proprietăți private, dar găsim noi o soluție. La iazuri prejudiciile sunt mari”.

 

Toate informațiile urmează să fie verificate și, dacă se va confirma vreuna, cazurile urmează să fie făcute publice, indiferent de persoana care s-ar face răspunzătoare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Verginel și-a trimis emisarii la „Apă” să stingă scandalul iazului alimentat din rețeaua publică: Vai de mine, că s-a pus o conductă...
SCANDAL uriaș de la o conductă ilegală descoperită de Nova Apaserv: Mii de metri cubi luați din rețeaua publică pentru a alimenta un iaz privat, polițiștii au deschis dosar penal – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Chiar nu știe nimeni ,cine incasa bani pentru a pescui in acest iaz.?Întrebare.!!
12 iulie 2022, 20:27
Din tot ce am citit pana acum în materialele de presa sparute pe acest subiect înțeleg ca numitorul comun este Florin Turcanu. Dansul este consilierul viceprimarului care a fugit de la fata locului. Dansul este cel care politic a făcut ca Dascalescu sa ajungă vicepreședinte cu atribuții la RAJAPA di cel care monitorizează tot ce se întâmplă , Dansul este soțul consilierei de birou la Dascalescu. Dansul s-a deplasat la RAJAPA sa negocieze sau sa "repare prejudiciul" . Peste tot Turcanu. Vouă cum vi se pare ?
12 iulie 2022, 17:43
Ciuma rosie a capusat judetul 30 de ani iar acum suntem cu Vasluiul pe ultimul loc din tara.Traiasca psd!
12 iulie 2022, 17:14
in timp ce voi dezbateti si combateti, mai sunt cel putin 1000 care fura apa, cu instalatii subterane, cu case, piscine, cu fantani de la robinet si aia raman acoperiti, iar prostii combat iazu...daca scoatetri , scoateti tot!, ca sa nu intre nova apa in faliment mai rau decat este
12 iulie 2022, 15:56
Dacă pentru doua sticle de suc și un sandvichi un agent primește sentința de trei ani de pușcărie, rămâne de văzut cât va da instanta pentru furtul de mii de metri cubi de apa potabila când altor abonați nu le ajunge apa nici măcar pentru mâncare în casa sau de băut.Respectând proporția gravitatii așteptăm sentința și în acest caz.
12 iulie 2022, 15:17
Nu vă luați de polițist. Dacă informația este corectă, acesta este nepotul primarelui. Pe principiul rakeților. Îmi pun rudele să mă păzească. Și-apoi, ăasta-i primar?! Asta-i poliție?! Vrem să arătăm ca afară, dar noi perfecționăm mârlănia și hoția dobândite în vremea fanarioților și înscrisă de atunci în ADN. Judecătorul îi va achita, apoi se va pensiona. Poate chiar procurorul, pentru a interveni prescripția. Caz îngropat. În situația contrară, dacă cei vinovați vor face pușcărie (multă, foarte multă!) dau de băut. Oricui. Oricât.
12 iulie 2022, 15:14
Se rezolva simplu,gasca de penali (penelei ) e mare !
12 iulie 2022, 15:08
Conducta avea capacitatea de 80 mc de apa pe ora. Asa ati scris anterior. Deci 80 mc x24 h = 1920 mc apa pe zi furata. Nova ApaServ iar vrea sa piarda. O femeie a facut inchisoare pt un salam furat din supermarket. Acesti oameni care au furat mult mai mult din banii platiti pe apa de locuitorii jud. Botosani trebuie pedepsiti pentru ca vor fura in continuare si vor sfida omul obisnuit care traieste din munca lui.
12 iulie 2022, 14:33
Era să uit.Poate cei care sunt în cercul acesta vicios, din care unii au condamnări cu suspendarea executării pedepsei, se pricopsesc cu o mini condamnare în acest dosar. Și uite-așa ... umplerea iazului o vor face cu executare. Ce m-aș mai râde (sic!).
12 iulie 2022, 13:52
Ce vi se pare anormal?!Tata trebuie să aibă grijă de copii - și, uite-așa, le faci lac, le cumperi bărcuțe (încă n-au apărut anunțurile pe OLX că ficiorii vând ambarcațiunile ?!) și pui întreaga comună (se pare că încă nu l-au făcut mecanizatorii oraș, nu?!) să plătească.Ce?! Ar fi primele beizadele pentru care plătim toți?!Dar măcar ăilalți care apar prin presă sunt cu sânge albastru și au mai și făcut ceva studii cum trebuie.
12 iulie 2022, 13:47
Toata tara geme de saracie din cauza hotilor cu gulere albe functionari publici, politicieni, mari patroni. La blocurile din oras daca consumul inregistrat la apometrul blocului este mai mare decat consumul total raportat de proprietarii de apartamente, cantitatile de apa suplimentare se repartizau pe proprietari. Sa plateasca si acesti domni de la Ipotesti ce au furat si nu primaria. Au ajuns sa considere institutiile statului ca proprietatile lor unde lucreaza ei, sotiile lor, copii lor, amantele, rudele. Sa se aplice legile si in cazul lor . Destul au furat din fonduri europene impreuna cu firma lor de casa.
12 iulie 2022, 13:38
Se va plăti o suma modica și toată lumea va fi fericita și nevinovata..Nu exista justiție decât pentru fra ieri!
12 iulie 2022, 13:37
Cercetarea acestui caz va dura ca de obicei vreo 10 ani, pana iese primarul Verginel, viceprimarul și consilierul sau Florin Turcanu la pensie, iar vinovat va fi găsit cel mai probabil paznicul de la primărie care va plăti o amenda administrativa pt ca nu si-a anunțat șefii ca a apărut un control în comuna. Toți vor candida în ventilare și bor trai fericiți pana la bătrânețe. Inclusiv șeful de post care nu cred ca nu știa cd se întâmplă în comuna. Iar dacă nu a știut înseamnă ca fost plătit degeaba sa stea foarte la umbra.
12 iulie 2022, 13:31
Acest caz de furt cu buna stinta a autoritatilor din Com. M. Eminescu se va face evaporat din cauza canicueli , stiti bine cinei primar si cazul e ca si rezolvbat ,o plata simbolica sin rest nimic , vinovati sau evaporat . Justitia , politia si policieni sunt mana in mana .
12 iulie 2022, 12:49
Da poliția, e că și îngropat cazul, vor stabili un prejudiciu ridicol și gata ,toată lumea și-a făcut treabă.
12 iulie 2022, 07:39
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-2.3 o C
Bucecea
-4.0 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.7 o C
Ştefăneşti
-2.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.