Știrea zilei
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO

Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.

Se apropie ziua națională a românilor

 

Miercuri, 23 noiembrie 2022, a fost a doua oară când prefectul s-a întâlnit cu șefii Poliției, Jandarmeriei, Garnizoanei Militare, Poliției Locale și Primăriei pentru pregătirea acestui eveniment.

 

„De asta suntem aici, să stabilim cel mai bun context pentru desfășurarea evenimentelor”, a arătat în primă fază reprezentantul Guvernului în teritoriu.

 

Fiecare structură a venit cu propriile măsuri, iar de la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) vocea a fost prim-adjunctul inspectorului şef, colonelul Marius Chiaburu, care a dorit să știe dacă Primăria a achiziționat „eventuale mijloace de blocare a intrării în forță a vehiculelor în zona pietonală. Este vechea necesitate”.

 

Măsuri pentru atacuri teroriste la mulțime

 

 

„Sunt acele dispozitive foarte grele și foarte voluminoase care să împiedice orice mașină să intre cu viteză în mulțime. Nu există așa ceva, am înțeles că există o comandă făcută, dar încă nu s-a închis achiziția”,

Iulian Ciubotaru, șef Centrul Informații Cetățeni Primăria Botoșani

 

Prefectul a intervenit și a solicitat Poliției să elibereze parcarea dinspre Pietonalul Transilvaniei: „La intrarea în acea parcare să avem puțin grijă cu monitorizarea traficului de acolo, să nu avem niciun incident. Trebuie asigurată parcarea de acolo”.

 

Jandarmii au mai solicitat interzicerea băuturilor alcoolice în intervalul 9:30 – 11:30: „nu sunt mulți agenți economici, dar trebuie să punem în aplicare și această prevedere legată de această ceremonie”.

 

Și nu în ultimul rând s-a făcut apel către șeful Poliției pentru...

 

„Verificarea și un control pirotehnic în zona în care se va desfășura ceremonialul. Noi facem un control de securitate premergător instalării dispozitivului, dar ridicăm problema asta în ideea în care să ne sprijiniți și dvs. cu personal specializat pe zona pirotehnică, control de securitate și antiterorism. În zona asta vreau să ajung,”

col. Marius Chiaburu, împuternicit prim-adjunct al inspectorului şef

 

Lăsați botoșănenii să fie români!

 

Din nou, reprezentanții IJJ Botoșani au cerut de la Garnizoană doi militari pentru culoarul de acces pe unde vor ajunge în Piața 1 Decembrie 1918 oficialitățile în frunte cu prefectul „pentru a temporiza afluirea”, adică pentru a opri eventualul val de botoșăneni care vor să participe la manifestații.

 

„Eu am rugămintea să nu dăm semnalul unui eveniment închis, adică să oprim oamenii să fie prezenți acolo. De asta trebuie să ne organizăm foarte bine și de la început și pe perioada manifestării, în acest interval orar, ca toată lumea să aibă acces. Bineînțeles în măsura care se poate, dar să fie și organizat. Îmi aduc aminte, cred că prin 2018 au fost niște discuții privitoare la organizare, fix la manifestările de 1 Decembrie că nu li s-a permis accesul, de Zi Națională și nu vreau să se întâmple lucrul acesta. Dacă ne organizăm bine până la momentul manifestărilor, totul trebuie să fie foarte bine și să nu dăm acest semnal: «stați un pic, aici suntem noi»”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Ulterior discuțiilor purtate la Palatul Administrativ, toți participanții la ședință s-au deplasat în Centrul Istoric. Au parcurs traseul la pas, exact cum se procedează de 1 Decembrie. Prefectul a insistat ca perimetrul destinat botoșănenilor să fie lărgit față de edițiile anterioare, pentru ca prezența din partea cetățenilor să fie mai ridicată.

 

S-a propus ca zona în care vor fi împărțite tradiționalele porții de fasole cu cârnați să fie mutată în apropiere de Complexul Elvila, de lângă fântâna arteziană aflată în imediata vecinătate a parcării.

 

1 Decembrie 2022 va fi într-o zi de joi, când sunt anunțate precipitații sub formă de ninsoare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
10 zile până la meciul cu FCSB: Terenul de pe Municipal „înghițit” de zăpadă – FOTOGALERIE
1 Decembrie la Botoșani: Momente pline de emoție la început și un munte de dezamăgire la finalul manifestațiilor – GALERIE FOTO & VIDEO

 

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Ocupație mondena și mai ales spinoasa problemă afasolei cu cârnați!!!!!
24 noiembrie 2022, 09:27
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.3 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.