Știrea zilei
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani

O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.

Uraaaa! Ați cîștigat fără să participați la vreun concurs!

 

În realitate, doamna a împlinit vârsta de 50 de ani și se ocupă cu activități obișnuite. A primit totuși un apel pe telefonul fix și a fost anunțată de premiul câștigat la o așa-zisă tombolă pe numere de telefon. Seara i-a povestit fiului.

 

„A sunat o fătucă extrem de amabilă care i-a explicat faptul că numărul de telefon a fost extras la o tombolă și a câștigat produse de curățenie și de îngrijire corporală. A întrebat-o vârsta, i-a spus că trebuie să se încadreze la o eșantion de vârstă de peste 50 de ani, persoanele peste 50 ani sunt eligibile pentru încasarea premiului. Întâmplarea a făcut că mama mea a împlinit deja 50 de ani”,

a povestit A.B., fiul doamnei

 

Mamei sale i s-a propus o întâlnire în zona Centrului Istoric, lângă restaurantul Botoșani, de unde să-și ridice premiul.

 

„După ce am ajuns eu acasă mi-a povestit ce s-a întâmplat și eu mi-am dat seama imediat. Mi s-a părut foarte ciudat, unul la mână: nu te sună nimeni după ce a extras un număr de telefon pentru simplul fapt că acest număr nu este public nicăieri. Și mi s-a părut și mai ciudat când a vorbit despre persoanele peste o anumită vârstă, deci e clar că ei ținteau la persoanele vulnerabile”,

a spus mai departe fiul

 

Cum au făcut rost de numărul de telefon?

 

„Nu au nicio bază de date, fiind vorba de numere de telefoane fixe, am impresia că își iau o plajă de numere și tot sună. Am mai văzut o chestie de genul acesta, au prima dată niște roboți care apelează random numerele și în momentul în care cineva răspunde, robotul închide, iar acel număr este marcat ca fiind reachable (accesibile, nota red.). După aia intervin agenții care sună la numerele respective și văd cine este la capătul liniei”, este de părere fiul botoșănencei apelată.

 

La respectiva întâlnire, fericiții „câștigători” primeau de fapt o serie de mostre de produse pe care le oferă gratuit orice agent de vânzări de la companii private. Și sub pretextul oferirii acestor mostre, oamenii „premiați” ofereau mai multe date personale precum nume, prenume, adresă și număr de telefon mobil pentru a-și continua metoda de marketing. Ținta lor pare să fie targhetarea persoanelor peste 50 de ani care să fie incluse într-o bază de date și ulterior „convinse” să cumpere tot felul de produse: „Bănuiesc că ei nu fac decât să-și acumuleze o bază de date cu persoane vulnerabile pe care să le agaseze după aia”.

 

În loc de ridicarea „premiului”, discuții cu polițiștii 

 

Apelul a fost efectuat în cursul zilei de luni, 30 august, iar întâlnirea urma să aibă loc a doua zi. Doar că doamna a mers la Poliție, unde a depus o sesizare privitoare la apelul primit.

 

 

„Sesizarea a fost înregistrată la nivelul Poliției Municipiului Botoșani, urmează să verificăm aspectele relatate de reclamantă, iar in funcție de rezultatele acestora vor fi dispuse măsuri legale”,

Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

Astfel de metode, prin care unele companii private își folosesc agenții pentru a-și vinde produsele „door-to-door”, au loc și în alte județe ale țării.

 

Spre exemplu, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea a transmis o informare publică privitoare la metoda prin care „escrocii află şi datele personale ale victimelor (nume, prenume, adresă, numere de telefon), acestea din urmă fiind ulterior hărţuite telefonic cu oferte şi promoţii”.

 

Poliţiştii recomandă să „nu daţi date personale sau informaţii despre dvs. unor persoane necunoscute, cu atât mai mult cu cât nu puteţi verifica calitatea acestora, în cazul apelurilor telefonice. Fiţi suspicioşi şi vigilenţi! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, cel mai probabil sunteţi ţinta unui escroc! În cazul în care vi se prezintă o ofertă foarte bună, cereţi cât mai multe detalii şi nu daţi răspunsul pe loc. Lăsaţi-vă timp de gândire şi de informare/verificare a ofertei. Ţineţi minte! Escrocii sunt vicleni şi inteligenţi! Ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul. În cazul în care aţi fost victima unei înşelăciuni, sesizaţi imediat Poliţia”.

 

Doamna din Botoșani nu a reținut numele companiei care apelează la astfel de practici agresive pentru a-și vinde produsele: „Au dat un nume în engleză foarte alambicat, foarte complicat, mama mai leagă un pic de engleză, dar nu a înțeles numele”.

 

Nici mama și nici fiul nu s-au prezentat la întâlnirea din Centrul Istoric, în condițiile în care, fiind la limita sferei penale, polițiștii nu au dat curs unui flagrant, ci doar au sugerat un apel la 112 în cazul în care persoana apelată s-ar fi simțit în pericol sau hărțuită. Însă au dorit să tragă un semnal public de alarmă, către tineri mai ales, pentru a-și proteja părinții care uneori devin vulnerabili și creduli la astfel de „oferte”.

 

loading...
Escrocii au găsit un nou tip de înșelăciune: Metoda Covid-19!
Gestionară de la CAR cu puncte de lucru și în Botoșani, judecată pentru 1.900 de infracțiuni

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cel mai longeviv viceprimar al municipiului Botoșani amendat pentru o construcție ilegală în centrul orașului – FOTOGALERIE
Amenda a fost aplicată de Poliția Locală care a efectuat un control în urma unei sesizări.Fostul viceprimar dorește să construiască un cabinet medical în locul florăriei.
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux
Aleșii de la județ votează astăzi componența noului Consiliu de Administrație care va conduce compania de apă și canalizare.Din nouă candidați pentru posturile de administratori au rămas doar cinci, cu două coloraturi politice.
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Loading...
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
Loading...
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.1 o C
Dorohoi
5.1 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
4.7 o C
Saveni
6.1 o C
Ştefăneşti
10.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.