Știrea zilei
În orașul geniilor, patrimoniul cultural a fost îngropat de afaceri, MESAJUL Academicianului născut la Botoșani: Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa trebuie păstrate cu religiozitateGALERIE FOTO

Pe 7 decembrie se împlinesc 153 de ani de la nașterea marelui savant Grigore Antipa. Botoșanii au avut parte de genii, dar și de demolatori de genii. Miracolul botoșănean s-a plămădit într-un pământ care devine tot mai neprielnic astăzi, când primează banii și afacerile prospere, locurile de parcare, iar dacă vrem să impresionăm adăugăm și niscaiva locuri de muncă, chiar dacă vorbim despre slujbași prost plătiți sau fără perspective.

Un brand cultural nemeritat de un oraș care, în deceniile de după revoluție, nu doar că nu a reușit să dezvolte acest domeniu sau să așeze emblema geniilor pe frontispiciul urbei, dar de la an la an distruge constant și cinic orice urmă de valoare și de tradiție. Marii oameni de cultură veniți la Botoșani să îi omagieze pe Eminescu, Enescu sau Iorga urcă și astăzi pe scenele construite în epoca ”marilor realizări” comuniste. Instituțiile de cultură funcționează în clădiri improprii, în case ce stau de ani buni sub amenințarea tăioasă ori a retrocedărilor, ori a prăbușirii.

 

Orașul Geniilor este, dincolo de metafora atât de pretențioasă, o rană vie pe obrazul culturii românești.

 

 

Miracolul Botoșanilor, un fenomen unic în România

 

Despre Miracolul botoșănean s-a scris, s-a vorbit în multe rânduri. Nu mult după revoluție, un studiu al revistei Hierasus evidenția, de pildă, un fapt cu totul excepțional în cultura și istoria unui popor. Și anume perioada de grație 1860-1885. O fereastră pe care, încă din 1850, o deschisese Eminescu însuși.

 

 

Iată cum arată cei 25 de ani decupați din secolul care a dat Botoșanilor cele mai multe genii (iar lista nu este nici pe departe una completă):

 

-Nicolae Leon (1862) - întemeietorul Scolii românești de parazitologie
-Grigore Antipa (1867) - întemeietorul  şcolii româneşti de hidrobiologie şi fondatorul Muzeului de istorie naturală ce-i poartă astăzi numele
-Ştefan Luchian (1868) - artistul supranumit Pictorul florilor
-Nicolae Iorga (1871) - cel mai mare istoric al românilor
-Octav Băncilă (1872) - deschisător de drumuri în pictura secolului XX
-Dimitrie  Pompeiu (1873) - ilustru matematician
-Petru Remus Troteanu (1885) – a pictat Biserica închinată lui Mihai Eminescu
-Alexandru Ciucă (1880) - medic veterinar, membru corespondent al Academiei Române
-George Enescu (1881) - cel mai mare compozitor al românilor
-Mihai Ciucă (1883) - iniţiatorul şi conducătorul campaniei de eradicarea malariei din România.

 

Concluzionând, în doar 30 de ani (de la Eminescu la Enescu), Botoșanii au dat României cele mai mari nume din Literatură, Muzică, Istorie, Pictură (Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian).

 

Au trecut de atunci 140 de ani. Aproape un secol și jumătate în care Botoșanii nu au reușit să cinstească precum se cuvine memoria acestor genii și a altor câteva zeci pe care i-am amintit în numeroase articole de presă.

 

 

Nepăsare și erori la tot pasul

 

Cu un tezaur nemaiîntâlnit în vreo altă parte de țară, Botoșanii nu au nici până astăzi un muzeu al personalităților. Care, de bună seamă, ar fi fost un punct de atracție turistică de neegalat. Însă mai grav este că nici ceea ce a moștenit nu a putut păstra după tăvălugul retrocedărilor, de pildă. Și amintim aici sediul Muzeului de Etnografie (Casa Manolache – Iorga), Casele Antipa sau casa în care s-a amenajat într-o vreme Muzeul Octav Onicescu. Și sunt doar câteva dintre exemple.

 

Nu putem să nu amintim și că, de ani buni, pagina electronică a Primăriei Botoșani menține și promovează date eronate. Erori care, deși au fost semnalate în nenumărate rânduri de către opinia publică, acestea nu au fost remediate. În ciuda faptului că administrația locală plătește din bani publici salarii generoase consilierilor pe probleme de cultură și nu numai.

 

Prezentăm, spre exemplificare (vezi foto jos) doar datele biografice cu referire la Mihai Eminescu (născut la Botoșani în 1850, nicidecum la ”Botoşani sau Ipoteşti”), dar și cele privind data de naștere a biologului Grigore Antipa (născut la 7 decembrie, nu la 27 noiembrie).

 

 

 

Patrimoniul cultural… privat

 

Un caz aparte îl reprezintă Casele Antipa. Clădiri de patrimoniu, fixate bine în Lista Monumentelor Istorice, deși vorbim și aici de neconcordanțe, după cum vom vedea mai jos.

 

Istoria Caselor Antipa din Botoșani este una pe cât de ingrată, pe atât de dureroasă. Asta în condițiile în care singura preocupare a autorităților botoșănene a fost să includă cele două clădiri în Lista Monumentelor Istorice, însă și acolo datele sunt la fel de confuze precum întreaga poveste a acestui patrimoniu.

 

(Clădirea din față a Complexului Antipa, foto: Facebook/Grup Botoșani)

 

Soarta Caselor Antipa s-a schimbat la sfârșitul anilor 90, când au fost retrocedate de unii urmași ai ilustrului biolog. Noul proprietar nu a investit deloc în refacerea clădirilor, însă în anul 2010 proprietatea a fost vândută unui om de afaceri botoșănean. Așa se face că, nu mult după încheierea tranzacției, botoșănenii au avut parte de o nouă imagine: una dintre case devenise cazinou.

 

 

După cazinou urmează hotelul

 

După încă zece ani, și anume în 2020, o nouă veste îi lua prin surprindere pe cei care mai sperau că, la adresa Bulevardul Mihai Eminescu nr.36, într-o zi se va ivi un muzeu Antipa.

 

Botoșanii nu vor avea muzeu, ci… încă un hotel. Cu parcare subterană și supraterană. Pentru exactitate, vom reda întocmai denumirea proiectului care prevede Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru respectiva adresă:

 

”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim  apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

 

 

Documentația, extrem de stufoasă și riguroasă în privința datelor tehnice, urbanistice și arhitecturale, este mai mult decât sumară când face referire la patrimoniul cultural.

 

”Intervențiile propuse în cadrul zonei studiate nu vor prezenta riscuri pentru zonă” sau ”evidențierea valorilor de patrimoniu ce necesita protecție”, precum și ”consultarea listei monumentelor istorice din Municipiul Botoșani”, care arată că în zona apropiată celei studiate se află următoarele monumente:

 


(Extras din documentația PUZ)

 

Curios este că datele din documentația PUZ depusă la Primărie se bat cap în cap cu datele oficiale, girate de Ministerul Culturii, din Lista Monumentelor Istorice. Sesizăm, de asemenea, o altă ”ironie”: în Lista Monumentelor Istorice, Casa Antipa figurează drept sediu al Muzeului de Științe ale Naturii:

 (Extras din Lista Monumentelor Istorice)

 

Însă toate aceste neconcordanțe nu par să constituie vreun impediment nici pentru proprietar nici pentru autorități, în afară de faptul că se creează și mai multe confuzii legate de situația obiectivului de patrimoniu.

 

La fel de curios cum este și că nicio autoritate culturală (de stat sau ong) - în afara unor semnale de alarmă pe rețelele de socializare (vezi foto jos) - nu a transmis nici un punct de vedere cu privire la construcția unui hotel cu 7 etaje în complexul Caselor Antipa.

 


(Foto: Facebook/Botoșani)

 

Asta în ciuda faptului că în documentația amintită se consemnează:

 

”Din monumentele descrise mai sus Judecătoria Botoșani și casele Antipa sunt influențate de investiția propusă datorită distanței mici la care se află amplasată Judecătoria, iar casele Antipa sunt pe terenul studiat. În soluția prezentată în acest PUZ se propune o volumetrie care sa evidențieze casele Antipa și să nu obtureze vizibilitatea către Judecătorie. Distanțele față de celelalte monumente și fondul construit împiedică relaționarea dintre ele și terenul studiat”,

extras din Planul Urbanistic Zonal

 

Singurele obiecții au venit din partea Justiției, finalizate de altfel și cu o rezoluție favorabilă, și anume:

 

”Măsurile luate sunt pentru Tribunal –prin cedarea unei suprafețe de teren se va putea lărgi aleea de acces la dimensiunea de 7,0 m plus trotuare stânga, dreapta de 1,20 m lățime.– pe axul central al clădirii propuse se va lăsa un culoar de 5,90 m lățime și 5 m înălțime pentru a se facilita accesul către și dinspre Tribunal. Pentru Judecătorie - clădirea propusă se va retrage pe înălțime și pe adâncime astfel încât în zona de lângă judecătorie va avea înălțimea minimă și distanța față de b-dul M Eminescu maximă”,

extras din Planul Urbanistic Zonal

 

De asemenea, ”volumetria clădirii propuse trebuie să respecte conurile de vizibilitate dinspre b-dl Mihai Eminescu: spre casele Grigore Antipa fațada principală să fie vizibilă pe tot parcursul bulevardului Mihai Eminescu cuprins în zona studiata, spre clădirea Judecătoriei fațada principală să fie vizibilă pe tot parcursul bulevardului Mihai Eminescu cuprins in zona studiată”.

 

Este impresionant, așadar, cu câtă atenție sunt tratate problemele de ”vizibilitate” și de ”volumetrie”, în dauna unor reale probleme de patrimoniu cultural.

 

Și seria confuziilor nu se oprește aici. În afară de faptul că descrierea face referire la ”Casele natale și ale copilăriei marilor naturaliști Grigore Antipa (1867-1944) și Nicolae Leon (1862-1931), fii ai Botoșanilor” (sic!), parcă anume este prezentată de fiecare dată doar una dintre ele, aceasta beneficiind de altfel și de o mai mare atenție din partea noului proprietar.

 

 

”Botoșanii nu și-au impus un punct de vedere. Nici Casa Antipa nu trebuia pierdută”

 

Istoricul Gheorghe Median precizează, însă, că imobilul din spate, casa cea mai veche, este și cea în care s-a născut Grigore Antipa. Fratele său de pe mamă, Nicolae Leon, era născut în Băiceni, venit în oraș atunci când mama sa s-a căsătorit cu Vasile Antipa.

 

 

”Sunt două case. În evidențele din patrimoniul județului Botoșani, referințele sunt doar la cea nouă și frumoasă, proiectată în stil francez. Cealaltă, îmi amintesc din discuțiile cu doamna Turușancu, o extraordinară profesoară, care cunoștea perfect Botoșaniul, care spunea că aceea de alături, mai din spate, este casa în care s-a născut Grigore Antipa”,

Gheorghe Median, istoric

 


(Gheorghe Median, istoric)

 

Fostul muzeograf vine cu completări în privința casei natale a lui Grigore Antipa, detalii importante, având în vedere că avem de a face cu un monument istoric la care publicul nu are acces.

 

”Casa veche se pare că este construită pe la 1860, cealaltă cu siguranță este mai nouă. E o casă construită după tipul locuințelor boierești din ultima parte a secolului al XIX-lea, adică cu un hol mare la intrare, din care se intra pe o parte și pe alta în mai multe încăperi, iar în spate, lipite de casă, erau niște camere anexe în care stăteau slugile și în care erau depozitate lucrurile de prisos”;

Gheorghe Median, istoric

 

Curios, spune istoricul botoșănean, este că savantul a venit de multe ori la Botoșani, dar nu a făcut ca Iorga, să meargă de fiecare dată la casa copilăriei. În schimb, Grigore Antipa și-a manifestat de câte ori a avut prilejul dragostea pentru locurile natale, pentru liceul în care a învățat.

 

”Nu există amintiri, fotografii legate de prezența lui la casa natală. În schimb, în 1933, s-a aflat printre membrii fondatori ai Cercului botoșănenilor din București. A conferențiat de mai multe ori în cadrul Ateneului Român de la Botoșani. Iar în 1934 a donat Liceului Laurian vreo mie și ceva de kilograme de cărți”,

Gheorghe Median, istoric

 

Vina pentru situația în care se află Casele Antipa se adună cu fiecare an care trece, cu fiecare gest de indiferență.

 

”Botoșanii nu și-au impus un punct de vedere. Nici Casa Antipa nu trebuia pierdută. Nu s-a putut în trecut, iar acum se pierd și mai multe. Edilii din vremurile noastre nu au nici cultură, nici educație… Știu bine ce spun. Nu au niciun pic de respect pentru tradiție. Iată și cu teatrul ce se întâmplă. Nu numai la noi… În România nu se construiește nimic de ani de zile, nu se construiesc edificii pentru cultură, nu se construiesc spitale, nimic. Se readaptează, se dă o destinație nouă unor clădiri vechi, se mai cârpește… Nu avem speranțe. Centrul Vechi este arie protejată prin lege, este sit de arhitectură, dar nimeni nu ține cont de asta. Încep să cadă pereții de la ultima refacere… Ne mângâiem și noi doar așa, povestind despre ce a fost”,

Gheorghe Median, istoric

 

Nu crede că se va schimba ceva în viitor. Poate că va fi mai rău, de pildă dărâmarea casei vechi, cea în care s-a născut marele savant.

 

”Casa Antipa a fost cumpărată de tocmai pentru a-i da o destinație comercială. Din fericire, a reparat-o cum trebuie pe cea mai nouă. Dar cealaltă este intenționat lăsată, doar-doar s-o dărâma”,

Gheorghe Median, istoric

 


(Frații Grigore Antipa și Nicolae Leon)

 

 

Muzeul fondat de Grigore Antipa, condus de un botoșănean ilustru

 

Ca o ironie a sorții, Botoșanii mai au încă un ”tezaur viu”, o personalitate ilustră, un adevărat urmaș al marelui Grigore Antipa. E de ajuns să spunem că s-a născut în Ungureni, județul Botoșani. Este membru corespondent al Academiei Române, conduce Institutul de Biologie al Academiei Române, iar îndelungă vreme (1990-2014) a fost directorul Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București (fondat chiar de către savantul Grigore Antipa).

 

În 2011 a modernizat Muzeul ”Antipa” din București, instituția muzeală devenind prima de nivel european din România.

 


(Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București)

 

Este vorba despre Dumitru Murariu, care a împlinit în septembrie onorabila vârstă de 80 de ani. În urmă cu mulți ani, Dumitru Murariu a venit la Botoșani pentru a încerca înființarea unui muzeu dedicat lui Grigore Antipa. Proiectul avea șansa unei finanțări PHARE, însă, în buna tradiție botoșăneană, totul s-a dus pe apa sâmbetei. Sau a retrocedărilor…

 

Botoșăneanul.ro l-a contactat pe ilustrul savant Dumitru Murariu, cel mai potrivit, poate, să ne vorbească despre personalitatea lui Grigore Antipa.

 

 

De ce trebuie păstrate Casele ”Antipa” din Botoșani

 

(Biologul Dumitru Murariu)

 

”Din Botoşani s-au ridicat mulţi oameni valoroşi, care în trecerea lor prin viaţă au lăsat dâre veşnice de lumină, pentru ţară şi pentru întreaga omenire. Numele lor va fi de-a pururi cinstit de poporul recunoscător, pentru că acei oameni au fost modele de urmat pentru generaţiile succesoare. Personal am fost puternic emoţionat şi mândru, când aflându-mă departe de casă, în afara ţării am întâlnit oameni culţi, care aveau cele mai frumoase impresii despre România”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București

 

Astfel, savantul plecat din Botoșani își amintește cum cercetătorii străini cunoşteau numele marilor sportivi ai ţării, dar şi pe cele ale oamenilor de seamă. Și un loc aparte îl ocupau personalitățile botoșănene.

 

”Citiseră despre luceafărul poeziei româneşti, ascultaseră încântătoarele compoziţii ale genialului dorohoian, din operele neobositului istoric cunoşteau multe episoade de vitejie ale poporului român, despre pictori şi matematicieni de seamă, între care la loc de cinste era menţionat Grigore Antipa. Dar dacă eu, cu origini botoşănene pot fi subiectiv şi acuzat de patriotism local, redau răspunsul unui distins om de ştiinţă - Ludovic Plate, succesor al savantului Ernst Haeckel, care i-a fost mentorul savantului român, după ce a citit o scrisoare de recomandare de la Grigore Antipa, pentru un tânăr colaborator, să fie primit la un stagiu de specializare la Universitatea din Jena: „Bine, dar nu înţeleg de ce, când aveţi în România un savant ca Dr. Antipa, a fost nevoie să vă deplasaţi aici, ca să învăţaţi nişte lucruri pe care le puteaţi învăţa mult mai bine, direct de la el!”. Este această remarcă o  dovadă că la Institutul de Zoologie al lui Haeckel, omul de ştiinţă român trecuse în legendă, fiind încă în viaţă. În viaţă fiind, a avut bucuria să afle că la Facultatea de Agronomie de la Urbana (S.U.A.) se predau cursuri după principiile sale hidrobiologice şi s-a adoptat sistemul rotativ (preconizat de Antipa în gospodărirea Luncii inundabile a Dunării), pentru regiunea cursului iferior al fluviului Illinois. Apoi, normele pentru pescuit şi cruţarea peştelui din Legea pescuitului elaborată de savantul român au fost aplicate cu un succes de răsunet în marile pescării de pe Volga, Cura şi la Marea Caspică. Profesorul Emerit Constantin Motaş (1961) se întreba retoric: „Cine în ţara asta se poate numi hidrobiolog, ihtiolog şi n-a fost direct sau indirect discipolul său (al lui Antipa n.n.), cine n-a mers pe drumul deschis de el şi n-a urmat programul trasat de el?”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București

 

Botoșanii sunt datori să se ridice la nivelul înaintașilor. Un patrimoniu excepțional are nevoie de minți luminate care să gestioneze, să promoveze și să dezvolte proiecte, strategii culturale și educaționale care să le redea valoarea. Iar mesajul academicianului Dumitru Murariu este un real semnal de alarmă: Casele Antipa ”trebuie păstrate cu religiozitate”.

 

”Toate popoarele cinstesc cum se cuvine memoria oamenilor de seamă şi dacă se spune că „... cine nu are istorie, nu merită să aibă nici viitor”, românii (punctual botoşănenii) au o foarte bogată istorie a contribuţiilor la progresul civilizaţiei mondiale şi la sporirea patrimoniului cultural şi ştiinţific al omenirii.

Grigore Antipa şi-a dedicat toată energia creatoare, din întreaga sa viaţă să ridice economic, social şi cultural poporul român.

Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa în Botoşani, ca român de valoare internaţională, trebuie păstrate cu religiozitate”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București  

loading...
Bani pentru reabilitarea și restaurarea completă a Casei lui Enescu de la Liveni: Este modul cel mai potrivit pentru a-i onora memoria și a-i cinsti marea creație

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Loading...
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Loading...
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Botoșănenii care au plecat să-și petreacă sărbătorile în țările exotice obligați să se testeze pentru Covid - 19
Anul acesta sărbătorile de iarnă sunt petrecute sub semnul pandemiei cauzată de virusul Covid-19 care a adus și o serie de restricții și care a schimbat total modul de viață al oamenilor. În unele state mai puțin, în altele cu totul. Iar aceste reguli din criza sanitară se resimt cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, când extrem de multe familii preferau călătoriile în țări cu climat călduros pentru petrecerea Crăciunului sau pentru Revelion. Anul acesta mai mult ca oricând mai ales că „acasă” nu avem deloc zăpadă de sărbători.
Guvernul a făcut o grozăvie de cadou județului de Crăciun: peste 1 milion de euro pentru primăriile PNL, zero barat pentru Botoșani și Dorohoi – LISTA localităților beneficiare
Ca la fiecare sfârșit de an și în 2020 Executivul a aprobat în preajma Crăciunului o hotărâre prin care a repartizat fonduri importante administrațiilor publice locale. Și nici actualul cabinet, fie el și interimar, nu a făcut rabat de la această lege nescrisă a guvernelor post decembriste.
Bărbatul împușcat de polițiști era un interlop condamnat pentru trafic de minori și șantaj! A fost bătut la pușcărie de membrii unui clan
Se numea Marius Constantin Vântu, avea 34 de ani și era din Iași. Bărbatul a avut un trecut extrem de tumultuos, fiind condamnat la închisoare cu executare. În pușcărie a fost bătut măr de membrii unui clan ieșean și el însuși era perceput drept un interlop periculos, având în palmaresul infracțional trafic de minori și șantaj sexual.
Am spus de multe ori şi mai spun o dată: HOŢII DE LA PRIMĂRIE,
15 decembrie 2020, 18:09
Tupeu mare ai tu ecologistule! ”Să cumpere Cj proprietatile...” Cj si primaria Botosani ar trebui sa cheme Curtea de Conturi si sa sesizeze justitia in legatura cu jaful de la Locativa de unde nu se dezlipeste primul matrafoxat al Botosaniului nici mort, si implicit cu jaful de pe domeniul public al orasului (domeniul public inseamna proprietatea cetatenilor Botosaniului- ei au fost jefuiti), respectiv jaful din Primaria Botosani, jaf facut de PSD prin fostul primar PSD si CL si primarul PNL Flutur si gasca acestuia. Oare intamplator ginerele consilierului PSD Vâzdoaga- Marian jurgiu ,consilierul Mircea Costea omul lui Flutur si senatorul de atunci , Humelnicu, sotul doamnei notar sunt implicati in ”ACTUL DE CULTURA” de la Casa Antipa? Ceva ma face sa cred ca nu. Insa de demonstrat poate demonstra doar Curtea de Conturi si JUSTITIA din Bt aceste lucruri. Cum au fost vandute drepturile litigioase, cine sunt vanzatorii si daca documentele initiale sunt autentice sau contrafacute pe la un cabinet notarial, ramane o intrebare. Ce cauta Flutur la Locativa, acolo unde are toate datele despre aceste proprietati, cum a intrat Prisecariu de la Iasi, prietenul primarului , in posesia celor mai valoroase proprietati din Botosani, este o alta intrebare la care tot Curtea de conturi stie raspunsul. De ce trebuie sa rascumpere CJ si CL niste proprietati retrocedate dubios, este o alta intrebare. Doar daca are interesul sa acopere niste ilegalitati care au fost facute cu implicarea consilierilor PSD si prin vanzari si cumparari succesive se pierde urma ilegalitatilor. Contac a fost presedinte de Cj, el are bubele lui cu banii pentru drumuri ”oferiti” firmelor sale si cu preluarea patrimoniului de la drumuri si poduri Botosani ilegal, dar ceea ce sre afla in partimoniul primariei Botosani este gestionat de catre Consiliul local si Primarie sub conducerea directa a primarului. Deci, domnule ”ecologist”(sper ca nu sunteti ginerele), mai intai trebuiesc anchetate toate retrocedarile frauduloase , nicidecum nu trebuie sa cerem cj si cl ca din impozitele si taxele platite din buzunarele saracilor din Botosani, sa fie cumparate aceste proprietati. De integritatea patrimoniului cultural si nu numai al unei tari, nu se ocupa politicienii corupti, ci institutiile statului de drept , in speta Curtea de conturi si Justitia.
7 decembrie 2020, 09:23
Foarte bun materialul semnat de doamna Tonita. Din pacate formatul botosaneanul.ro nu permite pastrarea pe prima pagina a acestui material. Totul a devenit politic, totul se rezuma la bani, traim in era vitezei si nu stim altceva decat BANI. Puterea postdecembrista de la Botosani nu a facut absolut nimic pentru pastrarea memoriei geniilor nascute la Botosani, daca s-a mai facut cate ceva, s-a facut cu efortul unor persoane fizice, uneori chiar infruntand piedicile puse de autoritati. Este o institutie guvernamentala, numita pompos Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National care nu a facut absolut nimic pentru pastrarea integritatii patrimoniului cultural, dimpotriva. In perioada cand carciumarul Tudose a pus stapanire pe Casele Antipa, director era Madam Pietraru, o functionara cu state vechi, cu radacini in comunism, in perioada ei s-au dat unele avize in urma carora case de patrimoniu au devenit hoteluri, carciumi, terase, fiind bagate in pamant de cladirile din vecinatate avizate in acea perioada, fara respectarea in integralitate a legii patrimoniului. Cum a reusit Tudose sa cumpere un obiectiv de patrimoniu, oare nu trebuia consultat Ministerul Culturii, nu acesta avea prioritate la cumparare, sau poate Primaria, CJ-ul? S-a vehiculat intr-un timp zvonul ca s-ar putea achizitiona Casa Manolachi-Iorga, era Contac sef de CJ atunci, dar la el miliardele au depasit cu mult numarul de clase, asadar, acea casa sta si acum sa se darame. Noul director al Directiei de Cultura, fost director de camin cultural pe la tara, pus si sprijinit in functie cum se stie, politic si masonic, are o optica total impotriva politicii institutiei pe care o conduce, cel putin teoretic, daca unui mort ii faci tot felul de injectii si perfuzii tot mort ramane, zice dansul cu privire la obiectivele de patrimoniu, un individ care gireaza tot felul de interventii la limita legii, unul care mai si face parte din tot felul de comisii de examinare a directorilor institutiilor de cultura. Iata cam la ce nivel este cultura botosaneana. Dezinteresul general, chiar al celor care-si zic oameni de cultura, lasa nu urme adanci, ci neveleaza ce-a mai ramas de la inaintasi. Si sa nu ne mai infumuram, toate geniile locale s-au nascut in veacul al 19-lea, dupa 1900 si mai apoi Botosaniul a dat numai plevusca rosie, comunista. Realiatatea doare, dar sa nu ne mai prefacem si sa spunem lucrurilor pe nume.
6 decembrie 2020, 10:52
Placheta de pe casă a fost pusa de 3 persoane: Marian Jurgiu, Costea Mircea si Radu Humelnicu care in au si un ONG, singurul.legat de marele savant: Asociatia Ecologista Grigore Antipa. Cu promisiune celor de la Muzeul Antipa din Bucuresti ca daca casa o să fie transformata în muzeu ( la acea vreme era inca CMJ ) o sa doneze exponate din Bucuresti, ei având excedent. Casa a intrat in posesia lui Tudose in urma unui dosar controversat de care nici Flutur nu este strain. Procuratura face nani, ca de obicei. Si politica. Nu-s ei interesati de cultura. Investitii nimic, chirie catre o sală de gimnastica si salon de înfrumusețare. AMVI Cencer. Bătaie de joc. Acum esre cum este, cabinete de avocat si Tribubalul de arbitraj. De atâția ani, nici PSD, nici PNL nu au facut ceva simplu. Prin Consiliul Judetean. Sau primarie. Sa cumpere sau sa inchirieze casa de la Tudose și să o faca casa memorială/muzeu Antipa. Dar un oras care habar nu are de imensele valori pe care le are si niște politruci anoști și inculti care habar nu au nici ei de cultura botosăneana, poate că nici nu merită sa aiba perle arhitectorale si culturale.
5 decembrie 2020, 14:57
Felicitari pentru articol ...de foarte mult timp nu am vazut un articol sa suscite atat interes din partea cetatenilor si atat dezinteres din partea autoritatilor..sa nu uitam si casa in care se presupune xa s a nascut Eminescu din centru vechi de langa biserica Uspenia care arvtrebui neaparat achizitionata de catre autoritati...
5 decembrie 2020, 12:31
Asta e inca o "realizare" a marelui primar Flutur?el pt interesele lui si ale acolitilor lui a facut numai "bine" orașului. Un nemernic
5 decembrie 2020, 11:20
Interesul autoritatilor botosanene pentru patrimoniul cultural este admirabil, sublim putem zice, dar lipseste cu desavarsire.
5 decembrie 2020, 10:55
Cine sa sustina acestea? Gașca de incompetenți ai lui Federovici, Șoptită, Turcanu , Hunca .....Ei care plagiaza, fac școli la a doua tinerețe prin curier....aceste găști ii doare undeva de geniile de demult ...dovada este cum elimina azi profesioniștii, oamenii care au verticalitate, au idei, din calea lor. Făcând cale liberă pentru toate scursurile care nu au făcut un serviciu în viața lor pe domeniile care se dau profesioniști, începând cu lista de tot râsul pentru parlamentare până la nivel de instituții.Vai de noi...din cauza unora ce pun ștampila pe nulitățile secolului 21. Vom intra in istorie cu geniile analfabete alei erei lui Dragnea-Dancila.
5 decembrie 2020, 10:37
Felicitari pentru articol!Ce se va intampla mai departe?Care este punctul de vedere al autoritatilor?
5 decembrie 2020, 10:29
Ar fi fost interesant de aflat și punctul de vedere al actualului manager al Muzeului Județean care in afară de cunoștințe sumare de arheologie, habar n/are de istoria acestor locuri. Muzeul v/a intra în reparații cât de curând iar ei, specialiștii, vor fi platiți cu bani buni ca să nu facă nimic. Din păcate pentru Casele Antipa nu există soluții. Interesant pentru presă ar fi să afle, și să aflăm, cum au fost facute aceste retrocedări.
5 decembrie 2020, 08:21
Felicitari pentru articol! Si eu sustin!
5 decembrie 2020, 08:00
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.4 o C
Dorohoi
-4.5 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-4.4 o C
Ştefăneşti
-7.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.