Știrea zilei
În orașul geniilor, patrimoniul cultural a fost îngropat de afaceri, MESAJUL Academicianului născut la Botoșani: Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa trebuie păstrate cu religiozitateGALERIE FOTO

Pe 7 decembrie se împlinesc 153 de ani de la nașterea marelui savant Grigore Antipa. Botoșanii au avut parte de genii, dar și de demolatori de genii. Miracolul botoșănean s-a plămădit într-un pământ care devine tot mai neprielnic astăzi, când primează banii și afacerile prospere, locurile de parcare, iar dacă vrem să impresionăm adăugăm și niscaiva locuri de muncă, chiar dacă vorbim despre slujbași prost plătiți sau fără perspective.

Un brand cultural nemeritat de un oraș care, în deceniile de după revoluție, nu doar că nu a reușit să dezvolte acest domeniu sau să așeze emblema geniilor pe frontispiciul urbei, dar de la an la an distruge constant și cinic orice urmă de valoare și de tradiție. Marii oameni de cultură veniți la Botoșani să îi omagieze pe Eminescu, Enescu sau Iorga urcă și astăzi pe scenele construite în epoca ”marilor realizări” comuniste. Instituțiile de cultură funcționează în clădiri improprii, în case ce stau de ani buni sub amenințarea tăioasă ori a retrocedărilor, ori a prăbușirii.

 

Orașul Geniilor este, dincolo de metafora atât de pretențioasă, o rană vie pe obrazul culturii românești.

 

 

Miracolul Botoșanilor, un fenomen unic în România

 

Despre Miracolul botoșănean s-a scris, s-a vorbit în multe rânduri. Nu mult după revoluție, un studiu al revistei Hierasus evidenția, de pildă, un fapt cu totul excepțional în cultura și istoria unui popor. Și anume perioada de grație 1860-1885. O fereastră pe care, încă din 1850, o deschisese Eminescu însuși.

 

 

Iată cum arată cei 25 de ani decupați din secolul care a dat Botoșanilor cele mai multe genii (iar lista nu este nici pe departe una completă):

 

-Nicolae Leon (1862) - întemeietorul Scolii românești de parazitologie
-Grigore Antipa (1867) - întemeietorul  şcolii româneşti de hidrobiologie şi fondatorul Muzeului de istorie naturală ce-i poartă astăzi numele
-Ştefan Luchian (1868) - artistul supranumit Pictorul florilor
-Nicolae Iorga (1871) - cel mai mare istoric al românilor
-Octav Băncilă (1872) - deschisător de drumuri în pictura secolului XX
-Dimitrie  Pompeiu (1873) - ilustru matematician
-Petru Remus Troteanu (1885) – a pictat Biserica închinată lui Mihai Eminescu
-Alexandru Ciucă (1880) - medic veterinar, membru corespondent al Academiei Române
-George Enescu (1881) - cel mai mare compozitor al românilor
-Mihai Ciucă (1883) - iniţiatorul şi conducătorul campaniei de eradicarea malariei din România.

 

Concluzionând, în doar 30 de ani (de la Eminescu la Enescu), Botoșanii au dat României cele mai mari nume din Literatură, Muzică, Istorie, Pictură (Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian).

 

Au trecut de atunci 140 de ani. Aproape un secol și jumătate în care Botoșanii nu au reușit să cinstească precum se cuvine memoria acestor genii și a altor câteva zeci pe care i-am amintit în numeroase articole de presă.

 

 

Nepăsare și erori la tot pasul

 

Cu un tezaur nemaiîntâlnit în vreo altă parte de țară, Botoșanii nu au nici până astăzi un muzeu al personalităților. Care, de bună seamă, ar fi fost un punct de atracție turistică de neegalat. Însă mai grav este că nici ceea ce a moștenit nu a putut păstra după tăvălugul retrocedărilor, de pildă. Și amintim aici sediul Muzeului de Etnografie (Casa Manolache – Iorga), Casele Antipa sau casa în care s-a amenajat într-o vreme Muzeul Octav Onicescu. Și sunt doar câteva dintre exemple.

 

Nu putem să nu amintim și că, de ani buni, pagina electronică a Primăriei Botoșani menține și promovează date eronate. Erori care, deși au fost semnalate în nenumărate rânduri de către opinia publică, acestea nu au fost remediate. În ciuda faptului că administrația locală plătește din bani publici salarii generoase consilierilor pe probleme de cultură și nu numai.

 

Prezentăm, spre exemplificare (vezi foto jos) doar datele biografice cu referire la Mihai Eminescu (născut la Botoșani în 1850, nicidecum la ”Botoşani sau Ipoteşti”), dar și cele privind data de naștere a biologului Grigore Antipa (născut la 7 decembrie, nu la 27 noiembrie).

 

 

 

Patrimoniul cultural… privat

 

Un caz aparte îl reprezintă Casele Antipa. Clădiri de patrimoniu, fixate bine în Lista Monumentelor Istorice, deși vorbim și aici de neconcordanțe, după cum vom vedea mai jos.

 

Istoria Caselor Antipa din Botoșani este una pe cât de ingrată, pe atât de dureroasă. Asta în condițiile în care singura preocupare a autorităților botoșănene a fost să includă cele două clădiri în Lista Monumentelor Istorice, însă și acolo datele sunt la fel de confuze precum întreaga poveste a acestui patrimoniu.

 

(Clădirea din față a Complexului Antipa, foto: Facebook/Grup Botoșani)

 

Soarta Caselor Antipa s-a schimbat la sfârșitul anilor 90, când au fost retrocedate de unii urmași ai ilustrului biolog. Noul proprietar nu a investit deloc în refacerea clădirilor, însă în anul 2010 proprietatea a fost vândută unui om de afaceri botoșănean. Așa se face că, nu mult după încheierea tranzacției, botoșănenii au avut parte de o nouă imagine: una dintre case devenise cazinou.

 

 

După cazinou urmează hotelul

 

După încă zece ani, și anume în 2020, o nouă veste îi lua prin surprindere pe cei care mai sperau că, la adresa Bulevardul Mihai Eminescu nr.36, într-o zi se va ivi un muzeu Antipa.

 

Botoșanii nu vor avea muzeu, ci… încă un hotel. Cu parcare subterană și supraterană. Pentru exactitate, vom reda întocmai denumirea proiectului care prevede Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru respectiva adresă:

 

”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim  apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

 

 

Documentația, extrem de stufoasă și riguroasă în privința datelor tehnice, urbanistice și arhitecturale, este mai mult decât sumară când face referire la patrimoniul cultural.

 

”Intervențiile propuse în cadrul zonei studiate nu vor prezenta riscuri pentru zonă” sau ”evidențierea valorilor de patrimoniu ce necesita protecție”, precum și ”consultarea listei monumentelor istorice din Municipiul Botoșani”, care arată că în zona apropiată celei studiate se află următoarele monumente:

 


(Extras din documentația PUZ)

 

Curios este că datele din documentația PUZ depusă la Primărie se bat cap în cap cu datele oficiale, girate de Ministerul Culturii, din Lista Monumentelor Istorice. Sesizăm, de asemenea, o altă ”ironie”: în Lista Monumentelor Istorice, Casa Antipa figurează drept sediu al Muzeului de Științe ale Naturii:

 (Extras din Lista Monumentelor Istorice)

 

Însă toate aceste neconcordanțe nu par să constituie vreun impediment nici pentru proprietar nici pentru autorități, în afară de faptul că se creează și mai multe confuzii legate de situația obiectivului de patrimoniu.

 

La fel de curios cum este și că nicio autoritate culturală (de stat sau ong) - în afara unor semnale de alarmă pe rețelele de socializare (vezi foto jos) - nu a transmis nici un punct de vedere cu privire la construcția unui hotel cu 7 etaje în complexul Caselor Antipa.

 


(Foto: Facebook/Botoșani)

 

Asta în ciuda faptului că în documentația amintită se consemnează:

 

”Din monumentele descrise mai sus Judecătoria Botoșani și casele Antipa sunt influențate de investiția propusă datorită distanței mici la care se află amplasată Judecătoria, iar casele Antipa sunt pe terenul studiat. În soluția prezentată în acest PUZ se propune o volumetrie care sa evidențieze casele Antipa și să nu obtureze vizibilitatea către Judecătorie. Distanțele față de celelalte monumente și fondul construit împiedică relaționarea dintre ele și terenul studiat”,

extras din Planul Urbanistic Zonal

 

Singurele obiecții au venit din partea Justiției, finalizate de altfel și cu o rezoluție favorabilă, și anume:

 

”Măsurile luate sunt pentru Tribunal –prin cedarea unei suprafețe de teren se va putea lărgi aleea de acces la dimensiunea de 7,0 m plus trotuare stânga, dreapta de 1,20 m lățime.– pe axul central al clădirii propuse se va lăsa un culoar de 5,90 m lățime și 5 m înălțime pentru a se facilita accesul către și dinspre Tribunal. Pentru Judecătorie - clădirea propusă se va retrage pe înălțime și pe adâncime astfel încât în zona de lângă judecătorie va avea înălțimea minimă și distanța față de b-dul M Eminescu maximă”,

extras din Planul Urbanistic Zonal

 

De asemenea, ”volumetria clădirii propuse trebuie să respecte conurile de vizibilitate dinspre b-dl Mihai Eminescu: spre casele Grigore Antipa fațada principală să fie vizibilă pe tot parcursul bulevardului Mihai Eminescu cuprins în zona studiata, spre clădirea Judecătoriei fațada principală să fie vizibilă pe tot parcursul bulevardului Mihai Eminescu cuprins in zona studiată”.

 

Este impresionant, așadar, cu câtă atenție sunt tratate problemele de ”vizibilitate” și de ”volumetrie”, în dauna unor reale probleme de patrimoniu cultural.

 

Și seria confuziilor nu se oprește aici. În afară de faptul că descrierea face referire la ”Casele natale și ale copilăriei marilor naturaliști Grigore Antipa (1867-1944) și Nicolae Leon (1862-1931), fii ai Botoșanilor” (sic!), parcă anume este prezentată de fiecare dată doar una dintre ele, aceasta beneficiind de altfel și de o mai mare atenție din partea noului proprietar.

 

 

”Botoșanii nu și-au impus un punct de vedere. Nici Casa Antipa nu trebuia pierdută”

 

Istoricul Gheorghe Median precizează, însă, că imobilul din spate, casa cea mai veche, este și cea în care s-a născut Grigore Antipa. Fratele său de pe mamă, Nicolae Leon, era născut în Băiceni, venit în oraș atunci când mama sa s-a căsătorit cu Vasile Antipa.

 

 

”Sunt două case. În evidențele din patrimoniul județului Botoșani, referințele sunt doar la cea nouă și frumoasă, proiectată în stil francez. Cealaltă, îmi amintesc din discuțiile cu doamna Turușancu, o extraordinară profesoară, care cunoștea perfect Botoșaniul, care spunea că aceea de alături, mai din spate, este casa în care s-a născut Grigore Antipa”,

Gheorghe Median, istoric

 


(Gheorghe Median, istoric)

 

Fostul muzeograf vine cu completări în privința casei natale a lui Grigore Antipa, detalii importante, având în vedere că avem de a face cu un monument istoric la care publicul nu are acces.

 

”Casa veche se pare că este construită pe la 1860, cealaltă cu siguranță este mai nouă. E o casă construită după tipul locuințelor boierești din ultima parte a secolului al XIX-lea, adică cu un hol mare la intrare, din care se intra pe o parte și pe alta în mai multe încăperi, iar în spate, lipite de casă, erau niște camere anexe în care stăteau slugile și în care erau depozitate lucrurile de prisos”;

Gheorghe Median, istoric

 

Curios, spune istoricul botoșănean, este că savantul a venit de multe ori la Botoșani, dar nu a făcut ca Iorga, să meargă de fiecare dată la casa copilăriei. În schimb, Grigore Antipa și-a manifestat de câte ori a avut prilejul dragostea pentru locurile natale, pentru liceul în care a învățat.

 

”Nu există amintiri, fotografii legate de prezența lui la casa natală. În schimb, în 1933, s-a aflat printre membrii fondatori ai Cercului botoșănenilor din București. A conferențiat de mai multe ori în cadrul Ateneului Român de la Botoșani. Iar în 1934 a donat Liceului Laurian vreo mie și ceva de kilograme de cărți”,

Gheorghe Median, istoric

 

Vina pentru situația în care se află Casele Antipa se adună cu fiecare an care trece, cu fiecare gest de indiferență.

 

”Botoșanii nu și-au impus un punct de vedere. Nici Casa Antipa nu trebuia pierdută. Nu s-a putut în trecut, iar acum se pierd și mai multe. Edilii din vremurile noastre nu au nici cultură, nici educație… Știu bine ce spun. Nu au niciun pic de respect pentru tradiție. Iată și cu teatrul ce se întâmplă. Nu numai la noi… În România nu se construiește nimic de ani de zile, nu se construiesc edificii pentru cultură, nu se construiesc spitale, nimic. Se readaptează, se dă o destinație nouă unor clădiri vechi, se mai cârpește… Nu avem speranțe. Centrul Vechi este arie protejată prin lege, este sit de arhitectură, dar nimeni nu ține cont de asta. Încep să cadă pereții de la ultima refacere… Ne mângâiem și noi doar așa, povestind despre ce a fost”,

Gheorghe Median, istoric

 

Nu crede că se va schimba ceva în viitor. Poate că va fi mai rău, de pildă dărâmarea casei vechi, cea în care s-a născut marele savant.

 

”Casa Antipa a fost cumpărată de tocmai pentru a-i da o destinație comercială. Din fericire, a reparat-o cum trebuie pe cea mai nouă. Dar cealaltă este intenționat lăsată, doar-doar s-o dărâma”,

Gheorghe Median, istoric

 


(Frații Grigore Antipa și Nicolae Leon)

 

 

Muzeul fondat de Grigore Antipa, condus de un botoșănean ilustru

 

Ca o ironie a sorții, Botoșanii mai au încă un ”tezaur viu”, o personalitate ilustră, un adevărat urmaș al marelui Grigore Antipa. E de ajuns să spunem că s-a născut în Ungureni, județul Botoșani. Este membru corespondent al Academiei Române, conduce Institutul de Biologie al Academiei Române, iar îndelungă vreme (1990-2014) a fost directorul Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București (fondat chiar de către savantul Grigore Antipa).

 

În 2011 a modernizat Muzeul ”Antipa” din București, instituția muzeală devenind prima de nivel european din România.

 


(Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București)

 

Este vorba despre Dumitru Murariu, care a împlinit în septembrie onorabila vârstă de 80 de ani. În urmă cu mulți ani, Dumitru Murariu a venit la Botoșani pentru a încerca înființarea unui muzeu dedicat lui Grigore Antipa. Proiectul avea șansa unei finanțări PHARE, însă, în buna tradiție botoșăneană, totul s-a dus pe apa sâmbetei. Sau a retrocedărilor…

 

Botoșăneanul.ro l-a contactat pe ilustrul savant Dumitru Murariu, cel mai potrivit, poate, să ne vorbească despre personalitatea lui Grigore Antipa.

 

 

De ce trebuie păstrate Casele ”Antipa” din Botoșani

 

(Biologul Dumitru Murariu)

 

”Din Botoşani s-au ridicat mulţi oameni valoroşi, care în trecerea lor prin viaţă au lăsat dâre veşnice de lumină, pentru ţară şi pentru întreaga omenire. Numele lor va fi de-a pururi cinstit de poporul recunoscător, pentru că acei oameni au fost modele de urmat pentru generaţiile succesoare. Personal am fost puternic emoţionat şi mândru, când aflându-mă departe de casă, în afara ţării am întâlnit oameni culţi, care aveau cele mai frumoase impresii despre România”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București

 

Astfel, savantul plecat din Botoșani își amintește cum cercetătorii străini cunoşteau numele marilor sportivi ai ţării, dar şi pe cele ale oamenilor de seamă. Și un loc aparte îl ocupau personalitățile botoșănene.

 

”Citiseră despre luceafărul poeziei româneşti, ascultaseră încântătoarele compoziţii ale genialului dorohoian, din operele neobositului istoric cunoşteau multe episoade de vitejie ale poporului român, despre pictori şi matematicieni de seamă, între care la loc de cinste era menţionat Grigore Antipa. Dar dacă eu, cu origini botoşănene pot fi subiectiv şi acuzat de patriotism local, redau răspunsul unui distins om de ştiinţă - Ludovic Plate, succesor al savantului Ernst Haeckel, care i-a fost mentorul savantului român, după ce a citit o scrisoare de recomandare de la Grigore Antipa, pentru un tânăr colaborator, să fie primit la un stagiu de specializare la Universitatea din Jena: „Bine, dar nu înţeleg de ce, când aveţi în România un savant ca Dr. Antipa, a fost nevoie să vă deplasaţi aici, ca să învăţaţi nişte lucruri pe care le puteaţi învăţa mult mai bine, direct de la el!”. Este această remarcă o  dovadă că la Institutul de Zoologie al lui Haeckel, omul de ştiinţă român trecuse în legendă, fiind încă în viaţă. În viaţă fiind, a avut bucuria să afle că la Facultatea de Agronomie de la Urbana (S.U.A.) se predau cursuri după principiile sale hidrobiologice şi s-a adoptat sistemul rotativ (preconizat de Antipa în gospodărirea Luncii inundabile a Dunării), pentru regiunea cursului iferior al fluviului Illinois. Apoi, normele pentru pescuit şi cruţarea peştelui din Legea pescuitului elaborată de savantul român au fost aplicate cu un succes de răsunet în marile pescării de pe Volga, Cura şi la Marea Caspică. Profesorul Emerit Constantin Motaş (1961) se întreba retoric: „Cine în ţara asta se poate numi hidrobiolog, ihtiolog şi n-a fost direct sau indirect discipolul său (al lui Antipa n.n.), cine n-a mers pe drumul deschis de el şi n-a urmat programul trasat de el?”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București

 

Botoșanii sunt datori să se ridice la nivelul înaintașilor. Un patrimoniu excepțional are nevoie de minți luminate care să gestioneze, să promoveze și să dezvolte proiecte, strategii culturale și educaționale care să le redea valoarea. Iar mesajul academicianului Dumitru Murariu este un real semnal de alarmă: Casele Antipa ”trebuie păstrate cu religiozitate”.

 

”Toate popoarele cinstesc cum se cuvine memoria oamenilor de seamă şi dacă se spune că „... cine nu are istorie, nu merită să aibă nici viitor”, românii (punctual botoşănenii) au o foarte bogată istorie a contribuţiilor la progresul civilizaţiei mondiale şi la sporirea patrimoniului cultural şi ştiinţific al omenirii.

Grigore Antipa şi-a dedicat toată energia creatoare, din întreaga sa viaţă să ridice economic, social şi cultural poporul român.

Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa în Botoşani, ca român de valoare internaţională, trebuie păstrate cu religiozitate”,

Dumitru Murariu, biolog, fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București  

loading...
Bani pentru reabilitarea și restaurarea completă a Casei lui Enescu de la Liveni: Este modul cel mai potrivit pentru a-i onora memoria și a-i cinsti marea creație

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Loading...
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Loading...
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Am spus de multe ori şi mai spun o dată: HOŢII DE LA PRIMĂRIE,
15 decembrie 2020, 18:09
Tupeu mare ai tu ecologistule! ”Să cumpere Cj proprietatile...” Cj si primaria Botosani ar trebui sa cheme Curtea de Conturi si sa sesizeze justitia in legatura cu jaful de la Locativa de unde nu se dezlipeste primul matrafoxat al Botosaniului nici mort, si implicit cu jaful de pe domeniul public al orasului (domeniul public inseamna proprietatea cetatenilor Botosaniului- ei au fost jefuiti), respectiv jaful din Primaria Botosani, jaf facut de PSD prin fostul primar PSD si CL si primarul PNL Flutur si gasca acestuia. Oare intamplator ginerele consilierului PSD Vâzdoaga- Marian jurgiu ,consilierul Mircea Costea omul lui Flutur si senatorul de atunci , Humelnicu, sotul doamnei notar sunt implicati in ”ACTUL DE CULTURA” de la Casa Antipa? Ceva ma face sa cred ca nu. Insa de demonstrat poate demonstra doar Curtea de Conturi si JUSTITIA din Bt aceste lucruri. Cum au fost vandute drepturile litigioase, cine sunt vanzatorii si daca documentele initiale sunt autentice sau contrafacute pe la un cabinet notarial, ramane o intrebare. Ce cauta Flutur la Locativa, acolo unde are toate datele despre aceste proprietati, cum a intrat Prisecariu de la Iasi, prietenul primarului , in posesia celor mai valoroase proprietati din Botosani, este o alta intrebare la care tot Curtea de conturi stie raspunsul. De ce trebuie sa rascumpere CJ si CL niste proprietati retrocedate dubios, este o alta intrebare. Doar daca are interesul sa acopere niste ilegalitati care au fost facute cu implicarea consilierilor PSD si prin vanzari si cumparari succesive se pierde urma ilegalitatilor. Contac a fost presedinte de Cj, el are bubele lui cu banii pentru drumuri ”oferiti” firmelor sale si cu preluarea patrimoniului de la drumuri si poduri Botosani ilegal, dar ceea ce sre afla in partimoniul primariei Botosani este gestionat de catre Consiliul local si Primarie sub conducerea directa a primarului. Deci, domnule ”ecologist”(sper ca nu sunteti ginerele), mai intai trebuiesc anchetate toate retrocedarile frauduloase , nicidecum nu trebuie sa cerem cj si cl ca din impozitele si taxele platite din buzunarele saracilor din Botosani, sa fie cumparate aceste proprietati. De integritatea patrimoniului cultural si nu numai al unei tari, nu se ocupa politicienii corupti, ci institutiile statului de drept , in speta Curtea de conturi si Justitia.
7 decembrie 2020, 09:23
Foarte bun materialul semnat de doamna Tonita. Din pacate formatul botosaneanul.ro nu permite pastrarea pe prima pagina a acestui material. Totul a devenit politic, totul se rezuma la bani, traim in era vitezei si nu stim altceva decat BANI. Puterea postdecembrista de la Botosani nu a facut absolut nimic pentru pastrarea memoriei geniilor nascute la Botosani, daca s-a mai facut cate ceva, s-a facut cu efortul unor persoane fizice, uneori chiar infruntand piedicile puse de autoritati. Este o institutie guvernamentala, numita pompos Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National care nu a facut absolut nimic pentru pastrarea integritatii patrimoniului cultural, dimpotriva. In perioada cand carciumarul Tudose a pus stapanire pe Casele Antipa, director era Madam Pietraru, o functionara cu state vechi, cu radacini in comunism, in perioada ei s-au dat unele avize in urma carora case de patrimoniu au devenit hoteluri, carciumi, terase, fiind bagate in pamant de cladirile din vecinatate avizate in acea perioada, fara respectarea in integralitate a legii patrimoniului. Cum a reusit Tudose sa cumpere un obiectiv de patrimoniu, oare nu trebuia consultat Ministerul Culturii, nu acesta avea prioritate la cumparare, sau poate Primaria, CJ-ul? S-a vehiculat intr-un timp zvonul ca s-ar putea achizitiona Casa Manolachi-Iorga, era Contac sef de CJ atunci, dar la el miliardele au depasit cu mult numarul de clase, asadar, acea casa sta si acum sa se darame. Noul director al Directiei de Cultura, fost director de camin cultural pe la tara, pus si sprijinit in functie cum se stie, politic si masonic, are o optica total impotriva politicii institutiei pe care o conduce, cel putin teoretic, daca unui mort ii faci tot felul de injectii si perfuzii tot mort ramane, zice dansul cu privire la obiectivele de patrimoniu, un individ care gireaza tot felul de interventii la limita legii, unul care mai si face parte din tot felul de comisii de examinare a directorilor institutiilor de cultura. Iata cam la ce nivel este cultura botosaneana. Dezinteresul general, chiar al celor care-si zic oameni de cultura, lasa nu urme adanci, ci neveleaza ce-a mai ramas de la inaintasi. Si sa nu ne mai infumuram, toate geniile locale s-au nascut in veacul al 19-lea, dupa 1900 si mai apoi Botosaniul a dat numai plevusca rosie, comunista. Realiatatea doare, dar sa nu ne mai prefacem si sa spunem lucrurilor pe nume.
6 decembrie 2020, 10:52
Placheta de pe casă a fost pusa de 3 persoane: Marian Jurgiu, Costea Mircea si Radu Humelnicu care in au si un ONG, singurul.legat de marele savant: Asociatia Ecologista Grigore Antipa. Cu promisiune celor de la Muzeul Antipa din Bucuresti ca daca casa o să fie transformata în muzeu ( la acea vreme era inca CMJ ) o sa doneze exponate din Bucuresti, ei având excedent. Casa a intrat in posesia lui Tudose in urma unui dosar controversat de care nici Flutur nu este strain. Procuratura face nani, ca de obicei. Si politica. Nu-s ei interesati de cultura. Investitii nimic, chirie catre o sală de gimnastica si salon de înfrumusețare. AMVI Cencer. Bătaie de joc. Acum esre cum este, cabinete de avocat si Tribubalul de arbitraj. De atâția ani, nici PSD, nici PNL nu au facut ceva simplu. Prin Consiliul Judetean. Sau primarie. Sa cumpere sau sa inchirieze casa de la Tudose și să o faca casa memorială/muzeu Antipa. Dar un oras care habar nu are de imensele valori pe care le are si niște politruci anoști și inculti care habar nu au nici ei de cultura botosăneana, poate că nici nu merită sa aiba perle arhitectorale si culturale.
5 decembrie 2020, 14:57
Felicitari pentru articol ...de foarte mult timp nu am vazut un articol sa suscite atat interes din partea cetatenilor si atat dezinteres din partea autoritatilor..sa nu uitam si casa in care se presupune xa s a nascut Eminescu din centru vechi de langa biserica Uspenia care arvtrebui neaparat achizitionata de catre autoritati...
5 decembrie 2020, 12:31
Asta e inca o "realizare" a marelui primar Flutur?el pt interesele lui si ale acolitilor lui a facut numai "bine" orașului. Un nemernic
5 decembrie 2020, 11:20
Interesul autoritatilor botosanene pentru patrimoniul cultural este admirabil, sublim putem zice, dar lipseste cu desavarsire.
5 decembrie 2020, 10:55
Cine sa sustina acestea? Gașca de incompetenți ai lui Federovici, Șoptită, Turcanu , Hunca .....Ei care plagiaza, fac școli la a doua tinerețe prin curier....aceste găști ii doare undeva de geniile de demult ...dovada este cum elimina azi profesioniștii, oamenii care au verticalitate, au idei, din calea lor. Făcând cale liberă pentru toate scursurile care nu au făcut un serviciu în viața lor pe domeniile care se dau profesioniști, începând cu lista de tot râsul pentru parlamentare până la nivel de instituții.Vai de noi...din cauza unora ce pun ștampila pe nulitățile secolului 21. Vom intra in istorie cu geniile analfabete alei erei lui Dragnea-Dancila.
5 decembrie 2020, 10:37
Felicitari pentru articol!Ce se va intampla mai departe?Care este punctul de vedere al autoritatilor?
5 decembrie 2020, 10:29
Ar fi fost interesant de aflat și punctul de vedere al actualului manager al Muzeului Județean care in afară de cunoștințe sumare de arheologie, habar n/are de istoria acestor locuri. Muzeul v/a intra în reparații cât de curând iar ei, specialiștii, vor fi platiți cu bani buni ca să nu facă nimic. Din păcate pentru Casele Antipa nu există soluții. Interesant pentru presă ar fi să afle, și să aflăm, cum au fost facute aceste retrocedări.
5 decembrie 2020, 08:21
Felicitari pentru articol! Si eu sustin!
5 decembrie 2020, 08:00
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.7 o C
Dorohoi
19.9 o C
Bucecea
19.6 o C
Darabani
20.4 o C
Saveni
19.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.