Știrea zilei
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare

În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.

Stop furturilor de apă!

 

Cel mai de notorietate a fost evident cel de la Ipotești, cu apa deversată în iazul care se spune că ar fi al comunei, prin intermediul unui hidrant. Au existat însă și alte situații numeroase în care prejudiciile calculate sunt de ordinul miilor de euro.

 

În primă fază, pentru a se recupera mare parte din pierderile suferite când identifică situații de consum ilegal, reprezentanții Nova Apaserv apelează la varianta calculării unui prejudiciu pentru ultimii trei ani.

Calculul este făcut în regim de urgență: „Îmi focalizez energiile astfel încât aia e prioritatea pe ziua respectivă”, descrie Sorin Ciobanu modul în care se acționează.

 

Tupeu de hoț

 

Odată stabilit prejudiciul, persoana depistată cu consum fraudulos se obligă să achite pe loc 50% din valoarea prejudiciului, iar pentru cealaltă jumătate se face un grafic de reeșalonare care să se întindă pe maximum 6 luni.

 

Există deja situații în care botoșănenii (persoane fizice sau juridice) acceptă pe loc să plătească din urmă, pentru a nu ajunge în situația unei cercetări penale. Ulterior, însă, nu se mai grăbesc să stingă datoria.

 

„Am prins pe cineva de la Ștefănești, i-am imputat o sumă, el fură în continuare. S-a branșat înapoi. La o săptămână am trimis control acolo. Era o firmă de construcții și utiliza apă de la Nova Apaserv cu un branșament ilegal. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit la 16.000 de lei, nu a respectat termenii, fapt pentru care s-a dat pe rolul unui executor judecătoresc”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Executorii trimiși să recupereze sumele furate

 

Facturile emise de Nova Apaserv sunt cu titlu executoriu astfel încât nu mai este nevoie de instanță pentru ca dosarele să fie predate executorilor judecătorești. În acest demers început anul acesta, de identificare a furturilor de apă și recuperare a prejudiciului, compania județului se află în căutare de noi executori.

 

„Ne-am gândit să lucrăm și cu alți executori să vedem care sunt rezultatele după 3 – 6 luni. Am încredere că vom reuși, noi să oferim calitate pentru că țevile sunt cum sunt, dar și de cealaltă parte oamenii să conștientizeze că furtul nu este o soluție și toată lumea să-și plătească ceea ce se consumă”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Tertipuri de tot felul

 

În general Serviciul Antifraudă a depistat consumuri ilegale la operatori economici și case, până la acest moment. Însă metodele sunt diversificate și ingenioase cu scopul de a nu fi depistate. Se apelează inclusiv la conducte din polietilenă care nu pot fi detectate cu aparatură specifică. Iar uneori nici legislația în vigoare nu ajută prea mult în astfel de situații.

 

„Rămân la părerea că legislația este permisivă pentru cei care fraudează. Noi nu prea avem putere decizională, ci doar de execuție. Mergem la organele de cercetare, sunt cazuri în care beneficiem de sprijin dar sunt cazuri în care și ei spun: dle, nu am cum intra pe proprietatea lui, nu avem ce face. Vă dau un exemplu a decedat un om. Vecinii din jur s-au racordat toți la instalația lui”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Cum pe proprietatea decedatului nu s-a putut intra fără mandat, într-un final s-a dispus debranșarea casei care a revenit aparținătorilor.

 

Greu și la blocuri cu datoriile la apă

 

Datoriile sunt cu greu recuperate și de la abonații casnici din condominii unde, la acest moment suma restantă se ridică la 11 milioane de lei.

 

„Noi ca și recuperări de creanțe avem milioane de lei de încasat de la populație. Ori rata asta de recuperare mie mi se pare mică, la momentul acesta. Practic noi mai adăugăm la cei trei executori cu care lucrăm mai adăugăm un alt birou de executare silită, să vedem poate creștem rata asta de recuperare. Facturile noastre au valoare cu titlu executoriu și noi le dăm prin proces verbal la executori și ei mai departe își fac treaba. Dar asta spun, rata de recuperare a creanțelor prin metoda asta e foarte mică. Orice alt executor care vine pentru această activitate pentru noi este un câștig ”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Mai mulți inspectori la Antifraudă

 

De altfel, având în vedere rezultatele obținute, conducerea Nova Apaserv intenționează să mărească numărul angajaților de la Serviciul Control și Antifraudă: „O să mărim cu siguranță. Nu e corect să spun o extrapolare a activității de acum, dar păstrând ritmul acesta eu cred că o să avem rezultate bune la anul pe vremea asta. Este o problemă de imagine”.

 

Astfel de acțiuni întreprinse de companie, prin care să fie scoși la iveală cei care fură din rețeaua publică cantități uriașe de apă, aproape că nu au existat în istoria recentă a societății. Iar actualul director este decis să continue cu această politică: „Nu neapărat că suntem mulțumiți dar prin comparație vremurile trecute, am mai identificat multe lucruri care până la urmă produc o rumoare. Probabil că acum lumea se gândește de două ori înainte de a...”.

 

Până la finele lunii iunie a anului în curs Serviciul Antifraudă a găsit un număr de 24 de situații cu branșamente ilegale. Cantitatea totală consumată fraudulos este de zeci de mii de metri cubi de apă, cu o valoare a prejudiciului de peste 350.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
In sfârșit, se mișcă ceva! Doare cumva? Șeful serviciului nu are nimic de pierdut sau de împărțit cu cineva! Mulți l-au acuzat! Acum, investigațiile lui scot la suprafața fraude. Cei care se joaca cu focul: atenție! Omul asta nu se joaca - merge pana la capăt! Îl cunosc personal și știu bine ce poate! Felicitări om bun și mult succes! P.S. Super articol, felicitări doamnei!
10 august 2022, 14:07
Clar ca acolo e un cerc vicios: angajati multi si slabi profesional, management defectuos, ineficient, imixtiune politica, toate lucrarile se fac de mantuiala, totul se face dupa deviza” apa curge, inseamna ca muncesc!!”, in realitate multi salariati nu fac nimic, doar asteapta ziua de salariu. Toate aceste neajunsuri( si multe altele, trebuie sa recunoastem) au dus la crestearea preturilor si tarifelor, greu de suportat de cetateni sau de societatile comerciale, care, cauta tot felul de tertipuri sa fure apa. Sigur ca trebui depistati toti si indreptata situatia, dar nu este suficient pentru redresarea companiei!
10 august 2022, 10:47
Adevăratii hoti sunteți voi, cu ajutorul celor de la voi se fura apa. Apoi salariile voastre nesimtitevsi sutele de lichele politice angajate hoteste. Crește pretul nejustificat la apa pe spatele nostru. Ma mir ca nu vindeti aer, dar găsiți voi o soluție. Se platea apa inainte de 1989? V-ati privatizat ca sa furati cetățenii, cum de altfel s-a făcut cu industria. Si am ajuns niste sarantoci, unde fiecare il fura pe f
10 august 2022, 08:44
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
hainedevis.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.4 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.1 o C
Darabani
-8.2 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.