Știrea zilei
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare

În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.

Stop furturilor de apă!

 

Cel mai de notorietate a fost evident cel de la Ipotești, cu apa deversată în iazul care se spune că ar fi al comunei, prin intermediul unui hidrant. Au existat însă și alte situații numeroase în care prejudiciile calculate sunt de ordinul miilor de euro.

 

În primă fază, pentru a se recupera mare parte din pierderile suferite când identifică situații de consum ilegal, reprezentanții Nova Apaserv apelează la varianta calculării unui prejudiciu pentru ultimii trei ani.

Calculul este făcut în regim de urgență: „Îmi focalizez energiile astfel încât aia e prioritatea pe ziua respectivă”, descrie Sorin Ciobanu modul în care se acționează.

 

Tupeu de hoț

 

Odată stabilit prejudiciul, persoana depistată cu consum fraudulos se obligă să achite pe loc 50% din valoarea prejudiciului, iar pentru cealaltă jumătate se face un grafic de reeșalonare care să se întindă pe maximum 6 luni.

 

Există deja situații în care botoșănenii (persoane fizice sau juridice) acceptă pe loc să plătească din urmă, pentru a nu ajunge în situația unei cercetări penale. Ulterior, însă, nu se mai grăbesc să stingă datoria.

 

„Am prins pe cineva de la Ștefănești, i-am imputat o sumă, el fură în continuare. S-a branșat înapoi. La o săptămână am trimis control acolo. Era o firmă de construcții și utiliza apă de la Nova Apaserv cu un branșament ilegal. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit la 16.000 de lei, nu a respectat termenii, fapt pentru care s-a dat pe rolul unui executor judecătoresc”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Executorii trimiși să recupereze sumele furate

 

Facturile emise de Nova Apaserv sunt cu titlu executoriu astfel încât nu mai este nevoie de instanță pentru ca dosarele să fie predate executorilor judecătorești. În acest demers început anul acesta, de identificare a furturilor de apă și recuperare a prejudiciului, compania județului se află în căutare de noi executori.

 

„Ne-am gândit să lucrăm și cu alți executori să vedem care sunt rezultatele după 3 – 6 luni. Am încredere că vom reuși, noi să oferim calitate pentru că țevile sunt cum sunt, dar și de cealaltă parte oamenii să conștientizeze că furtul nu este o soluție și toată lumea să-și plătească ceea ce se consumă”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Tertipuri de tot felul

 

În general Serviciul Antifraudă a depistat consumuri ilegale la operatori economici și case, până la acest moment. Însă metodele sunt diversificate și ingenioase cu scopul de a nu fi depistate. Se apelează inclusiv la conducte din polietilenă care nu pot fi detectate cu aparatură specifică. Iar uneori nici legislația în vigoare nu ajută prea mult în astfel de situații.

 

„Rămân la părerea că legislația este permisivă pentru cei care fraudează. Noi nu prea avem putere decizională, ci doar de execuție. Mergem la organele de cercetare, sunt cazuri în care beneficiem de sprijin dar sunt cazuri în care și ei spun: dle, nu am cum intra pe proprietatea lui, nu avem ce face. Vă dau un exemplu a decedat un om. Vecinii din jur s-au racordat toți la instalația lui”,

Sorin Ciobanu, șeful Serviciul de Control și Antifraudă

 

Cum pe proprietatea decedatului nu s-a putut intra fără mandat, într-un final s-a dispus debranșarea casei care a revenit aparținătorilor.

 

Greu și la blocuri cu datoriile la apă

 

Datoriile sunt cu greu recuperate și de la abonații casnici din condominii unde, la acest moment suma restantă se ridică la 11 milioane de lei.

 

„Noi ca și recuperări de creanțe avem milioane de lei de încasat de la populație. Ori rata asta de recuperare mie mi se pare mică, la momentul acesta. Practic noi mai adăugăm la cei trei executori cu care lucrăm mai adăugăm un alt birou de executare silită, să vedem poate creștem rata asta de recuperare. Facturile noastre au valoare cu titlu executoriu și noi le dăm prin proces verbal la executori și ei mai departe își fac treaba. Dar asta spun, rata de recuperare a creanțelor prin metoda asta e foarte mică. Orice alt executor care vine pentru această activitate pentru noi este un câștig ”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Mai mulți inspectori la Antifraudă

 

De altfel, având în vedere rezultatele obținute, conducerea Nova Apaserv intenționează să mărească numărul angajaților de la Serviciul Control și Antifraudă: „O să mărim cu siguranță. Nu e corect să spun o extrapolare a activității de acum, dar păstrând ritmul acesta eu cred că o să avem rezultate bune la anul pe vremea asta. Este o problemă de imagine”.

 

Astfel de acțiuni întreprinse de companie, prin care să fie scoși la iveală cei care fură din rețeaua publică cantități uriașe de apă, aproape că nu au existat în istoria recentă a societății. Iar actualul director este decis să continue cu această politică: „Nu neapărat că suntem mulțumiți dar prin comparație vremurile trecute, am mai identificat multe lucruri care până la urmă produc o rumoare. Probabil că acum lumea se gândește de două ori înainte de a...”.

 

Până la finele lunii iunie a anului în curs Serviciul Antifraudă a găsit un număr de 24 de situații cu branșamente ilegale. Cantitatea totală consumată fraudulos este de zeci de mii de metri cubi de apă, cu o valoare a prejudiciului de peste 350.000 de lei.

loading...
loading...
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE

 

Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Un Dorel pe buldoexcavator a distrus o țeavă, a provocat o avarie și i-a zburat patronului 18.000 de euro din buzunar
Muncitorul unei firme de construcții i-a provocat o daună în toată regula angajatorului său.În timp ce lucra pe un șantier a spart cu buldoexcavatorul a conductă de apă și a provocat o avarie de proporții.
AMENINȚĂRI din partea unui consilier - fost polițist, care a votat cu două mâini și riscă să plece acasă: O să contactez un avocat și o să vă ia pe toți la rând DOCUMENT
Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis în data de 24 august 2022 o listă cu șapte persoane care au fost cercetate administrativ.
”Îngerul” de la tastatură: Botoșăneanul care a creat platforme online unicat pentru oamenii loviți de soartă – Tot am învățat singur 
Pasiunea pentru programare și dorința neîncetată de autoperfecționare, ambele combinate cu o înclinație spre ajutorarea celor aflați în nevoi, au fost ingredientele succesului pentru un tânăr din Botoșani care a creat câteva sisteme unicat ce vin în sprijinul celor bătuți de soartă. 
Biserica simbol a orașului a fost finalizată, Primăria scoate panourile în cel mai scurt timp: A ieșit super bine
Au existat o serie de discuții privitoare la lucrările de modernizare care au fost realizate timp de doi ani la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.Mici probleme care au fost remediate pentru ca obiectivul să fie predat de constructor și să redevină al botoșănenilor.
Compania de Investiții a ajuns la Botoșani ca să preia noul spital al orașului de la o companie în faliment - GALERIE FOTO
După ani de așteptare în care s-au ivit tot felul de probleme la construcția Spitalului de Îngrijiri Paliative al orașului, în sfârșit s-a ajuns la etapa premergătoare inaugurării.Reprezentanții finanțatorului au ajuns marți la Botoșani pentru a verifica în ce au investit aproape 16 milioane de lei.
Managerii spitalelor din Botoșani, AVERI modeste: Unii fără case sau mașini, alții cu economii puține și plini de datorii
Conduc unitățile sanitare din județul Botoșani însă oficial nu au o avere impresionantă. Nu dețin mașini extrem de scumpe sau multe terenuri, iar în unele cazuri au mai multe împrumuturi decât bani în cont.
S-au făcut cărțile: Ada Macovei gata să revină în funcția de inspector școlar general
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) pare să fie de ceva timp front de luptă politică.
In sfârșit, se mișcă ceva! Doare cumva? Șeful serviciului nu are nimic de pierdut sau de împărțit cu cineva! Mulți l-au acuzat! Acum, investigațiile lui scot la suprafața fraude. Cei care se joaca cu focul: atenție! Omul asta nu se joaca - merge pana la capăt! Îl cunosc personal și știu bine ce poate! Felicitări om bun și mult succes! P.S. Super articol, felicitări doamnei!
10 august 2022, 14:07
Clar ca acolo e un cerc vicios: angajati multi si slabi profesional, management defectuos, ineficient, imixtiune politica, toate lucrarile se fac de mantuiala, totul se face dupa deviza” apa curge, inseamna ca muncesc!!”, in realitate multi salariati nu fac nimic, doar asteapta ziua de salariu. Toate aceste neajunsuri( si multe altele, trebuie sa recunoastem) au dus la crestearea preturilor si tarifelor, greu de suportat de cetateni sau de societatile comerciale, care, cauta tot felul de tertipuri sa fure apa. Sigur ca trebui depistati toti si indreptata situatia, dar nu este suficient pentru redresarea companiei!
10 august 2022, 10:47
Adevăratii hoti sunteți voi, cu ajutorul celor de la voi se fura apa. Apoi salariile voastre nesimtitevsi sutele de lichele politice angajate hoteste. Crește pretul nejustificat la apa pe spatele nostru. Ma mir ca nu vindeti aer, dar găsiți voi o soluție. Se platea apa inainte de 1989? V-ati privatizat ca sa furati cetățenii, cum de altfel s-a făcut cu industria. Si am ajuns niste sarantoci, unde fiecare il fura pe f
10 august 2022, 08:44
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
”Politic știți cum se întâmplă? Noi suntem o echipă și într-un Birou Politic Județean, în funcție de o analiză, de un sondaj, de poziția fiecăruia, se stabilesc candidaturile pentru alegerile locale. Până la alegerile ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9427 lei
USD
Dolarul SUA
5.1135 lei
CHF
Francul elveţian
5.1775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4791 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5498 lei
XAU
Gramul de aur
270.2027 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2149 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3255 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7514 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
13.0 o C
Bucecea
15.6 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.