Știrea zilei
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO

În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  

Șoptică și Flutur, despărțiți și în cea mai lungă și importantă noapte


Relația glacială dintre candidatul PNL la președinția Consiliului Județean și cel la Primăria Botoșani a ieșit la suprafață din nou și în noaptea alegerilor. Cu foarte puține excepții, Costel Șoptică și foștii liberali au așteptat rezultatele la sediul din strada Teatrului al PNL-ului, în timp ce Cătălin Flutur și cu foștii PDL-iști au stat în fosta casă a democrat-liberalilor, în care ani buni a funcționat Trezoreria.


Asta după ce nici măcar la vot candidații la CJ și Primăria Botoșani nu au fost împreună, ca la alte alegeri.


Relația tensionată dintre vechii liberali și foștii ”portocalii” s-a văzut mai ales duminică la ora 21:00, când potrivit tradiției politice la Botoșani echipele de campanie se strâng în fața televizoarelor pentru a urmări exit-poll - urile și când Cătălin Flutur a lipsit de la vechiul PNL.


”Mi-a spus că o să vină, nu știu de ce nu a ajuns”, afirma senatorul Costel Șoptică.


Primarul în exercițiu a ajuns, doar că pe la ora 2:00, la vreo oră după ce liderul organizației județene părăsise deja partidul.


”Unde este Șoptică? Trebuie să vorbim de contestație”, a spus mai întâi Cătălin Flutur, care a aflat însă cu stupoare că parlamentarul plecase.  


Au pornit apoi certurile pe seama înfrângerii, edilul-șef izbucnind când unul dintre cei mai vechi liberali i s-a adresat cu ”Cătă”. 

 

Înainte de edilul-șef încă în funcție, la sediul din strada Teatrului și-a făcut apariția Viorel Iliuță, președintele organizației municipale. Sosirea pe rând a primarului și a liderului filialei PNL a fost la rândul său simbolică pentru relația existentă între cei doi în partid și care, asemeni și celei Șoptică - Flutur s-a concretizat în perioada electorală prin zero ieșiri de campanie împreună în oraș. 


 

Rezultate contradictorii la județ și municipiu


Comunicarea între părți a fost deficitară, iar centralizarea rezultatelor pe municipiu s-a făcut separat. În strada Teatrului operațiunea s-a blocat pe la jumătate, când se ajunsese la 45 – 48 de secții, după care nu a mai continuat fiindcă pur și simplu liberalii de aici susțineau că nu mai primesc date de la secții. Spre final atmosfera devenise halucinantă. Unii lideri de la județ sunau la municipiu pentru a obține cifrele, însă primeau răspunsuri de genul, ”eu acum sunt ieșit la o țigară, nu mai știu care este scorul” ori ”ba e unul în față, ba celălalt”, fără a se preciza însă o diferență exactă.


Astfel, s-a ajuns în situații paradoxale la numărătoarea paralelă, în care la PNL județean să fie lider ca număr de voturi Cătălin Flutur, iar la PNL municipal pe prima poziție să se situeze Cosmin Andrei.


Primele cinci secții din care s-au primit rezultatele îl dădeau toate câștigător pe Cosmin Andrei, iar liberalii aproape că își pierduseră orice speranță. După 37 de secții Cătălin Flutur preluase însă conducerea cu un avantaj de 73 de voturi, iar printre PNL-iști se înfiripase deja ideea că, ”vom avea o noapte ca la Geoană și Mihaela dragostea mea” și că ”ne culcăm cu un primar și ne trezim cu altul”.  La 61 de secții Cosmin Andrei devenise însă lider cu 24 de voturi în față.


Evoluția a fost una de-a dreptul agonizantă. Diferența a scăzut apoi la 13 voturi, când mai erau de centralizat 13 secții, iar liberalii trăgeau nădejde că vor câștiga deoarece rămăseseră în mare parte secții considerate fiefuri liberale. Predicțiile nu s-au confirmată însă, iar Cosmin Andrei a rămas lider. Cum diferența a fost infimă, liberalii au sperat până în ultima clipă, numai că lucrurile deveniseră aproape clare înainte de ultimele două secții, când ecartul ajunsese la 72 de voturi. Iar diferența s-a mărit la 118, acesta fiind numărul anunțat de liberali aproape de ora 2:00.

 

Final? Ba bine că nu


Ca într-un film de Alfred Hitchcock, speranțele s-au reînfiripat după scurt timp, când liberalii au descoperit că introduseseră greșit în aplicație datele de la două secții, iar diferența se înjumătățise.


Au trecut apoi la verificarea întregii centralizări și le-a rămas o diferență de numai 22 de voturi în favoarea lui Cosmin Andrei.


În acel moment lucrurile au fost clare și a apărut ideea formulării contestației, lucru care s-a și făcut în scurt timp, numai că acțiunea a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului Botoșani.

 

La CJ s-a sperat până după miezul nopții

 

În ceea ce privește Consiliul Județean, Costel Șoptică a sperat până prin jurul orei 1:00. Inițial, rezultatele venite din teritoriu respectau în mare parte estimările pe care le făcuse și care ar fi trebuit să îl propulseze pe prima poziție.


”Încă mai am 1.000 de voturi în față”, spunea senatorul pe la miezul nopții. Calculele i-au fost însă date peste cap nu neapărat de pierderea unor primării conduse de liberali, precum Dersca și Prăjeni, pe care le luase în calcul, ci înfrângerile zdrobitoare de la Curtești și Șendriceni, unde liberalii preconizau să piardă, dar nu la o diferență atât de mare.


Pe fondul apariției tot mai multor rezultate de la municipiu, care în predicțiile liberale ar fi trebuit să încline balanța în favoarea PNL, dar care evidențiau cel mult o egalitate, optimismul s-a risipit, fiind aproape o certitudine că este imposibil să câștigi CJ-ul fără o victorie clară în municipiul reședință.


Astfel, după vreo patru ore de la închiderea secțiilor, Costel Șoptică și-a lăsat foile de calcul pe birou și a preferat să plece acasă.


Înfrângerea a devenit o certitudine pe la ora 4:00, când social-democrații au anunțat că după centralizarea rezultatelor de la aproape jumătate din secții, Doina Federovici are un avantaj de 10% în fața lui Costel Șoptică, diferența rămânând constantă până la final.  

 

Rând pe rând au părăsit partidul mai toți liderii județeni, rămânând până dimineața ”aripa tânără”, sub oblăduirea lui Radu Grigoraș și Sorin Cornilă. Poate un semn că este momentul schimbării garniturii și la PNL fiindcă unii par că obosesc prea repede. 

 

loading...
Noaptea cea mai grea! Sediul PSD a trăit în amorțire ore în șir, mult-așteptata bucurie amânată de „trauma Geoană” – GALERIE FOTO
Cătălin Flutur și suspiciunile care îl determină la contestații după înfrângerea ”la fotografie”: Nu știu când au avut timp să numere

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Radu scrie textul vieții
Îl scrie cu durere, cu demnitate, cu speranță. Și dacă la toate celelalte articole pe care le-a așezat, după timpuri, pe hârtie sau pe ecranul computerului, cunoștea răspunsurile la toate întrebările, acum are doar o mulțime de întrebări.
Bătălia pentru un loc în Senatul României: Candidați avuți importați din capitală, alții fără locuințe, unii cu listă de datorii, alții cu conturi de economii – AVERILE
După alegerile locale din 27 septembrie 2020 urmează un nou scrutin important care va avea loc la finele săptămânii viitoare: cel pentru Parlamentul României.
Eșec la licitația de aproape 30 de milioane de euro pentru noile căi de rulare ale tramvaielor: Nimeni nu vine să piardă bani
Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din municipiul Botoșani bate deocamdată pasul pe loc. Și în mod neașteptat, investiția privitoare la modernizarea infrastructurii de transport în comun, finanțată de Uniunea Europeană, a stârnit interes din partea companiilor private, însă până la un anumit punct.
Tragedie la Maternitate: Unicul copil al unor părinți infectați cu COVID a decedat, acuzații către cadre medicale: A murit cu zile
Doi tineri trec prin clipe grele după ce bebelușul lor s-a stins din viață la Maternitatea Botoșani. Îndurerată, familia lansează acuzații către cadrele medicale.
COVID - o boală cu bătaie lungă: Jumătate dintre botoșănenii tratați au rămas cu sechele după ce s-au vindecat
Până la sfârșitul acestei săptămâni erau declarați vindecați 3.285 de botoșăneni. Specialiștii susțin însă că mulți dintre ei au încă probleme de sănătate.
Administratorul unui pub și un comerciant au încercat desființarea hotărârii de închidere a piețelor și HoReCa, surpriză de proporții la Tribunal
Firma care administrează Grand Irish Pub și Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri în piață, au atacat în instanță hotărârea adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) imediat după ce Guvernul a trasat o nouă serie de restricții, inclusiv interzicerea deplasării pe timpul nopții. Tribunalul a respins acțiunea, dar procesul are o poveste cu totul aparte.
Vicepreședintele CJ-ului ”importat” la negocierile politice, lăsat să șomeze la birou: D-na președinte a spus că deocamdată asta e situația
Dacă la Primăria Botoșani s-a transmis un mesaj de unitate și echipă, la Consiliul Județean unul dintre vicepreședinți a fost deja izolat de activitatea principală a instituției. Facem referire la persoana care nu prea corespunde politic cu noua conducere formată la Județ după alegerile locale.
Botoșani, de două săptămâni la limita carantinei: ”E clar că la 6,00 NU voi declara carantină”, DAR...
Botoșaniul trăiește periculos în pandemie, de aproape două săptămâni rata de infectare la mia de locuitori a depășit pragul de 5,00, iar de la 6,00 se poate intra în carantină, potrivit actelor normative adoptate de Guvern.
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Probabil că nu a mai existat vreun an în care instituțiile statului să exercite atât de multă presiune pe operatorii economici privați, iar aici ne referim mai ales la cei din HoReCa. Au fost închiși în starea de urgență, s-au redeschis în starea de alertă, însă cu extrem de multe restricții. Și în toată această perioadă instituțiile statului, printr-o armată de oameni, au făcut rând pentru a-i controla și amenda.
Loading...
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
Loading...
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Va trece PNL-ul si peste asta. Mai este un pas la parlamentare.
6 octombrie 2020, 14:58
In judetele unde s-a obtinut un scor de peste 27%, nu vor fi schimbati presedintii de filiale.
6 octombrie 2020, 14:46
A fost rezultatul primelor alegeri la care psd a refuzat sa participe alaturi de zburator la falsificarea rezultatelor. Se vede clar ca cetatenii au votat mai toate partidele. Acum 4 ani, cand a fost hotie, au iesit doar pnl si psd iar numarul voturilor nule era pe la 16000. Pentru scaunul de primar cu avantajele functiei, s-au nimicit partidele mici ce ar fi putut face alianta cu PNL la vremea aceea. Acum, partidele mici ce au trcut de 5% sunt alaturi de PSD. A inteles zburatorul ca Doinita este muuult mai perspicace si mai devotata partidului decat el? Si zburatorul a zburat din...primarie.
6 octombrie 2020, 13:22
Sauca 5 voturi marea lidera PNL, Ada Macovei, cea care si-a batut joc de profesori si care este instrumentul perfect pentru afacerile lui Soptica e si ea mare pnl-ista, Monica draga Doamne, lidera tineretului e jale caracter 0. Soptica omul ce sta cu un picior in psd sau voia sa plece pe la alde, , Roman care se viseaza in parlament cu Sauca. pacat ati distrus din temelie pNL:
6 octombrie 2020, 12:10
Hotia si betia a pus cruce PNL. Sleata turcanu si sleata flutur- nulitati ordinare.
6 octombrie 2020, 11:37
Corect, Spotica trebuie sa-si dea demisia, alaturi de el si stimabila Ada Macovei ce si-a pus pe functii PSD -disti si acoliti.Era de asteptat rezultatul PNL -ului, multi stiau dar, functia li s-a urcat la cap, au primit o palma, daca nu vor percuta la ea vor primi la parlamentate un mare pumn. Nu te cocta Soptica pe primul loc la parlamentare, tu poate vei intra dar, partidul va pierde foarte mult. Oricum,....nu te doare de partid!!!
6 octombrie 2020, 11:20
Soptica ai distrus PNL, te ocupi numai de interese personale, sa pui directori care nu merita, dar sa fie aserviti tie! Te ocupi numai de firmela tale, nu de PNL!
6 octombrie 2020, 10:21
Ce-ati semanat , asta ati cules! Ce-ati meritat, asta ati primit! Ati distrus partidul destul! Dati-va demisiile si lasati-l sa respire! Nu poti castiga cu nulitati politice! Costele, fii barbata!
6 octombrie 2020, 07:40
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8736 lei
USD
Dolarul SUA
4.0226 lei
CHF
Francul elveţian
4.5028 lei
GBP
Lira sterlină
5.3968 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8581 lei
XAU
Gramul de aur
237.9570 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2342 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3594 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9844 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1844 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.