Știrea zilei
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi

Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  

Penultimul loc din țară la vaccinare


Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a făcut publice marți, 8 iunie, noi date privind imunizarea la nivel național. În topul județelor cu cei mai puțini vaccinați, Suceava se menține pe primul loc, cu doar 15% persoane din totalul celor eligibile, urmat de județele Botoșani, Giurgiu, Covasna și Bacău.


Județele cu cea mai mică rată de vaccinare:


    Suceava – 15,1%,
    Botoșani – 16,1%,
    Giurgiu – 16,2%,
    Covasna – 17, 5%,
    Bacău – 17,7%.


Rata de vaccinare a crescut totuși progresiv în ultimele săptămâni și în aceste zone care se află la coada clasamentului privind imunizarea anti-Covid, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare în România, colonelul Valeriu Gheorghiță.

 

Dar și locul 5 pe țară în topul județelor cu cea mai mică rată de infectare


4, 3, 4, 3, 0, 3, 2, 1, 2, 2, 0, 0, 12, 2. Ce e cu aceste numere? Sunt persoanele noi depistate în întreg județul ca fiind infectate în perioada 27 mai – 9 iunie, adică în ultimele 14 zile.


Cu o singură excepție, am avut maximum patru noi oameni diagnosticați în fiecare zi, iar în două dintre zile nu s-a înregistrat vreun caz nou.


Astfel, județul nostru, alături de Bacău și Bistrița-Năsăud, ocupă locul 5 pe țară în topul județelor cu cea mai redusă rată a infectării:


Gorj 0,03
Maramureș 0,07
Satu Mare 0,07
Suceava 0,07
Botoșani 0,08
Bacău 0,08
Bistrița-Năsăud 0,08

0,08


este rata infectării la Botoșani, adică în jumătate față de media națională, care este de 0,16

 

Populația Botoșanilor: una pe hârtie, alta în realitate

 

Se naște astfel o întrebare cât se poate de legitimă: cum este posibil ca Botoșani să aibă atât de puține noi cazuri dacă stăm atât de slab la vaccinare?


Iar răspunsurile vin de la șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) și se bazează tot pe... numere.


Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) este instituția care oferă datele statistice privitoare la populație, pe baza cărora se calculează ambele rate, atât cea de infectare, cât și cea de vaccinare.


458.662


de cetățeni locuiesc în județul Botoșani, potrivit DEPABD


119.149


de oameni locuiesc în municipiul Botoșani, conform DEPABD


Directoarea DSP crede însă că numărul de locuitori, atât în municipiul reședință, cât și în întreg județul, este în realitate mult mai redus decât în statisticile oficiale astfel încât rata vaccinării se calculează prin raportarea la o populație mult peste cea reală, în aceste condiții rezultând un procent atât de redus al vaccinării.


”La nivelul județului Botoșani știți foarte bine că avem foarte mulți oameni plecați în străinătate. Noi nu aveam un număr exact al persoanelor plecate în străinătate. Eu sunt ferm convinsă că avem peste 50.000 de persoane plecate”


Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

 

”De fapt, populația nu este aceea raportată statistic”


În plus, mai multe localități se confruntă cu o creștere accelerată a populației, însă doar în plan teoretic.


Vârfu Câmpului are pe hârtie undeva la 7.500 de cetățeni, Hudești 6.094, Vorona 7.598.


”Discutând cu primarii din aceste localități, mulți mi-au spus că mai bine de jumătate nu stau acolo, au buletin dar nu stau. Fie sunt ucraineni, fie sunt moldoveni, fie sunt plecați din localitatea respectivă. Dar avem foarte mulți ucraineni și moldoveni cu buletin pe județul Botoșani. Și iar nu avem un număr exact al acestor persoane. Din ce discutam cu primarii, foarte mulți îmi spuneau că știu de la alegeri că, de fapt, populația nu este aceea raportată statistic. Știți bine că sunt cazuri de 50 de persoane cu buletin pe același domiciliu”,


Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.


De altfel, în unele localități la alegerile din 2020 a crescut numărul de consilieri locali tocmai pe baza faptului că, în acte, populația s-a majorat după ce o sumedenie de moldoveni și ucraineni au devenit cetățeni români care oficial au domiciliul în acele comune. În realitate însă, numărul efectiv de locuitori cel mult a rămas la nivelul de la scrutinul din 2016.

 

Nici prefectul nu crede în statistici


Alte explicații ar fi că, în prima fază a vaccinării, când imunizarea era posibilă doar pentru anumite categorii de persoane, unii botoșăneni și-au făcut programări pe la Hârlău, Siret și Fălticeni, ei fiind luați în calcul în județele Iași și Suceava.


Apoi, sunt și botoșăneni plecați de multă vreme la lucru prin alte județe ale țării, dar care au rămas cu buletinul de Botoșani.


Dr.Adăscăliței a negat varianta că scăderea numărului de cazuri ar fi o consecință a micșorării drastice a testelor efectuate și a dat exemplul zilei de duminică, 6 iunie, când s-au făcut 261 de teste și nu s-a depistat vreun caz nou.


Spre finalul lunii mai, întrebat de Europa Liberă despre rata redusă de vaccinare de la Botoșani, prefectul Dan Nechifor a răspuns la rândul său că nu crede în datele oficiale de la Institutul Național de Statistică privind numărul de locuitori, deoarece în ultimii zece ani mulți botoșăneni au plecat în Occident la muncă.

 

loading...
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani
Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.
Există și așa ceva: O economistă a promovat un concurs de director într-o rundă în care s-au respins 10 candidați din 12 județe
Pentru postul de la Botoșani, din cele două candidate înscrise, doar una s-a prezentat la proba scrisă.
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă
Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Managera uneia dintre cele mai mari companii, numită șefă la Clubul Oamenilor de Afaceri din PNL Botoșani – VIDEO
Liberalii botoșăneni continuă să își completeze structura de conducere după alegerile interne care au avut loc la începutul lunii iulie. În aceeași ședință în care Ionică Nechifor a fost desemnat secretar general, Biroul Politic Județean (BPJ) a votat și președintele interimar al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO
Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.
Instituția unde puțini reușesc să ajungă directori! Noua șefă are gânduri de schimbare: Eu îmi propun să...
Este una dintre unitățile de stat unde a fost nevoie de mai multe concursuri consecutive pentru a fi găsit candidatul care să poată promova examenul pentru ocuparea funcției de director. 
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Loading...
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Loading...
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura
Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.
Eheeei, că doar numerele astea nu apar ca florile pe câmp și te duci doar să le culegi. Astea le desenezi tu și când îți mai tremură un picuț mâna, doar așa că a bătut un vânticel dinspre capitală, mai faci și tu o floricică, mai faci un 8 cu o singură buclă, un 6 se învârte în 9 și alte năstrușnicii.Că la toamnă o să bată alt vânt, și atunci vei face fiiix pe dos și brusc vor apărea floricele pe câmp și tu vei numără o floricică de două ori, de zece ori și tot așa.P.S. Sunt deștepții botoșănenii, au înțeles că imunitatea nu vine când bat din palme păpușarii, ci ea s-a dobândit deja natural, mai mult accidental (grație lipsei noastre de organizare), iar de acum poate să vină relaxarea că limfocitele noastre sunt gata de atac și au învățat deja ce trebuie să facă.
11 iunie 2021, 22:56
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.5 o C
Dorohoi
30.5 o C
Bucecea
31.1 o C
Darabani
29.1 o C
Saveni
31.1 o C
Ştefăneşti
36.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.