Știrea zilei
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli

Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.

Un nume care, deşi s-a aflat, în ultimii 40 de ani, pe buzele tuturor românilor, rămâne şi astăzi aproape necunoscut în ce privește istoria familiei sale. Istorie care, puțini știu acest lucru, își are rădăcinile în Botoșani.

 

 

O mamă, două fete şi un medic providenţial

 

Lina şi Gherghina sunt cele două fete siameze născute în 1982, în Botoşani. Elena Boaru era filatoare la Uzinele Textile Moldova, avea deja doi băieţi şi o fată. Era însărcinată din nou şi a aflat că va avea gemeni. Îşi dorea încă o fată. Nu făcuse prea multe analize. Aşa o prinseseră vremurile...

 

Pe 29 iulie 1982 vieţile multor oameni aveau să se schimbe. Naşte prin cezariană, o operaţie grea, dificilă. A fost ziua în care Elena Boariu a auzit din nou cuvântul siameze. Din nou pentru că, deşi femeie simplă, ştia deja ce înseamnă asta. Orfană de mică şi crescută la o casă de copii, Elena văzuse demult, la o vizită la Muzeul Antipa din Bucureşti, un borcan cu doi gemeni siamezi. Când doctorul care îi făcuse cezariana a rostit acelaşi cuvânt în Maternitatea din Botoşani, Elena Boaru şi-a amintit imaginea celor doi fetuşi de la Antipa. A putut doar să întrebe: Unde sunt lipiţi? Pentru a nu o speria, i-au spus doar: Foarte puţin, la abdomen.

 

Petre Mihai Băcanu a fost primul jurnalist care a aflat de cazul siamezelor, aflăm din reportajul ”Adevăruri despre trecut” al Televiziunii Naționale (realizator Roxana Tarhon, producător Raluca Rogojină), echipă care a readus în atenția publică povestea fetelor de la Botoșani. Intervievat de echipa TVR, Petre Mihai Băcanu îşi aminteşte şi azi că medicul de la Botoşani a decis să le trimită pe fete la o clinică de specialitate din Iaşi. Aici se afla doctorul Gabriel Ionescu.

Era 13 august 1982. Medicul Ionescu a avut nevoie de câteva minute bune pentru a-şi trage răsuflarea. Avea în faţă două corpuri lipite de la stern până la ombilic.

 

Vestea făcuse deja înconjurul României. Ajunsese, aşadar, şi la Ceauşescu. Elena Ceauşescu, despre care se ştia că nu suporta copiii cu handicap, indiferent de ce natură, a dat ordin clar în legătură cu separarea copilelor: Să se încerce în ţară!

 

Ceea ce însemna condamnarea la moarte, aflăm din același reportaj al Televiziunii Române. Nu pentru că România nu avea medici buni. Dimpotrivă! Problema era, spune Gabriel Ionescu, ce se întâmplă după operaţie. Postoperator, nici un spital din România nu putea asigura condiţii optime după o astfel de operaţie.

 

Medicul Gabriel Ionescu a chemat-o pe mama fetelor şi i-a spus că singura şansă pentru fete este operaţia în Elveţia, la un spital din Lausanne. O fundaţie din Elveţia suporta cheltuielile, în afară de drum.

 

 

Cum a fost posibilă o asemenea favoare imensă?

 

Secretul era tot la medicul Ionescu.

 

”Relaţia mea cu această clinică din Elveţia era bazată pe faptul că sunt pe jumătate elveţian, mama fiind de origine elveţiană. Pe profesorul Noel Genton de la Lausanne îl cunoscusem la nişte congrese în străinătate. Avusese o experienţă nefastă, adică făcuse o operaţie de acest gen pe un caz mult mai complicat, amândoi muriseră, dar profesorul învăţase o seamă de lucruri”,

dr. Gabriel Ionescu

Medicul Gabriel Ionescu a făcut toate demersurile şi presiunile pentru a se aproba plecarea din ţară a fetelor.

 

”Marele merit al separării siamezelor îl are medicul Gabriel Ionescu. El se putea împăuna pentru că a încercat să le separe în România. Dar a făcut tot posibilul ca fetele să ajungă în altă parte”,

Petre Mihai Băcanu, jurnalist

 

Pe 20 ianuarie 1983, Lina şi Gherghina pleacă spre Elveţia. Tot spre Lausanne a plecat şi medicul Gabriel Ionescu.

 

”A operat cot la cot cu ceilalţi chirurgi. Evident, experienţa majoră o aveau medicii de la Lausanne. Erau doar câteva operaţii în lume reuşite, nu era o joacă separarea. Dovadă că au făcut tot soiul de investigaţii, cei de la Lausanne au fost foarte mulţumiţi de tot ce se făcuse în România”,

Petre Mihai Băcanu

 

 

”Doamne, ori amândouă, ori niciuna!”

 

7 februarie 1983. Ziua operaţiei. Emoţii, speranţe. O mamă al cărei suflet era rupt în două, dar care nu voia să vadă decât spre întregul fiinţei sale.

 

”Mă rugam la Dumnezeu. Nu ştiam cum să mă împart. Ziceam: Doamne, ori amândouă, ori niciuna”,

Elena Boaru, mama Linei și a Gherghinei

A fost şi ziua în care mama şi-a văzut pentru prima dată fetele. Îşi aminteşte primul gând care a înfiorat-o de fericire: Sunt frumoase!

 

Medicul Gabriel Ionescu rememorează şi el acea zi, documentarul televiziunii naționale ilustrând cu imagini sugestive momentul din 1983. Îşi aminteşte în primul rând că a fost o operaţie foarte bine planificată, la secundă. S-au construit mulaje pe care s-a repetat întreaga operaţie. Preparaţia este cheia succesului, spune medicul. Cu 10 minute înainte de ora 11.00 a început operaţia propriu-zisă, la 15.45 fetele erau separate. După separare au urmat alte două operaţii. Cel mai dificil aspect al operaţiei a fost faptul că fetele aveau un ficat comun.

 

 

Lecţie de viaţă

 

După 7 zile, medicul Ionescu revine în România. Cele două fetiţe şi mama lor aveau să mai rămână câteva săptămâni în Lausanne, sub îngrijire medicală. Este momentul în care Elena Boaru le dă tuturor o lecţie de omenie ce avea să-i surprindă, dar şi să-i emoţioneze.

 

”M-au găsit acolo români care fugiseră din ţară. Mi-ai spus: rămâi, îţi aduci mai târziu şi ceilalţi copii aici. Nu pot, le-am spus. Mă gândesc la copiii de acasă, dar mai mult mă gândesc la cariera acelui om care m-a ajutat să ajung aici. Nu pot să fac asta”,

Elena Boaru, mama gemenelor Lina şi Gherghina

Întoarsă la Botoşani, Elena Boaru a urmat o viaţă normală alături de cei cinci copii. După o vreme s-a mutat la Bucecea, unde fetele au mers la şcoală. Timpul a trecut. Pentru o viaţă mai bună, Lina Şi Gherghina au luat şi ele drumul străinătăţii.

 

 

Despărţirea de Gherghina

 

În 2014, aflată în Italia, Gherghina se îmbolnăveşte. Cel mai probabil, a contactat un microb dintr-un spital unde fusese cu bătrâna pe care o îngrijea. Aflând că este bolnavă, mama se adresează din nou medicului în care avea cea mai mare încredere: Gabriel Ionescu, care la vremea respectivă se afla în Emiratele Arabe Unite. Acesta îi confirmă că starea Gherghinei este gravă şi o sfătuieşte pe Elena Boaru să îşi aducă fata acasă, pentru că mai târziu va fi mult mai dificil.

 

Medicul Ionescu îi contactase pe colegii săi din Italia şi aflase care era starea femeii de numai 32 de ani. Anume că boala e în fază terminală, făcuse chimioterapie, dar fără succes. Elena înţelege. Pleacă la drum şi îşi aduce fata acasă. Gherghina avea să mai trăiască doar trei săptămâni. Lina, rămasă fără sora ei dragă, decide să devină mamă pentru fetiţa Gherghinei.

 

O poveste care rămâne în istoria medicinei drept un succes incontestabil al echipei de chirurgi din care făcuse parte şi un român: Gabriel Ionescu.

 

 

Gabriel Ionescu şi legătura cu Botoşaniul

 

Pe 25 iunie 1901, în localitatea Vorniceni, din judeţul Botoşani, se năştea Octavian Ionescu. Fiul preotului Ioan Ionescu. În satul natal avea să urmeze Octavian Ionescu primele clase, pentru ca apoi să umble la şcoala din oraş. Până în 1920 este, aşadar, elev al Liceului A.T. Laurian din Botoşani. Studiile universitare le urmează la Iaşi, unde se înscrie la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Filosofie. În 1925 pleacă în Franţa, unde studiază la Facultatea de Drept din Paris, dar şi Facultatea de Litere din Sorbona. Avea 30 de ani când susţinea, la Paris, teza de doctorat. Imediat părăseşte Franţa pentru a studia din nou, de această dată în Germania şi Austria.

 

În 1942 este profesor titular la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi.

 

Avântul profesional avea să fie brusc oprit când, în anii 50, este îndepărtat din rândul cadrelor universitare, fiind reîncadrat abia peste aproape patru decenii, în 1989. După ce a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul superior a fost profesor de limba română în învăţământul gimnazial şi secundar din Iaşi (1950-1961).

 

Pe lângă studiile de la Paris, Berlin, Sorbona sau Viena, prof. Octavian Ionescu avea să se mai aplece asupra unui aspect: Vornicenii natali. Scrie o monografie a satului pe care l-a îndrăgit nemăsurat.

 

A iubit nespus uliţele satului, oamenii simpli. S-a stins din viață pe 15 noiembrie 1990, la Iaşi. A dorit să fie înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de soţia sa.

 

Octavian Ionescu şi soţia sa, Rica-Cecilia Ionescu, de origine elveţiană, au avut patru copii. Lucian Ionescu este profesor universitar doctor în Drept, Ilinca Barthouil Ionescu, de asemenea profesor universitar în Franţa (plecată din România în 1964, la un an după căsătoria cu Georges Barthouil), Maria Mureşanu Ionescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Gabriel Ionescu este chirurg pediatru.

Cel din urmă este chiar medicul care, în anii 80, făcea istorie nu doar în România, ci şi în lume, realizând în Elveţia, alături de o echipă internaţională de medici, operaţia de separare a siamezelor Lina şi Gherghina Boariu, din Botoşani.

 

Astăzi, şcoala din Vorniceni poartă numele lui Octavian Ionescu, în semn de aleasă preţuire pentru omul care i-a făcut să fie mândri de locul în care s-au născut.

 

Din păcate, România nu a știut să-și păstreze medicul genial. Imediat după 1989, doctorul Gabriel Ionescu a plecat în Africa de Sud, unde a rămas până în anul 2012, când a plecat în Emiratele Arabe Unite. A activat în neonatologie, cu rezultate excepționale. S-a întors în țară în 2017. Locuiește la Iași, alături de soție.(Foto: capturi din reportajul Adevăruri despre trecut, TVR)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
inpuff.ro
Loading...
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.