Știrea zilei
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon

Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.

Ședințe... prin telefon la Județ 

 

La Consiliul Județean (CJ) Botoșani spre exemplu, de peste 8 luni de zile ședințele din plen sunt desfășurate în sistem de teleconferință. Adică pe largul înțeles, prin telefon. Au acces doar consilierii județeni, președintele CJ și secretarul general al Județului. Poate și oarece directori ai unităților din subordine, însă acest lucru este doar o presupunere.

 

Pentru că în trecut jurnaliștii Botoșăneanul.ro au apelat respectivul număr de telefon pentru a participa la ședință, chiar și audio, însă mesajul transmis a fost că accesul nu este autorizat.

 

De la Macaleți n-au fost așteptări...

 

Situația s-a perpetuat de-a lungul lunilor în care pandemia și-a arătat cea mai urâtă față lumii întregi. În vremurile în care la conducerea județului s-a aflat Costică Macaleți, găsirea unei soluții friza cu depunerea unui efort suplimentar, ceea ce nu a fost cazul în respectiva perioadă când mult din activitatea instituției a lăsat de dorit.

 

Însă, după alegerile locale din septembrie și schimbarea conducerii, au apărut și așteptările pentru repararea acestui neajuns.

Mai ales că vorbim despre o instituție publică cu un buget anual aprobat anul acesta de peste 418 milioane de lei noi, iar aproape jumătate din acești bani sunt alocați pentru funcționare. Implicit pentru plata unor salarii care pot fi catalogate „de lux”.

 

Anul acesta nu se poate

 

Noul președinte al CJ Botoșani promite o remediere a acestei situații, însă în timp.

 

„Eu am luat legătura cu STS-ul, acum tehnic vorbind nu pot să merg decât pe varianta de audioconferință. Deci, tehnic vorbind, nu pot altfel. În momentul în care CJ va achiziționa laptopuri, tablete ș.a.m.d., se poate reconfigura. Ceea ce pot să spun acum este că eu caut soluții să ieșim din chestia asta. Sincer, caut soluții. Pentru că ședințele nu au nimic de ascuns, proiectele sunt publice pe site, sunt postate în momentul în care se anunță ședința, pe transparență decizională toate sunt publice, nu e niciun fel de problemă. Am tot interesul să fie o transparentizare maximă. Eu am preluat o situație din mers și până la sfârșitul anului nu văd cum aș putea să o rezolv. Suntem pe un buget aprobat pe anul acesta unde nu pot să intervin foarte mult”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Consiliul Județean are un serviciu IT compus din trei funcționari, dar care nu au fost în stare să găsească o soluție pentru rezolvarea acestei situații care se apropie de o încălcare a legilor în vigoare.

Sau poate că nu le-a cerut nimeni.

 

„Este (serviciu IT n.r.), dar sistemele astea de videoconferință trebuie să treacă prin cei de la STS. M-am mai uitat și prin țară puțin, eu sunt prima interesată să se rezolve chestia asta, dar până la sfârșitul anului, eu nu văd vreo rezolvare”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

La Primăria Botoșani se poate 

 

Și totul în condițiile în care copiii sunt obligați să învețe online, fie că au sau nu mijloacele tehnice necesare. Ori în cazul consilierilor județeni este greu de crezut că dintre cei 32 de aleși ar exista vreunul care să nu dețină laptop sau tabletă.

 

Iar instituția să apeleze, așa cum o fac sumedenie de alte unități publice, ONG-uri sau operatori privați la platforme precum Zoom sau Google Meet.

 

Sau Cisco Webex Meetings, așa cum se întâmplă la Primăria Botoșani și unde, în cele peste 8 luni de pandemie toate ședințele aproape fără excepție au fost transmise online, fiind publice. Ori dacă s-a întâmplat spre finalul fostului mandat al lui Cătălin Flutur, înregistrarea a apărut în scurt timp, la solicitarea jurnaliștilor. 

 

„Se numește Webex aplicația în care se încarcă proiectele de hotărâre, sunt acceptați consilierii locali pe bază de invitație pe această platformă online pe care ne întâlnim, unde are loc o teleconferință audio-video, iar apoi prin selectarea unei opțiuni de vot se exprimă intenția pe proiectele care sunt în dezbatere”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Sunt aplicații care permit inclusiv votul secret, deși în cazul CJ-ului, puțin probabil că s-a întâmpinat vreo situație de acest gen și oricum nu s-ar fi putut vota „secret” prin telefon.

Trebuie doar voință.

loading...
ACUM: Ședință secretă de Consiliu Local, accesul interzis, transmisie NU se face
CENZURĂ și la bacalaureat! Elevii cu note mici au mediile finale secretizate

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Loading...
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
Nu cred ca exista vreun consilier județean care sa nu posede un calculator sau tableta pt a avea acces la sedinte. Oricum STS-ul mi se pare serviciul cel mai sigur. Probabil cineva își dorește o achiziție mare de tablete in criza in care nu toții copiii au acces la școala on-line.
17 noiembrie 2020, 08:07
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”S-a cântat Simfonie de Sibelius cu trei violoncele, simfonie de Ceaikovski... Simfoniile acestea nu așa au fost scrise. Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre ar fi dat în judecată instituția! De aici trebuie plecat acum ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.8 o C
Darabani
-0.3 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.