Știrea zilei
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon

Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.

Ședințe... prin telefon la Județ 

 

La Consiliul Județean (CJ) Botoșani spre exemplu, de peste 8 luni de zile ședințele din plen sunt desfășurate în sistem de teleconferință. Adică pe largul înțeles, prin telefon. Au acces doar consilierii județeni, președintele CJ și secretarul general al Județului. Poate și oarece directori ai unităților din subordine, însă acest lucru este doar o presupunere.

 

Pentru că în trecut jurnaliștii Botoșăneanul.ro au apelat respectivul număr de telefon pentru a participa la ședință, chiar și audio, însă mesajul transmis a fost că accesul nu este autorizat.

 

De la Macaleți n-au fost așteptări...

 

Situația s-a perpetuat de-a lungul lunilor în care pandemia și-a arătat cea mai urâtă față lumii întregi. În vremurile în care la conducerea județului s-a aflat Costică Macaleți, găsirea unei soluții friza cu depunerea unui efort suplimentar, ceea ce nu a fost cazul în respectiva perioadă când mult din activitatea instituției a lăsat de dorit.

 

Însă, după alegerile locale din septembrie și schimbarea conducerii, au apărut și așteptările pentru repararea acestui neajuns.

Mai ales că vorbim despre o instituție publică cu un buget anual aprobat anul acesta de peste 418 milioane de lei noi, iar aproape jumătate din acești bani sunt alocați pentru funcționare. Implicit pentru plata unor salarii care pot fi catalogate „de lux”.

 

Anul acesta nu se poate

 

Noul președinte al CJ Botoșani promite o remediere a acestei situații, însă în timp.

 

„Eu am luat legătura cu STS-ul, acum tehnic vorbind nu pot să merg decât pe varianta de audioconferință. Deci, tehnic vorbind, nu pot altfel. În momentul în care CJ va achiziționa laptopuri, tablete ș.a.m.d., se poate reconfigura. Ceea ce pot să spun acum este că eu caut soluții să ieșim din chestia asta. Sincer, caut soluții. Pentru că ședințele nu au nimic de ascuns, proiectele sunt publice pe site, sunt postate în momentul în care se anunță ședința, pe transparență decizională toate sunt publice, nu e niciun fel de problemă. Am tot interesul să fie o transparentizare maximă. Eu am preluat o situație din mers și până la sfârșitul anului nu văd cum aș putea să o rezolv. Suntem pe un buget aprobat pe anul acesta unde nu pot să intervin foarte mult”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Consiliul Județean are un serviciu IT compus din trei funcționari, dar care nu au fost în stare să găsească o soluție pentru rezolvarea acestei situații care se apropie de o încălcare a legilor în vigoare.

Sau poate că nu le-a cerut nimeni.

 

„Este (serviciu IT n.r.), dar sistemele astea de videoconferință trebuie să treacă prin cei de la STS. M-am mai uitat și prin țară puțin, eu sunt prima interesată să se rezolve chestia asta, dar până la sfârșitul anului, eu nu văd vreo rezolvare”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

La Primăria Botoșani se poate 

 

Și totul în condițiile în care copiii sunt obligați să învețe online, fie că au sau nu mijloacele tehnice necesare. Ori în cazul consilierilor județeni este greu de crezut că dintre cei 32 de aleși ar exista vreunul care să nu dețină laptop sau tabletă.

 

Iar instituția să apeleze, așa cum o fac sumedenie de alte unități publice, ONG-uri sau operatori privați la platforme precum Zoom sau Google Meet.

 

Sau Cisco Webex Meetings, așa cum se întâmplă la Primăria Botoșani și unde, în cele peste 8 luni de pandemie toate ședințele aproape fără excepție au fost transmise online, fiind publice. Ori dacă s-a întâmplat spre finalul fostului mandat al lui Cătălin Flutur, înregistrarea a apărut în scurt timp, la solicitarea jurnaliștilor. 

 

„Se numește Webex aplicația în care se încarcă proiectele de hotărâre, sunt acceptați consilierii locali pe bază de invitație pe această platformă online pe care ne întâlnim, unde are loc o teleconferință audio-video, iar apoi prin selectarea unei opțiuni de vot se exprimă intenția pe proiectele care sunt în dezbatere”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Sunt aplicații care permit inclusiv votul secret, deși în cazul CJ-ului, puțin probabil că s-a întâmpinat vreo situație de acest gen și oricum nu s-ar fi putut vota „secret” prin telefon.

Trebuie doar voință.

loading...
ACUM: Ședință secretă de Consiliu Local, accesul interzis, transmisie NU se face
CENZURĂ și la bacalaureat! Elevii cu note mici au mediile finale secretizate

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Loading...
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO
Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.
Penibili până la capăt! Candidații la șefia CAS Botoșani picați încă o dată la concursul național - DOCUMENT
O unitate de stat care gestionează unul dintre cele mai mari bugete la nivel național și ale cărei structuri din teritoriu poartă o responsabilitate la fel de mare. Ne referim la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are în teritoriu casele județene.
Aproape să obțină 2 milioane de euro pentru unitatea CJ-ului, Șoptică a răbufnit: Nu vorbim de lentoare la CJ, ci de o inconștiență totală / D-na președinte se uită doar după flori
Președintele PNL Botoșani a promis să se implice în alocarea a 10,4 milioane lei companiei de apă și canalizare și după cum Botoșăneanul v-a anunțat, Guvernul ar urma săptămâna aceasta să repartizeze suma solicitată.
Suporterul FC Botoșani, de la „Microbist de România”, școlit în America și Anglia: EXPERIENȚA din Maldive dar și traiul în Regat sau Statele Unite – GALERIE FOTO
Un show televizat în Insulele Maldive cu filmări subacvatice sau cu dronă, în slow-motion sau cu tot felul de faze amuzante din probele pregătite pentru concurenți. „Microbist de România” a debutat deja la Televiziunea Română, iar FC Botoșani a avut la rându-i un reprezentant.
Nu cred ca exista vreun consilier județean care sa nu posede un calculator sau tableta pt a avea acces la sedinte. Oricum STS-ul mi se pare serviciul cel mai sigur. Probabil cineva își dorește o achiziție mare de tablete in criza in care nu toții copiii au acces la școala on-line.
17 noiembrie 2020, 08:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.4 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.