Știrea zilei
În 2020 elevii sunt din nou chemați să învețe o meserie adevărată la o unitate cum alta nu-i: Este un liceu minunea lui Dumnezeu GALERIE FOTO

Zeci de elevi din Flămânzi, Copălău, Prăjeni și Frumușica au luat parte săptămâna trecută la o lecție mai puțin obișnuită, una de viață sau mai degrabă una de pregătire pentru viață. Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu a organizat conferința ”Viitorul meu începe azi”, desfășurată în cadrul proiectului ”Ziua Națională a Meseriilor”.

Fostă elevă, actuală profesoară la ”Bălcescu”


După cum lasă și numele să se înțeleagă, cadrele didactice au încercat să prezinte copiilor de gimnaziu oferta educațională a unității de învățământ.


Dincolo de numărul efectiv de clase și de specializări s-au relatat însă mai multe povești, de la cea a Lenuței Guraliuc, fostă elevă a liceului care a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași și care s-a întors ca profesor la Flămânzi și până la cea a Danielei Luca, președintele Comitetului de Părinți, ai cărei copii s-au născut în Grecia și care ulterior au devenit elevi la ”Bălcescu”. Ajunsă în 2020 cu copiii destul de mari, recomandă tuturor botoșănenilor plecați la muncă peste graniță să îi dea pe cei mici la școală în România. Iar celor din Flămânzi și din localitățile învecinate, să aleagă liceul din orășelul aflat în sudul județului.

 

Ai meserie, ai... parte


Argumentul principal este că absolvirea acestei unități de învățământ le aduce automat o meserie care le permite să își câștige traiul chiar și în eventualitatea necontinuării studiilor.


”Toată lumea vrea acum profesor, economist, avocat IT-ist, dar eu nu pot să înțeleg generația care vă porniți acum la drum: ce o să mâncați, cu ce o să vă îmbrăcați, cine o să vă facă o mașină cu care să mergeți? Indiferent dacă va fi zburătoare sau va merge pe drum de țară. Când o să creșteți un pic mai mari o să descoperiți că, pentru a putea trăi foarte, foarte bine, trebuie să ai o meserie. Iar noi avem aceste profiluri, științe ale naturii și științe sociale, dar mai mult decât atât, oferim la toți copiii posibilitatea de formare profesională, de calificări, de ceva concret”,


Mihaela Ștefănucă, director adjunct Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu.


Mai concret, pentru anul de învățământ 2020-2021 la învățământul liceal unitatea din Flămânzi dispune de o clasă de științele naturii (real), o clasă științe sociale (umanist) și o clasă de resurse naturale și protecția mediului. La învățământul profesional vor exista trei clase în domeniul agricol (horticultor, mecanic agricol și lucrător în agroturism) și o clasă în domeniul tehnic (tâmplar universal).

 

Elevul antreprenor


O astfel de școală profesională a absolvit și Constantin Iordăchel, un bărbat din Flămânzi care pe baza celor învățate aici a ajuns să conducă și o mică afacere în tâmplărie cu șapte angajați și care a decis să își continue studiile, fiind acum elev în clasa a XIII – a, la frecvență redusă.


”Dacă ei sunt buni, învață, pentru că altă șansă nu au. Unii băieți pe care i-am avut lucrează acum prin Germania, alții mai revin”, a povestit elevul-antreprenor despre angajații săi.


Dar poate cea mai bună caracterizare i-a aparținut medicului veterinar, fost primar, actual consilier local.


”Cadrele didactice de la acest liceu sunt un exemplu de personalitate, de învățare, de modestie, lucru care a făcut să urce liceul până unde a ajuns. În calitatea mea de medic veterinar am ajutat la formarea câtorva generații de elevi și sfătuiesc în continuare elevii care sunt în zona noastră – Flămânzi, Frumușica, Prăjeni, Copălău – să vină aici. Este un liceu minunea lui Dumnezeu care se potrivește pentru noi. Ești acasă, ai totul la dispoziție, nu mai vorbim de tehnica aflată la dispoziție, de profesori. Sunt o mulțime de profesori tineri, care au ce să vă spună, ce să vă învețe, aveți orice vă trebuie”,


Dumitru Micuțaru, medic veterinar.

 

Practică în Europa


Toate meseriile de care am pomenit adineauri nu se va învață doar românește, ci și european pentru că liceul a derulat mai multe proiecte europene în colaborare cu asociații și unități de învățământ din Italia și Portugalia. Prin intermediul acestora zeci de elevi, însoțiți de cadrele didactice, au putut face practică la unități din Occident. Au văzut și învățat nu doar meseria propriu-zisă, ci întreg ciclul de producție, cum se inițiază o afacere, marketingul atât de important în vânzarea produselor și altele asemenea.


Bază materială a Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu este una de care nu beneficiază nici măcar unele unități de învățământ de la oraș. Printre altele, școala de la Flămânzi dispune de patru laboratoare și patru cabinete, de un centru de documentare și informare, de o bibliotecă cu peste 13.000 de volume, de două săli de informatică, de cabinet medical, de sală de sport cu 150 de locuri.


”Haideți să lăsăm mirajul străinătății. Oamenii de aici, din Flămânzi, au luptat ca să obțină pământul, ca să rămână pe aceste meleaguri. Avem o țară frumoasă, bogată, cu părinți, bunici și străbunici harnici, muncitori, cu personalități pe care le-ați învățat la școală. Haideți să apară și numele vostru undeva acolo: elev, absolvent al Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu”,


Alina Robu, director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

 

”Destinația ta pentru un viitor sigur”


De la conferință nu au lipsit inspectorii Bogdan Suruciuc și Romică Vărvăruc, acesta din urmă catalogând unitatea flămânzeană drept ”cel mai bun liceu tehnologic din Botoșani”.


”Aprecierile sunt pentru tot colectivul, fără de care nu puteam avea aceste realizări, un colectiv inimos care ne-a susținut în toate demersurile noastre. Aș vrea să fac o recapitulare pentru, sperăm, viitorii noștri elevi, pe care îi așteptăm din toamnă. Ați văzut că avem baza materială necesară pentru a realiza orice fel de activitate, că avem cadre didactice pregătite, ați văzut oportunitățile pe care le aveți ca elevi ai noștri Și ca să închei într-o manieră poetică: Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu este destinația ta pentru un viitor sigur”,


Augustina Fegher, director general Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu.


Și pentru că tot am vorbit despre proiectele europene derulate la Flămânzi, trebuie spus în încheiere că la amintita conferință s-a lansat și ”Optimizarea instruirii practice în context european”, lucrare coordonată de cele două directoare ale unității și în care s-au prezentat rezultatele obținute în urma desfășurării unui proiect Erasmus+ cu parteneri din Nicotera – Italia și Barcelos – Portugalia.

 

loading...
Trei elevi au produs singuri un filmuleț prin care fac reclamă liceului: Destinația ta pentru un viitor promițător VIDEO
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Loading...
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
Loading...
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Premierul Cîțu, amenințare într-un cerc restrâns la finalul vizitei la Botoșani: Ăla pleacă acasă!VIDEO & GALERIE FOTO
Prim-ministrul României și-a încheiat acțiunea politică în județul nostru din data de 28 august cu o vizită pe șantierul drumului Botoșani – Târgu-Frumos.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.1 o C
Ştefăneşti
9.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.