Știrea zilei
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO

Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.

Stop furturilor de apă (?)

 

Și implicit facturile lunare. Într-un final, adevărații pierzători ai acestor „afaceri” erau tot botoșănenii, care suportau așa-zisele pierderi de la Nova Apaserv. O companie care este pe buza prăpastiei falimentare.

 

Spălătorii auto, unități de abatorizare sau tot felul de hale industriale (atâtea câte mai sunt) ar fi fost părtașe la astfel de metode. Oficial însă nu s-a putut demonstra nicio ilegalitate de acest gen, iar șefii companiei au decis să șteargă cu buretele trecutul, să efectueze verificări minuțioase și să adopte măsuri de eliminare a acestor practici apropiate de furt.

 

Spre finele anului trecut, echipajele de la Nova Apaserv, unitate la care Consiliul Județean este acționar principal, au derulat un amplu control în care au implicat și alte instituții.

 

Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a fost implicat în această acțiune.

 

 

„A fost declanșată deja, de circa două luni, s-au identificat undeva la 36 de spălătorii care au contracte cu Nova Apaserv și figurează ca societăți în documentele care sunt la Nova Apaserv. S-au verificat cam 95% dintre ele, unde a fost cazul s-au montat deja vreo 15 contori radio. Încercăm ușor, ușor tot ce înseamnă persoane juridice să avem montați contori radio pentru o mai bună gestionare a consumului de apă”.

 

Ce sunt contorii radio?

 

„Sunt contori care pot fi citiți de la distanță și la care nu se poate umbla. În primul rând, un contor radio, în secunda în care umbli la el va da un semnal care spune foarte clar că cineva a umblat la el. Avem un control mult mai bun, încercăm în perioada următoare, avem în vedere ca la toate scările de bloc, sunt undeva la 3.000 și ceva de scări de bloc, să avem peste tot contori radio montați și cam tot ce înseamnă persoane juridice în Botoșani”.

 

„Există tot felul de variante”

 

Dar contorul clasic poate fi cumva manipulat? Cel puțin în rândul spălătoriilor unde, să zicem, consumul de apă este mult mai mare...

 

„La contorul radio este imposibil să umbli, la cel clasic se poate umbla, se poate sparge, există tot felul de variante. Oricum, noi avem în vedere să avem un control foarte strict asupra consumului de apă la persoane juridice, mai ales unde există consumuri mai mari de apă, ordinea în care vor fi montați acești contori. Pentru că avem în vedere să achiziționăm, într-adevăr, o cantitate destul de mare de contori inteligenți. Ordinea în care îi vom monta va fi în funcție de consumul lunar de apă, unde sunt consumurile cele mai mari, acolo vor fi montați prima dată”.

 

În cadrul controlului la spălătorii au fost suspiciuni de furt de apă?

 

„Au existat în spațiul public tot felul de discuții. În acest moment de asta s-a și luat decizia de a se verifica toate spălătoriile, pentru a elimina orice discuție intră absolut toți la control. Nu se face un control ici-colo, efectiv toate spălătoriile au fost identificate și controlate. Va exista o medie de consum care ne va spune foarte clar unde vom mai trebui să acționăm și unde nu”

 

Apă reziduală care dispare prin farmec

 

Spuneați că ați angrenat mai multe instituții în cadrul acestui control, pentru o verificare mai minuțioasă?

 

„Da, am avut o discuție inclusiv cu cei de la Garda de Mediu, să avem o colaborare în acest sens, mai ales pe partea de evacuare a apelor uzate pentru că sunt spălătorii care au acele fose, nu sunt conectate la canalizare și vedem din rapoarte că la noi apar cu un consum de 100 mc și ei vidanjează undeva la 5 – 10 mc de apă pe an. Ceea ce, într-adevăr, ne duce la ideea că, ceva nu e foarte corect acolo”.

 

Ar trebui să se regăsească undeva și nu e nicăieri...

 

„Exact”.

 

Garda de Mediu și...?

 

„Garda de Mediu în principal și pentru cei care declară că au puțuri de apă pentru spălătorii, acolo vom conlucra cu cei de la Apele Române. O să avem discuții să reglăm aceste treburi. să fie corecte”.

 

Și ați depistat până acum cazuri cu nereguli?

 

„S-au găsit diferite probleme, dar nu la modul grosier. Până la urmă, unde au existat într-adevăr consumuri foarte mici și erau suspiciuni, la momentul controlului nu s-au găsit probleme deosebite acolo. Dar unde consumurile erau foarte mici, exact acolo s-a luat decizia de a se monta acei contori radio. Efectiv s-au și scos în afara proprietății acei contori”.

 

Deci dvs. spuneți că, dacă au existat cazuri de furturi în trecut, sunt foarte greu de probat. Iar pe viitor, prin montarea acestor contori inteligenți, doriți să le preîntâmpinați...

 

„Exact. Pe mine mă interesează foarte mult să aducem în facturi, apă. Pentru că există niște pierderi în acest moment care sunt destul de mari. Și mă interesează să reduc acele pierderi, să dăm la o parte aceste suspiciuni de furturi, să știm că avem înregistrat corect tot ce înseamnă consumuri de apă și atunci putem vedea mai departe ce facem”.

 

Nova Apaserv vrea să cumpere mii de contori inteligenți 

 

Înaintea verificării spălătoriilor a mai fost un control amplu derulat de Nova Apaserv pentru abonații branșați la magistrala spre Flămânnzi. În urma verificărilor au fost depistați contori manipulați și mai mulți salariați au intrat în comisia de disciplină. La spălătorii a fost cazul?

 

”Chiar nu știu exact, dar știu că mai sunt câteva persoane care trebuie să ajungă în comisie, dar nu am informații exacte. Dar într-adevăr unde se găsește ceva, cineva va răspunde pentru ceea ce se întâmplă acolo”.

 

Câți contori inteligenți își propune Nova Apaserv să mai achiziționeze și de unde fonduri?

 

„Partea cu fondurile e cea mai complicată, pentru că acum căutăm soluții, să vedem de unde, discutăm de sume cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro. Cam acesta ar fi necesarul pe care l-am primit acum de la Nova Apaserv, un calcul brut, să zicem. Discutăm de vreo 4 – 5.000 de contori inteligenți, de diferite dimensiuni. În afară de persoanele juridice, există anumite zone intermediare unde trebuie montați acești contori pentru a putea identifica pierderile de apă mult mai ușor. Neavând foarte bine controlată rețeaua de apă, există avarii care se duc direct în canalizare, nu ies la suprafață, e foarte greu să-ți dai seama unde e acea avarie. Pierzi două, trei zile până o găsești, până intervii. Botoșănenii știu foarte bine, au fost câte două săptămâni, nu fără apă, dar cu presiune foarte mică. Cam acela era motivul, avarii ascunse care sunt foarte greu de depistat. Montând acești contori inteligenți, am putea depista mult mai ușor avariile și să intervenim mult mai ușor acolo. În afară de asta, pierderile de apă se vor diminua foarte mult. Nu va mai dura o săptămână până la o remediere. Prin toate lucrurile astea încercăm să construim o nouă formă de lucru în Nova Apaserv. Pentru că, da, trebuie schimbări acolo, trebuie schimbări foarte serios făcute și gândite”.

 

După spălătorii, care e următoarea categorie de persoane juridice vizată de verificări?

 

„Tot ce înseamnă mari consumatori de apă. Aici vorbim de industrie alimentară, vorbim de restaurante, hoteluri, abatoare, cam aceștia sunt cei mai mari consumatori de apă din Botoșani. Și da, ușor-ușor vor fi cu toții verificați, să fie totul în regulă în fiecare locație”.

 

După luarea primelor măsuri, care sunt deocamdată la stadiu incipient, nu au întârziat să apară și rezultatele. Facturile la persoane juridice care sunt încasate de Nova Apaserv ar fi crescut și de câte două, trei ori. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Se scumpesc apa și canalizarea, liberalii s-au abținut de la vot – NOILE TARIFE
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.