Știrea zilei
Femeia care nu a mers la piață de 20 de ani: ”Pământul e foarte bun la Botoșani. Dacă muncești ai, dacă nu, te duci cu plăsuca să cumperi”

Cu o grădină lângă casă, cu muncă și cu multă dragoste pentru plante ar trebui să trăim fără grija zilei de mâine, ne spune tanti Maria, femeia care a reușit o performanță mai puțin întâlnită: și astăzi cultivă cartofii din sămânța pe care o păstrează încă din 1962.

Este știut faptul că România, și Botoșaniul nu face excepție, are un sol cu un potențial de fertilitate foarte ridicat.

 

Pentru a înțelege potențialul real al țării noastre, e bine să știm că 64% din totalul solurilor la nivel mondial au o fertilitate scăzută și foarte scăzută. În timp ce în România fertilitatea scăzută ajunge la 51% din suprafață. Potrivit specialiștilor, 28% din suprafața agricolă a României este considerată a fi ridicată și foarte ridicată (spre comparație, procentul la nivel mondial al solului fertil de calitate ridicată și foarte ridicată este de abia 11%).

 

Să mai adăugăm la cele de mai sus încă o statistică: din întreaga suprafață a Terrei, doar 29,2% îl reprezintă uscatul, restul este apă. Din acest uscat, dacă tragem deoparte suprafețele locuite, șosele, aeroporturi, stadioane, asfaltul urban etc., doar 6% se folosește pentru agricultură.

 

Doar 6% asigură 95% din hrana omenirii.

 

Nu degeaba bunicii noștri se simțeau legați de glie și în numele pământului s-au dus lupte crâncene în istorie.

 

 

Maria, țăranca plecată din Cornii Botoșanilor

 

Maria Țăran s-a născut la Corni, într-o familie cu doi copii. Ambele fete. Chiar dacă de câteva decenii trăiește în Poiana Stampei, din județul Suceava, femeia este încă legată de locurile natale. Și nu e doar un fel de a spune, după cum vom vedea.

 

Maria Țăran este un fenomen.

 

Simplă, fără multă carte, cu o dârzenie specifică bărbaților, înțeleaptă cât să nu cadă în patetismele rurale, spune că secretul reușitei în viață este munca. Asta a făcut de când era mică și asta continuă să facă zi de zi.

 

Despre Maria Țăran se vorbește nu doar în jurul Dornelor. Este cunoscută în toată țara, acolo unde participă la târguri și festivaluri agricole sau de folclor.

 

Se mai spune despre ea că de 20 de ani nu a mers la piață. Oamenii o apreciază și nu de puține ori au existat voci care au spus că oficialii din Ministerul Agriculturii ar trebui să ia lecții de la tanti Maria.

 

A fost chemată deseori să organizeze și să planteze legume pe hectare întregi de grădină.

 

Așa s-a întâmplat și vara trecută, când starețul unei mănăstiri a apelat la ajutorul ei pentru a planta nu mai puțin de 8 hectare de pământ.

 

 

Sămânța de cartof de la Corni: ”O am din 62, de când s-a înființat colectivul”

 

Protos. Paisie Furdui, starețul Mănăstirii Bârnova, din județul Iași, recunoaște că datorită Mariei Țăran grădina a înflorit la propriu. Mai ales că, de câțiva ani, călugării de la Bârnova cultivă doar legume bio, deținând în acest sens chiar și un certificat.

 

 

”Maria Țăran, femeia care nu a fost la piață de 20 de ani, a venit la Mănăstirea Bârnova să ne arate cum trebuie să fie cultivate legumele bio”, spune Protos. Paisie Furdui, starețul mănăstirii ieșene.

 

Starețul dă mărturie cu privire la pasiunea Mariei Țăran pentru legumicultură și pentru tot ce înseamnă agricultură.

 

”Am rugat-o să vină la noi la mănăstire să înființăm o grădină de legume. Am produs aici câteva legume foarte căutate”, spune Protos. Paisie Furdui.

 

Mănăstirea are aproape 8 ha certificate bio și, spune călugărul stareț, toate legumele sunt sănătoase.

 

Femeia spune că pământul este roditor peste tot unde mâna omului îl atinge. Desigur, mai trebuie și ajutat, dar și aici iscusința își spune cuvântul. Pentru că, între chimicalele care otrăvesc plantele și îngrășământul natural, mereu va opta pentru cea din urmă variantă.

 

”Eu la mănăstirea Bârnova am fost chemată de părintele stareț să fac o grădină bio. Terenul este alimentat cu mraniță de capră, nu cu concentrat natural. Plantele mă ascultă și aici, la Bârnova”, spune Maria Țăran.

 

Și arată cum dintr-un singur cuib, a scos nu mai puțin de 50 de cartofi.

 

 

”Sămânța este din 1962, de când s-a înființat colectivul”, spune tanti Maria.

 

De peste jumătate de secol păstrează sămânța de cartof adusă din Cornii Botoșanilor. Plus că sunt foarte gustoși și sănătoși, spune și starețul.

 

De mulți ani, în fiecare primăvară sau toamnă, grădina din Poiana Stampei, județul Suceava, este vizitată de ziariști din țară. Tuturor, tanti Maria le vorbește despre tot ce a învățat acasă, în Corni, de la părinții săi. 

 

”Părinții mei din comuna Corni, județul Botoșani, așa m-au învățat”, spune de fiecare dată femeia care deține cea mai frumoasă grădină din Țara Dornelor.

 

Și își mai amintește tanti Maria că, pe când era acasă la Corni, țăranii nu mergeau la piață sau la magazin pentru a cumpăra legume sau fructe, așa cum se întâmplă astăzi.

 

”Mama mea așa m-a învățat. Ea nu cumpăra nimic, nici măcar ulei. Avea floarea soarelui, făcea ulei, sfecla o ducea la Bucecea, de unde aducea zahărul. Doar orezul îl cumpăra. Ea m-a învățat să pun murături, să fac zarzavaturi, ciuperci murate, fasole verde murată. Așa mi-am învățat și copiii, pentru că așa e sănătos. Am grădină, livadă, seră și iaz cu pește”, spune într-un interviu Maria Țăran.

 

 

”Exact cum îngrijești un copil, așa ai grijă de o grădină”

 

Nu cumpără nici măcar sămânță. Strânge tot de la an la an, unele fiind păstrate încă de când trăia mama ei, la Corni.

 

”Dacă ești o bună gospodină economisești bani și nu cumperi legume, fructe, zarzavaturi. Dar trebuie muncă. Eu până seara stau în solar, în grădină, vorbesc cu legumele. Exact cum îngrijești un copil, așa ai grijă de o grădină. Nu ai cumpăra atâta alimente din comerț care nu sunt sănătoase”, povestește în fața unui microfon Maria Țăran.

 

A plantat anumite specii de plante care altădată nu se plantau în zona Dornelor. Vița de vie, porumb, grâu. Aproape tot ce planta la Corni a dus și în grădina din Poiana Stampei.

 

”Mama mea a fost o gospodină extraordinară. Ne-a învățat pe amândouă, pe mine și pe sora mea, să fim gospodine și să muncim”.

 

 

De ce lumea este atât de săracă la Botoșani?

 

Într-un ținut cu pământ bun, roditor, oamenii sunt săraci. În județul Botoșani oamenii au grădini, dar legumele și fructele sunt cumpărate de la supermarket sau de la piață.

 

 

Tanti Maria, care se mândrește cu părinții ei, este de data aceasta foarte categorică: oamenii nu muncesc!

 

”Dacă ai crescut într-o familie în care se muncește, atunci ai de toate. Dacă nu, te duci cu plăsuca să cumperi… Pământul e foarte bun la Botoșani. Mama mea, când trăia, punea cartof de lună, îl scotea și în locul cartofului punea varză. Până în noiembrie scoteam și varză. La Botoșani este mult mai bun terenul. Dacă nu lucrezi nu se face nimic”, spune Maria Țăran.

 

De ce sunt, totuși, atât de săraci botoșănenii?

 

”Trebuie să muncești, altfel nu ai. Noi acasă am fost două fete. Mama la serviciu, tata la serviciu. Era tot pus în ordine. Roșii, ardei, vinete, harbuz, zămos, cartof, mazăre. Eu așa am crescut, am muncit de mică. Într-un județ intră și bune și rele, nu poate să fie toată lumea harnică sau toată lumea puturoasă. Dar dacă unul muncește și zece nu, atunci avem o comună leneșă”, spune răspicat tanti Maria.

 

A vrut să le arate oamenilor cât de multe se pot face pe o grădinuță mică.

 

”Am făcut iaz de pește, merg și pomii aici, și legumele, și fructele. Dar trebuie multă muncă și să pui suflet. Eu stau primăvara, când le pun, și vorbesc cu ele, și văd că a doua zi sunt mai mari. M-aș îmbolnăvi să nu le pot vorbi. De multe ori sunt obosită, dar când știi că cineva te așteaptă să îi dai o lingură de apă e musai să vii”.

 

Când nu mai poate strânge recolta, tanti Maria își cheamă consătenii în grădină.

 

”Cât au strâns atât au luat, eu am făcut dulceață, ce să fac acum cu atâtea coacăze? Au venit oamenii, și-au făcut și ei dulcețuri acasă”, spune Maria Țăran.

 

O lecție de care România are nevoie. Pentru că, înainte de a ne plânge de sărăcie, ar trebui să privim către cea mai mare bogăție pe care o deținem: pământul. Dar secretul, ne spune tanti Maria, este unul singur: munca.

 

loading...
Țărani băgați în dube în toiul nopții după ce i-au pus pe fugă pe oamenii lui Gheorghiu-Dej: ”Afară cu bolșevicii, n-avem nevoie de comunism!”
Cum s-a schimbat mentalitatea ţăranilor botoșăneni plecaţi în străinătate: Mărturii din ”satul italienilor”

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Da , felicitari doamna , tot respectul , DAR ! Nu toti avem posibilitatea sa locuim la tara sa mancam exclusiv din ce ofera pamantul muncit , iar doi la mana , imi permit sa va contrazic ( cu toata parerea de rau ) cumpar si eu de la piata , am si rude care aduc de la tara , dar pana si legumele de la tara nu mai sunt ce au fost odata . Ori pentru ca unii folosesc chimice pentru stropit , ori altii nu mai au animale ca inainte ca sa poata folosi ingrasamant natural ( aici e alta discutie , pentru ca depinde cu ce hranesti animalul , daca ii dai porumb stropit deja se modifica si ingrasamantul, in consecinta si leguma ) iar apoi sa fim seriosi , majoritatea ( nu toti !) de la tara au solare si scot pe banda rulanta legume , am cumparat si eu de la o doamna , dar ce sa spun , maxim 2-3 zile la frigider si trebuie consumate altfel nu rezista . Asa ca noi, cei din oras , chiar daca cumparam de la taran de la tara , nu stim chiar exact de unde vine acea marfa ( desi vanzatorul zbiara ca se jura ca le-a pus el cu mana lui ) . O fi si clima de vina, cine mai stie . Dar nu sunt de acord cu chestia ca " daca muncesti ai si mananci sanatos de la tara tot anul" . Nu e chiar asa . Felicitari pentru articol si doamnei .
30 mai 2020, 15:04
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.