Știrea zilei
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 

Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 

Președinte de ONG la 13 ani


În a doua categorie ar putea fi introdus și Mihnea Lăcătușu, elev la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. 


După invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost printre primii care s-au preocupat de soarta refugiaților și a povestit la Botoșăneanul TV cum a acționat. 


Cum în luna noiembrie a anului trecut a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio, destinată cu precădere copiilor cu vârstă de peste 12 ani, la sfârșitul lui februarie – începutul lui martie, și-a mobilizat voluntarii și a trecut la treabă. 


A discutat cu directorul de la Uvertura Mall și în ciuda faptului că are doar 13 ani a reușit să îl convingă să amenajeze un centru de donații la intrarea în centrul comercial. 


A făcut același lucru în câteva școli, în magazine și la o terasă. 


Iar ajutoarele au început să curgă, mai ales de la punctul de colectare de la mall. 


”Acolo, când vedeau cutiuța cu bani sau când vedeau produse așezate și scria «Donații pentru Ucraina», deja oamenii se mobilizau. Am fost într-o după-amiază la centrul de donații și au fost doi oameni mai în vârstă. Și au văzut, «uite că sunt și copii care strâng donații» și peste o oră au venit cu două coșuri pline din Penny, cu tot felul de lucruri. M-am simțit emoționat”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații”


În colectarea bunurilor și mai ales în alocarea fondurilor strânse s-a ghidat după grupurile de pe rețelele de socializare destinate refugiaților, acolo unde se făceau mereu liste cu obiectele necesare oamenilor fugiți din calea războiului. 


”Eram foarte obosit în acea perioadă, adică se vedea pe fața mea că eram obosit și fizic, și mental pentru că aveam centre de donații și nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații, adică am mers de trei-patru ori în vamă și am dus dube de pături, mâncare, produse igienice, tot felul de lucruri. Am avut oameni care ne-au donat și bani și cu acei bani am cumpărat ce era nevoie”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio Botoșani. 


Implicarea în ajutorarea refugiaților a venit după o discuție în conducerea asociației, unde s-a convenit că este cazul ca ONG-ul să acționeze cât mai rapid. 


Primul transport a fost efectuat la o săptămână de la izbucnirea războiului, axat pe alimente de consum rapid – ”brânzoaica de la Cofetăria Maria a făcut minuni”, potrivit liderului ”Simbio” – și au urmat altele trei, cu mai multe produse. 


Pentru acestea, copiii de la ”Simbio” au trebuit să apeleze la părinți întrucât nu aveau vreun membru care să aibă permis de conducere și autoutilitară. 


”Am avut noroc de tatăl secretarei și tatăl unui voluntar pentru că aveau dube foarte mari și a fost ceva foarte bun”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare”


Dar cum se vede atacarea Ucrainei de către Rusia prin ochii unui elev de gimnaziu? A explicat tot la Botoșăneanul TV


”Mi se pare că a pornit total inutil. Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare. Sper sincer ca fiecare țară să doneze Ucrainei tot ce are nevoie ca să mențină războiul doar în Ucraina pentru că, dacă devine mondial, fiind vorba acum de bombe nucleare și de toate lucrurile astea... Nu mi se pare normal să încalci drepturile omului atât de tare”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio


Ajutorarea refugiaților este doar una dintr-o mulțime de acțiuni derulate de ONG-ul menționat. La doar cei 13 ani pe care îi are, Mihnea Lăcătușu și ceilalți elevi de la ”Simbio” au organizat în 2022, printre altele, ”Școala de bani” împreună cu managerii BCR Botoșani, ”Movie night”, ”Goana după oul de ciocolată” alături de Parcul Cornișa, ”Târgul de jucării”. 

 

loading...
loading...
Un concurs cum n-a mai fost altul: Goană după ouă de ciocolată la Parcul Cornișa – GALERIE FOTO
Ajutorul dat ucrainenilor prin ochii unui preot misionar: Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»? - VIDEO


 

Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Un Dorel pe buldoexcavator a distrus o țeavă, a provocat o avarie și i-a zburat patronului 18.000 de euro din buzunar
Muncitorul unei firme de construcții i-a provocat o daună în toată regula angajatorului său.În timp ce lucra pe un șantier a spart cu buldoexcavatorul a conductă de apă și a provocat o avarie de proporții.
AMENINȚĂRI din partea unui consilier - fost polițist, care a votat cu două mâini și riscă să plece acasă: O să contactez un avocat și o să vă ia pe toți la rând DOCUMENT
Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis în data de 24 august 2022 o listă cu șapte persoane care au fost cercetate administrativ.
”Îngerul” de la tastatură: Botoșăneanul care a creat platforme online unicat pentru oamenii loviți de soartă – Tot am învățat singur 
Pasiunea pentru programare și dorința neîncetată de autoperfecționare, ambele combinate cu o înclinație spre ajutorarea celor aflați în nevoi, au fost ingredientele succesului pentru un tânăr din Botoșani care a creat câteva sisteme unicat ce vin în sprijinul celor bătuți de soartă. 
Biserica simbol a orașului a fost finalizată, Primăria scoate panourile în cel mai scurt timp: A ieșit super bine
Au existat o serie de discuții privitoare la lucrările de modernizare care au fost realizate timp de doi ani la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.Mici probleme care au fost remediate pentru ca obiectivul să fie predat de constructor și să redevină al botoșănenilor.
Compania de Investiții a ajuns la Botoșani ca să preia noul spital al orașului de la o companie în faliment - GALERIE FOTO
După ani de așteptare în care s-au ivit tot felul de probleme la construcția Spitalului de Îngrijiri Paliative al orașului, în sfârșit s-a ajuns la etapa premergătoare inaugurării.Reprezentanții finanțatorului au ajuns marți la Botoșani pentru a verifica în ce au investit aproape 16 milioane de lei.
Managerii spitalelor din Botoșani, AVERI modeste: Unii fără case sau mașini, alții cu economii puține și plini de datorii
Conduc unitățile sanitare din județul Botoșani însă oficial nu au o avere impresionantă. Nu dețin mașini extrem de scumpe sau multe terenuri, iar în unele cazuri au mai multe împrumuturi decât bani în cont.
S-au făcut cărțile: Ada Macovei gata să revină în funcția de inspector școlar general
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) pare să fie de ceva timp front de luptă politică.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
”Politic știți cum se întâmplă? Noi suntem o echipă și într-un Birou Politic Județean, în funcție de o analiză, de un sondaj, de poziția fiecăruia, se stabilesc candidaturile pentru alegerile locale. Până la alegerile ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9427 lei
USD
Dolarul SUA
5.1135 lei
CHF
Francul elveţian
5.1775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4791 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5498 lei
XAU
Gramul de aur
270.2027 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2149 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3255 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7514 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
13.0 o C
Bucecea
15.6 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.