Știrea zilei
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 

Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 

Președinte de ONG la 13 ani


În a doua categorie ar putea fi introdus și Mihnea Lăcătușu, elev la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. 


După invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost printre primii care s-au preocupat de soarta refugiaților și a povestit la Botoșăneanul TV cum a acționat. 


Cum în luna noiembrie a anului trecut a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio, destinată cu precădere copiilor cu vârstă de peste 12 ani, la sfârșitul lui februarie – începutul lui martie, și-a mobilizat voluntarii și a trecut la treabă. 


A discutat cu directorul de la Uvertura Mall și în ciuda faptului că are doar 13 ani a reușit să îl convingă să amenajeze un centru de donații la intrarea în centrul comercial. 


A făcut același lucru în câteva școli, în magazine și la o terasă. 


Iar ajutoarele au început să curgă, mai ales de la punctul de colectare de la mall. 


”Acolo, când vedeau cutiuța cu bani sau când vedeau produse așezate și scria «Donații pentru Ucraina», deja oamenii se mobilizau. Am fost într-o după-amiază la centrul de donații și au fost doi oameni mai în vârstă. Și au văzut, «uite că sunt și copii care strâng donații» și peste o oră au venit cu două coșuri pline din Penny, cu tot felul de lucruri. M-am simțit emoționat”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații”


În colectarea bunurilor și mai ales în alocarea fondurilor strânse s-a ghidat după grupurile de pe rețelele de socializare destinate refugiaților, acolo unde se făceau mereu liste cu obiectele necesare oamenilor fugiți din calea războiului. 


”Eram foarte obosit în acea perioadă, adică se vedea pe fața mea că eram obosit și fizic, și mental pentru că aveam centre de donații și nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații, adică am mers de trei-patru ori în vamă și am dus dube de pături, mâncare, produse igienice, tot felul de lucruri. Am avut oameni care ne-au donat și bani și cu acei bani am cumpărat ce era nevoie”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio Botoșani. 


Implicarea în ajutorarea refugiaților a venit după o discuție în conducerea asociației, unde s-a convenit că este cazul ca ONG-ul să acționeze cât mai rapid. 


Primul transport a fost efectuat la o săptămână de la izbucnirea războiului, axat pe alimente de consum rapid – ”brânzoaica de la Cofetăria Maria a făcut minuni”, potrivit liderului ”Simbio” – și au urmat altele trei, cu mai multe produse. 


Pentru acestea, copiii de la ”Simbio” au trebuit să apeleze la părinți întrucât nu aveau vreun membru care să aibă permis de conducere și autoutilitară. 


”Am avut noroc de tatăl secretarei și tatăl unui voluntar pentru că aveau dube foarte mari și a fost ceva foarte bun”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare”


Dar cum se vede atacarea Ucrainei de către Rusia prin ochii unui elev de gimnaziu? A explicat tot la Botoșăneanul TV


”Mi se pare că a pornit total inutil. Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare. Sper sincer ca fiecare țară să doneze Ucrainei tot ce are nevoie ca să mențină războiul doar în Ucraina pentru că, dacă devine mondial, fiind vorba acum de bombe nucleare și de toate lucrurile astea... Nu mi se pare normal să încalci drepturile omului atât de tare”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio


Ajutorarea refugiaților este doar una dintr-o mulțime de acțiuni derulate de ONG-ul menționat. La doar cei 13 ani pe care îi are, Mihnea Lăcătușu și ceilalți elevi de la ”Simbio” au organizat în 2022, printre altele, ”Școala de bani” împreună cu managerii BCR Botoșani, ”Movie night”, ”Goana după oul de ciocolată” alături de Parcul Cornișa, ”Târgul de jucării”. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un concurs cum n-a mai fost altul: Goană după ouă de ciocolată la Parcul Cornișa – GALERIE FOTO
Ajutorul dat ucrainenilor prin ochii unui preot misionar: Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»? - VIDEO


 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
hainedevis.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.4 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.1 o C
Darabani
-8.2 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
-3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.