Știrea zilei
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 

Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 

Președinte de ONG la 13 ani


În a doua categorie ar putea fi introdus și Mihnea Lăcătușu, elev la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. 


După invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost printre primii care s-au preocupat de soarta refugiaților și a povestit la Botoșăneanul TV cum a acționat. 


Cum în luna noiembrie a anului trecut a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio, destinată cu precădere copiilor cu vârstă de peste 12 ani, la sfârșitul lui februarie – începutul lui martie, și-a mobilizat voluntarii și a trecut la treabă. 


A discutat cu directorul de la Uvertura Mall și în ciuda faptului că are doar 13 ani a reușit să îl convingă să amenajeze un centru de donații la intrarea în centrul comercial. 


A făcut același lucru în câteva școli, în magazine și la o terasă. 


Iar ajutoarele au început să curgă, mai ales de la punctul de colectare de la mall. 


”Acolo, când vedeau cutiuța cu bani sau când vedeau produse așezate și scria «Donații pentru Ucraina», deja oamenii se mobilizau. Am fost într-o după-amiază la centrul de donații și au fost doi oameni mai în vârstă. Și au văzut, «uite că sunt și copii care strâng donații» și peste o oră au venit cu două coșuri pline din Penny, cu tot felul de lucruri. M-am simțit emoționat”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații”


În colectarea bunurilor și mai ales în alocarea fondurilor strânse s-a ghidat după grupurile de pe rețelele de socializare destinate refugiaților, acolo unde se făceau mereu liste cu obiectele necesare oamenilor fugiți din calea războiului. 


”Eram foarte obosit în acea perioadă, adică se vedea pe fața mea că eram obosit și fizic, și mental pentru că aveam centre de donații și nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații, adică am mers de trei-patru ori în vamă și am dus dube de pături, mâncare, produse igienice, tot felul de lucruri. Am avut oameni care ne-au donat și bani și cu acei bani am cumpărat ce era nevoie”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio Botoșani. 


Implicarea în ajutorarea refugiaților a venit după o discuție în conducerea asociației, unde s-a convenit că este cazul ca ONG-ul să acționeze cât mai rapid. 


Primul transport a fost efectuat la o săptămână de la izbucnirea războiului, axat pe alimente de consum rapid – ”brânzoaica de la Cofetăria Maria a făcut minuni”, potrivit liderului ”Simbio” – și au urmat altele trei, cu mai multe produse. 


Pentru acestea, copiii de la ”Simbio” au trebuit să apeleze la părinți întrucât nu aveau vreun membru care să aibă permis de conducere și autoutilitară. 


”Am avut noroc de tatăl secretarei și tatăl unui voluntar pentru că aveau dube foarte mari și a fost ceva foarte bun”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare”


Dar cum se vede atacarea Ucrainei de către Rusia prin ochii unui elev de gimnaziu? A explicat tot la Botoșăneanul TV


”Mi se pare că a pornit total inutil. Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare. Sper sincer ca fiecare țară să doneze Ucrainei tot ce are nevoie ca să mențină războiul doar în Ucraina pentru că, dacă devine mondial, fiind vorba acum de bombe nucleare și de toate lucrurile astea... Nu mi se pare normal să încalci drepturile omului atât de tare”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio


Ajutorarea refugiaților este doar una dintr-o mulțime de acțiuni derulate de ONG-ul menționat. La doar cei 13 ani pe care îi are, Mihnea Lăcătușu și ceilalți elevi de la ”Simbio” au organizat în 2022, printre altele, ”Școala de bani” împreună cu managerii BCR Botoșani, ”Movie night”, ”Goana după oul de ciocolată” alături de Parcul Cornișa, ”Târgul de jucării”. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Un concurs cum n-a mai fost altul: Goană după ouă de ciocolată la Parcul Cornișa – GALERIE FOTO
Ajutorul dat ucrainenilor prin ochii unui preot misionar: Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»? - VIDEO


 

Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.