Știrea zilei
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO

Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.

Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.

Ajutor cerut de la Ministerul Transporturilor 

 

Din aceste motiv șefii județului au solicitat ajutorul celor de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), pentru efectuarea unor controale comune în zone care să nu fie anunțate în prealabil.

 

Există mai multe zvonuri că tirurile sunt supra-încărcate fiind astfel încălcate reglementările legale în vigoare. Pe lângă distrugerea drumurilor naționale sau județene, șoferii care încarcă peste limita admisă sunt pasibili de amenzi grele.

O ședință în acest sens a avut în biroul vicepreședintelui Consiliului Județean, Dorin Birta alături de Ovidiu Luca, inspectorul șef al ISCTR și Cătălin Gheorghian, directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP).

 

 

Transportatori obraznici în județ

 

„Transportatorii creează o sumedenie de probleme atât pe drumurile județene cât și pe drumurile naționale. Mă refer la zona Dorohoi pe care nu mai putem să o stăpânim și inând cont că vine sezonul recoltării porumbului...Fermieri care încarcă aceste mașini ne-au sesizat că-i forțează transportatorii să încarce peste 60 de tone de marfă. Vă mirați dar astea le știm cu toții”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Polițiștii solicitați pentru controale comune pot acționa pe această linie doar maximum două ore, fiind relocați ulterior la alte misiuni.

Iar personalul din DJDP, administratorul drumurilor județene nu are atribuții autonome de control în trafic.

 

„Camioanele vin în linie dreaptă câte cinci, șase. Sunt extrem de multe. Nu mai spun pe drumul județean Bucecea – Leorda ce se întâmplă în ultima perioadă. Era o propunere din partea noastră dacă sunteți de acord să facem filtre comune pe zonele respective, în zona Havârna la intersecția cu drumul național”,

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Amenzi care pot ajunge și la 5.000 de euro

 

Un camion poate avea din punct de vedere legal maximum 40 de tone masa totală admisă de lege. Neoficial ar exista zvonuri că tirurile care traversează județul Botoșani ar avea doar încărcătura de 60 de tone.

Însă pentru verificarea acestor aspecte este nevoie de concursul celor de la ISCTR dar și a Poliției.

 

„Sancțiunea este în funcție de procentul de depășire. Cu depășire până în 5%, între 5 și 10%, până în 25% și peste 25%. Se merge și până la 24.000 de lei sancțiune, cu suspendare copie conformă, imobilizare indiferent de depășire pentru intrarea în legalitate, se trece din nou pe cântar. Au fost sacțiuni, din păcate suferim pe partea de locuri special amenajate”,

Ovidiu Luca, inspector șef ISCTR Botoșani

 

Practic pentru a amplasa un cântar pentru transportatorii de cereale, inspectorii ISCTR au nevoie de o suprafață de 7 metri lățime și 20 de metri lungime.

Singurul loc de cântărire omologat la acest moment este la Baisa.

 

Administratori de drumuri fără atribuții 

 

Tocmai din acest motiv, șefii CJ au transmis o adresă către Ministerul Transporturilor pentru a se interveni pe legislație și pentru ca și personalul de specialitate din cadrul DJDP Botoșani să aibă atribuții de oprire și verificare a vehiculelor care circulă pe drumurile județene.  

 

Este vorba despre un articol din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 în care se arată că personalul cu drept de oprire și imobilizare a vehiculelor aparține Poliției Române, iar administratorii nu pot efectua aceste verificări în lipsa polițiștilor.

Prin modificare s-a cerut să fie oferit acest drept administratorilor de drumuri prin personalul de specialitate din cadrul serviciilor de control și monitorizare trafic, fără a mai fi nevoie deplasarea efectivelor de poliție.

 

Propunerea de modificare a conținutului art. 60, alineat (4) presupune completarea formei inițiale sună astfel: ”...de către personalul administratorilor drumurilor de interes național, județean și local, precum și de către personalul care potrivit legii are drept de oprire și imobilizare a vehiculelor”.

 

Personalul specializat din DJDP s-ar fi obligat să poarte uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive și mjloace de protecție fluorescent-reflectorizante și să circule cu mașini inscripționate.

 

În răspunsul primit de CJ Botoșani, ministerul indică Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) ca structura desemnată să verifice inspecția și controlul respectării reglementărilor interne șși internaționale în domeniul transporturilor rutiere.

Și arată că propunerea șefilor CJ Botoșani „nu are obiect”.

În consecință s-a ajuns la un acord să fie efectuate controale în trafic împreună cu inspectorii ISCTR, fără a fi anunțate în prealabil.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Prefectul Cornilă, întâlnire cu vicele Birta pentru reabilitatea Palatului Administrativ – GALERIE FOTO

 

O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Nu va grabiti, puisorilor! Poate se rezolva de la sine!
31 august 2023, 11:40
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.0 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-3.2 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.7 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.