Știrea zilei
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO

Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.

Bune la învățătură, teme la lumânare

 

Condițiile în care trăiesc cele trei surori care au vârste cuprinse între 10 și 13 ani au ieșit la iveală înaintea sărbătorilor de iarnă. La școală.

 

Copiilor li s-au solicitat scrisori către Moș Nicolae și Moș Crăciun, din partea personalului didactic, așa cum se obișnuiește în această perioadă.

 

Surorile dintr-o localitate a comunei Cristești au avut și ele scrisorele, însă nu au cerut jucării sau haine. Ci rechizite, care să le ajute la școală. Toate trei învață foarte bine, însă de cele mai multe ori nu aveau cele necesare, precum alți colegi.

 

„Eu de Crăciun îmi doresc, pixuri, penar pentru culori, șosete, creioane grafice, radieră, ascuțitoare, trusă geometrică, marker pentru tablă albă, carioci evidențiatoare”.

 

„Eu îmi doresc de Crăciun: niște pixuri, șosete, un penar pentru culori, niște creioane grafice, radieră, o ascuțitoare, o riglă și un marker pentru tablă albă și să nu fie permanent și niște carioci evidențiatoare”.

 

„Îmi doresc niște pixuri, creioane, o ascuțitoare, o radieră, o riglă, carioci evidențiatoare, acuarele, un penar în care să-mi pun creioane, pixuri, culori și niște dosare, caiete studențești mate / română”.

 

 

Scrisorile care au rupt inima profesorilor de la școală

 

Scrisorile au atras atenția profesorilor. Dar și a directorului de școală, Bogdan Ciobanu, care a rămas impresionat de povestea surorilor. S-a implicat pentru a le ajuta, în primul rând să aibă cele necesare la școală, dar mai ales pentru a simți și ele magia cadourilor primite de copii, de Crăciun sau Moș Nicolae.

 

„Nu-și doreau jucării, ci rechizite. Și în momentul respectiv ne-am sesizat împreună cu dl inspector general și am fost la ele chiar de Sfântul Nicolae, le-am dus rechizite și alimente. Chiar și acum în școală, hăinuțe și anumite lucruri pentru ele. Dar nu am sesizat nimic suspect. După care, înaintea Crăciunului iar am ajuns la ele. Și nu am sesizat absolut nimic”,

Bogdan Ciobanu, director Școala Cristești

 

Șeful educației botoșănene s-a implicat în caz

 

Directorul de la Școala Cristești a luat legătura inclusiv cu inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc care a reacționat și el imediat. A cumpărat mai multe lucruri de primă necesitate și împreună cu directorul școlii le-a vizitat pe copile.

 

„Am ajuns la ele cu mai multe pachete împreună cu directorul școlii de acolo. El a spus că este vorba despre o familie săracă și ar vrea să ajute. Și am decis să mă implic, le-am cumpărat alimente și dulciuri și le-am dus de Sfântul Nicolae”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

A descoperit o casă construită fără acte în intravilanul comunei. Adică, undeva pe câmp. Fără a fi conectată la electricitate și cu condiții din cele mai precare. Fetele obișnuiau să-și facă temele mai ales ziua pentru că seara se chinuiau la lumina palidă a unei lumânări.

 

Ajutor pentru surorile care trăiau în întuneric

 

Șeful educației botoșănene susține că s-a gândit inclusiv la varianta achiziționării unor panouri solare pentru căsuța în care locuiau cele trei surori.

 

„Noi am început să vedem cum poate fi branșată acea casă - dacă poți numi casă ce era acolo - la curent electric. Dar erau probleme, pentru că era pe un teren extravilan, fără acte și am gândit achiziționarea unor panouri solare. Ca ulterior să aflu că cineva ar fi sesizat Protecția Copilului care a venit și a luat copiii, cu suspiciunea de abuz. Eu când am fost acolo, era tatăl cu fetele, pe mamă nu am văzut-o niciodată, spuneau că era plecată prin sat, pe undeva”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Ajutor și de peste hotare

 

Au fost impresionați de povestea fetelor inclusiv botoșăneni plecați în străinătate și care au luat legătura cu directorul școlii pentru a le ajuta.

 

Între timp, însă, în ziua de vineri, 24 februarie, surorile au fost preluate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și se află de două zile în grija statului.

 

Directorul Școlii Cristești era afectat de ultimele vești și susține că nu a sesizat nicio clipă că ar fi probleme mai grave în familia fetelor, generate de tată.

 

„Aștept să-mi trimită o doamnă din Germania suma de 300 de euro ca să ajut acei copii, cu hăinuțe, cu mâncare, chiar să le scot puțin din mediul lor, să le duc la un film, la o prăjitură, la un suc. Dar vineri am înțeles că au fost luate. Noi avem psiholog școlar, nu am sesizat absolut nimic. Fetele cu foarte mult bun simț, responsabile, nu de 9 sau 10, dar de nota 8. Un scris frumos, la locul lor. Eu, personal am încercat să le ajut, chiar am încercat să le ajut. Prin cunoștințe și prieteni. Am rămas și eu surprins”,

Bogdan Ciobanu, director Școala Cristești

 

Mail-ul care a tras semnalul de alarmă

 

Direcția Copilului a fost sesizată printr-un e-mail semnat de o persoană fără calitate oficială, cel mai probabil un vecin, că fetițele nu ar întâmpina doar probleme de ordin material. Ar fi supuse inclusiv la violențe fizice și un presupus abuz sexual din partea tatălui.

 

În aceeași zi, reprezentanții Direcției Copilului s-au deplasat de urgență la domiciliul fetelor și au decis că trebuie luate din mediul familial.

 

„Fetițele sunt la noi, la centru, de vineri după amiază, au fost aduse de către echipa de la complex. Am avut un mail de la o persoană care a sesizat o posibilă situație de abuz. Colegii de la complex s-au dus pe teren, la o primă evaluare și-au dat seama că copiii trebuie luați de acolo pentru a fi evaluați mai bine. Urmează evaluarea, consilierea, raportul, să vedem la ce concluzie ajungem. Am vrut să luăm și mama pe programul de violență domestică, dar mama a refuzat să vină. Am înțeles că erau și situații de violență domestică atât asupra mamei cât și a copiilor. Acum să vedem dacă suspiciunea de abuz sexual se confirmă”,

Alexandru Colbu, director executiv adjunct DGASPC

 

În prezent, copilele se află la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență (CPCRU) unde sunt evaluate. Pe viitor se dorește plasarea lor într-o căsuță de timp familial sau la un asistent maternal dacă va fi posibil, pentru a nu fi despărțite.

 

Mama, care la rându-i ar fi o victimă a violenței domestice, a rămas totuși alături de soț. Cei doi își vor pierde unicul venit, respectiv alocațiile de stat ale fetelor.

 

În cazul în care abuzurile fizice și sexuale semnalate Direcției Copilului vor fi confirmate, va fi sesizată Poliția pentru cercetări asupra tatălui, inclusiv a mamei dacă va fi cazul.

 

După mediatizarea cazului, familia intrase și în monitorizarea Primăriei Cristești.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Muncitorul de pe șantier care a agresat sexual trei surori a fost ARESTAT
Anchetă sfâșietoare la Poliție: Două fetițe din clasa pregătitoare ar fi fost agresate sexual de propriul tată și de un muncitor de pe șantier

 

S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Plan de austeritate anunțat de Guvern, funcțiile mai multor șefi importanți de la Botoșani sunt în pericol
Acem o gaură de 20 de miliarde de lei în buget care cere insistent reducerea unor cheltuieli din sistemul public din România. Guvernul a pregătit un plan de austeritate, cu impact țintit asupra bugetarilor și al salariaților din societățile cu capital de stat.
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.2 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.