Știrea zilei
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.

Au închis HoReCa deși nu exista vreun focar la unitățile de acest tip


În esență, CJSU a aplicat legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative menționate prevăd deciziile pe care CJSU trebuie să le ia atunci când se ating anumite praguri de infectare cu Covid.


Marea problemă a fost că la acea dată membrii CJSU Botoșani au aprobat practic ”din birou” intrarea în ”scenariul roșu”, chiar dacă inclusiv datele care la care aveau acces arătau cu totul altceva.


Mai exact, la acea dată 9 focare din 10 erau la unități ale statului, iar al zecelea la o echipă de tineret a FC Botoșani.


Așadar, nu exista vreun focar la un restaurant, cinematograf, la vreo cafenea ori sală de jocuri.

 

După închidere școlilor, restaurantelor, cinematografelor, rata de infectare a ajuns aproape de pragul intrării în carantină


Botoșăneanul a semnalat încă de la acea dată faptul că măsura de închidere a acestor unități este nejustificată prin prisma focarelor inexistente și că, atât timp cât se acționează după principiul ”focarele sunt la unitățile statului, dar noi le închidem pe cele din privat”, șansele de diminuare a incidenței bolii sunt practic inexistente.


Amintita hotărâre a CJSU s-a aplicat încă de a doua zi, fără a se acorda antreprenorilor din domeniu timp pentru a se replia. Astăzi se împlinesc exact două săptămâni și, potrivit normelor în vigoare la acea dată, măsura ar fi trebuit rediscutată în CJSU pentru a se vedea dacă, în funcție de evoluția bolii, se mențin sau nu închise unitățile HoReCa plus cinematografele, sălile de spectacole și restaurantele.


Ei bine, ce s-a întâmplat după adoptarea deciziei de închidere? Dacă pe 29 octombrie rata de infectare era de 3,11 la mia de locuitori, pe 12 noiembrie a ajuns la 5,80, adică aproape s-a dublat, ceea ce dovedește din nou ce spuneam la acea dată și anume faptul că măsura închiderii unităților din categoriile menționate a fost una inoportună atât timp cât acolo nu se înregistra vreun focar de coronavirus.


La 6,00 se poate decide intrarea în carantină a municipiului Botoșani.

 

”Unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate”

 

La întrebările adresate de Botoșăneanul, prefectul a lăsat să se înțeleagă faptul că măsurile au fost bune, dar că aplicarea lor a lăsat de dorit.


”Ideea este următoarea: unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate. Dorohoiul este sub 3 la mie. Și nu numai Dorohoiul. Într-adevăr, este nedrept pentru localitățile care au indice de infectare scăzut să se aplice asemenea măsuri, dar avem o Hotărâre de Guvern pe care trebuie să o respectăm și trebuie să le respectăm pentru că majoritatea locuitorilor din acele comune vin în Botoșani. Vin la piață, vin la marketuri, vin la hipermarketuri. Într-adevăr, nu vin la restaurante”,


Dan Nechifor, prefect.


În calitatea sa de președinte al CJSU Botoșani, acesta a explicat că atunci organismul pe care îl conduce nu a făcut altceva decât să aplice un act normativ, având obligația legală de a întreprinde măsura respectivă.


”Am avut urcări, suișuri, coborâșuri, am adus forțe din tot județul tocmai pentru... nu neapărat pentru a înăspri, cât pentru ca să învățăm oamenii să poarte mască și să respecte măsurile. A fost o coborâre în municipiul Botoșani, dar să ținem cont că suntem în anotimpul rece și în anotimpul rece se întâmplă ce se întâmplă. Nu sunt medic să spun, să știu exact. Nici acum, nici cei mai mari specialiști nu au reușit să se pronunțe cum se transmite”,


Dan Nechifor, prefect.


Guvernul scapă autoritățile locale de penibil


Membrii CJSU scapă însă de o analiză penibilă, în care practic ar fi trebuit să recunoască faptul că decizia pe care au luat-o nu a avut vreun efect pentru că, pur și simplu, focarele de Covid erau în alte locuri.


Și aceasta deoarece Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât joia trecută închiderea HoReCa, dar și a școlilor, pe întreg teritoriul României astfel încât CJSU nu le mai poate deschide nici dacă ar dori să o facă.


Pentru că veni vorba de cifre trebuie să precizăm și o altă ciudățenie statistică. În ziua în care CJSU a hotărât intrarea în scenariul roșu, iar Botoșani avea rata de 3,11, Direcția de Sănătate Publică raporta 10 focare în municipiu.


La două săptămâni de atunci, când rata a ajuns la 5,80, DSP raportează zero focare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
5,79 rata de infectare la mia de locuitori pentru Botoșani! Municipiul tot mai aproape de carantină
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Corect punctat deci , pe cale de consecință, în restaurante, baruri, cafenele și localuri , la Botoșani, nu se transmite virusul minunat , așa cum zic ăștia toți în lumea largă, deoarece "nu a fost nici un focar" într-o astfel de "instituție". Nici în piață nu e nici o problemă când vânzătorul de ardei , varză și alte alea de sezon stă cu masca pe o ureche , cu paharul cu cafea și gustarea puse la îndemână și cu țigara în colțul gurii sau pusă , la odihnit aprinsă, pe tarabă lângă mărunțiș , din păcate ăștia sunt la tarabele din exterior , fumătorii , și nu sunt afectați de măsurile nedrepte. Până la urmă mai devreme (puțin probabil) sau mai târziu se va termina și pandemia asta și ... "we make rromania great again" fără igienă, cu sticla făcută poștă de la unul la altul, cu flegme stuchite peste tot , cu mesele din birturi șterse cu aceeași cârpă soioasă toată săptămâna , cu paharele scufundate un pic in chiuveta plină cu zoi , puse un pic la zvântat, și puse iar sub nasul clientului însetat. Hai noroc și sănătate !
13 noiembrie 2020, 14:03
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.6 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
12.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.