Știrea zilei
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.

Au închis HoReCa deși nu exista vreun focar la unitățile de acest tip


În esență, CJSU a aplicat legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative menționate prevăd deciziile pe care CJSU trebuie să le ia atunci când se ating anumite praguri de infectare cu Covid.


Marea problemă a fost că la acea dată membrii CJSU Botoșani au aprobat practic ”din birou” intrarea în ”scenariul roșu”, chiar dacă inclusiv datele care la care aveau acces arătau cu totul altceva.


Mai exact, la acea dată 9 focare din 10 erau la unități ale statului, iar al zecelea la o echipă de tineret a FC Botoșani.


Așadar, nu exista vreun focar la un restaurant, cinematograf, la vreo cafenea ori sală de jocuri.

 

După închidere școlilor, restaurantelor, cinematografelor, rata de infectare a ajuns aproape de pragul intrării în carantină


Botoșăneanul a semnalat încă de la acea dată faptul că măsura de închidere a acestor unități este nejustificată prin prisma focarelor inexistente și că, atât timp cât se acționează după principiul ”focarele sunt la unitățile statului, dar noi le închidem pe cele din privat”, șansele de diminuare a incidenței bolii sunt practic inexistente.


Amintita hotărâre a CJSU s-a aplicat încă de a doua zi, fără a se acorda antreprenorilor din domeniu timp pentru a se replia. Astăzi se împlinesc exact două săptămâni și, potrivit normelor în vigoare la acea dată, măsura ar fi trebuit rediscutată în CJSU pentru a se vedea dacă, în funcție de evoluția bolii, se mențin sau nu închise unitățile HoReCa plus cinematografele, sălile de spectacole și restaurantele.


Ei bine, ce s-a întâmplat după adoptarea deciziei de închidere? Dacă pe 29 octombrie rata de infectare era de 3,11 la mia de locuitori, pe 12 noiembrie a ajuns la 5,80, adică aproape s-a dublat, ceea ce dovedește din nou ce spuneam la acea dată și anume faptul că măsura închiderii unităților din categoriile menționate a fost una inoportună atât timp cât acolo nu se înregistra vreun focar de coronavirus.


La 6,00 se poate decide intrarea în carantină a municipiului Botoșani.

 

”Unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate”

 

La întrebările adresate de Botoșăneanul, prefectul a lăsat să se înțeleagă faptul că măsurile au fost bune, dar că aplicarea lor a lăsat de dorit.


”Ideea este următoarea: unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate. Dorohoiul este sub 3 la mie. Și nu numai Dorohoiul. Într-adevăr, este nedrept pentru localitățile care au indice de infectare scăzut să se aplice asemenea măsuri, dar avem o Hotărâre de Guvern pe care trebuie să o respectăm și trebuie să le respectăm pentru că majoritatea locuitorilor din acele comune vin în Botoșani. Vin la piață, vin la marketuri, vin la hipermarketuri. Într-adevăr, nu vin la restaurante”,


Dan Nechifor, prefect.


În calitatea sa de președinte al CJSU Botoșani, acesta a explicat că atunci organismul pe care îl conduce nu a făcut altceva decât să aplice un act normativ, având obligația legală de a întreprinde măsura respectivă.


”Am avut urcări, suișuri, coborâșuri, am adus forțe din tot județul tocmai pentru... nu neapărat pentru a înăspri, cât pentru ca să învățăm oamenii să poarte mască și să respecte măsurile. A fost o coborâre în municipiul Botoșani, dar să ținem cont că suntem în anotimpul rece și în anotimpul rece se întâmplă ce se întâmplă. Nu sunt medic să spun, să știu exact. Nici acum, nici cei mai mari specialiști nu au reușit să se pronunțe cum se transmite”,


Dan Nechifor, prefect.


Guvernul scapă autoritățile locale de penibil


Membrii CJSU scapă însă de o analiză penibilă, în care practic ar fi trebuit să recunoască faptul că decizia pe care au luat-o nu a avut vreun efect pentru că, pur și simplu, focarele de Covid erau în alte locuri.


Și aceasta deoarece Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât joia trecută închiderea HoReCa, dar și a școlilor, pe întreg teritoriul României astfel încât CJSU nu le mai poate deschide nici dacă ar dori să o facă.


Pentru că veni vorba de cifre trebuie să precizăm și o altă ciudățenie statistică. În ziua în care CJSU a hotărât intrarea în scenariul roșu, iar Botoșani avea rata de 3,11, Direcția de Sănătate Publică raporta 10 focare în municipiu.


La două săptămâni de atunci, când rata a ajuns la 5,80, DSP raportează zero focare.

 

loading...
5,79 rata de infectare la mia de locuitori pentru Botoșani! Municipiul tot mai aproape de carantină
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Șantier deschis aproape non-stop în Centrul Istoric, Lidl vrea să-și inaugureze de Crăciun noul magazin... Blocurile mai așteaptă – GALERIE FOTO
După decenii întregi în care Centrul Istoric al municipiului Botoșani a înmărmurit în așteptare, în ultimele două săptămâni, zona răsună de zgomotul specific unui șantier.
„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani
Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.
Există și așa ceva: O economistă a promovat un concurs de director într-o rundă în care s-au respins 10 candidați din 12 județe
Pentru postul de la Botoșani, din cele două candidate înscrise, doar una s-a prezentat la proba scrisă.
REVOLTĂ cu peste 200 de oameni în stradă din cauza apei: Este gravă treaba / Lumea este revoltată / Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă
Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Managera uneia dintre cele mai mari companii, numită șefă la Clubul Oamenilor de Afaceri din PNL Botoșani – VIDEO
Liberalii botoșăneni continuă să își completeze structura de conducere după alegerile interne care au avut loc la începutul lunii iulie. În aceeași ședință în care Ionică Nechifor a fost desemnat secretar general, Biroul Politic Județean (BPJ) a votat și președintele interimar al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO
Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.
Instituția unde puțini reușesc să ajungă directori! Noua șefă are gânduri de schimbare: Eu îmi propun să...
Este una dintre unitățile de stat unde a fost nevoie de mai multe concursuri consecutive pentru a fi găsit candidatul care să poată promova examenul pentru ocuparea funcției de director. 
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
Loading...
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Loading...
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Corect punctat deci , pe cale de consecință, în restaurante, baruri, cafenele și localuri , la Botoșani, nu se transmite virusul minunat , așa cum zic ăștia toți în lumea largă, deoarece "nu a fost nici un focar" într-o astfel de "instituție". Nici în piață nu e nici o problemă când vânzătorul de ardei , varză și alte alea de sezon stă cu masca pe o ureche , cu paharul cu cafea și gustarea puse la îndemână și cu țigara în colțul gurii sau pusă , la odihnit aprinsă, pe tarabă lângă mărunțiș , din păcate ăștia sunt la tarabele din exterior , fumătorii , și nu sunt afectați de măsurile nedrepte. Până la urmă mai devreme (puțin probabil) sau mai târziu se va termina și pandemia asta și ... "we make rromania great again" fără igienă, cu sticla făcută poștă de la unul la altul, cu flegme stuchite peste tot , cu mesele din birturi șterse cu aceeași cârpă soioasă toată săptămâna , cu paharele scufundate un pic in chiuveta plină cu zoi , puse un pic la zvântat, și puse iar sub nasul clientului însetat. Hai noroc și sănătate !
13 noiembrie 2020, 14:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
18.1 o C
Darabani
17.4 o C
Saveni
18.7 o C
Ştefăneşti
18.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.