Știrea zilei
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.

Au închis HoReCa deși nu exista vreun focar la unitățile de acest tip


În esență, CJSU a aplicat legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 cu modificările și completările ulterioare, prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.


Actele normative menționate prevăd deciziile pe care CJSU trebuie să le ia atunci când se ating anumite praguri de infectare cu Covid.


Marea problemă a fost că la acea dată membrii CJSU Botoșani au aprobat practic ”din birou” intrarea în ”scenariul roșu”, chiar dacă inclusiv datele care la care aveau acces arătau cu totul altceva.


Mai exact, la acea dată 9 focare din 10 erau la unități ale statului, iar al zecelea la o echipă de tineret a FC Botoșani.


Așadar, nu exista vreun focar la un restaurant, cinematograf, la vreo cafenea ori sală de jocuri.

 

După închidere școlilor, restaurantelor, cinematografelor, rata de infectare a ajuns aproape de pragul intrării în carantină


Botoșăneanul a semnalat încă de la acea dată faptul că măsura de închidere a acestor unități este nejustificată prin prisma focarelor inexistente și că, atât timp cât se acționează după principiul ”focarele sunt la unitățile statului, dar noi le închidem pe cele din privat”, șansele de diminuare a incidenței bolii sunt practic inexistente.


Amintita hotărâre a CJSU s-a aplicat încă de a doua zi, fără a se acorda antreprenorilor din domeniu timp pentru a se replia. Astăzi se împlinesc exact două săptămâni și, potrivit normelor în vigoare la acea dată, măsura ar fi trebuit rediscutată în CJSU pentru a se vedea dacă, în funcție de evoluția bolii, se mențin sau nu închise unitățile HoReCa plus cinematografele, sălile de spectacole și restaurantele.


Ei bine, ce s-a întâmplat după adoptarea deciziei de închidere? Dacă pe 29 octombrie rata de infectare era de 3,11 la mia de locuitori, pe 12 noiembrie a ajuns la 5,80, adică aproape s-a dublat, ceea ce dovedește din nou ce spuneam la acea dată și anume faptul că măsura închiderii unităților din categoriile menționate a fost una inoportună atât timp cât acolo nu se înregistra vreun focar de coronavirus.


La 6,00 se poate decide intrarea în carantină a municipiului Botoșani.

 

”Unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate”

 

La întrebările adresate de Botoșăneanul, prefectul a lăsat să se înțeleagă faptul că măsurile au fost bune, dar că aplicarea lor a lăsat de dorit.


”Ideea este următoarea: unde au fost luate măsuri și s-au respectat s-au văzut rezultate. Dorohoiul este sub 3 la mie. Și nu numai Dorohoiul. Într-adevăr, este nedrept pentru localitățile care au indice de infectare scăzut să se aplice asemenea măsuri, dar avem o Hotărâre de Guvern pe care trebuie să o respectăm și trebuie să le respectăm pentru că majoritatea locuitorilor din acele comune vin în Botoșani. Vin la piață, vin la marketuri, vin la hipermarketuri. Într-adevăr, nu vin la restaurante”,


Dan Nechifor, prefect.


În calitatea sa de președinte al CJSU Botoșani, acesta a explicat că atunci organismul pe care îl conduce nu a făcut altceva decât să aplice un act normativ, având obligația legală de a întreprinde măsura respectivă.


”Am avut urcări, suișuri, coborâșuri, am adus forțe din tot județul tocmai pentru... nu neapărat pentru a înăspri, cât pentru ca să învățăm oamenii să poarte mască și să respecte măsurile. A fost o coborâre în municipiul Botoșani, dar să ținem cont că suntem în anotimpul rece și în anotimpul rece se întâmplă ce se întâmplă. Nu sunt medic să spun, să știu exact. Nici acum, nici cei mai mari specialiști nu au reușit să se pronunțe cum se transmite”,


Dan Nechifor, prefect.


Guvernul scapă autoritățile locale de penibil


Membrii CJSU scapă însă de o analiză penibilă, în care practic ar fi trebuit să recunoască faptul că decizia pe care au luat-o nu a avut vreun efect pentru că, pur și simplu, focarele de Covid erau în alte locuri.


Și aceasta deoarece Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât joia trecută închiderea HoReCa, dar și a școlilor, pe întreg teritoriul României astfel încât CJSU nu le mai poate deschide nici dacă ar dori să o facă.


Pentru că veni vorba de cifre trebuie să precizăm și o altă ciudățenie statistică. În ziua în care CJSU a hotărât intrarea în scenariul roșu, iar Botoșani avea rata de 3,11, Direcția de Sănătate Publică raporta 10 focare în municipiu.


La două săptămâni de atunci, când rata a ajuns la 5,80, DSP raportează zero focare.

 

loading...
5,79 rata de infectare la mia de locuitori pentru Botoșani! Municipiul tot mai aproape de carantină
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Slujba de poveste în memoria lui Eminescu: preoții i-au modificat... pandemic versurile și l-au luat în râs pe Iohannis: Are guvernul său (...), eu am primarul meuVIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce ar fi trebuit să fie o slujbă în memoria poetului nepereche al neamului românesc s-a transformat spre final într-una cu multiple mulțumiri aduse noilor edili și ironii la adresa președintelui României.
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică
Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.
Instituție de la Botoșani, cu șase județe în subordine lăsată fără ȘEF de aproape două luni de zile
Situație atipică la una dintre instituțiile statului de la Botoșani. După demisia fostului șef, structura județeană a rămas practic fără conducere și doar cu o fărâmă de angajați.
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Loading...
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Loading...
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Corect punctat deci , pe cale de consecință, în restaurante, baruri, cafenele și localuri , la Botoșani, nu se transmite virusul minunat , așa cum zic ăștia toți în lumea largă, deoarece "nu a fost nici un focar" într-o astfel de "instituție". Nici în piață nu e nici o problemă când vânzătorul de ardei , varză și alte alea de sezon stă cu masca pe o ureche , cu paharul cu cafea și gustarea puse la îndemână și cu țigara în colțul gurii sau pusă , la odihnit aprinsă, pe tarabă lângă mărunțiș , din păcate ăștia sunt la tarabele din exterior , fumătorii , și nu sunt afectați de măsurile nedrepte. Până la urmă mai devreme (puțin probabil) sau mai târziu se va termina și pandemia asta și ... "we make rromania great again" fără igienă, cu sticla făcută poștă de la unul la altul, cu flegme stuchite peste tot , cu mesele din birturi șterse cu aceeași cârpă soioasă toată săptămâna , cu paharele scufundate un pic in chiuveta plină cu zoi , puse un pic la zvântat, și puse iar sub nasul clientului însetat. Hai noroc și sănătate !
13 noiembrie 2020, 14:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8738 lei
USD
Dolarul SUA
4.0148 lei
CHF
Francul elveţian
4.5251 lei
GBP
Lira sterlină
5.5099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8830 lei
XAU
Gramul de aur
241.5144 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3641 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1207 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1808 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.7 o C
Dorohoi
3.7 o C
Bucecea
3.4 o C
Darabani
4.4 o C
Saveni
3.7 o C
Ştefăneşti
2.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.