Știrea zilei
Doi foști directori din termoficare la un pas să fie dați în judecată pentru măriri de salarii de aproape 300.000 de lei
  • Se spune că unele măsuri luate la un moment dat îi ajung din urmă pe cei care s-au aflat la masa deciziilor.
  • Se poate spune că o astfel de situație este pe cale să se producă la o unitate a municipalității și, pentru o serie de nereguli, doi foști directori ar putea fi trași la răspundere.

Directorii care „dau cu subsemnatul”

 

 

Pe ordinea de zi din ședința ordinară de Consiliu Local de astăzi se află un proiect de hotărâre care îi vizează direct pe Florin Sandu și Denisia Agapie, foști directori ai SC Modern Calor SA. Fostul director general și ex-directorul economic nu ar fi respectat politica salarială stabilită prin lege.

 

Prin proiectul promovat de primarul Cosmin Andrei se solicită votul consilierilor locali pentru promovarea în justiție a unei acțiuni în răspundere civilă, formulată împotriva celor doi, care au avut încheiat contract de mandat cu societatea Modern Calor în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021.

 

Procesul urmează a fi deschis pentru recuperarea sumei reprezentând „creșterea salariului de bază și a sporurilor salariaților, alții decât cei care au beneficiat de creșterea salariului minim brut pe țară, sumă fundamentată și acordată necuvenit în anul 2019 și a accesoriilor aferente”.

 

Cum s-a ajuns aici?

 

Direcția Regională a Finanțelor Publice (DRFP) Iași a efectuat un control la Modern Calor în urma căruia, pe 17 februarie 2020, a obligat societatea să recupereze sumele acordate necuvenit salariaților în cauză.

 

De altfel, în raportul întocmit de Fisc se precizează următoarele:

 

”Operatorul economic Modern Calor a fundamentat în anul 2019 cheltuieli de natură salarială mai mari decât nivelul cheltuielilor de natură salarială aprobate pentru anul 2018, în această diferență fiind prinsă și o creștere salarială de 4.37%, deși entitatea nu putea majora salariile în anul 2019, pentru că a programat plăți restante în anul 2019 la același nivel ca anul precedent, nerespectând astfel condițiile impuse de legea bugetului de stat pe anul 2019”.

 

282.432 lei

este prejudiciul evidențiat de Finanțele Publice de la Iași, iar pentru recuperarea acestor bani instituția ieșeană a oferit o soluție legală care să nu fie neapărat îndreptată împotriva angajaților ce au beneficiat de majorările salariale, ci una în daune contractuale împotriva persoanelor cu atribuții de conducere. Adică cei doi foști directori. 

 

Ca reacție la raportul de control, Modern Calor a contestat în instanță decizia Fiscului ieșean, iar Tribunalul Botoșani a admis contestația companiei de termoficare și a anulat dipoziția obligatorie a raportului de control.

 

Iar motivul ar fi fost o eroare înregistrată între mutarea unor sume între capitole bugetare din venitul global realizat de Modern Calor.

 

Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași a a făcut recurs la decizia Tribunalului Botoșani, termenul de soluționare fiind stabilit pentru data de 8 iunie 2022.

 

Și aici intervine implicarea acționarilor în deschiderea procesului împotriva celor doi foști directori, Florin Sandu și Denisa Agapie.

 

Pe ultima sută de metri

 

Oficiul Juridic al SC Modern Calor SA, prin Nicoleta Ambrus, a sesizat Consiliul de Administrație asupra faptului că până se judecă recursul din iunie 2022, pe 14 aprilie se stinge dreptul material al societății la acțiune.

 

Mai concret, în cazul în care se stabilește că prejudiciul este obligatoriu a fi recuperat, societatea nu se mai poate îndrepta nici împotriva salariaților și nici a conducerii, întrucât s-ar ajunge la termenul de prescriere.

 

Mai departe, Viorica Andronachi, reprezetantă a CA-ului de la Modern Calor, s-a adresat membrilor Adunării Generale a Acționarilor (AGA):

 

„Menționăm că dorim să convocăm AGA de la SC Modern Calor SA Botoșani până cel târziu în data de 10 aprilie 2022 întrucât în data de 14 aprilie 2022 se îndeplinește termenul general de prescripție de 3 ani, înlăuntrul căruia societatea își poate exercita dreptul material la acțiune. Având în vedere că în litigiu există o sumă de bani care trebuie recuperată de către societate, considerăm că în speța de față este vorba de o problemă de patrimoniu, acesta fiind și motivul pentru care ne-am adresat Primăriei și Consiliului Local Botoșani”,

Viorica Andronachi, președinte CA Modern Calor

 

Prin proiectul de hotărâre, Gabriel Tănasă și Marius Buliga sunt propuși a fi desemnați pentru a vota în numele AGA, iar actualul director al societății Modern Calor, Bogdan Varasciuc, ar urma să fie persoana împuternicită care să deschidă procesul împotriva Denisiei Agapie și Florin Sandu.

 

UPDATE: În ședința de Consiliu Local, aleșii municipali au votat în favoarea promovării unui proces împotriva celor doi foști directori, Florin Sandu și Denisa Agapie. 

 

loading...
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO

 

 

Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Sper că vor primi și ceva pușcărie cu executare. În numele legii, să se facă dreptate!
30 martie 2022, 08:56
La aștia doi și la alți câțiva din Modern Calor li se pot da ani grei de pușcărie fără judecată. Că știu ei de ce. Și nu ar fi greșit. Acolo, la orice control serios, pica aproape toți, ca niște piese de domino
30 martie 2022, 08:22
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
30.2 o C
Dorohoi
27.5 o C
Bucecea
29.1 o C
Darabani
26.8 o C
Saveni
27.7 o C
Ştefăneşti
25.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.