Știrea zilei
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO

Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?

Sănătate la stat sau la privat?

 

Botoșănenii care-și permit preferă să plătească o consultație la un cabinet privat pentru investigații medicale evită în general spitalele publice.

 

Culmea, în cele mai multe dintre cazuri, medicul din spitalul de stat este același de la cabinetul privat. Diferă doar comportamentul.

 

Adresabilitatea în unitățile medicale de stat vine mai ales din partea pacienților care nu-și permit „să se caute” la privat. Sau au timp de așteptat pe holurile ambulatoriului Spitalului Județean Mavromati, timp calculat în ore, de cele mai multe ori.

 

Prezentă la Botoșăneanul TV, Doina Caba, managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, a încercat să explice fenomenul. Mai ales că a lucrat, pe lângă sistemul public și într-o unitate medicală privată.

 

„Am avut și eu o pauză în care am ieșit din sistemul public și am intrat în sistemul privat, deci cunosc bine. De la director financiar contabil la Dorohoi am plecat în sistemul privat și am lucrat la un spital privat din Suceava cu care am o colaborare de mai mulți ani, deci cunosc sistemul privat și din interiorul lui”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

În general, cabinetele medicale private sunt deschise de medici care lucrează în spitalele de stat. În alte orașe, unde există clinici această practică este de asemenea regăsită. La nivel de zvonistică, unii medici direcționează pacienți către propriile cabinete, pentru plata consultațiilor aferente. Care în sistemul public sunt gratuite, fiind decontate în baza unui contract negociat și stabilit cu Casa Județeană de Asigurări.

 

Cât de corectă este această practică?

 

„Punctul meu de vedere este că e loc pentru toată lumea. Privatul poate fi o amenințare dar și o oportunitate ca noi să învățăm, să ne performăm în sistemul public. Nu susțin, dar nici nu interzic. Pentru că fiecare își știe timpul lui efectiv, dar cu respectul de ambele părți. Sistemul privat are o facilitate în plus față de spitalele publice. Ei au voie să primească coplata. Spitalele publice nu au voie să încaseze coplata în serviciu. Să știți că și sistemul privat utilizează bani publici, puține cabinete sau spitale funcționează doar pe bani privați”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Diferența este la nivel comportamental, pentru că medicul ar trebui să afișeze același comportament față de pacient, indiferent că este în spital sau la cabinetul lui privat.

 

Explicațiile maratonului din spital 

 

Mai mult, managerul de la Spitalul Județean a dezvăluit că este adesea pusă în situația de a explica acest paradox comportamental al medicului care se schimbă de la o unitate, la alta.

 

Și cum, în cele mai multe dintre cazuri, la cabinetele medicale din ambulatoriu pacienții simt pe alocuri că nu primesc acel respect din partea medicului.

 

„În ambulatoriu, un medic poate vedea patru pacienți pe oră, atât se decontează. Dacă medicul are șapte ore de serviciu în ambulatoriu, sunt aproape 30 de pacienți. Dacă face mai mult de 30 de pacienți nu-i decontează CAS, dacă face mai puțin, se plătește cât ai făcut. Și atunci neîncasând coplata și bazându-ne doar pe banii de la CAS, gândiți-vă, patru pe oră. Ai un sfert de oră pentru consultație de ambulatoriu, este puțin. Dacă ai anumite specialități și se adresează seniorul, numai până dă «bună ziua» și se dezbracă trece un sfert de oră și atunci nu te poți încadra în 28 de consultații”,

Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati

 

De durată mai este și introducerea datelor pacientului în sistemul informatic, uneori îngreunat de erori.

 

În schimb, la cabinetul privat, pacientulului îi este alocat un timp mai generos și atunci crește și gradul de satisfacție, pentru că simte că a fost ascultat de medic.

 

În ambulatoriu cele mai aglomerate cabinete sunt cele de diabet, cardiologie și oftalmologie, unde timpii de așteptare sunt cuprinși între două și cinci luni. Sunt preferați medicii cu experiență în detrimentul celor abia ieșiți din rezidentiat care pot oferi consultații de la o zi, la alta.

 

Discuția pe acest subiect poate fi urmărită de la minutul 23 din materialul video de mai jos.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșănean căzut în fața unui magazin de pe Primăverii, ambulanța chemată urgent
Medic șef de la Spitalul Județean: La Botoșani, oamenii sunt investigați la fel ca în județele alăturate VIDEO

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Doamna Caba are si nu are dreptate. Are dreptate pentru ca spatiile Poiliclinicii sunt prea mici si nr. medicilor insuficient pentru un numar atat de mare de pacienti. In schimb, nu are dreptate in alte privinte. Spre exemplu, la multe dintre cabinetele medicale programul nu se respecta aproape deloc.Pe usa scrie ca programul incepe la ora 7,30 iar medicul vine pe la 10,00 si la 12,00 pleaca ca si-a ,,incheiat misia". Este adevarat ca aproape toti medicii din Policlinica sunt plictisiti, unii destul de violenti in exprimare, altii nu-ti spun nimic ci doar dispune completarea scrisorii medicale si atit. Nu se pune problema ca trebuie sa ,,preferam" unitatile medicale private pentru ca peste 70% dintre bolnavi nu-si permit sa plateasca sumele foarte mari cerute de medicii privati.
9 martie 2023, 10:09
Duduie de ce minti? Vrei coplata pentru ce? Ia spune cum plecati voi acasă cu salarii de 5000 de euro pe lună, plus șpăgi. Stii cati bani opreste cass pe statul de salarii? O sumă destul de mare pe cap de fraier. Eu prefer sa merg la privat si sa nu mai plătesc cass. Si asa sunt zero sputalelele de stat, mizerabile, nu mai vorbim de toti fandositii care insulta oamenii bolnavi
9 martie 2023, 09:25
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
9.9 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
8.8 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
10.5 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.