Știrea zilei
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE

Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.

Familie distrusă într-o clipă

 

Ora 7:11.

 

Un apel la 112 anunța faptul că un minor de 17 ani din orașul Săveni a fost înjunghiat în gât. O ambulanță de la Serviciul Județean a pornit de urgență.

 

Nimeni nu anticipa dimensiunea tragediei care urma să șocheze comunitatea, mai ales pe oamenii din Săveni care au cunoscut familia în care a avut loc tragedia.

 

Ora 9:30

 

Este declarat decesul băiatului de 17 ani după ce medicii s-au chinuit mai bine de o oră să-l resusciteze. Ce era mai șocant în toată această nefericită poveste a fost că autoarea, cea care a înfipt cuțitul, era chiar mama băiatului adolescent.

 

Era proaspăt venită din Italia. Lucrurile se răciseră între ea și soț și erau încordate. În Italia o aștepta fiica de 19 ani.

Dimineața de 4 noiembrie ar fi început cu o ceartă urâtă în care femeia a fost amenințată că rămâne fără băiat.

 

Nervoasă a aruncat cu apă fiartă în soț. Însă în cale i-a apărut fiul. Orbită, a pus mâna pe cuțit și l-a înfipt în gâtul copilului.

 

Imediat după ce și-a înjunghiat băiatul, femeia și-a provocat și ea răni ajungând în cele din urmă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). În timp ce ea primea îngrijiri, copilul său era resuscitat de către medicii de la Secția de Pediatrie. Din nefericire însă, băiatul și-a găsit sfârșitul în brațele medicilor. Și soțul ei, care este tâmplar, a ajuns la Urgențe cu arsuri după ce a fost opărit în urma scandalului izbucnit între cei doi.

 

„Mama prezintă niște plăgi autolitice superficiale la nivelul toracelui anterior probabil secundar automutilării. Starea sa este stabilă din punct de vedere hemodinamic. Va fi ulterior investigată și dirijată probabil către un consult psihiatric”,

Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD.

 

Ora 12:00

 

Liliana N. a fost transportată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati pentru a fi supusă unei expertize psihiatrice.

 

„Sindromul Italia” – depresia femeilor plecate la muncă în străinătate

 

Botoșăneanca le-ar fi spus însă cadrelor medicale de la UPU că a lucrat în Italia și din acest motiv ar fi suferit o depresie. Am putea vorbi așadar în cazul de față de „Sindromul Italia” care reprezintă o nouă formă de depresie, întâlnită mai ales la femeile care lucrează temporar în străinătate.

 

Și având în vedere că depresia este considerată boala secolului XXI, astfel de cazuri sunt în creștere. Iar netratată, se poate ajunge la adevărate tragedii. În care cei care cad în depresie ajung să se sinucidă sau comit la rândul lor alte tragedii.

 

 

Sunt mai multe lucruri care le afectează pe aceste femei și anume distanțarea de familie, distanțarea de mediul în care au trăit până la o anumită vârstă, distanțarea culturală adică faptul că sunt nevoite să se adapteze unei culturi noi, ceea ce vine cu avantaje, dar și cu mari dezavantaje.

 

„Faptul că îți petreci anumite sărbători tot timpul, într-o altă familie, într-un alt ritual. Că-ți rupi partea emoțională cu familia ta. Apoi sunt abuzurile la care, vrei nu vrei, oricât de buni ar fi ceilalți oameni, aceste femei sunt supuse. Abuz emoțional, abuz economic, faptul că nu sunt suficient de mult plătite, faptul că li se cere să facă foarte multe lucruri”,

Cristina Lupașcu, psiholog

 

Mamele și surorile noastre distruse de italieni

 

De la distanță, aceste femei trebuie să medieze ceea ce se întâmplă acasă cu partenerii lor de viață și copiii, dar și în viața pe care o duc acolo, cu membrii familiei străine la care sunt nevoite să lucreze.

 

Ceea ce înseamnă pentru ele o presiune dublă.

 

„Situația financiară a familiei din țară și situația financiară a lor, și ele au nevoie acolo să se îngrijească. Își lasă amprenta cu atât mai mult femeile care locuiesc în casă, adică au grijă de o bătrână sau un bătrân. Cu toții știm că demența senilă apare, cu atât mai mult cu cât persoanele respective au o vârstă mai înaintată și asta înseamnă niște cerințe mari pentru ele. De multe ori auzi femei care nu reușesc să doarmă pentru că sunt trezite în mijlocul nopții sau că sunt umilite de-a dreptul”,

Cristina Lupașcu, psiholog

 

Și până la urmă suportă umilințele, conștiente fiind de ele, cu gândul că fiul sau fiica trebuie să-și termine facultatea sau că trebuie să își termine casa de construit.

 

„Pe termen lung, a închide ochii înseamnă să faci un boom mare. Pentru că depresia din punctul meu de vedere este de foarte mult timp la femeile respective. Numai că au dus-o pe picioare cumva. O depresie netratată, cronicizată, ajunge la un moment dat inclusiv la despresie psihotică. Poți să ajungi cu schizofrenie, după ani de zile”,

Cristina Lupașcu, psiholog

 

Specialiștii cheamă badantele acasă

 

Acasă, depresia este tratată medicamentos și încearcă să schimbe mediul, factorii care au declanșat boala. Ori femeile din străinătate nu au parte de un asemenea „lux”.

 

Însă pentru ca situația lor să nu escaladeze iar depresia să nu aibă consecințe devastatoare asemenea cazului din Săveni, aceste femei trebuie în primul rând să revină acasă.

 

„Și pentru ele și pentru familia lor cel mai indicat este să revină acasă. Au nevoie să se gândească că partea asta financiară pe care ele o câștigă și care din câte știu în momentul de față nu este una chiar atât de importantă, în sensul în care nu mai există o diferență atât de mare, nu mai poți spune că pleci în afară și trimiți banii pe care-i trimiteai acum 10 – 15 ani”,

Cristina Lupașcu, psiholog

 

Iar suma câștigată este cheltuită în altă parte, pe medicamente pentru tratarea depresiei sau pentru terapia copiilor care sunt devastați emoțional din cauza faptului că au părinții plecați în străinătate și cresc cu un handicap afectiv imens.

 

Gabriela ERDIC

Oana SAVA

 

loading...
ACUM: Durere fără margini, tânăr de 18 ani acoperit de un mal de pământ
Băiatul înjunghiat de mamă a MURIT în brațele medicilor
Caz șocant la Botoșani: Copil înjunghiat de propria mamă

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Medici și asistenți cercetați după dispute cu pacienți și colegi, au fost trimiși la „cursuri de bună purtare”
Mai multe reclamații au fost înregistrate la Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”.
Cartierul cu VIP-uri al Botoșaniului lăsat fără apă șase zile în două săptămâni pe vremuri de caniculă extremă
Și nu doar acest cartier. Mii de botoșăneni au fost afectați de cascada de avarii înregistrată în ultimele două săptămâni.
După ce au primit normă de hrană pentru zilele de lucru, polițiștii locali de la Botoșani vor bani de mâncare și când stau în concediu medical
În acest sens au deschis un proces pentru a obține norma de hrană pe perioada în care se află în repaus medical. Acțiunea este asumată de Sindicatul Șoimul, reprezentativ pentru polițiștii locali, împotriva instituției Poliția Locală Botoșani.
Unde sunt izoletele care au băgat spaima în botoșăneni? Achiziționate pentru Ebola, folosite pentru cinci oameni – UNDE sunt acum
De fapt a fost o singură izoletă folosită în primăvara anului 2020 pentru primii pacienți care au contactat virusul cu origini chinezești. Însă impresia generală era pe atunci că sunt mai multe astfel de dispozitive pregătite pentru paciențiii suspecți de infecție.
Asediu la Parcul Cornișa: mașinile au ajuns până la drumul spre Suceava, au apărut și primele distrugeri – GALERIE FOTO
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa continuă să atragă vizitatori din întreaga Moldovă, dar și de la vecinii de peste Prut. Deși recordul de vizite îi aparține anului 2019, când încă nu se știa despre criza care avea să lovească mapamondul, interesul continuă să fie crescut, mai ales în perioadele caniculare.
Luptă pe toate fronturile la „Apă”: Pesediștii „au scăpat” de administratorii liberali printr-o ușoară joacă cu focul
Noua conducere de la SC Nova Apaserv SA are o dublă misiune: pe de o parte cea oficială, de redresare financiară a companiei, iar pe de altă parte cea neoficială, de schimbare a garniturii politice din funcțiile de conducere.
ALARMĂ: Antreprenorul de la biserica simbol a orașului amenință că oprește lucrările din cauza datoriilor Primăriei - Va rămâne ca teatrul
Unul dintre foarte puținele mari obiective de investiții care se derulează la Botoșani, și la care lucrările nu sunt întârziate, este amenințat cu retragerea muncitorilor de pe șantier din cauza datoriilor pe care Primăria Botoșani le înregistrează către constructor.
Fiul senatorului Cristian Achiței, angajat șef la Drumurile Naționale după un concurs la care a participat singur
Soartă predestinată pentru copiii sau rudele politicienilor autohtoni... Majoritatea dintre ei par să „performeze” cu precădere în unitățile de stat și mai puțin în mediul privat. Puține sunt situațiile în care fiii parlamentarilor sau aleșilor locali confirmă în multinaționale sau au propriile afaceri de succes.
Aproape 100 de gropi făcute și ABANDONATE în municipiu: Botoșani nu a arătat niciodată așa de rău / Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne - GALERIE FOTO
Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
Loading...
Asistați sociali din Botoșani prinși cu câte două mașini după un control al Curții de Conturi, sute de beneficiari rămași fără bani
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul avea printre cei mai mulți asistați sociali. Astăzi, este însă județul fruntaș în ceea ce privește numărul beneficiarilor care au fost suspendați de la plată. S-a ajuns în această situație deoarece ei au refuzat un loc de muncă sau mai nou au fost prinși că dețin și câte două mașini.
Război total cu demolarea garajelor! Oamenii din Primăverii, audiență la Primărie, cu amenințări și jigniri: Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani / O să adunăm semnături pentru demiterea dv.VIDEO
Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE
Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.
RĂZBOI total pentru o funcție: Managerul botoșănean care nu vrea să fie evaluat de ”un profesor și un corist” / ”Nu e ilegal, e imoral” - FOTO
Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura
Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.
Loading...
ANCHETĂ la ISU după intervenția de la Stânca! Un localnic cu undiță a intrat în apă până la gât, pompierii cu veste, priveau din barcă – FOTOGALERIE
Pe 8 august 2017 la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani era efectuată o anchetă privitoare la modul în care s-a intervenit după înecul unui tânăr de 17 ani. Au trecut patru ani de zile, apele au mai luat o viață tânără, un băiat de 22 de ani din municipiu care s-a înecat la Stânca Costești.
Director nou la Modern Calor: fost funcționar & subofițer, își începe treaba cu o mare provocare - Sunt încă în etapa de preluare a atribuțiilor - FOTO
Compania de termoficare a orașului are de două zile conducere nouă. Un tânăr economist i-a luat locul fostului director Florin Sandu, deocamdată cu titlu de interimat.
Scandal la județ privind posibila cumpărare a clădirii fiului unui celebru om de afaceri: Fac glume cu bunul minorului - VIDEO
Consilierii județeni au respins miercuri un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Consiliul Judeţean Botoșani asupra imobilului monument istoric ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Și aceasta după o serie întreagă de ciudățenii petrecute pe firul (ne)aprobării proiectului.
Telenovelă pe un post de director: Numirea primită după program a trimis șeful liberal acasă pentru un social-democrat, pe o funcție a USR-ului
Ingerința politică în activitatea administrativă bifează un nou episod la Botoșani. Partidele de guvernământ par să nu cadă de acord pe funcțiile de conducere negociate și s-a ajuns la o situație ilară cu directori schimbați, repuși pe funcție și din nou schimbați. Însă, fără o sincronizare cu împărțeala politică.
Județul geniilor, la un pas de infarct cultural: Criză fără precedent în instituția care vorbește lumii despre Enescu, Iorga, Luchian
O instituție emblematică a Moldovei, un spațiu care tezaurizează la propriu moștenirea culturală a județului, se confruntă nu doar cu subfinanțarea cruntă, ci și cu un deficit de personal care se acutizează pe zi ce trece.
La două zile după ce s-a aflat că CJ-ul a tăiat finanțarea revistei de cultură, un om de afaceri a virat fundației banii pe tot anul 
Miercuri, 16 iunie, Botoșăneanul a făcut public la Știrea Zilei că ”Hyperion – Caiete Botoșănene”, poate cea mai prestigioasă revistă de cultură din Botoșani, a rămas fără finanțarea de la Consiliul Județean, care era acordată prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.