Știrea zilei
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
  • O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.
  • Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.

Drumurile (de ocolit) ale județului 

 

Se circulă cu dificultate, săptămâna trecută traficul era deviat pe două porțiuni în comuna Stăuceni, ocolurile lungind timpul cu aproximativ jumătate de oră. Drumul județean are doar mici porțiuni cu asfalt sau la stadiu de asfalt frezat, restul fiind tronsoane aproape imposibil de circulat.

 

Pe unele porțiuni, în locul asfaltului se putea observa doar pământ cu gropi, lateralele fiind șănțuite adânc pentru amenajarea rigolelor. Și o sumedenie de utilaje.

 

Dificultatea traseului a făcut ca majoritatea șoferilor să ocolească porțiunile aflate în plin șantier astfel că pe acest drum puține sunt autoturismele care se aventurează.

 

Lucrările pe drumul strategic, despre care se vorbește de peste cinci ani la Botoșani, sunt în plină desfășurare, fiind începute de aproximativ șase luni (pe lotul cel mai avansat) sau trei – patru luni (acolo unde au existat probleme cu contestații la licitație, între constructori).

 

Constructorii au transmis Consiliului Județean (beneficiarul investiției), faptul că din cei 106 kilometri, în momentul de față, pe 30 de kilometri s-a așezat deja primul strat de asfalt, iar pe alți 21 s-a stabilizat calea de rulare în vederea turnării primului strat de asfalt.

 

Iarna oprește lucrările

 

De asemenea, pe câteva zeci de kilometri s-au amenajat rigole betonate și șanțuri. Constructorii au refăcut poduri și podețe, stadiul fizic al lucrărilor în momentul de față fiind 33% pe întreg proiectul. Partea proastă este că venirea iernii înseamnă și închiderea temporară a șantierelor, pe toatele cele trei loturi. Până la emiterea ordinului de încetare a lucrărilor, se estimează a fi realizat un stadiu de intervenții de aproximativ 42 - 45%.

 

Pe perioada iernii, constructorii au de asemenea obligația de a asigura condiții de circulație atât pentru conducătorii auto cât și pentru utilaje de deszăpezire, autospeciale de pompieri sau salvări. Pe unele porțiuni vor fi deja turnate straturi de asfalt, în timp ce altele vor fi doar stabilizate la nivel de balast, pentru protejarea lucrărilor deja efectuate.

 

Stadiul pe loturi

 

Lotul 1 din Drumul Strategic, în lungime de aproximativ 30 kilometri, este format din două tronsoane:

  • Șipote (jud. Iași) – Rediu – Răuseni – Călărași
  • Dângeni – Mihălășeni.

 

Lucrările de modernizare se ridică la 112,4 milioane de lei, inclusiv TVA, și sunt efectuate de asocierea dintre firmele Danlin XXL și Dragos Invest.

 

Pe acest lot stadiul fizic actual este de 53% și se estimează până la finele anului să se ajungă la 60%. Pe tronsonul Șipote – Rediu – Răuseni – Călărași s-a turnat primul strat de asfalt aproape integral, adică aproximativ 20 de kilometri. Se lucrează la finalizarea șanțurilor și rigolelor betonate. Pe celălalt tronson, Dângeni – Mihălășeni, s-a lucrat la structura drumului, fiind pregătit pentru turnarea primului strat de asfalt.

 

 

*Foto / Lotul 1 / Șipote - Răuseni - Călărași

 

Lotul 2 din Drumul Strategic, în lungime de 51,194 kilometri, este format din tronsonul Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282).

 

Asocierea Cornell's Floor – Construct Com – Test Prima – Autotehnorom, lucrează pe acest tronson, cel mai întârziat din punctul de vedere al deschiderii șantierului. Valoarea licitată este de 208.355.380,47 lei cu TVA.

 

Acest lot s-a adjudecat cu întârziere din cauza contestațiilor la procedura de licitație. Aici, stadiul lucrărilor, care au început cu peste două luni mai târziu, este de doar 12%.

 

Se estimează că se va ajunge până la finele anului la 20%. Aici s-au executat lucrările de stabilizare pentru 21 de kilometri și se lucrează la poduri, podețe și rigole, pregătindu-se așternerea primului strat de asfalt pentru primăvară.

 

 

*Foto / lotul 2 

 

Lotul 3, în lungime de aproximativ 26 de kilometri, pe relația Blândești – Cerchejeni – Sulița (Cheleș) – Lunca Cernești – Todireni, este modernizat de asocierea formată din Frasinul și Dimex 2000 Company. Valoarea lucrărilor contractate este de 103 milioane lei, inclusiv TVA.

 

Stadiul fizic actual este de 47% și se estimează până la finele anului să se atingă 52%. Pe tronsonul Blândești – Sulița – Lunca s-a așezat primul strat de asfalt pe aproximativ nouă kilometri, iar aproximativ cinci kilometri s-au turnat pe sectorul Lunca – Todireni, unde se mai preconizează turnarea a încă trei-patru kilometri.

 

De asemenea, s-au realizat zeci de kilometri de rigole betonate, s-au făcut ziduri de sprijin și se lucrează la poduri și podețe și stabilizarea căii de rulare pe alte sectoare de drum.

 

 

 

 

*Foto / Lotul 3 / Blândești - Cerchejeni

 

„Ritmul de lucru la Drumul Strategic este unul ridicat, iar locuitorii din zonă pot confirma acest lucru. Sunt constructori care și-au respectat angajamentele făcute în momentul semnării contractelor și anume acelea de a lucra repede și bine. Suntem mult peste graficul de lucrări asumat, iar acolo unde apar mici disfuncționalități, facem reglajele fine necesare, pentru că vrem să finalizăm lucrările mai repede decât termenul contractual, vara anului 2023”.

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani

 

Valoarea proiectului drumului strategic se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, din care aproximativ 30% din sumă este asigurată de Consiliul Județean Botoșani.

 

loading...
Drumul Strategic prinde contur: Rezultatele încep să se vadă – GALERIE FOTO
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Loading...
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
Loading...
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
Bine că se face!
5 noiembrie 2021, 08:05
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9445 lei
USD
Dolarul SUA
4.3401 lei
CHF
Francul elveţian
4.7457 lei
GBP
Lira sterlină
5.9102 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7850 lei
XAU
Gramul de aur
252.5792 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2404 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3861 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1199 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4676 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2025 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.0 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.7 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.