Știrea zilei
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe

Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.

Ce este un centru de permanență?

 

Probabil că, întrebați, mulți dintre botoșăneni nu cunosc rolul acestor unități în sistemul medical local. Unde și dacă există. Și mai ales, care este adresabilitatea.

În teorie, cel puțin.

Este important să știți că fiecare oraș mare sau mic are altfel de centre de permanență finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Acestea sunt de fapt locuri unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet MF în care se găsesc medici de familie şi asistente, gratuit, zilnic între ora 15:00 şi 8:00 dimineaţa a doua zi, plus întreg weekendul – de vineri la 15:00, până luni la 8:00.

 

 

Centrele de Permanență utile sau nu?

 

La nivelul județului Botoșani sunt 13 astfel de centre unde activează mai mulți medici de familie.

 

Minim cinci pe fiecare centru.

 

 

Centrele de permanență existente la nivelul județului Botoșani sunt redate în tabelul de mai jos:

 

    Centre de permanență

Localitatea în care își desfășoară  activitatea    

Centrul de Permanență Bucecea

Bucecea

Centrul de Permanență Darabani

Darabani        

Centrul de Permanență Trușești

Trușești, Albești, Răuseni, Durnești, Dângeni, Călărași      

Centrul de Permanență  Prima Linie

Flămânzi, Frumușica, Copălău, Vorona     

Centrul de Permanență Prutmed

Avrămeni, Mihălășeni Ripiceni, Dobârceni, Mitoc, Adășeni

Centrul de permanență Săveni

Săveni, Vlăsinești, Hănești, Coțușca, Ungureni

Centrul de Permanență Nord -Est

Havârna, Păltiniș, Viișoara, Darabani, Rădăuți- Prut, Mileanca

Centrul de Permanență MEDFAM

Sulița, Stăuceni, Lunca, Zlătunoaia, Todireni, Hlipiceni

Centrul de Permanență CONICORB

Cordăreni, Corlăteni, Nicșeni, Roma

Centrul de Permanență DOR-MED

Dorohoi

Centrul de Permanență CEMED

Cristești, Bălușeni, Coșula, Copălău

Centrul de Permanență LCD – MED

Botoșani

Centrul de Permanență CMI-MED

Dorohoi, Lozna, Cândești

 

 

Care este scopul acestor centre de permanenţă cu medici de familie?

 

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în Centru sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

 

Ce NU se face la Centrul de permanenţă?

 

La aceste centre nu se eliberează documente în contract CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa omului şi trecutul lui medical. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri, deoarece ce medicii respectivi nu te cunosc.

 

Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:

nu se operează

nu se intubează

nu se tratează coma

nu se pune piciorul în ghips

nu se asistă naşterea

 

Ce se face la Centrele de permanență cu medici de familie?

 

Se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi muulte altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, sau intravenos, sau pefuzabil din 8 în 8 ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții.

 

Medicii plătiți ORICUM

 

Medicii de familie care activează în cadrul acestor centre sunt plătiți cu 66 de lei pe oră. Asta indiferent dacă consultă sau nu în ora respectivă vreun pacient.

 

Sau mai bine zis, dacă se află la program.

 

Indiferent dacă sunteți sau nu consultați, acești medici beneficiază de aceste venituri.

 

„Medicii din Centrele de Permanență sunt plătiți la numărul de ore. Și medicii și asistenții. Au un program, un șef care coordonează centrul. Medicii sunt plătiți cu 66 de lei ora, iar 22, 5 asistentul. Șeful de centru are un procent în plus”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate

 

 

Spre exemplu, în luna septembrie a acestui an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat suma de 612.369 lei pentru Centrele de Permanență de la Botoșani. Cea mai mare sumă plătită unui medic a fost de 12.952 de lei.

 

Utilitatea acestor centre a fost pusă în nenumărate rânduri în discuții însă nu s-a luat vreo măsură concretă. Astfel că din anul 2015 și până în 2019, Botoșaniul a rămas tot cu 13 centre de permanență.

 

Chiar și Sorina Pintea, ministrul demis al sănătății anunța în luna iunie a anului trecut că va promova un act normativ prin care cere desfiinţarea unor centre medicale de permanenţă. Și motiva decizia prin faptul că, în ciuda existenţei acestor centre, n-a scăzut numărul prezentărilor în Unităţile de Primiri Urgenţe, ci, dimpotrivă, a crescut.

 

De la acest anunț nu s-a mai întâmplat nimic concret.

 

Trag chiulul de la centru

 

La Botoșani, activitatea medicilor de familie din aceste centre este verificată de către inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Iar probleme sunt în mediul rural unde medicii nu sunt găsiți mereu la program.

 

 „Nu toți medicii sunt la program, când am avut controale am mai și constatat că nu sunt acolo. În ultima perioadă mai facem niște controale inopinate ca să-i mai surprindem să vedem dacă sunt sau nu la program”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

 

Urgențe sufocate de pacienți

 

Și în timp ce medicii de familie sunt (sau nu) prezenți, Urgențele sunt sufocate de pacienți. La propriu.

 

Cine este vinovatul?

 

„Cetățeanul e „vinovat”, el când vrea un serviciu medical preferă să meargă în UPU pentru că acolo beneficiază  de servicii complete. La UPU se fac mai multe investigații, de care, la un centru de permanență nu beneficiază”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

Dacă la UPU, numărul de prezentări pe 24 de ore ajunge uneori și la 200, la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) media este de 80-100.  Însă 70 % din cazuri, conform statisticii, nu sunt urgențe.

 

”Referitor la adresabilitate, media este undeva la 80-100 pe 24 de ore. Nu o spun eu, conform statisticilor, cam 70% din ce intră pe ușa Unității de Urgență nu este urgență. În mod normal ar trebui ca pacienții să se îndrepte în primul rând către medic de familie, ulterior către  Centrul de Permanență. Urgența este urgență adică ceva care s-a întâmplat și care se derulează din ultimele 6 - 10 ore. Dacă vii la o bucată de noapte și să spui că tușești de două săptămâni nu este urgență…''

Cătălin Mihăiliuc, medic șef CPU

 

Și astfel apar și nemulțumirile la Unitățile de Primiri Urgențe întrucât se așteaptă mult prea mult pe holul unității. Și asta și din cauza aglomerației create tocmai de aceste cazuri care nu sunt grave și care ar putea fi tratate în centrele de permanență unde oficial este desfășurată activitate medicală iar statul decontează aceste servicii, indiferent dacă sunt realizate sau nu.

Așa, ca-n România.

loading...
Secția de la Mavromati unde medicii vin și pleacă: Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv

 

An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
pt ce ce??
22 noiembrie 2019, 12:04
e secret, acolo se doarme pe bani multi , numai priveligiatii au voie.....
22 noiembrie 2019, 09:48
Am auzit destul de des despre aceste centre dar nimeni nu spune unde se afla,nici macar autorul articolului de astazi.Este cumva un secret?
21 noiembrie 2019, 10:36
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.7 o C
Dorohoi
20.6 o C
Bucecea
21.6 o C
Darabani
19.1 o C
Saveni
20.7 o C
Ştefăneşti
24.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.