Știrea zilei
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului

George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.

Masterand la Teologie, tocmai i-a apărut prima carte de urături

 

Drumul în viață și l-a ales tot din iubire pe care le-o poartă oamenilor și s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași. În prezent este masterand la aceeași facultate.

 

Până la a avea propria parohie, George Gontineac s-a dedicat voluntariatului în comuna Hlipiceni și a pus bazele mai multor activități printre care amintim: Ansamblul „Ciobănașul”, Asociația Grup Sportiv Sfântul Gheorghe Hlipiceni, Corul psaltic Axius, Corul tradițional popular al gospodarilor. În ultimii cinci ai timpul și l-a dedicat acțiunilor din cadrul acestor grupuri.

 

Înaintea Crăciunului a apărut și prima carte cu numele său la autor, ”Satu’ nostru-i satu’ nostru”, volum care a fost tipărit în primă fază în 50 de exemplare care s-au epuizat în două zile.

 

A mai comandat alte 50 pe care le-a scos la vânzare și în care pot fi citite șapte urături dedicate comunei Hlipiceni începând din anul 2014 și altele trei care sunt dedicate Facultății de Teologie.

 

 

Bună seara, moldoveni

De-aici de la Hlipiceni!

Sat cu stâni și cu tarla

Pe maluri la Jijia

Cu gospodării bogate

Ca în fermele înalte

Dac-ai să te uiți prin curți

Ai să vezi găini cât struți

Iar, prin șură, stau în lanț

Vaci de zici că-s elefanți

Porci nu mai sunt, asta-i bun

S-au tăiat toți de Crăciun

Dar în beci și în cămară

Stau butoaiele ca-n gară

(…)

 

„și iar verde de salcâmi, am urat pe la fântâni”

 

În carte apar și consătenii săi la casele cărora a fost pentru a le ura fântânile, o tradiție specifică comunei Hlipiceni.

 

Uratul fântânilor este în Hlipiceni un obicei de Anul Nou prin care oamenii din comună ură, în prima zi a anului, fântânile gospodarilor. Se ură fântâna pentru că aceasta simbolizează prospețime și puritate, caracteristici ale anului ce tocmai a început. Totodată, fiind sursă de apă, se urează proprietarilor fântânii belșug în cele de-ale gurii.

nota autorului

 

Urătură la fântâna (chiuveta) lui Gheorghiță Hrapciuc

 

Frunză verde romaniță

Bună seara, ‘nea Ghoerghiță

Am venit la dumitale,

Ca să facem o urare.

Nu găseam aici, fântâna,

Da’ ne-o îndrumat vecina

Că astăzi, de prima zi,

Se ură fântânili

Numai, uite, că matali

Stai la bloc, ca boieranii,

Și nici coarbă, nici manetă

O să urăm la chiuvetă

(...)

 

„La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului, fântâna care reprezintă prosperitate, naturalețe. Se ură prosperitatea omului, pentru că anul este proaspăt, e nou. Așa se ură și cele ale gurii pentru că fântâna este sursă vitală. Acesta este un obicei care s-a cam pierdut în ultima vreme, eu l-am reluat, eu am luat doi, trei băieți și am mers la prietenii noștri și mergând la fântână, am luat și proprietarul cu noi, la altă fântână și tot așa. Așa am făcut doi ani de zile”,

George Gontineac, autorul cărții ”Satu’ nostru-i satu’ nostru”

 

 

Și-a plecat în zi de vineri / Banda cu haiducii tineri

 

Din nefericire, în anul 2020, fântânile din Hlipiceni vor rămâne neurate, din cauza pandemiei cauzată de virusul SARS-COV-2.

 

Și nu în ultimul rând, în cartea sa a inclus și teatrul popular, specific Ajunului Anului Nou.

 

 

„Cartea cuprinde lucrări dintr-un interval de timp de când aveam 14 ani, înainte de a începe clasa a VIII-a, am scris „Banda lui Gontineac” care este o bandă. Nu știu de ce am pus numele meu de familie la principalul personaj, doar că mi-am dorit mult să scriu. Așa am simțit, să scriu ceva, făcusem cu un an în urmă „Banda lui Bujor”. Nu m-am gândit niciodată să scriu o carte, am scris când am simțit nevoia, am știut că la asta mă pricep”,

George Gontineac, autorul cărții ”Satu’ nostru-i satu’ nostru”

 

 

Frunză verde, flori de mac,

Asta-i banda lui Gontineac

Că noi suntem moldoveni

Banda de la Cobiceni

Am plecat în zi de luni,

Toată banda cu căciuli

Și-am plecat în zi de marți,

Împreună, șapte frați

Și-a plecat în zi de miercuri, banda ca să facă reguli,

Și-a plecat în zi de joi,

Să furăm vreo 10 oi

Și-a plecat în zi de vineri

Banda cu haiducii tineri

Și-am plecat și sâmbătă

Cu ceva să ne-mbătăm

Și duminică am stat,

Săptămâna am terminat

(…)

 

O altă tradiție la Hlipiceni, cine știe și prin ce alte părți ale țării, este cea în care flăcăii satelor, a comunei, se adună și merg cu colinda, în prima seară de Crăciun, la fetele de măritat, mai ales la acelea pe care și le doresc. Din bătrâni a fost transmisă o colindă rusească numită „Jepanai” dar care în timp și-a pierdut forma originală.

 

George a adaptat-o în variantă românească.

 

Bună seara, gazdă bună,

De la noi de prin comună,

Bună seara! Să trăiți,

Da’ noi suntem cam lihniți

N-am mâncat de patru zile

Niciun colțișor de pâine

Eu sunt supărat pe viață

Că nu am mândruț-acasă

Și-am plecat în seara asta

Ca să îmi caut nevasta

Se vorbește aicea-n sat

Că ai fată de măritat

(…)

 

 

„În capitolul „Balade și poezii” am o baladă a absolventului teolog, pentru că am terminat Facultatea de Teologie și am făcut o baladă a absolventului, foarte frumoasă, chiar foarte apreciată de colegii mei, atunci când am absolvit. O altă baladă este cea pe care am vrut să o spun la un spectacol de Paști – Balada lui Gheorghiță, pentru că avem mulți Gheorghiță în sat și am pomenit câțiva”,

George Gontineac, autorul cărții Satu’ nostru-i satu’ nostru

 

Cartea se încheie cu o scrisoare pentru locuitorii comunei Hlipiceni. Autorul cărții a încheiat într-o notă mai tristă, arătând că dincolo de iubire s-a lovit și de indiferență din partea semenilor săi.

 

Nu a intrat în prea multe detalii.

 

„Comuna nu mi-a adus doar bucurii, ci și unele dezamăgiri, de aceea ultima lucrare din carte este puțin non-conformistă”, încheie George Gontineac.

 

Tânărul George a mai făcut obiectul unui articol în publicația Botoșăneanul când și-a cerut aleasa inimii în căsătorie: Cerere ORIGINALĂ în căsătorie! Cadou de Sfântul Nicolae, cu o zi înainte de alegeri: A prezentat cel mai frumos cadou electoral – VIDEO

 

loading...
Diaspora (NU) se întoarce acasă de sărbători: Botoșănenii  de peste hotare, sub imperiul restricțiilor, amenzi de până la 20.000 de euro
Urătură – revoluție la Vorona, au venit și Dacii Liberi: și-au făcut post TV și au adus-o pe Andreea Esca – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT
Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.
Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Loading...
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Viteji și vocali doar pe Facebook! Oficial, majoritatea pacienților care au fost internați la Mavromati NU au dat șpagă sau NU au cumpărat medicamente
Peste 2.000 de pacienți sunt internați lunar la Spitalul Județean Mavromati. Puțini sunt însă cei care își exprimă oficial opinia cu privire la serviciile oferite de către cea mai mare unitate medicală din județ.
Loading...
Omul lui Țurcanu de la ALDE a preluat Partidul AUR la Botoșani: Ne-am strâns mâna
O mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană a avut loc la mijlocul acestei săptămâni. Conducerea națională a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a desemnat un nou președinte al organizației județene. Și nu este vorba despre independentul care discutase pe această temă cu liderii de la București, ci de membrul altui partid.
Costel Șoptică și-a luat înapoi prefectul și un subprefect! Vot și jocuri de culise pentru posturile din Prefectură
PNL a obținut trei posturi de conducere în Prefectură, a pierdut unul și intră în marea bătălie pentru alegerea persoanelor care le vor ocupa, în cazul a cel puțin două dintre ele. Vineri, 5 februarie 2021 membrii Biroului Politic Județean (BPJ) din cadrul PNL Botoșani vor vota pentru susținerea politică a prefectului, fie el același sau altul.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă au renunțat la posturi după scandalul care se lasă cu un proces colectiv
Acțiunea fără precedent a oamenilor străzii de la Botoșani care și-au arătat intenția de a deschide un proces colectiv împotriva Direcției de Asistență Socială (DAS) a municipalității botoșănene s-a soldat cu ieșirea din sistem a doi angajați care au fost implicați direct în furnizarea meselor pe timpul carantinei.
SURSE: Fost candidat la locale și parlamentare aproape să ocupe o funcție care a avut un singur deținător în istoria județului
Un social democrat specializat pe fonduri europene ar urma să preia funcția de administrator public al Consiliului Județean.
Când îți trage statul țeapă: Autoritatea Electorală a rambursat peste 100 de milioane partidelor pentru campanie, dar n-a înapoiat 1 leu independenților
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 29 decembrie 2020, au fost rambursate partidelor politice parlamentare și neparlamentare care au îndeplinit condițiile legale, sumele aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020”.
Memorabilul an 2020! AMENZI de peste 1,2 milioane de euro aplicate de polițiști botoșănenilor prinși pe stradă
2020, anul în care un virus din China a lovit întreg mapamondul, a adus cu sine o serie de restricții pentru populație care nu ar fi fost concepute sau acceptate în trecut. Libera circulație a rămas doar un concept sau un drept constituțional trecut doar pe hârtie.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0209 lei
CHF
Francul elveţian
4.4406 lei
GBP
Lira sterlină
5.5894 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7804 lei
XAU
Gramul de aur
228.2335 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2284 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3497 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1327 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1817 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.5 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
9.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.