Știrea zilei
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
  • S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.
  • Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.

De fapt, în cazul de față, care se presupune că este unul rar, instituțiile care au avut un rol limitat în acest proces complicat de birocrație nu au reușit să se sincronizeze în așa fel încât să se acționeze uman, din respect pentru memoria defunctei.

 

Luate separat, fiecare unitate de stat a avut o explicație privitoare la propriul nivel de competență.

 

POVESTEA

 

Doamna Florica a lucrat într-o unitate de alimentație publică mulți ani. Era un fel de ajutor în bucătărie, o femeie blajină, lăudată că făcea cele mai bune sarmale. La ea se apela când erau evenimente cu sute de persoane. Colegele au prins drag de ea, dar nu s-au amestecat în viața personală și nu au știut de ce Florica a rămas fără bărbat și copii.

 

Necazurile au lovit-o prin 2016, când a avut o problemă la un picior și i s-a amputat un deget. Ulterior starea sa de sănătate s-a agravat și, în urma unei cangrene, i-a fost amputat piciorul drept de la genunchi în jos. Nu a mai putut merge la serviciu, iar colegele i-au rămas aproape și au ajutat-o să depună dosarul pentru obținerea unei indemnizații pentru persoane cu dizabilități.

 

Imobilizată la pat, vecinii o vizitau adeseori și îi aduceau mâncare și ce mai avea nevoie. Viața Floricăi s-a scurs în ultimii ani între pereții unei camere.

 

Locul în care și-a dat duhul în noaptea de Înviere.

 

MOARTEA

 

A doua zi, deci în prima zi de Paști, vecinul ei de pe palier a mers să-i ducă sarmale. A găsit-o în pat, fără suflare. Și a sunat la 112. A auzit mai apoi că în casă au fost găsiți și niște bani.

 

„A murit sâmbătă noapte. Noi am fost la Înviere și așteptam copiii. Și ne-am dus la ea cu sărmăluțe, dar era moartă. Are un frate pe la Brașov, dar și el e bolnav. S-au găsit vreo 4.000 de lei și vreo două telefoane, dar nu avea cine să o înmormânteze”,

a povestit vecinul

 

Un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) a constatat decesul și a anunțat Poliția.

 

Polițiștii au ajuns în cartierul Parcul Tineretului în jurul orei 13:00 și au constatat în baza fișei medicale a echipajului de la SJA că decesul a survenit pe cale naturală. A fost contactat medicul de familie care a confirmat că femeia de 65 de ani suferea de afecțiuni hematologice și cardiovasculare.

 

Oamenii legii l-au contactat pe fratele femeii care este stabilit în Brașov, dar care la rându-i se pare că era imobilizat la pat. Cum în oraș nu mai avea pe nimeni, s-a luat decizia sigilării apartamentului pentru a nu intra nicio persoană străină, până la momentul în care Primăria Botoșani ar fi intervenit cu serviciile de specialitate.

 

PUTREZITĂ ÎN PAT DE PAȘTI

 

Abia marți, 26 aprilie 2022, moarta a fost preluată și depusă la capela Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului.

 

S-a ocupat de cele creștinești o fostă colegă. Respectiva doamnă a fost la sediul Poliției, dar și la cel al SJA, pentru a se interesa de actele necesare preluării femeii moarte, de către o persoană care nu îi este rudă.

 

Fosta colegă nu a dorit să-și declare identitatea, însă a povestit că era la munte când a aflat de decesul doamnei Florica, altfel s-ar fi ocupat mai repede de scoaterea trupului din apartament.

 

„Nu am putut-o îmbrăca”

 

Luni a ajuns în oraș și a găsit un notar dispus să vină de acasă pentru a-i semna o împuternicire să poată îngropa moarta. Însă abia marți a reușit să o scoată efectiv din apartament. Era deja în stare de putrefacție.

 

„Oribil, nici nu am putut-o îmbrăca. Au pus-o băieții aceștia în doi saci de plastic care izolează foarte bine. Mi-au spus: doamnă nu o putem îmbrăca, că dacă punem mâna pe ea, se rupe. Am luat un sicriu de zinc și încă unul. Unul în altul, două sicrie”,

spunea fosta colegă

 

ȘI TOTUȘI... UNDE ȘI CINE A GREȘIT?

 

Se pare că umanitatea părăsește birocrații când astfel de decese survin pe perioada unor sărbători legale sau religioase, când instituțiile publice sunt libere.

 

Polițiștii au sigilat ușa locuinței.

 

Dar în aceeași zi, 24 aprilie (prima zi de Paști), ofițerul de caz l-ar fi apelat telefonic pe directorul Direcției de Asistență Socială (DAS).

 

La Primărie, ofițerul de serviciu a semnat primirea adresei din partea Poliției prin care se solicita intervenția municipalității pentru moarta fără aparținători.

 

„Având în vedere faptul că numita S.F. locuia singură și în urma verificărilor efectuate nu au fost identificate rude sau alți aparținători, vă rugăm să dispuneți măsuri conform competențelor în vederea inventarierii bunurilor și înhumarea sus-numitei”,

Adresă către DAS

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) explică situația:

 

„Întrucât medicii care au intervenit la eveniment au eliberat certificat constatator de deces, stabilind că acesta a survenit din cauze naturale, nu s-a impus deschiderea unui dosar de cercetare penală în cauză. Având in vedere faptul că persoana decedată nu avea aparținători, în aceeași zi, 24 aprilie 2022, polițiștii au informat, conform procedurii, Primăria Municipiului Botoșani, pentru a lua măsurile necesare în astfel de situații, conform competențelor. Totodată, a fost sigilată locuința până la sosirea celor desemnați de reprezentanții Primăriei, care urmau să se ocupe de formalitățile specifice”,

ag.princ.Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

Ca să poată fi preluat cadavrul de către Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML), polițiștii ar fi trebuit să deschidă un dosar penal pentru „moarte suspectă” și în acest fel să fie efectuată necropsia pentru stabilirea motivului decesului.

 

Ori în cazul de față, moartea fiind naturală, nu a mai fost solicitat sprijinul medicului legist și implicit autospeciala pentru preluare cadavre.

 

„Nu am avut acces pentru că s-a sigilat ușa”

 

Conducerea Direcției de Asistență Socială din subordinea Primăriei susține însă că nu a avut acces nici în locuința decedatei și nici la documente.

 

„Ca să demarez procedura, nu am avut acces acolo din moment ce s-a sigilat ușa. Noi avem contract cu firmă de servicii funerare, dar firma nu poate să se ducă fără acte. Trebuia cel puțin certificatul constatator al decesului. Care era la Serviciul Județean de Ambulanță. Eu nu am înțeles de ce Ambulanța nu a luat decedatul și să-l ducă la morga spitalului, cum era cel mai normal. Nu știu toate dedesubturile, toate procedurile, dar nu mi se pare oricum în regulă și omenește să lași mortul în casă”,

Dorin Burlacu, director Direcția de Asistență Socială (DAS)

 

Și mai mult decât atât, directorul DAS susține tranșant că adresa de la Poliție i-a venit abia pe 26 aprilie.

 

„Sunt documente de făcut, sunt verificări de făcut. Trebuie să îmi vină adresa de la Poliție... Adresa de la Poliție mi-a venit ieri (26 aprilie, n.r.). Adresa de la Poliție a ajuns ieri la noi, ca să ne spună că au făcut și ei verificări și nu avea aparținători. Transportul persoanelor decedate se face după niște reguli, nu puteam să intervin eu. Puteam să solicit firma, nu era o problemă, eu pot solicita 24 din 24 firma, dar trebuie să am actul constatator al decesului”,

Dorin Burlacu, director Direcția de Asistență Socială (DAS)

 

De ce nu a fost dusă la morgă femeia moartă?

 

Serviciul Județean de Ambulanță nu transportă cadavre. Reprezentanții acestei instituții explică faptul că în acest caz echipajul solicitat a acționat conform procedurilor.

 

„Echipajul a ajuns acolo, a constatat decesul și a completat documentele. A solicitat sprijinul Poliției, iar acel formular verde a fost înmânat Poliției. Este vorba despre fișa noastră de solicitare în care constatăm decesul. Cu acea hârtie, medicul de familie eliberează certificatul constatator al decesului și apoi cu acest certificat se merge la Primărie, la serviciul de stare civilă și se eliberează certificatul de deces”,

Anca Todi, asistent șef SJA

 

La final, probabil că vinovatul pentru această situație (oricare ar fi el) nu va fi tras la răspundere. Pentru că nu există vreun soț, fiică sau fiu care să considere nedrept și inuman modul în care a fost tratată o ființă care a încetat să mai existe. Sau memoria unui om.

 

Doamna Florica a fost înmormânată de o mână de străini la Cimitirul Eternitatea. Fosta ei colegă s-a ocupat de obiceiurile creștinești și a contractat serviciile Casei Florariu pentru ca măcar ultimul ei drum să fie unul decent.

 

loading...
Botoșăneancă moartă în casă, polițiștii au ajuns în zonă și fac cercetări – GALERIE FOTO
Doi angajați de la morga Spitalului Județean cercetați penal după afaceri cu o firmă de pompe funebre

 

 

DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Loading...
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Loading...
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Doamna Florica, Dumnezeu sa o ierte!, a fost descoperita dupa expirarea perioadei de "sa fim mai buni!". Se stie ca in fiecare an exista doua saptamani (inainte de Pasti si de Craciun) cand autoritatile isi arata bunatatea ipocrita in speranta ca vor ajunge in Rai. Iata ca acolo ajung doar cei care o viata intreaga fac bine si muncesc cinstit.
28 aprilie 2022, 15:36
Nu mai interesează pe nimeni de popor, doar la alegeri.De exemplu premierul Ciuca este interesat de ucraineni dacă sunt bine. De romanii din tara nu-l interesează ca au siportat cel mai scump Paște de după Revoluție. Nu-l interesează nici ca ni se tot promite salarii mărite de cel puțin 2 ani. Dansul încasează pensie și salariațiu și nu este afectat de aceste creșteri enorme de preturi .
28 aprilie 2022, 13:45
Si medicul de famile a fost liber in aceste zile si nu emite certificat constator deces !! Salarii mici ,nu pot fi deranjati !!
28 aprilie 2022, 11:58
Birocrația bate Romania. E de nedescris. Dumnezeu să o ierte pe tanti. Dar a ajuns direct in Rai. Are Dumnezeu grijă de toate. De neimaginat incompetența statului și a autorităților locale. Nimeni nu vrea să își asume nimic. De asta trăim cum trăim și dacă nu ai o pilă în zilele noastre mori și nu te știe nimeni. Și mai ești și înmormântat de străini. De neacceptat. Occidentul trimite oameni în spațiu iar noi nici măcar un certificat de deces nu suntem în stare să scoatem. Rușine.
28 aprilie 2022, 09:38
Absolut normal instituțiile publice își dau cu stângul în dreptul, nepăsarea e la ordinea zilei atâta timp cât salarii le vin luna de luna .
28 aprilie 2022, 09:05
De obicei agentul constatator când este contactat pentru o speta îți recomanda sa-i aduci vinovatul la sediul IPJ sau sa-l convingi sa meargă de bună voie.Presupun ca și în aceasta speta agenții sau mișcat greoi și le-a fost greu sa contacteze medicul de familie pt eliberarea unui certificat de deces. Și când te gândești ca era foarte simplu.
28 aprilie 2022, 08:21
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
36.6 o C
Dorohoi
36.7 o C
Bucecea
35.9 o C
Darabani
31.1 o C
Saveni
37.1 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.