Știrea zilei
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT

O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.

Unii botoșăneni au drumuri de noroi, celor de la Lebăda nu le convine partea pe care este pista de biciclete

 

 

Adresa înțeleasă drept un memoriu adresat autorităților a fost semnată inclusiv de persoane din aceeași familie, preponderent soț și soție. Înjumătățit, ar însemna că asumarea este împărțită între vreo 35 de locuințe. Zona este cunoscută ca fiind ocupată de oameni potenți financiar ai orașului, unii chiar cu putere de decizie.

 

În adresa transmisă public autorităților și reprezentanților mass-media deopotrivă, se prezintă o listă cu nemulțumiri din partea riveranilor care se doresc a fi reparate ”pentru mai bunul mers al lucrurilor”.

 

Se mai transmite că prin această petiție se dorește promovarea unui dialog între comunitate și administrația locală: ”În calitatea noastră de contribuabili, considerăm că de o parte din banii pe care-i plătim ca taxe și impozite ar trebui să beneficieze și comunitățile noastre, prin programe de îmbunătățire a infrastructurii și nu numai, în final pentru creșterea calității vieții membrilor acestor comunități”.

 

Mai trebuie de precizat că în zonă locuiesc milionari, foști parlamentari sau primari, foști șefi din Poliție și tot felul de afaceriști, cartierul de case fiind aproape exclusivist și inaccesibil oamenilor de rând. Iar unele dintre problemele enumerate chiar intră în atribuțiunile de serviciu pe care le-au avut sau încă le mai unii dintre cei care locuiesc tocmai la Lebăda.

 

Petiționarii mai transmit faptul că problemele pe care le întâmpină sunt numeroase, însă s-a încercat a fi sintetizate în câteva pagini electronice. Printre altele, doresc separatoare de sens și limită de viteză pentru Șoseaua Iașului, care este de fapt ieșirea din oraș spre sudul țării. Cer și treceri de pietoni și numeroase sensuri giratorii, pentru a nu mai fi nevoiți să coboare până la cel de la Lebăda pentru accesul în propriile curți. Iar aceste solicitări vin în condițiile în care mii de botoșăneni trăiesc pe drumuri de pământ.

 

 

Infrastructura

 

Deși face parte din municipiul Botoșani, Șoseaua Iașului nu beneficiază de rețea de canalizare, ceea ce este inadmisibil în contextul politicilor actuale care promovează sănătatea populației dar și protecția mediului, nu doar cu vorbe ci și prin finanțarea programelor ce au acest scop.

 

Având in vedere fondurile puse la dispoziția autorităților locale prin PNRR sau ANGHEL SALIGNY, ne întrebăm de ce nu este cuprins în lista următoarelor investiții și proiectul de canalizare pentru Șoseaua Iașului?

 

Limita de viteza

 

Nu exista o uniformizare a limitei de viteză în municipiu. Deoarece face parte din oraș, limita maximă de viteză pe aceasta artera este de 50 km/h aceasta fiind obținută tot în urma numeroaselor noastre solicitări, dar nu este oricum respectată de către toți șoferii. De observat este faptul că această diminuare a vitezei de deplasare a fost determinată și de numărul considerabil al accidentelor rutiere ce au avut loc anterior în această zonă. Mai mult, pe strada Petru Rareș, care are același statut, de cvasi-centură ca și Șoseaua Iașului, limita de viteza este de 30 km/h pentru camioane. În plus, prezența agenților de circulație este rară în cartierul Lebăda, facilitând astfel, încălcarea legii de către șoferi care rulează cu mult peste 100 km/h. Considerăm că instalarea unor limitatoare de viteza ar spori siguranța în trafic și ar reduce mult și poluarea fonică la care sunt supuși toți riveranii.

 

Siguranța pietonilor

 

În ciuda celor mai bine de 2 km, Șoseaua Iașului, între cele două sensuri giratorii, nu are nicio trecere de pietoni, chiar dacă în zonă există o stație pentru transportul local de călători. Asta în condițiile în care sunt străzi în oraș care au treceri de pietoni aproape la fiecare 50 m. În plus, trotuarele sunt foarte înguste, (mai puțin de 1m), ceea ce pune mult în pericol viața pietonilor, în special a copiilor.

 

Pista ciclabilă - investiție a municipiului Botoșani - este pe partea dreapta, pe trotuarul ce aparține de comuna Curtești. Cum putem folosi aceasta pista de biciclete, noi cei din partea stângă care aparținem de municipiul Botoșani, dacă nu reușim să traversăm strada prin locuri permise, respectiv treceri de pietoni?

 

Accesul riveranilor

 

O altă anomalie este semnalizarea cu linie continuă dublă de la sensul giratoriu Alfa Land până la sensul giratoriu de la ieșirea din oraș, fapt ce îngreunează accesul riveranilor la propriile locuințe. Practic suntem obligați să ocolim cu autovehiculele toată zona între cele două sensuri giratorii. Acest aspect este o reală problemă în zonă nu doar pentru riveranii drumului Șoseaua Iașului și vă rugăm să tratați ca intersecții și punctele de afluire și defluire în și spre Șoseaua Iașului a tuturor aleilor și străzilor din Cartierul Lebăda cu tot ce impun în acest sens regulile de circulație pe drumurile publice: bandă de preselecție pentru viraj la stânga, marcaj longitudinal discontinuu, marcaje și indicatoare pentru treceri de pietoni.

 

Ați adus în discuție în mass media separarea benzilor pentru prevenirea accidentelor.

 

Considerăm că este un proiect costisitor și inoportun și că instalarea unor limitatoare de viteza ar înlocui cu succes aceste separatoare. În cazul în care aceste separatoare se vor monta, sunt prevăzute căi de acces secundare sau noi sensuri giratorii pentru a avea acces la locuințe? În cazul în care se va mări viteza cum s-a prezentat în cadrul aceluiași proiect, se vor monta și panouri fonoabsorbante și fonoizolante așa cum prevede legislația de mediu ? Se respecta in acest moment nivelul de zgomot prevazut de legislatia in vigoare pentru zonele rezidentiale de 50 db pe timp de zi si 45 db pe timp de noapte?

 

În concluzie, vă rugăm să tratați zona Cartier Lebăda ca o structură urbană și nu drept una de tranzit, chiar dacă este principala intrare/ieșire în/din municipiu spre celelalte zone ale țării.

 

Chiar dacă principalul drum care străbate cartierul este DE58, Șoseaua Iașului trebuie tratată nu ca un drum expres, ci ca o stradă urbană, unde conform legislației actuale viteza legală de deplasare nu poate depăși 50km/h, pentru a se asigura fluidizarea traficului rutier și pietonal în condiții de siguranță și în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Vă rugăm să conștientizați faptul că montarea separatoarelor de sens este o măsură minimalistă care are drept consecință doar creșterea vitezei de deplasare, dar care va produce un real disconfort riveranilor prin poluare fonică - creșterea nivelului de zgomot și poluare chimică, dar și prin lipsa accesului în și dinspre aleile și străzile secundare.

 

Mai mult, separatoarele de sens se pretează pentru drumurile expres unde există o rețea de drumuri secundare care să preia traficul local în localitățile de tranzit sau în extravilanul localităților.

 

Apreciem, astfel, că se impun măsuri pentru a asigura :

 

- Confortul cetățenilor: conectarea la instalațiile de canalizare.

- Siguranța riveranilor și a pietonilor: limitatoare de viteză, covoare presemnalizate antiderapante, treceri de pietoni semnalizate cu lumină intermitentă, linie întreruptă pentru acces la locuințe, controale ale Poliției rutiere. Toate aceste măsuri vor reduce riscul producerii de accidente, poluarea fonica și vor readuce siguranța în rândul cetățenilor în slujba cărora afirmați că sunteți.

 

Click pe documentul de mai jos pentru petiția integrală:

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneni disperați, mașini blocate în noroi pe unele străzi din municipiu: Nu a putut să intre salvarea GALERIE FOTO
Trendul rușinos al botoșănenilor : Pe străzi întregi oamenii aruncă urină și fecale direct în drum – GALERIE FOTO

 

Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
Toată lumea la muncă în folosul comunității! Inclusiv mămicile vor presta activități comunitare
Noua lege prin care se stabilește venitul minim de incluziune prevede ca obligativitatea să fie aplicată pentru toți beneficiarii apți de muncă.
DISPARE de la Botoșani stația GPL a companiei care a produs tragedia de la Crevedia: CE anume se va construi în loc – FOTOGALERIE
Respectivul punct de lucru al companiei Flagas SRL din strada Ion Pillat urmează să dispară cu totul. Iar în loc să apară alt obiectiv.
Șeful de la Protecția Consumatorilor a luat supermarketul în brațe și REFUZĂ să justifice închiderea magazinului Lidl și să spună ce a găsit acolo
La o săptămână de la închiderea magazinului Lidl din apropierea ISU, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani refuză categoric să facă publice motivele pentru care s-a luat această decizie.
Nesimtiti ordinari. Pe Calea Nationala trec zeci de mii de madini zilnic, de la limuzine la tiruri de mare tonaj iar distanta pana la primul bloc sau prima casa este de 5 m. Acolo ar trebui montate panourile, nu la toata pleava care se vrea in paradis lebada. Ne este autostrada drumuletul ala, nu se circula cu viteza, ce mama dr acului mai vreti, lichelelor? Pe Primaverii le trecea tramvaiul prin sufragerie oamenilor si voi faceati scandal.
12 noiembrie 2022, 10:31
Impozitele locale platite de smecheri sunt diminuate cu 50%prin hcl, inca de pe vremea matrafoxatului. Curat murdar!
12 noiembrie 2022, 10:31
Unde-i traficul? Nemernici nerusinati!
12 noiembrie 2022, 10:27
Propunem sa oprim motorul si sa impingem masina cand trecem prin dreptul proprietatilor dumnealor. Daca ar face cineva o evaluare a valorii proprietatilor de acolo, 90% din proprietari nu ar putea justifica banii cu care si-au construit palatele.
7 noiembrie 2022, 12:18
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.