Știrea zilei
ȘASE asistente medicale cazate la un hotel INFECTATE cu coronavirus! ANCHETĂ derulată de DSP: Să vedem unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel

Un nou val de cadre medicale a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Este vorba despre un lot de asistente medicale care provin de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati și care au fost detașate pentru o perioadă de două săptămâni de zile la Secția de Boli Infecțioase.

6 din 9 pozitive la COVID

 

La finelul intervalului, când efectiv a expirat perioada de detașare, așa cum spun procedurile, au fost testate pentru a se ști dacă au contactat virusul chinezesc.

 

Din totalul de 9 asistente medicale, 6 au fost găsite infectate, iar celelalte 3 au ieșit negativ. Surprinzător este faptul că toate asistentele pozitive au fost cazate la un hotel din municipiu, destinat cadrelor medicale, în timp ce cele negative au stat la domiciliu.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a început de marți, 19 mai 2020, o anchetă epidemiologică împreună cu Spitalul Județean Mavromati.

 

 

„Povestea a fost de aseară, pacientele aseară au primit rezultatul pozitiv. Ancheta epidemiologică o să fie împreună cu doctorul Bercea de la Spitalul Județean și începe de astăzi (19 mai nota red.). Doamnele au fost internate”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Discuții în grup în hotel?

 

La respectivul hotel deocamdată nu se pune în discuție existența unui focar. Un singur cadru medical a fost trimis la izolare, pentru că a stat în cameră cu una dintre asistentele pozitive. Însă în urma anchetei se va stabili dacă în incinta hotelului s-a respectat distanțarea socială, iar cadrele medicale și-au luat măsuri de protecție.

 

„Ele au stat câte două în cameră, trebuie să vedem ancheta epidemiologică ca să știm exact ce s-a întâmplat. Eu vorbesc acum prietenește, fără a mă lega de funcții. Trebuie să vedem din punct de vedere medical, să vedem de unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel, au stat de vorbă, au stat împreună. Au stat două în cameră, dar în viața privată nu poți ști. Nu pot să dau vina pe nimeni acum, nu ar fi fair-play din partea mea, până nu e finalizată ancheta epidemiologică”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Hotelul va fi dezinfectat în totalitate

 

La acest moment nu se pune în discuție evacuarea tuturor cadrelor medicale din hotelul respectiv, decât după ce se va stabili care a fost sursa de infectare.

 

„Trebuie să vedem dacă hotelul este vinovat, că dacă la hotel se face dezinfecție, exact ca în spital, unde un pacient care iese dintr-un salon de COVID, două, trei ore se dezinfectează, se pune nebulizatorul, iar zona devine sigură. Acum nu putem spune că hotelul este contaminat. Este clar că va fi dezinfectat complet”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Acuze cu 6 ore de așteptare

 

Cele șase asistente depistate pozitiv ar fi aflat cu câteva ore înainte de comunicarea oficială, din calculator, de faptul că au contactat COVID. S-ar fi prezentat singure la Spitalul Județean Mavromati pentru internare, așa cum spun procedurile actuale.

 

De la momentul când s-au prezentat la Urgențe până la internarea efectivă, asistentele medicale susțin că ar fi așteptat în jur de 6 ore. Și că a fost nevoie de personal din UPU chemat de acasă pentru a face față pacienților care așteptau. 

 

„Nu au stat șase ore, ele au trebuit să facă radiografie la urgență, analize. Radiografia se face la un aparat special pentru pacienții COVID, în radiologia mare a Spitalului Județean, și după fiecare expunere, se sterilizează acest aparat. Este o perioadă de așteptare între pacienți, care este firească. Personal m-am implicat, ieri la ora 16:00 când am aflat. Nu a fost un viciu de procedură, sunt mulți pacienți, este un singur aparat care face radiografii pe pacienții COVID”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Toate au fost internate pe o secție COVID a Spitalului Județean Mavromati.

 

La nivelul județului Botoșani aproape 160 de cadre medicale au contactat virusul chinezesc, cele mai multe fiind asistente medicale.

 

Potrivit datelor oficiale transmise de autorități, au ieșit pozitivi la COVID: 30 de medici, 126 de asistenți medicali, 68 de infirniere, 10 brancardieri, 5 îngrijitori și 16 angajați din structuri administrative.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Spitalul Mavromati NU trebuia transformat în spital COVID – CE spune managerul Malancea
REACȚIA lui Radu Malancea după Imnul COVID al cadrelor medicale: ”Este rușinos, ce să mai cerem la restul populației?” - VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Personalul hotelului este în regulă?
20 mai 2020, 16:53
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.